GameStar 61 – konečně s dvojitým DVD

Při pohledu na obálku se sympatickým modrým proužkem pod názvem si musíte všimnout dvou slibných nápisů – Unreal Tournament 2004 a Doom 3. V prvním případě se dočkáme hutné recenze, v tom druhém se můžeme těšit na rozsáhlé „Těšíme se.“ Ale to bychom obsah dubnového čísla trochu zjednodušili. Pojďme se tedy na něj podívat podrobněji.

Až odtrhnete nedočkavé oči od obrázku přenádherně vymodelovaného Pekelného rytíře z Dooma 3, budete se moci zaměřit na obsah. Z toho je jasně vidět výše zmiňovaný fakt - tedy že se počet zajímavých titulů čísla 61 rozhodně neomezuje jen na UT2004 či na obálce rovněž anoncovaný Sacred. Opět se dočkáme dvou témat, přívalu (sedmi) preview, sbírky (patnácti) recenzí a hory jiných článků, soutěží, rubrik a vůbec všeho, co bychom čekali. Editorial nás pak nikterak skromně upozorní na zavedení oboustranné DVD přílohy a to beze změny ceny. Bezva, ne?

Je čas se bát

Přesně tak. Ale ne bát se o GS nebo o cokoli jiného. Čas bát se jen tak. Bát se u Dooma 3. Informace, které nám Mondy zprostředkoval v šestistránkovém Těšíme se, jistě orobudí další vlnu nadšení a nedočkavosti. Mezi záplavou více či méně známých screenshotů se dočteme mnoho zajímavých faktů, jež jenom potvrdí, jaký potenciál v sobě pokračování naprosté legendy žánru skrývá. Dříve frenetická akce nyní bude sázet na atmosféru prázdných potemnělých chodeb ala Aliens vs. Predator, kde si nebudeme moct být ničím jistí. Za celý článek tak můžeme autorovi poděkovat, zvláště, když ho zaplatil několika dny nespavosti, popř. nočních můr:-).

Vykutálené novinky

Mezi tituly, které byly obdarovány prostorem v této rubrice, se tento měsíc sešlo nebývalé množství her odlehčenějšího rázu. Jako první je to Zoo Tycoon 2, která nám, stejně jako další budovatelská strategie RollerCoaster Tycoon 3, emigrovala do třetího rozměru. Dle screenshotů bude zvláště druhý zmíněný počin stát za pozornost. Dalším husarským kouskem od studia Brat Designs je hra Toon Army – komiksová akční střílečka na reáliích druhé světové války... a prý že již nejde vymyslet nic originálního. Nu, nechme se překvapit.

Vedle těchto titulů rozhodně udělá radost ohlášené pokračování hororové adventury Dark Fall s podtitulem Lights Out, pod názvem Galaxy Andromeda vzkříšená Imperium Galactica 3, či třeba druhý díl válečné strategie Blitzkrieg. Mezi krátkými zprávami pak vyniká odhalení zaregistrované internetové domény, jež by nasvědčovala přípravám nového Need for Speed - ten by pravděpodobně nesl přízvisko Most Wanted. Adventuristy jistě potěší připravované pokračování The Longest Journey, jenž si říká Dreamfall. Radost rovněž udělá zahájení prací na Max Payne 3, kterého se ale nejspíše dočkáme až za pár let.

Rubrika Insider je protentokrát opanována konzolemi. Prvním pánem na holení je Phantom a další tajnosti okolo tohoto zatím spíše fiktivního herního zařízení. Jsem vážně zvědavý, jak se celá situace vyvine a jestli se „fantoma“ někdo někdy dočká. No druhou stranu negativní reklama je také reklama... Kuriózní soudní pře je spojena s jinou konzolí – GameCube. První část sporu o odškodnění malého chlapce, který při hraní dostal epileptický záchvat, je vcelku obvyklá. Jenže rodiče onoho dítěte kromě jiného tvrdí, že Nintendo záměrně porušuje platné normy a vědomě vystavuje zákazníky nebezpečí zdravotních problémů. Kromě jiného žádají, aby se firma aktivně angažovala v informační kampani o epilepsii. Bohužel výsledek sporu zatím není známý.

