GameStar 59 – nový design a exkluzivně Fist Alpha

GameStar před časem naznal, že i jeho šatník by zasloužil inovaci, takže se únorové číslo čtenářům představuje ve zbrusu novém kabátku, k němuž si navíc vzalo švihácký klobouček v podobě exkluzivní recenze na datadisk k českému Vietgongu s názvem Fist Alpha. Co dál najdete v aktuálním GS? Jaký je zbrusu nový design? Zde se to dozvíte.

Hned vedle obsahu spatříme starého známého Raziela z Legacy of Kain – Soul Reaver, jenž nás ani chvíli nenechá na pochybách, kterým směrem se obsah časopisu bude ubírat. Recenze na PC zpracování Honzíkovy cesty budeme asi hledat marně, takže se raději ponoříme do toho, co nás hrát baví. Již na obsahu je vidět několik designových změn, jako například nápaditější použití barevných rámečků, obrázků apod.

Editorialové trenýrky

Tak, jako jsou trenky základem oblečení, je Editorial (úvodník) základem časopisu. Dočteme se nejen o značně vypjaté situaci spojené s tvorbou nového designu, jíž málem padlo za oběť několik redaktorů, ale hlavně o chystaných změnách do budoucna. Nejvíce asi každého potěší, že v redakci je hromada softwarového materiálu, a proto se během letošního roku dočkáme dvojnásobně velké DVD přílohy.

Těšíme se na ponožky

Sice představa fuseklí může vzbuzovat různé nepěkné asociace, avšak to nic nemění na faktu, že se tohle zboží zvláště v zimních měsících hodí, stejně jako nám přijde vhod rubrika Těšíme se, která se tentokrát bude týkat zahraničního konkurenta našeho Vietgongu. Tím není nic menšího než pokračování oblíbeného Battlefieldu s (ne)překvapivým názvem Vietnam. Při pohledu na screenshoty zaplesá srdce každého hráče a samovolně se zjeví dvě otázky. První bude zpochybňovat původ některých obrázků; jsou opravdu ze hry? Po kladném zodpovězení „dotazu jedna“ přijde na řadu nepěkná vize rozpohybovaného nového Battlefieldu, jakožto tahové strategie. Jestli bude nutný upgrade našeho miláška, to se dozvíme možná již příští měsíc.

Novinkové kalhoty

Ať už si pod touto částí oblečení představíte vytahané kapsáče, technařské zvonáče, nebo třeba úplně něco jiného, je jasné, že bez tohoto kousku oblečení na procházku nevyrazíte. Je tedy logické, že ani v rámci nového designu novinky spolu s ostatními minirubričkami (kapsy?) nezmizí.

 

Ukázky nového designu GameStaru... líbí?

 

Mezi novými tituly vás jistě stejně jako mne zaujme pokračování poloupírské akce Bloodrayne; u hlavní hrdinky si nelze nepovšimnout nového oblečku, na první pohled letního:-). Stejně tak zvědavý jsem na konverzi playstationové taktické akce kill.switch, jelikož tento typ her bývá na PS obvykle velmi zajímavý a kvalitní – snad tento fakt neshodí kvalita portu. Obrázky vás jistě zaujme druhý díl „Commandos z divokého západu“, Desperados. Zvláště interesantně vypadá přidání třetího rozměru a pohled třetí osoby (kdyby se jednalo o třetí díl, chystané datum vydání by byl březen a hlavní hrdina měl tři oči, mohli bychom se cítit jako v pohádce:-)).

 

Mezi krátkými zprávami nalezneme například informace o výhodné koupi Fallout Tactics za necelé dvě stovky či vzniku nové české vývojářské společnosti Hra01. Rubrika Insider zase odhalí něco o soudu Haiťané vs. Vice City, prodeji Half-Life 2 na Ukrajině a v Rusku či o pochybné nové herní konzoli Phantom. Přes změnu designu se bohužel na nějaké nové rubriky nedostalo, můžeme však být dostatečně spokojeni s těmi stávajícími.

