GameStar 69 – prosincovo-lednové hrátky

Lenivý kocour Garfield by řekl: „Vánocům trvá věčnost než přijdou. Pak jsou tu! A pak jsou pryč...“. Tak nějak to bylo i letos, ale krátké svátky jsme si mohli zpříjemnit třeba i lednovým GameStarem s magickým číslem 69, které je dle očekávaní nabito informacemi o hodně dobrých titulech; vydavatelé se i tentokrát vytáhli. Nenechme se tedy zmát prosincovým datem vydání lednového čísla a podívejme se pod stromeček blíž.
Kapitoly článku
Není to Prince of Persia: Warrior Within, Vampire: The Masquerade – Bloodlines, a dokonce ani remake přeslavných Pirates!. Hlavním motivem čísla se stalo vánoční překvapení – strhující akční záležitost s Vin Dieselem v hlavní roli: The Chronicles of Riddick. Redakce GS jen stěží mohla skrývat příjemné pocity z překvapení, jaké jim tato konverze z Xboxu připravila, přesto se dostatečné pozornosti těšily nejen další hry, ale i pěkné (doslova) téma čísla „Ó ženy, ženy“ a tradiční množství dalších větších či menších rubrik a rubriček.

Zatuchlejší a temnější

Tak, jako se pachatel vrací na místo činu, se i vývojáři z Gas Powered Games vracejí do svého překrásného světa jménem Aranna, potažmo království Ehb. RPG pozitivní fantasy nadšenci už jistě správně tuší, že se náplní prvního letošního Těšíme se stane druhý díl akčního RPG Dungeon Siege. Na první pohled se příjemné injekce dočkalo vizuální zpracování – i postavičky vypadají, že od Ježíška dostaly nějaký ten polygon navíc. Velmi pozitivně můžeme vnímat i blížící se datum vydání, jež je prozatím stanoveno na 1Q 2005. Tehdy se také dozvíme, zdali se bude jednat jen o lehounce nafouknutý datadisk, nebo plnohodnotné pokračování ambiciózní hry.

Ve jménu datadisku

Lednové Novinky skutečně připomínají vzpomínkové čtení o významných hrách. Jako by vývojáři po náročném předvánočním maratónu sbírali síly a jen decentně ždímali peněženky hráčů, kteří si výsledky jejich předchozí práce oblíbili. Opět se dočteme o přídavku k Doom 3 s názvem Resurrection of Evil, datadisku University se dočká fenomenální The Sims 2, ve stínu fénixe (The Shadow of the Phoenix) si můžeme oprášit i zážitky ze zajímavého mixu RPG a RTS Spellforce. Aby toho nebylo málo, tak se na nás chystají i plnohodnotná (doufejme) pokračování; zmínit můžeme například akčně-taktický Rainbow Six 4 (kdypak bude Rainbow Six „six“?), středověko-strategický Stronghold 2, další RPG-RTS mix KnightShift 2, nebo třeba několik informací o legendárním Gothic 3.

Zkrátka však nepřijdou ani milovníci zcela nových her. Hned ze začátku můžeme vypálit temné izometrické RPG inspirované románem Jméno růže od vynikajícího Umberta Eca s úderným titulem Inquisitor, které navíc studio Wooden Dragon kutí v českých luzích a hájích. Dále je tu multiplatformový komixový The Punisher, další česká point & click adventura Nibiru: Messenger of the Gods. Když už jsme u těch adventur, tak si řekněme, že ruští vývojáři pod názvem Akella oznámili práce na detektivní puzzle adventuře Hotel at a Lost Climber: Inspektor Glebsky’s Puzzle – doufejme, že hra bude lepší, než její název… Výčet zakončíme FPS z 23. století jménem Vatan.

Náš tip: Užijme si na chvilku pocit příjemného vlastenectví a zkusme věřit českému Inquisitor ;o).

Ticho před bouří

Skoro to vypadá, jako bychom měli vydechnout po Vánocích a připravit se na posváteční příval kvalitních titulů, jež nestihly přichvátat pod náš stromeček. První v Preview je na řadě kouzelně vypadající konzolové RPG od polských vývojářů Tannhauser Gate The Roots. Půvabné dobrodružství si budeme moci vychutnat už v únoru 2005. Stratégy by mohla potěšit zajímavě vyhlížející RTS Stranger. Pokud vás ještě neomrzely prvky RPG ve strategiích a pokud máte rádi fantasy, možná vám ve druhém čtvrtletí roku 2005 ubude nemalá část volného času, a to nejen díky strhujícímu singleplayeru, ale i atraktivnímu multiplayeru, jež by měl obsahovat kromě tradičních misí i minikampaně se stručným příběhem a různými questy.