Sloupeček Perličky se proměnil v řádeček, nicméně jeho náplň je stále stejně pestrá. Dočteme se tak například, jací herní hrdinové či hry jako takové se dočkají svého filmového zpracování (Bloodrayne, Dungeon Siege, Alone in the Dark, možná dokonce i Far Cry), či že studio Origin definitivně končí. Dále se dozvíme o hromadném rušení on-linovek v Ubisoftu a velkém nákupu Eidosu, jenž si šikovně zajistil práva na všechny další „Hitmany“ koupí IO Interactive.

Náš tip: Vzhledem k občasné nesoudnosti autora článku při zkoušení různých adrenalinových záležitostí je jasným favoritem RollerCoaster 3, kde si konečně budeme moct projet horskou dráhu z vlastního pohledu - nicméně přesto nová hra spíše vyvolá vzpomínky na jednu nevinnou kolejničku z pěti loopingy po sobě, která pisálka před nějakým časem zlákala.

Trocha moralizování při vaření?

Tak nějak by se v jednom slovním obratu daly shrnout obě dubnová témata. První z nich – Tajemství české a slovenské kuchyně – představuje celkem třináctku vývojářských týmů a jejich projekty. Mezi studii jako Illusion Softworks, Pterodon Software, Bohemia Interactive, či jinými, trošku zamrzí absence Plastic Reality Technologies s jejich želízkem v ohni jménem Korea: Forgotten Conflict.

Charismatická Heather ze Silent Hill 3 nás pozoruje skrze hledí pistole; pod ní čteme nadpis druhého tématu: Morálka versus potoky krve. Úvaha se zabývá dlouho trvajícím sporem ohledně přítomnosti násilí v počítačových hrách. Zajímavě pak působí srovnání s hrami deskovými, jako např. Člověče, nezlob se, nebo šachy. Najednou zjišťujeme, že více či méně násilné hry provázely dětskou (resp. dospívající) generaci co je lidstvo lidstvem a vlastně na tom není nic divného. Přestože článek je sám o sobě pouze dalším z mnoha plivnutí do moře kolosálního sporu, obsahuje zajímavé myšlenkové postupy a hezky se čte.

Spousta slibných náhledů

Počet preview je vskutku velký, stejně jako očekávaná úroveň jednotlivých titulů. Hned zkraje na nás vybafne Star Wars: Republic Comando. Her na téma Hvězdných válek bylo již mnoho, poslední se však orientovaly spíše poklidným soustředěným směrem života rytíře Jedi. Akčněji zaměření jedinci pak jistě uvítají změnu, kterou bude v tomto trendu výše zmíněná hra znamenat. Děj hráče zavede na počátku války klonů – hra tak bude představovat určité pojítko mezi druhým a třetím dílem filmové ságy. Místo záchrany světa však bude na jeho bedrech plnění různorodých úkolů mimo hlavní bitevní pole, s využitím několika počítačem řízených spolubojovníků.

Na čtyřech kolech se na nás rovněž řítí Toca Race Driver 2, jenž svým podtitulem The Ultimate Racing Simulator slibuje vskutku věrohodný zážitek z hraní. Kromě tohoto faktu bude důležitou devizou hry rovněž spojení několika naprosto odlišných šampionátů do jediné hry. Zajímavě vypadá i týmově zaměřená taktická akce Full Spectrum Warrior, která bude disponovat neobvyklou realitou zpracování bojů obyčejné pěchoty na Středním východě. Zajímavostí je automatické nahrávání postupu mise – v případě chyby můžete do záznamu kdykoli vstoupit a fakticky si tak „loadnout“ pozici. Pokud skutečně nebudete vědět, jak dál, stále existuje možnost video poslat po internetu zkušenějším hráčům a požádat je o radu.

