PC | X360 | PS3 | RPG | Konzole

GC: Alpha Protocol – naděje pro agenty

RPG od tvůrců Fallout. To je spolehlivý slogan, jak nalákat na článek. Inu pokusme se o to i nyní (a lidi od Planescape: Torment v tom jedou taky).
Kapitoly článku

Kdybychom hledali společný prvek většiny RPG, byly by jím imaginární světy, v nichž se hry na hrdiny odehrávají. V každé druhé lze najít anabolického hrdinu, který přišel ke svalům tlačením klády o chlebu a vodě, létající monstra, kvůli kterým se musely zákony aerodynamiky zkouřit a propadnout absinthu, aby je vůbec pustily do vzduchu, nebo je zde alespoň meč o velikosti křovinořezu.

 

alpha11.jpg

Občasný výpad proti stereotypu podnikají sci-fi RPG, ovšem příběh čerpající z ničím nezahuštěné reality těžko pohledat. Inu co v takové realistické hře dělat, jíst hamburgery s +3 na infarkt? Důvtip a nápaditost návrhářů z týmu Obsidian (autoři Knights of the Old Republic a Neverwinter Nights 2) sahá mnohem dál – chtějí vytvořit monumentální příběhovou hru založenou výhradně na současné době, její technologii a politické situaci.

Jmenuje se Thorton, Michael Thorton

Při hledání atraktivní, ale realitou podložené zápletky, jež dokáže strhnout a připoutat k sobě hráče kontinuálním napětím, scénáristé narazili na téma špionáže. Hlavní postavou se stává agent CIA Michael Thorton, který na jedné z úspěšně splněných akcí získal vitální informace, jež mohou zabránit světové katastrofě

Co v takové realistické hře dělat, jíst hamburgery s +3 na infarkt?

Netušil však o zrádcích ve vlastních řadách. Jen za několik okamžiků začíná bojovat o život, aby se uchýlil k záložnímu Protokolu alfa, který je vyhrazen starším agentům pro případy nejvyšší nouze. Od této chvíle začíná pracovat jako tajná buňka tajné buňky CIA, odříznut od oficiálního velení, které má sám prověřit a odhalit zrádce.

alpha01.jpg alpha02.jpg

Alpha Protocol je výspou vydavatele Sega v žánru RPG her, a ten se snaží vytvořit vývojářům výživné podhoubí, aby stvořili promyšlený špionážní thriller s dospělou tváří. O bohatosti tématiky hovoří úspěch seriálů jako 24, Prison Break i filmů typu Bournova cyklu, tudíž z hlediska příběhu je z čeho čerpat.Herní potenciál pramení především z přítomnosti vývojářských legend v tvůrčím týmu. Feargus Urquhart zaštiťuje hru návrhářským umem z dob, kdy vedl studio Black Isle (Icewind Dale, Fallout) a například na špionážních peripetiích spolupracují autoři scénáře k ponuře ztřeštěnému, vynikajícímu RPG Planescape: Torment.

Domeček jako klícka (plná zbraní)

Znalci žánru v Alpha Protocol uvidí na první pohled pokračovatele řady Knights of the Old Republic – Mass Effect s tím rozdílem, že nyní je vše zasazeno do současnosti se všemi pozemskými reáliemi. V prezentované ukázce začínal agent Thorton v prostorné vile ponořené do luxusu exotického vybavení s idylickou hudbou v pozadí. Ukázka z béčkové adventury, evokovala scéna, nicméně pouze do chvíle, než Michael stiskl skryté tlačítko na příborníku, načež se jeho útroby protočily a vyvrhly impresivní sbírku zbraní všeho druhu. Vila je hráčův úkryt, bezpečné místo, odkud plánuje všechny své akce, připravuje se výběrem vhodného vybavení a kontaktuje důležité osoby.

alpha09.jpg alpha10.jpg

Dle slov tvůrců funguje sídlo jako parafráze hvězdné lodi Ebon Hawk z Knights of the Old Republic. Sem nepřátelé nemůžou a hráč má klid promyslet si další postup. Záleží například i na tom, jak se Michael do následující mise oblékne. Do boje se hodí brnění (je zde několik druhů od maskovacích po tech armor, jež razantně zvýší sílů a tím i kapacitu batohu), nicméně na takový večírek politických špiček se hodí smoking. Nebo to může hráč risknout, na hlavu nasadit motorkářskou helmu, válečné maskování a zkusit štěstí – i takový výběr a možnosti hra nabídne.

Dostupné pro: PC, X360, PS3
Žánr: RPG | akční špionážní RPG
Výrobce: Obsidian Entertainment | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 28. května 2010
  • Vybavování agenta na akce
  • Rychlý systém rozhovorů
  • Mnoho cest k cíli mise i hry
  • Statistiky a perky
  • Překombinování herních prvků
  • Nedotaženost v ždáném směru
  • Tragická optimalizace
  • Umělá demence

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,