GameStar 66 – bát se a smát se

Nevím, zda je v tom nějaká skrytá symbolika, že zrovna na 66. číslo GameStaru vyšla recenze na děsivý (v tom pozitivním slova smyslu) Silent Hill 4, ale aspoň strach vyváží roztomilí simíci v The Sims 2. K tomu ještě připočtěte obsáhlé Těšíme se, věnované novému přírůstku do rodiny GTA a ďábelský koktejl dokořeněný novými ročníky NHL a FIFA je hotov.
Kapitoly článku
Na první pohled je vidět, jak se herní scéna odrazila ode dna v podobě letního sucha, a bez varování se začíná zvedat vítr k poctivému uragánu jménem „Vánoce 2004“. Říjnový GameStar tak obsahuje informace o nemálo titulech, o nichž jistě ještě budeme nějakou dobu slýchat. A ať už se budete ctít třást strachy u vyvrcholení série Silent Hill, či se královsky pobavit u nových Sims, jsem si jistý, že si přijdete na své. Redakce GS navíc měla, zdá se, plné ruce příprav na brněnský Invex, který by v tuto dobu měl být v plném proudu, takže si můžete ještě ke všemu užít jejich show v pavilonu Z.

Playstationová legenda znovu i na PC

Tak nějak by mohl znít podtitulek k říjnovému Těšíme se, jenž je věnováno králi „zlých“ her – novému bráškovi GTA jménem San Andreas. Na tradičních čtyřech stránkách se dozvíte o toto titulu opravdu snad vše, co by vás mohlo zajímat, včetně nelichotivého předpokládaného data vydání – druhé čtvrtletí příštího roku. Na druhé straně se máme vskutku na co těšit: San Andreas z názvu hry není město, jak bývalo zvykem, ale celý stát obsahující tři metropole, a to Los Santos (Los Angeles), San Fierro (San Francisco) a Las Venturas (Las Vegas). Autoři navíc odhadují hrací dobu na 150(!) hodin a to prosím bez (zdůrazňuji bez) vedlejších questů. Taky se tak těšíte? ;o)

Přestože engine, na němž nové GTA poběží je stále stejný jako u GTA3, resp. Vice City, neznamená to v žádném případě nic špatného – optimalizace umožní, abyste si grafickou stránku hry opravdu užili. Dále přibude možnost plavání, potřeba hlídat si postavu („...když už z hráčů dělají masové vrahy, tak ať jsou aspoň fotogeničtí, že?“), vykrádání domů, jízda na BMX a prostě vůbec vše nasvědčuje tomu, že okolo května 2005 budou muset recenzenti po celém světě opět sáhnout stran hodnocení hodně vysoko...

Strategické hody

Pakliže je vám žánr zmíněný v podnadpisu aspoň občas trochu po chuti, neváhejte a začněte shánět v Arielu (nikoli v Arialu prosím :o)) vypraný běloskvoucí ubrousek (pro ty mladší bryndáček) a hurá na věc – mezi mnoha tituly, které nabízejí nové Novinky si totiž určitě vyberete. Ať už sáhnete ke Stronghold 2, který se pyšní oproti svým starším bráškům (Stronghold a datadisk Crusader) velice slušivým 3D kabátkem, RPS (role-playing strategy – poprvé se tento pojem objevil v souvislosti s Warcraft 3) Heroes of Annihilated Empires, zbrusu novému dílku do série německých strategií Anno 3, rovněž oproti minulým dílům ve 3D, či třeba novinkou ze světa Dungeons & Dragons Dragonshard, budete se jistě bavit. A až vás fantasy či historie přestane bavit, zkuste to třeba s válečnou RTS Will of Steel, nebo unikátní strategií Darwinia, jejíž příběh vypráví o osudech kmene kočovných skriptů, lapených v moderním 3D světě; vzpomeňte si na Tron!

Rubrika Insider se tentokrát věnuje problémům vydavatelské společnosti Acclaim, která na brzkou dobu chystala dva očekávané tituly – konkurenta NFSU Juiced a RPG Bard’s Tale. Další zajímavou zprávou je, že polské ministerstvo zahraničí chce po vydavatelství CDV omluvu, protože prý jejich hra (Codename: Panzers – Phase One) „překrucuje historii, obviňuje Polsko z rozpoutání druhé světové války a ještě navíc vykresluje jeho občany jako notorické alkoholiky a zbabělce“. Celý problém způsobuje jeden brífink, v němž německý velitel dostává rozkaz vést odvetný úder proti Polákům – každý si snad ale z dějepisu pamatuje, že německé komando SS v přestrojení právě za Poláky napadlo německý radiový vysílač a vrchní velení tak skutečně svým polním velitelům mohlo útok proti Polsku prezentovat jako odvetu. Hra tedy jen kopíruje historické reálie...

Náš tip: Společnost Atari chystá Baldur’s Gate 3. Další informace zatím nejsou známy, ale i tak... ;o)

Letem světem po herních výstavách

GC 2004, ECTS, EGN, GDCE, Game Stars Live!... Tak o těch všech se dočtete v říjnovém Tématu. Pokud vás tedy zajímá, čím si mladičký Games Convention v Lipsku zaručuje tak dynamický růst počtu návštěvníků i vystavovatelů, co všechno (ne)uvidíte na takřka odepsaném ECTS, co to je GDCE (Game Developers Konference Europe – a už to víte :o)), jak vypadalo britské EGN a v čem byla zajímavá herní show Game Stars Live!, tady to najdete. Jako bonus pak máte informace o několika zajímavých titulech, jež byly na veletrzích k vidění, např. NFS Underground 2, Leisure Suit Larry: Magna Cum Laude, SW: Battlefront, či LOTR: The Battle for Modele-Earth.