Adventurním nadšencům se tohle číslo GS bude jistě líbit; na řadu totiž přichází pokračování nejlepší adventury roku 2002. Ano, Syberia se vrací. Mladší sestřička by měla jít plně ve stopách svého sourozence, jenom to vypadá, že si více oblíbila severní kraje - rozhodně se tedy nezapomeňte pořádně obléct! Naopak dost horko vám možná bude v konzolové akci True Crime: Streets of LA, která by měla na hráče udělat dojem především pěti multiplayerovými módy.

Nakonec nám zbývají další závody – Xpand Rally, jež by nás měly ohromit především fyzikálním modelem. To už jsme slyšeli mnohokrát, takže se tedy nechme překvapit, jak to dopadne tentokrát. Úplně poslední v dubnové galerii je akční RPG Space Hack. Tahle hra svou koncepcí a zpracováním ze všeho nejvíce připomíná mix Zax: Alien Hunter a Harbinger, navíc v kompletním 3D zpracování. Co dodat? Uvidíme...

Náš tip: Fanoušci SW si jistě přijdou na své, ale naše srdéčka si získala nová Syberie.

Nedotknutelné recenze

Hned po rozhovoru s jednou z legend českého progamingu – Petrem Dolníkem – se můžeme vrhnout na „power core“ časopisu. První na řadě je precizně designově pojatá recenze na akční RPG Sacred, u něhož se skví (trošku přešvihnutých) 90%. Následuje vymodlený král on-line akcí UT2004 (kiš kiš quakeři – ale neberte to ve zlém:-), který si na závěr vyčerpávajíce recenze plné spousty informací odnesl pěkných 91%. Abychom si příliš neoddychli, další na řadě je rovněž spíše multiplayerová akce Battlefield: Vietnam, ocejchovaná 85%.

Ani další tituly se rozhodně nezařadí mezi brak, a tak si přečteme recenzi na božský Colin McRae Rally 04, jenž se dokázal vrátit ke svým kořenům, a v podobě 83%hodnocení si napravit nabouranou reputaci. Ostudu si netrhl ani náš tip z recenze na GS59 – The I of the Dragon. Konkurent dráčka Soptíka si odnesl 83%.

Lehce zamrzí, že až na dvě hry zbytek nepřekonal pomyslnou hranici „je to lepší než nadprůměr,“ tedy 70%. Ať již se jednalo o temnou adventuru Midnight Nowhere (63%), hrdinného barbara Conana (69%), datadisk na legendární Jagged Alliance – Wildfire (70%), či graficky velmi povedený Trainz Railroad Simulator 2004 (75%). Žádný z titulů nijak neohromil.

Náš tip: Rozhodně Beer Tycoon, jež se stal modlou nejen celé redakce GS, ale i redakce naší a vůbec snad celé hráčské obce. Ne nadarmo si tento titul vysloužil magických 99%:-)

Náš tip (a teď už vážně): Kromě takřka dokonalého UT2004 si rozhodně budeme brousit zoubky na The I of the Dragon, protože každý z nás v dětství vedle tradičních povolání (popelář, policista, Američan/Němec/Rus) někdy chtěl být drakem.

Bonusový tip: O kvalitách kultovního Aliens vs. Predator jasně svědčí fakt, že se tato hra teprve nyní dostává do budgetu.

Směska

Rubrice on-line kraluje recenze na zdařilé MMORPG Horizons: Empire of Istaria (83%). Vedle novinek ze světa on-line her či e-sportu se můžeme v článku „Sport jako každý jiný“ dočíst o tom, jak vlastně progaming funguje. Po nesmrtelné části časopisu – dopisech – si na své přijdou všichni příznivci HW. Na čtyřech stranách se rozprostírá srovnání různých DVD mechanik, na dalších dvou pak podobná komparace levnějších 5.1 zvykových karet. V TechNews pro změnu kraluje  přenádherný volant Logitech Driving Force Pro, bohužel zatím k dispozici jen vlastníkům PS2. Mezi zajímavosti pak jistě patří vypalovačka, schopná po vypálení dat „namalovat“ na druhou stranu disku vámi vybraný obrázek.

