Gamestop roste ještě bláznivěji než bitcoin. Spekulanti vyhnali cenu akcií nesmyslně vysoko, připojil se i Elon Musk

Kuriózní situace se v posledních dnech odehrála na americké burze. Akcie řetězce s videohrami a drobnou elektronikou Gamestop, který ještě stále spoléhá především na prodej v kamenných obchodech a koronakrize jej tvrdě zasáhla, vystřelily během krátké doby o ohromných 822 procent. Jde o výsledek boje mezi profesionálními a amatérskými spekulanty, do kterého se v jeden moment vložil i šéf Tesly Elon Musk. 

Rapidní nárůsty nejsou na akciových trzích až tak zvláštní, málokdy se to však týká značky, která není zcela ve formě. A Gamestop ještě donedávna rozhodně nebylo možné nazvat slibnou investorskou příležitostí. Řetězec musel během pandemie uzavřít spoustu poboček, je zadlužený, ztrátový a s vidinou zisku s nedohlednu. Přesto jeho akcie během několika dní vyrostly do monstrózních výšin. 

Ještě na konci loňského léta se jedna akcie Gamestop obchodovala zhruba za 5 pět dolarů. Na konci roku už to bylo 20 dolarů, ovšem tehdy vycházely nové konzole, což růst vysvětlovalo, takže pořád nic tolik zvláštního. Jenže tento týden v úterý už hodnota vyrostla na 150 dolarů, během jednoho dne o 92,7 procent. 

Následně situace zaujala Elona Muska, který to jen lehce zmínil na svém Twitteru a akcie vyrostly o dalších 50 procent. Výsledek? Hodnota celé firmy překonala 10 miliard dolarů, kterou měla naposledy v roce 2007, v dobách své největší slávy. A dál roste, zřejmě bude atakovat hranici 15 miliard dolarů. 

Analytici jsou tím překvapeni, nešetří výrazy jako bizár, nad kterým zůstává rozum stát. Je jasné, že jde o bublinu, jen nikdo neví, kam až zajde. 

Co za tím stojí

Gamestop se stal obětí amatérských spekulantů, kteří se sdružují na nástěnce Redditu WallStreetBets. Akcie řetězce začali ve velkém skupovat a zároveň se o ně tak trochu přetahovat s profesionálními investory. 

Proč se k tomu rozhodli, je právě předmětem zkoumání, zřejmě je to kombinace několika faktorů - nostalgie směrem k umírající značce, obrana proti doporučení remonované společnosti Citron Research, která doporučovala short akcí Gamestopu na 20 dolarů (to lidi na Redditu popudilo) a fakt, že kvůli lockdownům má spousta uživatelů internetu jednoduše čas na hlouposti. 

V každém případě současná situace zavání manipulací trhu a rapidní nárůst akcií Gamestopu již začaly vyšetřovat americké kontrolní orgány. Jméno řetězce dokonce zaznělo na tiskové konferenci Bílého domu s odkazem na novou administrativu, že ministerstvo financí vše bedlivě sleduje. Zmínilo také, že tohle je dobré připomenutí toho, že akciové trhy ne vždy adekvátně odráží stav ekonomiky. 

„Není to normální a i když je pozorování Redditu fascinující, myslím si, že pro některé lidi nedopadne dobře,“ zhodnotil situaci pro televizi BBC stratég Deutsche Bank Jim Reid. 

Diskuze (40) Další článek: Apple poprvé utržil přes 100 miliard dolarů za čtvrtletí, dařilo se všem produktům i službám

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,