GameStar 68 – Vánoce jak mají být

Vánoce ťukají na dveře s jemností rozzuřeného impa, takže i když je nebudete chtít pustit, nějakou tu cestičku si k vám najdou. Ať už očekáváte Ježíška, Santa Clause, nebo Dědu Mráze, vězte, že v novém GameStaru můžete počítat s přívalem recenzí na opravdu hodně očekávané tituly s druhým dílem polovičního života v čele. Redakce si pro své čtenáře připravila i malý vánoční dáreček, takže pojďme na to!
Kapitoly článku
Už podle motivu na obálce (páčidlo, které třímá jakýsi neznámý týpek... nebo že by on byl tím motivem?) lze usoudit výskyt recenze na Half-Life 2 kdesi v útrobách časopisu. Lákavé titulky slibují i Need for Speed Underground 2, The Lord of the Rings: The Battle for Middle-earth či Medal of Honor: Pacific Assault, a to je zvláště před vánočními svátky přímo ďábelská kombinace (zajímavý přívlastek...). Dárečkem pod stromeček – a jistě i do discmana či věže – je pak mix pořádného techna od HiFi Princess.

Rybí polévka

Stejně nerozluční, jako Vánoce a tato jinak nepříliš často vařená polévka, jsou bezesporu i Sám Rybář (čti Sam Fisher) a jeho Splinter Cell. V prosincovém Těšíme se si můžeme přečíst o dalším dílu série, tentokrát s podtitulem Chaos Theory. Samozřejmě v této hře bude všeho víc, všechno lepší... vždyť to znáte. Zajímavě však bezesporu zní například zapojení nože do Samova arzenálu, či kompletně přepracovaný zvukový engine. Mluví se i o nové umělé inteligenci, i když to asi vždy. Podstatnější jistě bude podpora průběžného načítání lokací, takže bychom se mohli dočkat mnohem větších a rozsáhlejších misí než posledně u Pandorra Tomorrow. Teorii chaosu bychom mohli převést do praxe v 1Q 2005.

Tradiční cukroví

Ano, Novinky nikam neutekly, neschovaly se, a protože byly celý rok moc a moc hodné, tak je ani neodnesl Mikuláš, tedy vlastně spíš čert. Setkáváme se s nimi i nyní, tudíž si řekneme, co nám tentokráte přinášejí. Jistě zajímavě zní zmínka o novém sourozenci do drsné zabijácké rodiny. Uzlíček, který by mohl na jaře 2005 přinést čáp k Hitmanovým, by se měl jmenovat Blood Money a měl by v nepříliš změněné koncepci série zaujmout poutavým a tajemným příběhem.

Příznivcům nejrůznějších pokračování k nejrůznějším hrám jistě udělá radost oznámení datadisku k pekelnému (a představte si pod tímto pojmem co chcete) Doomu 3 s názvem Resurrection of Evil. Příběh točící se kolem záhadného artefaktu asi nebude takovým lákadlem jako vylepšený multiplayer a dvouhlavňová brokovnice, bohužel však radost z novinek trochu kazí fakt, že zatím není známo, kdy se datadisku dočkáme.

Kované stratégy by pro změnu jistě mohla zajímat informace od vydavatelství Atari, jež oznámilo mezi jinými chystanými tituly i Civilizaci 4. Pokud vám tohle jméno nic neříká, tak jste se pravděpodobně přepsali při hledání stránek Médi Pusíka, my ostatní popojdeme zase dál a uroníme slzičku kvůli opětovnému odložení slibného S.T.A.L.K.E.R.a, kterého bychom se měli dočkat až v 2Q 2005. Hra je však už dle slov autorů zcela dokončena a za zdržení může důkladné testovaní simulace dynamického života. Pokud opravdu všechno vychytají podle představ hráčů, je myslím zdržení omluvitelné.

Rubrika Insider se tentokrát věnuje reklamám ve hrách, které se stávají stále oblíbenějším kanálem, do něhož nejrůznější společnosti vyhazují svůj kapitál. Nebo jste si snad všimli něčeho okolo automobilky Chrysler v THUG2? Na druhou stranu pokud se skutečně měří čas, po který se hráč zaobírá různými reklamními plochami, pak se možná v budoucnu setkáme s mohutnou propagací restaurací McDonald – malováním po jejích výlohách jsem v THUG2 zabil opravdu hodně času :o). Další studie zkoumající vliv rozličných her na hráčovu psychiku se tentokráte zaměřuje na učení a zjišťuje, že některé hry skutečně mohou ilustrací vysvětlit některý jev v matematice, cizích jazycích nebo třeba přírodních vědách. No, proč ne?

Náš tip: Nejlepším cukrovím se stááávááá... chvíle napětí... a je to... Civilizace 4. Nebo se snad netěšíte?

Bramborový salát

No jen se neušklíbejte – jednou tu jsou Vánoce, tak si je užijte se vším všudy. Mně třeba například tradiční příloha naprosto vyhovuje. Podobně, jako každému hernímu médiu titul, kterým se od prvního oznámení dají neustále zaplňovat stránky, přičemž je zaručeno, že hráčská obec bude slintat při každém dalším low-res screenu. Takovým titulem je bezesporu i čtvrtý díl legendární epické ságy The Elder Scrolls s vám již jistě dobře známým jménem Oblivion. Nově uvolněné obrázky spolu s několika informacemi o hře daly vzniknout dvoustránkovému preview, jež určitě každý RPG chtivý hráč zhltne bez otálení.