Kulaté a celé stříbrné – dvojitá porce jedniček a nul

Mezi demoverzemi na DVD asi nejvíce zaujmou tituly jako kill.switch, X2: The Threat, Painkiller, Sacred, či Colin McRae Rally 4. Videí ve formátu DVD je tentokráte dvojnásobek obvyklé porce, tedy čtyři: Colin McRae Rally 4, Ground Control 2, Singles a Wakeboarding. Jinak se jako tradičně dočkáme nášupu všeho, co každý hráč chce a potřebuje.

Podrobný obsah GameStaru č. 61

Těšíme se:

Doom 3

Novinky:

Blitzkrieg II
ShellShock: Nam `67
Zoo Tycoon 2
Solar
Dark Fall II: Lights Out
Nexus: The Jupiter Incident
Catwoman
RollerCoaster Tycoon 3
Stalingrad
PRISM
The Roots
Aura: Fate of the Ages a další krátké zprávy...

Insider:

Phantom vystrkuje růžky
GameCube – krabička smrti?
Perla sem, perla tam...

Téma:

Tajemství české a slovenské kuchyně
Morálka versus potoky krve

Preview:

Star Wars: Republic Commando
ToCA Race Driver 2: The Ultimate Racing Simulator
Full Spectrum Warrior
Syberia II
True Crime: Streets of L. A.
Space Hack
Xpand Rally

Rozhovor:
Petr Dolník – Byznys v e-sportech mi není po chuti

Recenze:

Sacred
Unreal Tournament 2004
Battlefield: Vietnam
Colin McRae Rally 04
The I of the Dragon
Midnight Nowhere
Conan
Neighbours from Hell 2: On Vacation
Jagged Alliance 2: Wildfire
Trainz Railroad Simulator 2004
Gangland
Bad Boys II
Beer Tycoon
Universal Combat
Against Rome
Budget:
Extinction
Startopia
Aliens versus Predator
Port Royale

Hry pro každého:

Život není krásný 5: Četnické humoresky
Nieflheim
Local Air Ride / Local Ride
Dr. Bohuš

Mody:
Ultima V: Lazarus
Ultimate Vice City 2.0
Battlefield: Pirates Alpha v0.23
Max Payne 2: Kung-fu mod 2.0

On-line:

Horizons: Empire of Istaria
on-liNEws
E-sports: Sport jako každý jiný, Krátké zprávy

Hardware:

Dejte sbohem CD
Zvuk 5.1 za babku
Acer PD-110
Shuttle XPC SN84G4
Software pro každou příležitost:
WinZip 9.0
Norton Password Manager 2004
Sound Forge 7.0

Technews:

Sbohem, bílé placky
Sony Ericsson přezbrojuje
Malý velký vysavač
Logitech Driving Force Pro

Tipy, triky, návody: (DVD B, CD 1)

Deus Ex: Invisible War
Sacred

Podrobný obsah přiložených CD a DVD

Hratelná dema:

A.I.M. <DVD A>
Beyond Divinity <DVD A>
Beyond Normandy: Assignment Berlin <DVD A>
Colin McRae Rally 04 <DVD A, CD 1>
Desert Rats vs. Afrika Korps (MP) <DVD A>
Gangland <DVD A>
Chrome (MP) <DVD A>
Jack the Ripper <DVD A>
kill.switch <DVD A, CD 1>
MU Online <DVD A>
Mysterious Island <DVD A>
Nemesis of the Roman Empire <DVD A>
Nitro Family <DVD A>
Painkiller <DVD A>
Sacred <DVD A, CD 1>
Seal of Evil <DVD A>
Spacetanks <DVD A>
Spellforce: The Order of Dawn <DVD A>
Starscape <DVD A>
Syberia II <DVD A, CD 1>
UFO: Alien Invasion <DVD A, CD 1>
X2: The Threat <DVD A>

DVDStar:

Akční klasika:
JDoom 1.7.14 <DVD B, CD 2>
Quake II XXX Mission Pack <DVD B, CD 2>

