GameStar 65 – Doom 3 a ti ostatní

Usměvavý Hellknight spolu s olbřímým nápisem Doom 3 vás nenechá dlouho na pochybách, že se tato hra nevyhnula ani tomuto časopisu. Dále obálka láká na srovnání „zlé hry“ s připravovanými želízky do ohně, jimiž jsou samozřejmě Half-Life 2 a S.T.A.L.K.E.R. Kromě toho se dočkáme tradičního článkového servisu doplněného dvouvrstvým DVD – více v našem článku.
Kapitoly článku

Po povinném přečtení úvodníku se podivíme, jak je možné, že se nám redakce po prázdninách sešla patrně bez větších úhon a jistě solidárně popřejeme hodně štěstí při opravování Katčiny chalupy ;o) Větší význam pro nás ale mají písmenka, která jednotliví redaktoři koncem prázdnin jistě velmi pečlivě řadili za sebe, abychom se opět pobavili i se něco dozvěděli (tak tahle formulace zní asi jako reklamní slogan na novou sérii učebnic matematiky - k dílu „Derivace a integrály“ dostanete i sbírku zdarma; naštěstí víme, že to tak není...).

Brzda není vpravo?

Podobný problém možná budeme řešit v listopadu letošního roku, kdy by mělo vyjít pokračování posledního dítka z rodiny závodů Need For Speed s jasným názvem Underground 2. Jenom tak přemýšlím, jestli když by Acclaim ve svém Juiced rád viděl „NFSU killera“, bude EA považovat NFSU2 za „Juiced killera“... No asi to zatím nechám být a místo toho se s vámi podívám na tradiční uvítací rubriku Těšíme se, kde nám právě o novém díle NFS vyprávějí.

Dozvíme se tak, k jakým změnám by mělo a nemělo dojít, a nutno podotknout, že to zatím vůbec nevypadá špatně. Oproti cca 40km silnic z NFSU by mladší bráška měl mít okolo dvou set a to už je řádná porce. Konečně by hra možná mohla nabídnout závody z místa A do místa B libovolnou trasou skrze město, což je asi věc, na kterou bych se těšil nejvíce. Na druhou stranu se opět nedočkáme fyzikálního modelu poškození, což už je i na tuto sérii možná velký krok k extrémní arkádovosti. I tak se ale mohou všichni příznivci tuningu pomalu začít těšit.

Ve znamení pokračování...

jsou tentokrát Novinky. Hned zkraje tedy vybalím tři klíčové tituly - Fallout 3, The Elder Scrolls 4 a Neverwinter Nights 2. Je třeba dodávat víc? Snad jen, že pokračování se dočká i překvapivě kvalitní akční adventura Beyond Good & Evil. Kromě těchto jmen, která asi nenechají nikoho s pozitivním RPG faktorem v krvi chladným, zaujmou tituly jako datadisk k lehce nostalgickým závodům Trackmania (pamatujete Stunts?), německy precizní adventura The Moment Of Silence, nový Colin s 2005 na konci či 3D akční RPG plánované bohužel až na 3Q roku 2006 Fallen Kingdoms.

Hlavním tématem zářijového Insideru je vám již možná známá kauza s vraždou v Británii údajně motivovanou kontroverzním titulem Manhunt. Že je všechno trošku složitější, než tvrdí rodiče oběti - čtrnáctiletého chlapce - bylo jasné od okamžiku, kdy byla výše zmíněná hra u zavražděného nalezena. Neptejte se, jak se tam dostala, když má nálepku 18+ a je tedy mladistvým neprodejná... Kromě toho se dočteme o prázdninových nákupech mezi firmami (znáte to: jedna koupí druhou a tak a ve všem se točí ohromné peníze... prostě nuda:o)). Nemůžou chybět ani drobné zprávy v podobě Perliček.

Náš tip: Kombo pokračování třech parádních RPG je natolik vražedné, že by k němu bylo nebezpečné cokoli dalšího přidávat...

Doom 3 vs. Half-Life 2 vs. S.T.A.L.K.E.R. vs. vaše peněženka

Asi tak nějak by se dalo v kostce shrnout osmistránkové Téma. (Mimochodem, vážená redakce GameStaru, ve S.T.A.L.K.E.R.ovi se tečka píše i za „R“...) V devíti kapitolách podle jednotlivých aspektů těchto her se dozvídáme, která bude v čem lepší či horší než konkurenti. Na závěr nečekejte žádné grandiózní vyhlášení hry tisíciletí (ono by to ani kvůli faktu že dvě z oněch třech her ještě nevyšly ani nešlo, čehož si jsou autoři samozřejmě dobře vědomi), nýbrž prosté, ale dostačující konstatování, pro koho asi je ten který titul nejlepší. Kromě toho nám autoři ještě stručně připomenou některé zajímavé chystané hry jako F.E.A.R. (sakra ty tečky jsou teď nějak v módě) nebo Duke Nukem If Ever... tedy Forever, ale to je nejspíš zatím stejně jedno.

