Gangsters 2 Vendetta - gangsterem snadno a rychle

Na ulici se zvolna snáší tma. Krčím se ve špinavém koutě, plném páchnoucích odpadků, vyhlížeje kovově zelený Roadster. Pohled na kapesní hodinky mi říká, že dnes má pan Coley pravděpodobně menší zpoždění. V tom zahlédnu světla přijíždějícího vozu. Okamžitě zvednu brokovnici a zalícím. „Tak už tě mám…“
Žánr: Strategie
Minimum: Pentium II 266 MHz, 64 MB RAM, 650 MB HDD, Windows 98/ME, 4 MB grafická karta, DirectX 7, 4x CD-ROM
Doporučeno: Athlon/ PIII, 128 MB RAM, 8x CD-ROM
3D: ano
Multiplayer: ano
Výrobce: Hothouse Creations
Distributor: EIDOS Interactive

Na ulici se zvolna snáší tma. Krčím se ve špinavém koutě, plném páchnoucích odpadků, vyhlížeje kovově zelený Roadster. Pohled na kapesní hodinky mi říká, že dnes má pan Coley pravděpodobně menší zpoždění. V tom zahlédnu světla přijíždějícího vozu. Okamžitě zvednu brokovnici a zalícím. „Tak už tě mám…“

Už podruhé nás EIDOS Interactive spolu s Hothouse Creations vybaví real-time strategií, ve které se staneme tím nejobávanějším postrachem města. Proč? Ti zlí gangsteři vám zabili otce zrovna ve chvíli, kdy měl jeden z opravdu nejlepších kšeftů s alkoholem. To vás samozřejmě nemůže nechat chladným. Chvíli si však na odplatu budeme muset počkat. Přinejmenším do skončení.

Gangsters 2Gangsters 2

Gangsters 2Gangsters 2

Instalace
Gangsters 2 při instalaci umožňují výběr podpory multiplayeru a výběru dvou herních serverů: ZoneAlarm a GameSpy. Po prvotním spuštění přečkáte test výkonu vaší grafické karty – hra dle naměřených hodnot nastaví úroveň detailů, kterou můžete samozřejmě změnit.

Grafika
Grafika víceméně vychází z prvního dílu a moc se neliší. Zobrazení ulic města, které vidíme z 3D pohledu se hodně podobá zobrazení v herní klasice Syndicate. Je stylizováno do prostředí Chicaga 20tých let. Pohled na město nelze otáčet - malou útěchou nám může být, že objekty ve středu obrazovky nejsou zobrazovány, zobrazován je pouze půdorys budovy a tak máme přehled o tom, co se děje na ulici. Hra navíc disponuje střídáním dne, noci a změnami počasí.

Bohužel si poměrně zdařilé grafiky mnoho neužijete. Hra totiž poskytuje pouze tento „herní plán“ a dvě úrovně map. V základním herním plánu vidíte pouze malou část a provoz na ulicích je často nepřehledný. Proto se musíte přepnout do zobrazení mapy, která vám poskytuje zobrazení jednotlivých podniků pomocí ikon a gangsterů pomocí teček. Proto se vám grafické zobrazení bude zdát celkem nezáživné – většinu hrací doby totiž budete posílat zelené tečky proti žlutým tečkám a sledovat, jak roste vaše zelené území na úkor žlutého :-).

Gangsters 2Gangsters 2

Gangsters 2Gangsters 2

Zvuk
Gangsters2 příliš neoplývají rozmanitostí po zvukové stránce. „Hlášky“ vašich gangsterů se většinou opakují, po několika misích vás z nich bude patrně trochu bolet hlava. Na druhou stranu je celkem dobře zpracovaný ruch města – zde tvůrcům píši menší bezvýznamné plus. Kvalitní zpracování zvuků se odráží i při změnách počasí a dne/noci. Samostatnou kapitolou je čtení informací v tutoriálu i v samotné hře před každou misí. Hlas je namlouván bez žádného zabarvení, jako by byl komentář čten poprvé.

Hudba
Hudba, kterou bych spíše přiblížil zvukovému zpracování několika efektů. Je otázkou, zda lze zařadit hudbu ze hry do hudby, či do zvuků.

Nuda, nuda, šeď, šeď…
Na počátku hry vás zajímá jen jediné – zabít vrahy svého otce (džentlmeny Coleyho, Bellowse a Petermana). Začínáte v malém městečku Buffalo Falls. Najmete gangstery, „svalovce“ pro jejich ochranu a zasíláte je na území vašich protivníků útočit na jejich podniky, obsazovat je a mimochodem likvidovat protivníkovy gangstery a likvidovat jejich ochranku.