Half-Life:
The Battle Grounds <DVD B>
Earth’s Special Forces <DVD B>
Hostile Intent 1.1 <DVD B>
International Online Soccer beta 3.0 <DVD B>
Natural Selection <DVD B, CD 2>
Science & Industry <DVD B>
Sven Co-op <DVD B>
Vampire Slayer <DVD B>

Quake III Arena:
Afterwards <DVD B>
Bid for Power <DVD B>
Game Over in Machinimation <DVD B, CD 2>
Matrix Mod <DVD B, CD 2>
Quake III Fortress <DVD B>
Sidrial <DVD B>
Westerner <DVD B>
PlanetQuake Map 1, 2 <DVD B>
ThreeWave CTF Add-On <DVD B>

Unreal Tournament:
GODZ <DVD B>
Operation Na Pali <DVD B>
Unreal 4 Ever: Fortress <DVD B, CD 2>
UT Bonus Pack 1 – 5 <DVD B>

Editační nástroje:
Call of Duty tools <DVD B>
Half-Life Tool Pack 2.6 <DVD B>
PhotoRealistic <DVD B>

Ostatní:
Battlefield: Pirates alpha v0.23 <DVD B>
UT 2003: Checkmate beta 3 <DVD B>
SoF II: ICS v2.1 <DVD B>
F.A.K.K. 2: Between Heaven and Hell <DVD B>
Battlefield: Operations 1942 <DVD B>
UT 2003: Siege 2003 <DVD B>
Ultimate Vice City 2.0 <DVD B>
Unreal II: Red Planet <DVD B>
Česká extraliga pro NHL 2004 <DVD B>
Scorpion’s WinCheater 2 <DVD B, CD 1>
Radioactive Cheater 5.0 <DVD B>
Sacred (návod) <DVD B, CD 1>
Deus Ex: Invisible War (návod) <DVD B, CD 1>
Obal DVD <DVD B, CD 1>
Od čtenářů <DVD B, CD 1>
Databáze <DVD B, CD 1>

Videa (trailery):

WCG 2004 <DVD B>
Caribbean Crisis <DVD B>
Desert Rats vs. Afrika Korps <DVD B>
LotR: Battle for Middle Earth <DVD B>
Knights of the Temple <DVD B>
World of Warcraft <DVD B>
Raven Shield: Athena Sword <DVD B>
Splinter Cell: Pandora Tomorrow <DVD B>
Splinter Cell: Pandora Tomorrow (MP Spy/Mercenary) <DVD B>
Ground Control 2 <DVD B>
Hitman: Contracts <DVD B>
Perimeter <DVD B>
Xpand Rally <DVD B>
Sacred (Dark Elf) <DVD B>
Vampire: The Masquerade – Bloodlines <DVD B>
Star Wars: Battlefront <DVD B>
Combat Elite: WWII Paratroopers <DVD B>

DVD Video (DVD B, na CD 2 v mpeg):

Colin McRae Rally 04
Ground Control 2
Singles
Wakeboarding

Češtiny:

Age of Mythology: The Titans <DVD A, CD 1>
Rallisport Challenge <DVD A, CD 1>
Journey to the Center of the Earth <DVD A, CD 1>
FBI: Hostage Rescue <DVD A, CD 1>
Tux Racer <DVD A, CD 1>
Space Colony <DVD A, CD 1>
Summoner <DVD A, CD 1>
Duke Nukem 3D – Atomic Edition <DVD A, CD 1>
Nullsoft Scriptable Install System 2.0 <DVD A, CD 1>

Hry pro každého:

Život není krásný: Prober se, pobudo <DVD A, CD 2>
Život není krásný 2: Vše pro peníze <DVD A, CD 2>
Život není krásný 3: Doktořina, krutá dřina <DVD A, CD 2>
Život není krásný 4: Back to the Days <DVD A, CD 2>
Život není krásný 5: Četnické humoresky <DVD A, CD 2>
Mise hasiče 2 <DVD A, CD 2>
Sub Hunter 2004 <DVD A, CD 2>
Sky of Fire <DVD A, CD 2>
Local Ride <DVD A, CD 2>
Local Air Ride <DVD A, CD 2>