Autorův tip: O vnadách upírské slečny Rayne jsem se již zmínil, takže je na řadě něco pro vašeho mladšího sourozence. Nu a co jiného by to mělo být, než sympatický rozcuchaný obrýlený klučina s bleskem na čele? Brzy budeme moci shlédnout třetí film, takže logicky je tu třetí díl hry (já se těch trojek dneska nezbavím…). Název asi všichni znáte, ale pro jistotu – Harry Potter and the Prisoner of Azkaban.

Tematický pásek

Co by byl oděv bez správného pásku. Takový řemen se hodí na spoustu věcí, jste-li ochotni riskovat spadnutí kalhot, můžete ho užít i jako zbraň; v případě nouze se na něm můžete třeba zkusit oběsit. Každopádně bez pásku to prostě nejde, stejně jako bez pěkného, zajímavého Tématu. Tím je tentokrát „Tajemství virtuálních světů“, konkrétně těch z MMORPGéček. Článek rozvíjí úvahy, čím jsou on-line hry tak zajímavé, co dokáží hráčům nabídnout, jejich vývoj v krátké historii apod. Naspod každé stránky je také několik informací k nejznámějším či nejzajímavějším titulům. Téma je psáno čtivě, zajímavě; vše je podpořeno pěkným použitím obrázků a celkově vyladěným designem.

Tričko s obrázkem… ehm, obrázky

Sen každého – tričko s obrázkem. Nebo tu dobu už nepamatujete? Každopádně obrázky nepatří jen na trika, ale samozřejmě i ke každému správnému Preview. Prvním pánem na holení je řádně zarostlý a drsně se tvářící Painkiller – temná odrůda Serious Sama, nebo chcete-li návrat ke kořenům stařičkého Dooma. Mimochodem na Painkillera, stejně jako na rovněž v preview zastoupené Port Royale 2, naleznete na DVD video preview. Velice originálně pak vypadá I of the Dragon, stejně jako pěkně zpracovaná druhá (obrázková) strana jeho preview.

Dalším drsňákem ve frontě je akční strategie Chicago 1930; o co v ní asi půjde je jasné už z číslice v názvu – prohibice na monitoru vždy slibuje kvalitní zábavu. Nicméně lehce rozporuplné pocity mám z chystaného datadisku na Delta Force – Black Hawk Down s přízviskem Team Sabre. Komerce je holt komerce a ne vždy je to výhra, a to pro všechny zúčastněné (vývojář, vydavatel, hráči). Zdali se nejedná o prachsprosté šmé na peněženky hráčů, to bychom se měli dozvědět už za několik týdnů.

Tričko s mnoha pěknými obrázky zdobí i vydařený límeček v podobě rozhovoru, tentokráte s obchodním manažerem české pobočky Electronic Arts, Otto Jermanem. Co můžeme očekávat od přímého vstupu EA na český trh? Jak se pan Jerman dívá na český herní trh a jeho budoucnost? Na problematiku konzole vs. PC? Jak to bude s lokalizací her vydávaných EA? Můžeme se někdy těšit na plně on-line distribuci (stáhnutí celé hry i s manuálem z internetu)? To jsou některé z otázek, na něž pan Jerman bohatě odpovídal.

Autorův tip: Rozhodně nejvíce mne zaujala hra I of the Dragon, naposledy jsme si na drakovi mohli zalétat v už možná zapomenutém Drakanovi, zde je ale „dračí záležitost“ dotažena do konce – hlavním hrdinou je mocná stvůra sama a ani nepotřebuje sličnou pilotku. Je na čase poznat, jaké je to být skutečným velikánem!