Naopak jestliže je vaším ideálem ovládání spousty jednotek v duchu série Total War, můžete se těšit na slibnou fantasy strategii z Ukrajiny Telladar Chronicles: Decline. Ukrajinští vývojáři pomalu, ale jistě, vystrkují růžky, což jasně dokazuje tolik očekávaný S.T.A.L.K.E.R., a Telladar Chronicles v tomto, zdá se, nebudou výjimkou. Ostatně koho by nelákaly bitvy až 20 tisíc jednotek? Příznivce především multiplayerových FPS naopak jistě zaujme Bet on Soldier, jež by měl zajímavě spojit působivou akci se sázením a s tím souvisejícím vyděláváním peněz na lepší zbraně, upgrady, štíty, nebo dokonce i parťáky.

Náš tip: Svými barvičkami a celkovým designem nás tentokráte nejvíce zaujalo RPG The Roots.

A je to tady

Vzhledem k datu vydání lednového GS je jasné, že v tempu nastoleném Recenzemi minulého čísla se ani zdaleka nepoleví. Záplavu špičkových či aspoň nadprůměrných her tak kazí snad jen akční hororová adventura Bloodline, jež neoslovila autory asi vůbec ničím, a se studem si odnesla nelichotivou nálepku 38%. Asi by to ani tak nevadilo, nebýt faktu, že za touto... věcí stojí české studio Zima Software. Ale pojďme se přesunout do pozitivnějších míst. Recenze otvírá nesmlouvavý pohled Vin Diesla, který si v The Chronicles of Riddick vysloužil úctyhodných 91%, což je příslib nejedné bezesné noci.

A neodpočineme si ani u následujícího Vampire: The Masquerade – Bloodlines (86%). Vampyrárium si zřejmě redakci získalo a domnívám se, že se nelze divit. Ponurá atmosféra, precizní RPG prvky, příběh, dialogy… jednoduše kvalitní zpracování papírové předlohy. V podobně pozitivním duchu se nese i recenze na Pirates! (85%). Působivý remake prastaré klasiky od známých Firaxis jistě stojí za to. A konečně postupku dokončuje Prince of Persia: Warrior Within, dospělejší, temnější a bojovější princátko si vysloužilo 84%.

Z dalších recenzí nemůžeme zapomenout na Flatout (82%), který po dlouhé době představuje tvrdé závody bez pravidel v duchu starého Destruction Derby. Nepříliš slavně dopadl čtvrtý díl série Atlantis s podtitulem Evolution (66%), podobně jako historická strategie Alexander (60%), na níž si asi budoucí hráčská generace vzpomene jen stěží. Radost naopak udělala simulace tenisu vytvářená původně pro Xbox Top Spin a mezi simulacemi zaujme i MTX Mototrax (82%) – holt akrobacie na motorce méně odvážné hráče jistě zláká k aspoň virtuálnímu experimentu s tímto sportem.

Náš tip: Na první pohled outsideři již dokázali mnohokrát překvapit, a přestože The Chronicles of Riddick po úspěchu na Xboxu až zase takovým outsiderem nejsou, rozhodně jsou naší volbou pro tento měsíc.

Zbylé cukroví

Hned zkraje rubriky On-line si můžeme přečíst recenzi na německé cyberpunkové MMORPG Neocron 2: Beyond Dome of York (79%). Pokud vám tedy žánr není cizí a pokud se vám chce potulovat se na internetu v ponuré atmosféře vnímané pohledem vlastních očí, nemusíte dost možná hledat tu svoji hru dál. Příznivce oblíbeného Everquestu pak jistě potěší informace o jeho druhém díle, konkrétně první dojmy z betatestu. Hlavní článek rubriky Hardware je pak věnován velkému testu základních desek pro procesory Intel i AMD; následuje jej rozsáhlý soubor informací o RAM.

První letošní placka

Mezi demoverzemi je poměrně sucho, nicméně MTX Mototrax, Children of the Nile, nebo multiplayerová demoverze Armies of Exigo by mohly potěšit. DVDStar je věnovaný modům nejen do předních akčních her jako Half-Life 2, či UT2004, ale i roztomilým The Sims 2, či svým způsobem rovněž akčnímu NHL 2005. Mezi DVD videi pak jednoznačně kraluje čtvrtý díl kontroverzní série GTA, ale jistě stojí za shlédnutí i videa z NFSU2 či Flatout; příznivcům série Medal of Honor pak nesmí uniknout čtveřice videí z aktuálního pokračování Pacific Assault. A já už pro dnešek končím, takže se mějte krásně a nový rok si náramně užijte!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,