GameStar 64 – České mody a věštecká koule

Prázdninové dvojčíslo GameStaru rozhodně žádnou „okurkou“ netrpí. Krom solidního nášupu recenzí v čele s lupičem Garrettem a policistou z True Crime je tu zejména vyhlášení velké modařské soutěže včetně kompletní sbírky přihlášených upgradů na DVD, velký článek o budoucnosti her a mnoho dalšího. Více už v dnešním článku!
Kapitoly článku

Prázdniny jsou tu a redakce nejmladšího herního papírového periodika se to nijak nesnaží zakrývat. Stejně jako fakt, že se na ně mnozí docela těší. Dokonce se s námi podělila se svými plány, jak ono zasloužené volno stráví. Dovolená to bude narozdíl od svých konkurentů trochu delší, neboť aktuální číslo je vlastně dvojčíslem, takže s dalším GameStarem se setkáme zas až koncem srpna.

Kdo se na co těší?

Dvojčíslo se sice nerovná dvojnásobný počet stran, recenzí a kdovíčehoještě, nicméně alespoň pro rubriku Těšíme se to tentokrát platí. Nejprve je tu podrobný pohled na dhampírku v Bloodrayne, načež se přesunete trochu do minulosti za poněkud méně vzhledově atraktivním novinářem, který dostal docela blbý nápad podívat se do Sovětského Svazu.

Co se Bloodrayne týká, osobně mě docela udivuje, že pokračování hry, která byla hodnocena nanejvýš jako lehký nadprůměr, se těší takové publicitě. Na druhou stranu představené vylepšení včetně nových pohybů a ještě vyzývavějších oblečků zní opravdu slibně. Zachovat si zdravý odstup ale určitě neuškodí.

To Cold War od tuzemského vývojářského týmu Mindware Studios je úplně jiná káva. Alespoň tedy pro mě. A vlastně také pro mnohé zahraniční herní novináře, kteří si hru po zhlédnutí na E3 nemohli vynachválit. Preview v GameStaru je zpracováno velice pečlivě a nabízí asi doposud nejkomplexnější pohled na hru, který kdy kde byl k vidění. Fanouškům stealth akcí by rozhodně neměl (stejně jako samotná hra) uniknout.

Autorův tip: Obě „Těšíme se“ jsou na informace opravdu bohaté a stojí za to.

Nesem vám noviny

Need for Speed také není z těch, jehož jméno se mezi hráči jen tak snadno zapomíná. EA samozřejmě, jak je jejich zvykem, využívají známou značku maximálně, a tak se už brzy můžeme těšit na druhý Underground. Pár drbů o něm se dozvíte v novinkové rubrice. Stejně jako o datadisku k Hidden and Dangerous 2 s kooperativním multiplayerem nebo zajímavě vypadající druhohorně-čtvrtohorní strategii ParaWorld, která na jednu mapu staví dinosaury s lidmi. Pokud máte ale raději klasiku z druhé světové, určitě vám přijdou vhod informace z RTS Axis and Allies, která se podobně jako mnozí konkurenti (Stalingrad, D-Day) opět vrací na bojiště druhé světové.

Autorův tip: Z celé novinkové rubriky však nejexkluzivněji vypadají informace o SWAT 4, hře, která by snad mohla vynahradit marné čekání na Urban Justice.

Jak bude zítra?

Osm stran. Docela dost velká porce. Ovšem na to, aby se v ní dalo seriózně pojednat o budoucnosti herní branže to nestačí. Přesto se o to redaktoři GameStaru pokusili. Výsledek na vás čeká ve velkém tématickém článku čísla.

Jestli nějaký žánr zažívá v poslední době raketový boom, tak jsou to 3D real-time strategie ala Praetorians. Právě jejich tvůrci, španělští Pyro Studios stojí za jejím nepřímým pokračováním, Imperial Glory, který vás v podobně vypadajícím titulu Imperial Glory zavede do 19. století. Vše, co bylo o hře představené na nedávné E3 zveřejněno, se dočtete v dvoustránkovém preview. Nutno dodat, že to autoři v konkurenci Rome: Total War a hlavně LoTR: Battle for Middle-Earth nebudou mít vůbec snadné. Ale to ostatně nikdo. Snad jen švédský tým Digital Illusions zatím se svou sérií Battlefield důstojného protivníka nemá. Battlefield 2 představený v dalším z preview by tedy měl být sázkou na jistotu. Uvidíme, jak to příští jaro dopadne.