Patche:

Celtic Kings (v1.16) <DVD A>
Colin McRae Rally 3 (v4.15) <DVD A>
Deus Ex: Invisible War (v1.2) <DVD A, CD 2>
Enter the Matrix (v1.2) <DVD A, CD 2>
Halo: Combat Evolved (v1.04) <DVD A, CD 2>
Massive Assault (v1.1.191) <DVD A>
One Must Fall: Battlegrounds (v2.151) <DVD A>
Raven Shield (v1.153 cz) <DVD A>
Spellforce (v1.10) <DVD A>
SW: Knights of the Old Republic (v1.03) <DVD A, CD 2>
Unreal Tournament 2003 (v2225) <DVD A>
Worms 3D Service Patch 2 <DVD A>
X2: The Threat (v1.1.191) <DVD A, CD 2>
Operace Flashpoint patch + balík 2 (v1.20 cz) <DVD A>
Operace Flashpoint patch 3 (v1.30 cz) <DVD A>
Operace Flashpoint přídavky 3 (cz) <DVD A>
Operace Flashpoint (v1.46 cz) <DVD A>
Operace Flashpoint: Resistance (v1.91 cz) <DVD A>

Programy:

3D Canvas 6.5.0.2 <DVD B>
3DMark 2003 3.4.0 <DVD B>
ACDSee 6.0.2 <DVD B>
Adobe Acrobat Reader 6.0 <DVD B, CD 1>
BlazeDVD 2.0A <DVD B>
CloneDVD 2.3 <DVD B, CD 1>
Gimp for Windows 1.2.5 <DVD B>
Mozilla Backup 1.2. <DVD B, CD 1>
Norton Personal Firewall 2004 <DVD B>
Power Archiver 2003 8.7 <DVD B, CD 1>
QuickTime Player 6.5 <DVD B>
Total Commander 6.01 <DVD B, CD 1>
WinZip 9.0 <DVD B, CD 1>
Zoner Media Explorer 6 <DVD B>
Antivir 6.24.00.06 <DVD B, CD 1>
PowerDVD 5.0 <DVD B>
WinDVD 5 <DVD B>
Winamp 5.01 <DVD B>
Windows Desktop:
Advent Rising <DVD A, CD 1>
Black Hawk Down: Team Sabre <DVD A, CD 1>
BloodRayne 2 <DVD A, CD 1>
Chaos Legion <DVD A, CD 1>
Lineage II: The Chaotic Chronicles <DVD A, CD 1>
Max Payne 2 <DVD A, CD 1>
Ogallala <DVD A, CD 1>
Singles <DVD A, CD 1>
World of Warcraft <DVD A, CD 1>

Hudba:

UFO: Alien Invasion <DVD B>
Ultima XI: Odyssey <DVD B, CD 2>
Vietcong: Fist Alpha <DVD B, CD 2>
Knights of the Temple <DVD B, CD 2>
The Westerner <DVD A>

Screenshoty:

Battlefield: Vietnam <DVD B, CD 1>
Colin McRae Rally 04 <DVD B, CD 1>
Conan <DVD B, CD 1>
The I of the Dragon <DVD B, CD 1>
Sacred <DVD B, CD 1>

Trainery:

Wars & Warriors: Joan of Arc <DVD A, CD 2>
Railroad Pioneer <DVD A, CD 2>
Chaos Legion <DVD A, CD 2>
Conan <DVD A, CD 2>
Chicago 1930 <DVD A, CD 2>

Utility:

nVidia ForceWare 53.04 (Win 9x) <DVD B>
nVidia ForceWare 53.03 (Win XP/2000) <DVD B>
Catalyst Radeon 4.3 (v7.991) <DVD B, CD 2>
VIA 4in1 (v4.49) <DVD B, CD 2>
DivX 5.05 <DVD B, CD 2>
DirectX 9b <DVD B>
Diskmag Realtime 101

Váš názor Další článek: Nová mapa pro Warcraft III

Témata článku: , , , , , , , , , , ,