Ručně pletený svetýrek

Co se vám asi tak může v pořádné zimě hodit nejvíc? Krom teplé bundy to může být třeba pořádný svetr. A co se vám nejvíc hodí v herním časopise? Správně, jsou to recenze. Přestože povánoční trh obvykle trpí značným suchem, narazíme v únorovém GS na překvapivé množství kvalitních titulů. Recenzím samozřejmě vévodí Vietkong: Fist Alpha, jenž se dočkal stejného hodnocení, jako původní hra, tedy 83%. Jinak kvalitní titul před očima Mondyho příliš neuspěl svojí délkou a množstvím inovací, přesto nedělá v žádném případě nikomu ostudu. Česká herní scéna si tak může udělat další čárku za dobrou hru.

Mezi dalšími recenzemi vynikají především překvapivě povedený X2: The Threat (80%), nesmrtelní Kain s Razielem v Legacy of Kain: Defiance (75%), atmosférický a dlouho očekávaný východoevropský Kreed (72%), létavý je-mi-asi-špatně Lock On: Modern Air Combat (81%), takticko-strategicko-taktický Massive Assault (80%), či duo adventur Schizm 2: Chameleon (80%) a Uru: Ages Beyond Myst (78%); mimochodem tolik recenzí na adventury se v jednom čísle nějakého časopisu už dlooouho nesešlo…fňuk.

Zajisté se taky v davu neztratí dvě další hry, i když každá z trošku jiného důvodu. Tou první je Trackmania (77%), zábavná stavitelsko-závodní hříčka ze staré školy, vracející se k odkazu starých Stunts. Hlavní devizou hry je dostavění neúplné trati, na níž potom závodíte. Zábavnost tkví v dílech, ze kterých je trať složena – nejrůznější skokánky, loopingy, mosty a vůbec takové ty vtipné věci, po kterých byste raději neměli ani chodit. Druhou je nepopsatelný pokus o hru, jež nese název Pop Idol. Tento titul dosáhl na dlouho neviděné hodnocení 10%, což nejspíš mluví za vše.

Autorův tip #1: Velmi zajímavě vypadá masou neovlivněný X2: The Threat, u něhož jsem si jistý, že chvíle frustrace na počátku stojí za výsledný dojem. Podobně jako u Gothica.

Autorův tip #2: Překvapivě nadupaná je tento měsíc sekce Budget, kde najdeme za babku Hry jako The Longest Journey nebo Legacy of Kain: Soul Reaver 2. Proč ne?

Stylové sluneční brýle

Také v zimě může svítit sluníčko, jehož paprsky se tolik odráží od sněhobílého sněhu (huh?), že bez pěkných tmavých brýlí není nic vidět. Nu a tak, jako jsou vychytané okuláry třešničkou na dortu pořádného stylu, tak jsou on-line gamesky součástí stylu správného hráče. Tahle rubrika tento měsíc obsahuje opravdu mnoho zajímavých informací, a to i takových, které ocení také zarytí „off-linisté.

První na řadě je třístránková recenze na možná nejzajímavější MMORPG dnešní doby – Star Wars Galaxies: An Empire Divided. Následuje krátký rozhovor s ministrem informatiky Vladimírem Mlynářem nejen o politice a daních. Jistě si ani nenecháte ujít článek o neskutečném fiasku, v nějž se proměnila soutěž „Cyber X Gaming“, turnaj, ve kterém se mělo bojovat o 600 000 babek. O jak moc velkou ránu pod pás progamingu se jednalo, ukáže až čas, každopádně to celé asi bude dost drahé…

Rukavice, šála, čepice – ať nám nezmrzne hráčská palice!

Hmatatelnějším částem počítačové technologie je tentokrát včetně ČKD a TechNews věnováno celých čtrnáct stránek, na něž se toho vešlo vskutku hodně. Hlavním článkem sekce Hardware je úvaha na téma „PC v obývacím pokoji“, která představuje možnosti, jaké v blízké budoucnosti budou mít stolní počítače ve smyslu přehrávání hudby, projekce videa apod. Opět se tak dostáváme k očekávání jednotného systému „domácí zábavy“, jenž by uměl spojit film, hudbu, hry a internet do jednoho přístroje. Už aby to bylo:-).