Poněkud válečněji laděný pohled do budoucna

Trochu statistiky na úvod: ze sedmi Preview jsou tři válečné FPS plus jedna válečná taktická strategie a rovnou dvě z nich jsou z prostředí Vietnamu 60. let. Zatímco si tedy někdo bude vybírat mezi Shellshock: Nam `67, Conflict: Vietnam, Specnaz: Project Wolf a Alfa: Antiterror, já se budu těšit na ponuré pokračování příběhů perského prince v níž se z nasládlého princátka stane drsný zabiják bojující se samotnou smrtí. Podobně temně je laděná akční adventura Shade: Hněv andělů, jejíž hlavní devizou bude zřejmě možnost dočasných proměn hlavní postavy do démonské podoby... mno uvidíme. Každopádně pro ty megalomanštěji laděné z nás je tu středověká hospodářsko-vojensko-politická RTS Knights Of Honor a takové mixy já rád, zvláště když si zde budeme moci zahrát i za zástupce českého rodu.

Náš tip: Mezi novým Princem a atraktivním Shade se zatím volí špatně, u ostatních titulů uvidíme, nakolik zapadnou do hory jim podobných.

Carmack na hrad! Nebo ne?

Osm stránek věnovaných Doomu 3 asi přesvědčí i absolutního neznalce PC, že se jedná o něco výjimečného. Vzhledem k množství textu o téhle hře napsaném už jen dodám, že redakce GS říká 89%. Přesedlejme tedy klidně na zcela jiný žánr - Richard Burns Rally by si určitě nikdo s účesem v podobě volantu a benzínem místo krve neměl nechat ujít... a asi ani my ostatní. Konec konců stejných 89%, co má Doom 3, slibuje slušný herní zážitek... A teď která hra je lepší? :o)

Naopak trochu smutně vyznívá recenze na graficky povedený pokus navázat na slávu Transport Tycoona s všeříkajícím názvem Transport Giant; lehce nadprůměrných 68% jistě není příliš lichotivá vizitka. Vlastenci jistě budou mít naopak radost z relativně zdařilého pokračování příběhů starého známého Gooky s podtitulem Záhada Janatrisu, tentokráte v 3D kabátku se slušivými 71% na zádech. Abychom si her okrajových žánrů užili dosyta, čeká na nás ještě zajímavý Ballance, v němž máte za úkol vodit kuličku po různých trasách vysoko (a tím myslím opravdu VYSOKO) nad pevnou zemí. Příjemná hříčka si vysloužila 83% a to myslím není málo.

Celkový počet sedmnácti recenzí zakončuje tradiční Budget v němž se mimo jiné objevil vcelku líbivý Dungeon Siege. Bohužel však bez datadisku, takže si asi raději ještě chvíli počkáme.

Náš tip: Vzdor všem velkým jménům si nás nejvíce získal Ballance. Nebo si myslíte, že u nervy drásajícího relí či děsivého důma zrelaxujete lépe?

Náš tip #2: Sice už nový Doom vyšel, ale do učebny informatiky bude stejně stále nejlepší magická formule „Doom 2, první kolo, první epizoda“.

Posledních 30...

stránek si rozdělí známe rubriky. Jako první je tu On-line s dvoustránkovým článkem o MMORPG Guild Wars, tradičními novinkami a rubrikou E-Sports a jako bonus dostaneme tři stránky věnované hrám na mobilní telefony. Po dopisech je tu jedenáct stran o Hardware, kde jistě zaujme článek Hardcore Wi-Fi nejen pro ty, „kdo to myslí s bezdrátovým spojením vážně“. Nu a pak už hurá na přílohu.

Dývídý

Krom klasického nášupu, na který jsme my rozmazlení čtenáři zvyklí :o), najdeme na DVD sbírku modů pro takové pecky jako Dungeon Siege, Diablo 2, Neverwinter Nights, či můj oblíbený Morrowind. Nesmíme zapomenout ani na chuťovečku v podobě osmi komentovaných videí u her ve formátu dvd, mezi nimiž najdeme třeba LineAge 2, The Sims 2, World Of Warcraft, či „videobattle“ Richard Burns Rally vs. Xpand Rally. Ještě dodám, že kompletní obsah časopisu stejně jako DVD a CD přílohy najdete v druhé kapitole článku, a nashle zase za měsíc.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,