Světlé stránky hryTemné stránky hry
  • možnost managementu
  • měnící se počasí
  • chybí plynulý zvětšení/zmenšení hry
  • opakující se reakce postav
  • nepřehledné ovládání
  • pevné nastavení času

S postupem hry do dalších oblastí můžete zakládat své vlastní ilegální podniky – herny, palírny, apod. K tomu, abyste z některých svých podniků udělali podniky ilegální potřebujete byznysmeny. Jejich způsob najímání je maximálně nechutný, pokud budu hodně slušný. Nejdříve musíte získat lokalitu, ve které lze podnik (např. lihovar) provozovat. Pak musíte na inzerát v novinách najmout obchodníka a poté jej poslat tam, kam patří. Při větším počtu těchto obchodů se už nevyznáte ani v tom, kde který obchod máte, natož zda je obchod vybaven byznysmenem. Každý z vašich podniků může mít svou vlastní ochranku (až čtyři svalovce). Mimo to je dobré nechat své gangstery hlídat okolí.

Veškerý svůj personál odměňujete hodinovou sazbou, stejně tak se vám přičítají zisky z vašich podniků.

Gangsters 2Gangsters 2

Gangsters 2Gangsters 2

Každý gangster může využít vozu a je vybaven arsenálem zbraní. Arsenál zbraní není určen jen jemu samotnému, svalovci přiděleni vašemu kamarádovi také musejí něčím střílet. Pokud budete své gangstery vysílat k plnění jednotlivých úkolů, doporučuji použít vozu, zvláště při útoku na nepřátelského gangstera. Ocenil bych však možnost trochu více kontrolovat činnost gangsterů. Lze nastavit pouze úroveň agresivity do tří úrovní. Podle nastavení gangster při konfliktu buď uteče anebo bojuje do poslední kapky krve. Někteří z gangsterů jsou navíc obdařeni zvláštními schopnostmi, ve kterých se zdokonalují s narůstajícím počtem akcí. Váš kolega tak může být sniperem, bombovým útočníkem apod.

Pokud svého gangstera přivezete ke splnění úkolu (bombový útok) do nepřátelského vnitrozemí vozem, jeho inteligence nestačí k tomu, aby se sám dokázal vrátit na základnu stejným způsobem. Je schopen si vykračovat skrze nepřátelskou část města pěšky a vůbec mu to nevadí. Tento fakt vás dovede k permanentnímu klikání pravým tlačítkem na jednotlivé gangstery (hra nebo herní plán se přenesou do místa, kde se inkriminovaný gangster právě nachází) a zde můžete reagovat na vzniklou situaci.

Gangsters 2Gangsters 2

Gangsters 2Gangsters 2

Pohyb jednotek je na dnešní poměry nezvyklý. Jestliže pohybujete vozem, musíte si zvyknout na to, že v případě návratu vůz nejdříve přijede na nejbližší křižovatku nebo ulici s možností parkování a tam se teprve otočí. To může v některých situacích vést k zajímavým situacím. „Vedl“ jsem vůz, vybavený třemi mými gangstery okolo sídla mého protivníka s cílem jej zabít. Ve chvíli, kdy jsem jej spatřil opustit kancelář jsem kliknutím kursoru se zaměřovačem na svého soka nařídil útok. Vůz však jel stále rovně a až po několika vteřinách (v měřítku hry minutách) se vrátil nazpět. Můj protivník však už byl pryč a mě čekala jen předem prohraná přestřelka s jeho ochránci.

Po několika úrovních hry zjistíte, že neděláte nic jiného, než zajímáte (nebo ničíte) cizí budovy, likvidujete své protivníky a pomáháte svým gangsterům z rukou policie, justice či bachařů. Hra se stane stereotypní a počítačový protivník vás ničím nepřekvapí. Ani mu nepomůže ani veškerých 21 úrovní + tutorial.

Grafika: 5/10
Zvuky: 4/10
Hudba: 4/10
Hratelnost: 3/10
Strategie ve stylu „Al Capone“, která uchvátí jen zatvrzelé příznivce gangsterského života z počátku minulého století. My ostatní si patrně počkáme na Gangsters 3.
Celkové hodnocení: 4/10
Váš názor Další článek: Diablo II: Lord Of Destruction – návrat mistra zábavy

Témata článku: , , , , , , ,