Kromě nejrůznějších článků o všemožných zařízení týkajících se PC se dále například dočteme o některých zajímavých virech, které kromě vašeho miláška dokázaly zaútočit i na vaši peněženku. V TechNews se nám představí takové hříčky, jako běhající robot (vskutku mistrovské dílo, vzhledem k problematice běhu – nezapomeňte, že u tohoto pohybu jsou fáze, kdy je robot celý ve vzduchu a nedotýká se podlahy…), či pevný disk s kapacitou od 2 do 3 GB a průměrem 2,15cm, jenž by se v dohledné době mohl začít používat u mobilních telefonů či digitálních kamer.

V sekci Návody se pak dočkáme dokončení průvodce světem SW:KOTOR.

A ještě discman, aby bylo co poslouchat

V případě GS je tato součást oděvu reprezentována samotným diskem (DVD), či disky (CDs). Mezi demoverzemi najdeme kousky jako Armed & Dangerous, Broken Sword 3, Firestarter, Chicago 1930, Massive Asault, či Spellforce. Tradičně pak dostaneme hromadu prográmků, modů, obrázků, utilitek, patchů, češtin, videí a vůbec všeho, po čem srdce hráčovo touží.

Video preview tento měsíc patří Port Royale 2, ale především Painkillerovi. Jako obvykle se jedná o výbornou podívanou, za kterou můžeme redakci GameStaru poděkovat, stejně jako za další číslo jejich-našeho-mého-tvého-svého časopisu.

Podrobný obsah GameStaru č. 59

Těšíme se:

Battlefield: Vietnam

Novinky:

BloodRayne 2
Star Wars: Battlefront
kill.switch
8th Wonder of the World
ToCA Race Driver 2: The Ultimate Racing Simulator
Desperados 2: Cooper`s Revenge
Age of Castles
Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
Emergency: Firefighter
Starship Tycoon
Knights of the Temple
Alida a další krátké zprávy...

Insider:

Half-Life 2 v prodeji - ale v ruštině
Haiťané a Vice City před soudem
Stále nepolapitelný Phantom

Téma:

Tajemství virtuálních světů

Preview:

Painkiller
I of the Dragon
Chicago 1930
Black Hawk Down: Team Sabre
Port Royale 2

Rozhovor:

Rozhovor s Otto Jermanem z Electronic Arts ČR

Recenze:

Vietcong: Fist Alpha
X2: The Threat
Legacy of Kain: Defiance
Schizm II: Chameleon
Dead to Rights
Firestarter
URU: Ages Beyond Myst
Kreed
Championship Manager: Season 03/04
Lock On: Modern Air Combat
Massive Assault
Gladiator: Sword of Vengeance
Cypher: Code of Ruin
Blade & Sword
Cricket 2004
Ski Jumping 2004
Trackmania
One Must Fall: Battlegrounds
Anito: Defend a Land Enraged
Hot Wheels World Race
Crazy Taxi 3
Nexagon: Deathmatch
Airline 69: Return to Casablanca
Extreme Speedway Challenge
Teenage Mutant Ninja Turtles
Patrician III: Rise of the Hanse
Konung 2: Krev titánů
Steamland
Curse: The Eye of Isis
Sinbad: Legend of the Seven Seas
Pop Idol

Budget:

Hitman: Codename 47
Legacy of Kain: Soul Reaver 2
The Longest Journey
Hooligans + Codename: Outbreak

Hry pro každého:

Fallout Tycoon
FPS
Westbank
Fireman

Mody:

Sven Co-op přes Steam
Hellsing
Jak se bude editovat Half-Life 2
Kutilský koutek

On-line:

Star Wars Galaxies: An Empire Divided
Unreal II: The Awakening XMP
Rozhovor s Vladimírem Mlynářem
E-sports: Intel AoE Christmas Fun Cup, CXG Las Vegas, Krátké zprávy

Hardware:

Počítač v obývacím pokoji
MSI Personal Cinema FX 5200
Fox nVentiv Mach II
Lite-On LDW 411S
Genius MaxFire G-08

Software pro každou příležitost:

Jednoduše s antispamem
Maxtor zrychluje
Pinnacle Studio 9

Technews:

Budete asimilováni
ApeXtrémní konzole
Malý, ale pevný
Běžec z oceli
TFT ve "véčku"

Tipy, triky, návody:

Star Wars: Knights of the Old Republic (2. část)

Podrobný obsah přiložených CD a DVD

Hratelná dema:

Anito: Defend a Land Enraged <DVD>
Armed & Dangerous <CD1, DVD>
Broken Sword: The Sleeping Dragon <CD1, DVD>
Conan: The Dark Axe <DVD>
Crazy Taxi 3 <DVD>
Firestarter <CD1, DVD>
Chicago 1930 <CD1, DVD>
I of the Enemy <DVD>
Massive Assault <DVD>
Postal 2: Share the Pain <DVD>
Spellforce <DVD>

DVDStar:

Speciál čtenářské mody:

Akce

BlueDream: Veselé Vánoce, Brno! <CD2, DVD>
Crazy Sunny <DVD>
Racing mod <DVD>
Mafia Zombie Mod <CD2, DVD>
VC mody <CD2, DVD>
Reactor Mod <CD2, DVD>
Live Board Mod <CD2, DVD>
Hypnotic 2 <CD2, DVD>
Stone Jail <CD2, DVD>
Nomad Fighter Mod <CD2, DVD>
Swimming mod <CD2, DVD>
Coxlair 1v1 <CD2, DVD>
Chrám svaté koule <CD2, DVD>
Labyrint <CD2, DVD>
Drum&Dream <CD2, DVD>

RPG

Frost Muont <CD2, DVD>
Vojta’s Following Plugin <CD2, DVD>

Strategie

Hrdinové vracejí úder <CD2, DVD>
Útok na Řecko <CD2, DVD>
Potopa, Mrakoplaš, Vodní víla <CD2, DVD>
Křížové výpravy <CD2, DVD>
Mongolové na Moravě <CD2, DVD>
Ashes to Ashes <CD2, DVD>
Velké tažení <CD2, DVD>
The Sims HP mod <CD2, DVD>
Savanah 2 <CD2, DVD>

Editační nástroje:

AMP II Game Design System 1.3 <DVD>
Dungeon Siege toolkit 1.5 <DVD>
Black & White nástroje <DVD>
Flight Simulator 2004 SDK <DVD>
Haegemonia Modding Tools <DVD>
UFO: Aftermath nástroje <DVD>
Etherlords II editor map <DVD>
Massive Assault editor <DVD>

Ostatní:

Half-Life: Borderlands <DVD>
Empires Battlefield 1942 <DVD>
Max Payne 2: Hellsing Mod 0.51b <DVD>
Infiltration 2.9 <DVD>
Max Payne: The Family <DVD>
Scorpion’s WinCheater 2 <CD1, DVD>
Radioactive Cheater 5.0 <DVD>
Obal CD/DVD <CD1, DVD>
Od čtenářů <CD1, DVD>
Databáze <CD1, DVD>

Videa:

Crazy Taxi 3 <CD2, DVD>
Deus Ex: Invisible War <CD2, DVD>
Lords of EverQuest <CD2, DVD>
Singles <CD2, DVD>

DVD video (na CD2 v mpeg):

Painkiller
Port Royale 2

Češtiny:

Need for Speed: Underground <CD1, DVD>
Dungeon Siege: Legends of Aranna <CD1, DVD>
Terminator 3: Rise of the Machines <CD1, DVD>
Rise of Nations <CD1, DVD>
NHL 2004 <CD1, DVD>
Lord of the Ring: Fellowship of the Ring <CD1, DVD>
Delta Force: Black Hawk Down <CD1, DVD>
F1 Challenge 99-02 <CD1, DVD>
Jekyll & Hyde <CD1, DVD>
FIFA International 1994 <CD1, DVD>
Aquanox 2: Revelation <CD1, DVD>
X-Wing: Alliance <CD1, DVD>