Nádherně ulítle vypadá například i chystaná akční hříčka Psychonauts. Šíleně barevná grafika vykreslující ještě šílenější herní prostředí okupuje všechny obrázky a dává tušit, že ze hry bude buď příšerná plošinovka, kterou si nezahraje ani váš školu začínající sourozenec, nebo naprostá bomba, která nedá spát ani vám. (Vzhledem k barevnosti titulu nepředpokládám zapadnutí do šedi průměru. ;o)) Každopádně skutečnost by se měla vybarvit zhruba za půl roku, a tak uvidíme, co si na nás vlastně zase kdo uvařil.

Aby těch RPG nebylo náhodou málo, tak si ještě povíme o slibně vyhlížejícím The Bard’s Tale, o němž toho taky už bylo navyprávěno dost a dost. Je tedy na čase, aby s romantickým májem, nově rozkvetlými voňavými květinkami a zpívajícími ptáčky do našich domácností na jaře dorazil i pořádný dobrodruh, koupající se v krvi nepřátel a mezi tím si prozpěvující nějaké ty lidovky na vyvolání pomocníků. Některé originální prvky by z této hry mohly udělat poměrně žádaný titul, jenž snad žádného RPG pozitivního jedince neurazí.

Náš tip: Oblivion vypadá chutně, jenže je ještě moc daleko, takže raději podlehneme barevnému šílenství Psychonauts.

Kapr, kapr, kapr, prrr!

Kapr je stavebním kamenem štědrovečerní večeře podobně, jako recenze v časopisu, a to, že tuto rybu nejím, mi rozhodně nezabrání v přečtení recenzí. A co tu tedy máme? Hned na začátku nám redakce předvede parádní headshot prostřednictvím Half-Life 2. Na konci šestistránkové recenze se skvěje hodnocení 96%, což by mohlo spolu se silou jména této hry přimět nejednoho hráče k chvatnému odhození GS a okamžitému výletu do nejbližší herní prodejny. V nastalém tempu nepoleví ani následující Need for Speed Underground 2 (92%). Prostě Vánoce jako řemen.

Pokud trošku ošidíme zmínku o Medal of Honor: Pacific Assault (84%), jenž byl pro redakci GS lehkým zklamáním, můžeme se vrhnout na jeden z nejzásadnějších titulů celého čísla, kterým není nic jiného než The Lord of the Rings: The Battle for Middle-earth. Filmový strategický nářez si vydobyl se silou Balroga mixnutého Nazgulem se špetkou Gandalfa k tomu 92% a zatím to vypadá že vcelku zaslouženě. Možnost ponořit se do dění slavné trilogie v roli mocného vojevůdce je totiž bezpochyby značně lákavá.

Mezi záplavou dalších her ještě zmíním dvě, které by asi neměly ujít přinejmenším vaší pozornosti. Zajímavé je strategický ráz obou z nich. První na řadě je fantasy RTS Armies of Exigo (80%). Její přínos je krom jistě velmi dobré hratelnosti především v představení koncepce dvouúrovňových bojů – vedle tradičních půtek na zemi si užijeme i bojů v zatuchlém podzemí, přičemž mezi prostředími lze přepínat v reálném čase během mise. Tento prvek samotný zní tak zajímavě, že by nás nemusel rozházet ani fakt, že je asi jediným originálním kouskem. Hned na další straně se představuje Chris Sawyer s již třetím dílem RollerCoaster Tycoona (78%), jemuž se konečně dostalo třetího rozměru a třeba i pohledu z jedoucího vláčku horské dráhy.

Náš tip: Mezi tak atraktivními hrami, jaké se nám sešly v aktuálním čísle GS se volí opravdu těžce. Sotva by naše volba padla na jeden kousek... takže náš tip? Vykašlete se chvíli na hry a užijte si atmosféry Vánoc! :o)

Stromeček

Vidíte a málem bych na jeden z nejtypičtějších symbolů Vánoc zapomněl. Stejně košatý, jako správný smrček či borovička (nebo jedlička :o)), je i zbytek časopisu. V rubrice On-line si přečteme recenzi na Couter-Strike: Source (80%) a datadisk k MMORPG Star Wars Galaxies Jump to Lightspeed (79%). Hardware se pro změnu nese v duchu velikých „Xmas tips 2004“, tedy výběrem nejrozličnějších kousků hardwaru, které stojí za povšimnutí.

Linecké kolečko

Když jsem minule přirovnal přílohu časopisu k bramboráčku, můžu dnes udělat výjimku a vzhledem k vánočního času použít tradiční kousek cukroví. Kolečko tentokráte obsahuje atraktivní slečnu Bloodrayne... nee, počkejte, jen demoverzi. Jeee ještě ne! Demoverzi hry! Tak teď už snad nikdo nebude v plastu přílohy hledat zubatou sličnou slečnu :o). Kromě ní byste mohli ocenit i dvojici závodů – NFSU2 a Flat Out. Mezi specialitky kolečka patří i soubor českých freeware her, jež se zúčastnily letošního ročníku Becher Game. Nu a to je ode mě pro tentokrát vše, takže šťastné a veselé! (Teda ohranější fráze už na konci asi fakt být nemohla...)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,