Kuk...

Ano, po Tématu přijdou na řadu Preview, však už to znáte. První hra na seznamu by mohla vehnat slzičku nostalgie do očí kovaných stratégů trávících noci nad klasickou sérií The Settlers. Nový díl má podtitul Heritage of Kings, je ve 3D (jako snad dneska všechno kromě Windows...) a tak vůbec. Dále je tu FPS, která, jak se zdá, chce soutěžit o nejdelší název PC hry - The Chronicles of Riddick: Escape From Butcher Bay; pokud jste si oblíbili Enclave či Knights of the Temple, tak vězte, že společným jmenovatelem všech těchto tří titulů je stejný výrobce a mohli byste se tedy dobře bavit. Nostalgicky můžeme zavzpomínat i u další FPS Starship Troopers (jestli nám to tedy broučci dovolí); na screenshotech můžeme vidět lokaci pouštní základny, která se ve filmu stala místem fantastického broučího masakru a vypadá to, že nás hra o nic neošidí...

Pokud pomineme taktickou akci Full Spectrum Warrior a megalomanskou strategii Rome: Total War, na níž si od pondělí můžete přečíst recenzi na Doupěti, čekají nás dva slibné originální tituly, pod nimiž navíc nejsou podepsáni žádní amatéři. Sid Meier sáhnul do své bohaté autorské historie a nevytáhl z ní nic jiného, než fantastické Pirates! To, že 17. století má něco do sebe, si budeme moci vyzkoušet pravděpodobně v listopadu letošního roku. A jako třešnička na dortu nám zbývá nový sourozenec děsivé Alenky (té, co byla v říši divů) a současně tedy dítko člověka s nejnacionalističtějším jménem ve Státech: Americana McGee, akční hra jménem Scrapland. Pokud vás tedy zajímá práce redaktora jakéhosi plátku v robotnickém světě inspirovaným volností GTA, tato hra vám jistě udělá radost.

Náš tip: Troufáme si vsadit na originalitu Scraplandu a pevně věříme, že oprávněně.

Strach vs. Pohoda

Po zajímavém Rozhovoru s Olegem Javorovským ze společnosti GSC Game World, jež vyvíjí hodně očekávaného S.T.A.L.K.E.R.a, už nic nebrání tomu, abychom se vrhli na hlavní tahák čísla – pomyslný „battle“ dvou zcela neslučitelných titulů – originálního, geniálního, roztomilého, propracovaného... druhého dílu The Sims (93%) a velmi zdařilého, hororového vyvrcholení série Silent Hill s podtitulem The Room (88%). Není pochyb, že se bez ohledu na procenta budeme u obou titulů náramně dobře bavit. A ať už si vyberete čtvrtý Silent Hill či nevímkolikáté simíky (opravdu se mi všechny ty datadisky nechce počítat ;o)), užijte si to!

Další „souboj“ se odehrává v čistě sportovní rovině – o hrách NHL 2005 (85%) a FIFA 2005 (79%) jsem se už zmínil. Zde ale vezmu procenta doslovně a rýpnu si – je zde totiž vidět, jak je fotbal hloupá hra; na rozdíl od hokeje, který má spád, pořád se v něm něco děje, tolik se nesimuluje a konec konců nám i víc jde. Tak :o). Z dalších recenzovaných titulů jistě stojí za zmínku např. pohledný Port Royale 2 (78%), konzolový kill.switch (62%), Locomotion (70%) Chrise Sawyera (to je ten, co kdysi udělal Transport Tycoon, RollerCoaster Tycoon a jejich pokračování či datadisky), či hororová akční 3D adventura Shade: Hněv Andělů (70%).

Náš tip: Pro sportovní nadšence nové díly NHL a FIFY, pro ostatní Silent Hill 4 a The Sims 2. Ó, jak je to dnes jednoduché...:o)

A co ještě zbylo

V rubrice On-line si prostudujeme recenzi na datadisk k povedenému MMORPG Anarchy Online jménem Alien Invasion (79%), přečteme tradiční sbírku novinek a informací ze světa e-sportu. Po dopisech nás čeká dvanáct stránek o Hardware, v nichž najdeme třístránkové srovnání desktopů – tedy klávesnic s myšmi (wow – s tím skloňováním je občas legrace :o)). Nakonec nezbývá, než uchopit tu kulatou magickou věcičku, kterou jste snad ve svém vydání GameStaru našli, a vložit ji do mechaniky vašeho PC.

Červená placka

Pod tradičním červeným potiskem se skrývá tradičních 8GB dat. Akční speciál nabízí mody pro tituly, jako Doom 3, Max Payne 2, Unreal Tournament 2004, Half-Life, či GTA: Vice City. Takřka polovinu mých oblíbených DVD videí zabírají záběry z The Sims 2 (mimochodem slyšeli jste, že se chystá telenovela v enginu této hry?) a věřte, že je skutečně, o co stát. Jinak kompletní obsah časopisu, jakož i příloh najdete jako obvykle v druhé kapitole článku.

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,