Obzvláště bohatá nabídka preview tím ale zdaleka nekončí. Dozvíte se o Destruction Derby killeru, hře Flatout, o konkurentovi NFS - Juiced, který by měl spasit v dluzích se topící vydavatelskou společnost Acclaim anebo také o vyzyvateli Warcrafta s tajemným názvem Armies of Exigo. Než hru odvrhnete, musím vás upozornit, že ji vydává EA, čili minimálně marketing je zaručen.

Na závěr všeho se můžete zastavit u rozhovoru s Martinem Klímou, ředitelem ALTAR interactive, firmy, která nyní připravuje hned dva tituly – UFO: Aftershock a RPG Vision. Martin sice moc sdílný nebyl, přesto se u některých otázek trochu rozpovídal, takže ve výsledku se rozhovor nevyplatí minout.

Autorův tip: Imperial Glory – další kohout na smetišti s názvem líbivé 3D strategie. Kdo na něm však zbyde na konci roku? Budou to španělští Pyro s Imperial Glory nebo někdo jiný?

Recenze=páteř časopisu

Minout se nevyplatí ani pomalu stárnoucího zlodějíčka Garretta nebo vám v měšci... pardon peněžence bude chybět pěkných pár zlatých (zelených). Třetí díl si podobně jako u konkurence vysloužil velice příznivou recenzí nešetřící chválou a ani procenty v závěrečném hodnocení – těch je 87. Všeobecná shoda panuje i v případě True Crime: Streets of LA, která si s velkými výhradami sice odnesla 74%, ale slovní vyznění článku podobně jako jinde odkazovalo spíše ještě trochu níže.

Možná za to mohla sexy hlavní hrdinka, možná opravdu hratelnost, každopádně akční mix Alias dostal 84%. U strategie Besieger se o přitažlivosti vousatých trpaslíků mluvit moc nedá, a tak nepřekvapí ani nižší skóre – 75% (teď ale vážně – to je způsobeno údajně nepříjemnou kamerou). Teď už ale k jiným překvapením. Vcelku nečekaně nízko stanula RPG Beyond Divinity, která dostala kvůli zbytečným chybám a některým upgradům, které se záhy ukázaly býti spíše downgrady pouze 69%.

Na závěr nechybí ani hodnocení budgetových titulů včetně například NFS: Porsche Unleashed či Ford Racing 2.

Autorův tip: True Crime – aneb proč nevařit s pejskem a kočičkou dort

Něco navíc

Hned celou dvojstránku věnuje prázdninové dvojčíslo freewarové scéně u nás. Krom představení několika připravovaných kousků včetně očekávané adventure 5 kouzelných amuletů, se dozvíte i něco o vývojářských týmech a novinkách v oblasti. S freeware scénou souvisí i mody. Těch se nakonec v GameStaru sešlo celkem 18. Vyhrát mohl jenom jeden (Survive in catacombs pro Half-Life), nicméně ozkoušet si můžete díky DVD i CD příloze úplně všechny.

To s Everquestem 2, o němž se dočtete na dalších stránkách, a jeho zkoušením to bude trochu těžší. Jednou vyzkoušíte a pak už nebudete moci přestat. Alespoň takový mám pocit z jeho dvoustránkového preview. Takže radši pryč od něj!:-) Jo a Middle-Earth Online – od toho radši ještě dál. Možná by vás pak z virtuální Středozemě už nikdo nikdy nedostal.

DVD

Pokud se však dokážete alespoň od 148 stránek GameStaru odtrhnout, čeká na vás ještě 8 GB DVD příloha. Ta nabízí krom avizovaných modů také klasický nášup demoverzí, videí či češtin. Za zmínku také stojí skvělý videonávod na Hitman: Contracts a pokud se budete o prázdninách nudit, oceníte jistě i více než desítků freewarových kousků, které se mnohdy svým profesionálním kolegům v zábavnosti vyrovnají.
Více už naleznete jako vždy v druhé kapitole článku, kde se nachází kompletní obsah prázdninového GameStaru včetně popisu CD i DVD příloh.

Témata článku: , , , , , , , , ,