GameStar 62 – Sims 2 vs. Singles – kdo je víc?

Nesmiřitelný souboj simulací lidského života, Painkiller na obálce a podruhé 9GB velká příloha. Navíc také recenze hitů Splinter Cell: Pandora Tomorrow, Far Cry či Syberia 2, tématický článek o největších prohřešcích herních vydavatelů a také jeden inkviziční dopis jako ze středověku. To a mnoho dalšího v sobě skrývá květnový GameStar. Zajímá vás víc?
Kapitoly článku
  • Co nabízí GameStar 62?
  • Obsah

Středověk neskončil

Je to bohužel tak. Ač jsme si možná mysleli, že doba nadšeneckých začátků, kdy člověk pomalu musel skrývat svou "herní orientaci" je dávno pryč, opak je pravdou. Jistý učitelský sbor na nejmenované základní škole rozhořčila jedna strana 59. čísla GameStaru, na které byla uveřejněna anketa na téma "Máte rádi akční hry? Proč?". Abyste to správně pochopili, zmiňovaní pedagogové se k časopisu dostali náhodou, ale přesto neváhali a poslali do redakce kritický dopis, ve kterém požadovali omluvu a ujištění, že podobné aktivity budou navždy z měsíčníku vymíceny. V opačném případě to učitelský sbor "požene vejš", možná i k řediteli zeměkoule.

No, nechce se mi příliš celou kauzu komentovat, takže jen dodám, že se kantorům naštěstí nedostalo do cenzorských tlapek konkurenční Score.;-)

EUropské zprávy

Ale zpátky do současnosti. Úvodník tentokrát netradičně zabředl do oblasti politické a pochválil vstup České republiky do Evropské Unie. Třeba se v "té úniji" povede lépe nejen nám samotným, ale i celkově české herní scéně. Snažit se o to budou například druhý díl Gooky neboi RPG Vision od ALTAR interactive, o nichž se píše v novinkové sekci.

V ní se podíváte také do světa. Pár drbů se podařilo vydolovat od tvůrců úspěšné realtime strategie Earth 2160, představena je i nová FPS od tvůrců Unrealu nebo zajímavě vypadající akce Stalin Subway z poválečného SSSR.  Špatně nevypadá ani Karibská krize, real-time strategie využívající enginu Blitzkriegu. Zprávičky se jako obvykle drží stručného představování nových her a oživuje je pouze Insider, zaměřený na zákulisní drby a zajímavosti.

Autorův tip: Caribbean Crisis - svět nebyl nikdy třetí světové válce tak blízko jako tenkrát v roce 1962. Naštěstí se vše zdárně vyřešilo a vy si tak můžete ze svého radiací nepostiženého herního doupěte zalaškovat s jadernými zbraněmi pouze na monitoru.

Vydavatelé jsou ******

Povedeným článkem je téma čísla "Jak správně brát (hráče - pozn. red.) na hůl". Desatero pravidel shrnuje nejčastější prohřešky vydavatelů a distributorů vůči hráčům. A bohužel je nutno říct, že naprostá většina se čím dál více stává běžnou praxí obchodníků.

Trošku nepatřičně působí přesun ze článku, ve kterém jsou označovány prohlášení vývojářů za lživá, k článkům, které právě z těchto informací vychází, ale když sliby EA ohledně LOTR: Battle of Middle-Earth znějí tak přesvědčivě! A co teprve zasvěcené reportáž z multiplayerové pařby Söldnera, hry, která si brousí zuby na teritorium doposud obsazeném Operací Flashpoint. V rubrice preview se také dozvíte o sličné upírce Rayne v pokračování akce BloodRayne anebo RTS Besieger. A pokud vás pohled na hry, jejichž vydání je daleko, neuspokojuje, možná vás potěší dvoustránkový rozhovor s Romanem Šebrlem (ne)jen o hrách.

Autorův tip: Jak správně brát (hráče - pozn. red.) na hůl aneb trocha společenského chování některých vydavatelů.

Vzdálený křik z tropů

Kam se hrabe Half Life 2 či DOOM 3! Zatímco tyto "pecky roku 2004" se pouze předhánějí v zamlžování data vydání, Far Cry přišel, viděl a zvítězil. A to nejen v recenzi GameStaru, ze které si odnesl skvělých 94% a slova díků. Na záda mu ale v tomto čísle dýchal Sam Fisher, jehož druhé dobrodružství zaujalo recenzenta natolik, že mu udělil 89%. Velkou trojku nejúspěšnějších doplňuje pekelný Painkiller (80%).

Souboj na dálku mezi Singles a druhým dílem dopadl v GameStaru podobně jako v ostatních periodikách - Singles jsou sice na pohled příjemnou zábavou, která se však časem okouká (doslova). A tak si můžete alespoň díky velkému preview (rubrice Těšíme se) připomenout, cože to všechno druhý díl Simáků na PC přinese. Nebude toho určitě málo.

Autorův tip: The Sims 2 - krémovější, křupavější a hratelnější!

Miš a maš

I v GameStaru nemohou chybět recenze budgetových verzí her. Navíc se v přehledné tabulce dozvíte i o hrách, které také potkalo zlevnění, ale mezi trojici podrobněji zkoumaných se nedostaly. Zastavit byste se mohli i u freewarové dvojstránky, která tentokráte nabízí pohled na několik povedených českých projektů převážně akčnějšího ražení. K dispozici jsou také informace o vydaných modech do her a šest stran věnovaných online hrám.

Hardware tentokrát dominuje "král" grafických karet, GeForce 6800. Bohužel se nejedná o test, ale pouze o shrnutí vlastností čipsetu, do něhož vkládá nVidia velké naděje. Klasický HW mišmaš doplňuje relativně delší test trojice DVD vypalovaček. Vzhledem k jejich ceně (3500-4000 Kč) se o jejich případné koupi vyplatí pouvažovat.

DVojnásobné dvd poDruhé

Žádná plná hra, zato více než dvacítka modů do fantasy her - to je hlavní náplň devítigigové přílohy časopisu. Dočkáte se i diskmagu Realtime a samozřejmě tradičního nášupu videí, screenshotů a demoverzí. Z češtin asi nejvíce potěší lokalizace nového Splinter Cellu či The Sims. No a pokud máte co do činění s hudbou, určitě vás potěší další mix od DJ Luccy (mě ne, ale já se jakožto hudební antitalent nepočítám:-).

V druhé kapitole článku najdete kompletní obsah časopisu včetně hodnocení recenzovaných her a rovněž se dozvíte, co se skrývá na CD a DVD přílohách.

Kapitoly článku
  • Co nabízí GameStar 62?
  • Obsah

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,