Hry pro každého:

WestBang <CD2, DVD>
Fallout Tycoon <CD2, DVD>
Zahrádka <CD2, DVD>
K.O. <CD2, DVD>
Smash the Granary <CD2, DVD>
Red Dwarf: Pekelně ostrý výlet <CD2, DVD>
Becheráček <CD2, DVD>
Urtica ][: Angelo <CD2, DVD>

Patche:

Beyond Good & Evil (v1.01) <CD2, DVD>
Deus Ex: Invisible War (v1.1) <CD2, DVD>
Homeworld 2 (v1.1) <DVD>
Chrome (v1.1.3.0 cz) <DVD>
Railroad Tycoon 3 (v1.03) <DVD>
Silent Storm (v1.2) <DVD>
Spellforce (v1.051) <DVD>
SimCity 4: Rush Hour (update 1) <DVD>
Warcraft III (v1.14) <DVD>
Warcraft III: The Frozen Throne (v1.14) <DVD>
Etherlords II (v1.03 cz) <CD2, DVD>
SW: Knights of the Old Republic (v1.01) <DVD>
Worms 3D (v1.01 cz) <CD2, DVD>
Delta Force: Black Hawk Down (v1.0.53) <DVD>

Programy:

AddWeb Website Promoter 6.17 <DVD>
Audiograbber 1.82 build 2 <CD1, DVD>
Blindwrite Suite 5.0.5 <CD1, DVD>
Codecpack 5.0.6.1 All in 1 <CD1, DVD>
HWiNFO32 1.34 <CD1, DVD>
MirandaPack 03.461 <DVD>
MP3 Doctor 5.10.653 <DVD>
myJabber 3.5.46 <DVD>
Partition Magic 7 <DVD>
PicPerk 4.1.2 <DVD>
Total Uninstall 2.34 <CD1, DVD>
Winamp 5.0 beta 2 <CD1, DVD>
ZoneAlarm Pro 4.5.538 <DVD>
WinRAR 3.20 cz <CD1, DVD>
PowerDVD 5.0 <DVD>
WinDVD 5 <DVD>

Windows Desktop:

Beyond Good & Evil <CD1, DVD>
Blitzkrieg <CD1, DVD>
Conan: The Dark Axe <CD1, DVD>
Doom 3 <CD1, DVD>
Hledá se Nemo <CD1, DVD>
Freedom Fighters <CD1, DVD>
Chicago 1930 <CD1, DVD>
Jedi Academy <CD1, DVD>
Midnight Club 2 <CD1, DVD>
Painkiller <CD1, DVD>
Pro Evolution Soccer 3 <CD1, DVD>

Hudba:

Conan: The Dark Axe <CD2, DVD>
Spellforce <CD2, DVD>

Screenshoty:

X2: The Threat <CD1, DVD>
Legacy of Kain: Defiance <CD1, DVD>
I of the Dragon <CD1, DVD>
Kreed <DVD>
Firestarter <DVD>

Trainery:

Firestarter <CD2, DVD>
Beyond Good & Evil <CD2, DVD>
XIII <CD2, DVD>
Legacy of Kain: Defiance <CD2, DVD>
The Simpsons: Hit & Run <CD2, DVD>

Utility:

nVidia ForceWare 53.04 (Windows 9x) <CD2, DVD>
nVidia ForceWare 53.03 (Windows XP/2000) <CD2, DVD>
Catalyst Radeon 3.9 (v7.962) <DVD>
Via 4in1 (v4.49) <CD2, DVD>
DivX 5.05 <CD2, DVD>
DirectX 9b <CD2, DVD>

Diskmag Realtime 99

Diskuze (1) Další článek: Stahujte šestiminutové video Unreal Tournament 2004!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,