GC: Sony v roce 2009 – víc videa, hudby a renesance PSP

Nová, osvěžující verze PSP, přeleštěná Playstation 3, probuzení online služeb a na závěr jedno dospělé překvapení s uměleckým podtextem. Čtěte dále.

„Poslední se stávají prvními,“ zněla slova na tiskové konferenci Sony, která proběhla včera podvečer na lipské Game Convention. Firma přiznává vlažný start Playstation 3, nicméně dle aktuálních prodejních výsledků (14 miliónů prodaných kusů konzole světově) nastává obrat. Jeho rádius se bude výrobce snažit zmenšit celou řadou doprovodných služeb spojených především s multimédii, videem, hudbou a jejich prolnutím s internetovými dálnicemi. Některé nové, jiné v duchu existujících prvků na starších konzolích (z Xbox Live se kopíruje snadno, ale efektivně).

Hadrwarové novinky se týkají rovněž PlayStation 3. 31. října zatíží police obchodů nová 160 GB verze s cenovkou 399 euro


Nejprve však byly odhaleny novinky burcující davy. Po loňském uvedení štíhlejší verze PSP přichází její další revize nazvaná kreativně PSP 3000. Sony se vydává cestou lehkých úprav spíše než překotných změn, a tak nový handheld nabídne při velikosti loňského modelu zaoblenější hrany (především v horní a spodní části), zabudovaný mikrofon a čitelnější displej. Ten vychází z původní PSP Slim, ovšem posílen byl jeho kontrast a čitelnost v nepříznivých světelných podmínkách. Ve spojitosti s mikrofonem je poukazováno na masivní využití komunikačního programu – pokud se majitel připojí k vhodnému Wi-Fi hotspotu, změní se konzole v regulérní telefon. PSP 3000 se na trh dostane 15.října 2008 za cenu 199 euro, přičemž bude dostupná v osmi baleních s bundlovanými hrami jako Harry Potter, Fifa, Buzz Master Quiz apod.

DSCN2146.JPG 

Hardwarové novinky se týkají rovněž Playstation 3. 31. října zatíží police obchodů nová 160GB verze s cenovkou 399 euro. V balení se kromě většího harddisku bude nacházet klasické příslušenství a kupón v hodnotě 70 euro pro dodatečně stažitelný obsah. Po gamepadové klávesnici na Xbox 360 přichází i Sony s vlastním řešením konzolové klaviatury. Ta nově odhalená se připojí k vrchní části ovladače Sixaxis nebo Dual Shock, přičemž oproti konkurenci nabídne i titěrný touchpad. Hlavní využití nyní spočívá v pohodlnějším ovládání webového prohlížeče, nicméně již nyní se počítá s využitím ve specializovaných herních titulech. 

Sony se bude snažit natáhnout herní obec do online říší prostřednictvím tří vlajkových online korábů – akce The Agency, superhrdinské promenády DC Universe Online a pestrobarevných Free Realms, které navzdory své stylizované dětské grafice mají být určeny širokému publiku. Tituly si kladou za cíl spojit hráče na Playstation 3 i PC, multiplatformový multiplayer tak konečně nabírá na perspektivě.

Velký třesk v průběhu příštího roku zaznamenají multimédia a jejich pohyb internetem. Počátkem příštího roku bude spuštěna služba Vidzone, která již v první fázi nabídne streamování hudby z takřka nekonečného výběru interpretů a žánrů. Sony slibuje propojení služby, která bude mít domovinu na Playstation 3, s PSP a mobilními telefony. Z počátku však půjde pouze o čisté streamování obsahu, možnost stahování přijde až ve třetím čtvrtletí 2009.

David Cage z francouzského týmu Quantic Dream přiběhl na pódium prezentovat zbrusu nové záběry očekávaného digitálního thrilleru Heavy Rain


Rodinné tituly budou těžit z posílení řady Singstar, a to nejen na Playstation 3, ale i na minulé verzi. Singstar Disney kolem Vánoc nabídne songy z nejznámějších kreslených filmů od Lvího krále až po Knihu džunglí. Dospělé hráče naproti tomu potěší uvedení Singstar Queen s obrovským výběrem hitů zázračné kapely.

brokenswordhistorie2.jpg

Večerními hodinami uzívaný závěr prezentace probrala k čilému životu ikona mezi vývojáři dospělých, sugestivních her. David Cage z francouzského týmu Quantic Dream přiběhl na pódium prezentovat zbrusu nové záběry očekávaného digitálního thrilleru Heavy Rain. Ačkoliv odhalené video nepřesáhlo časový mantinel několika desítek sekund, šlo o záběry přímo ze hry. A nebylo to poznat! Heavy Rain má tendenci vypadat i v herní části jako filmová animace. Hráč/divák sleduje krátkovlasou hlavní hrdinku, kterak se za pochmurného deště vloupá oknem do zdánlivě opuštěného domu. Tam je však překvapena obtloustlým násilníkem s nožem.

DSCN2142.JPGDSCN2143.JPG

Následující akční scéna vypadala nejen dynamicky, ale rovněž neobvykle násilně a dospěle. Útočník pronásledoval hrdinku až na dezolátní záchod, kde spolu bojovali o život – prostřednictvím občasného mačkání akčních tlačítek. Tyto sekvence připomínají podobné mezihry z minulého titulu autorů Fahrenheit, ovšem nyní je těžko určit, v jaké míře budou ve hře zastoupeny na úkor klasického zkoumání prostředí a komunikace s dalšími postavami. Bližší prezentace Heavy Rain redakční výpravu teprve čeká, nicméně již nyní jsou zřejmá Cageova slova o přiblížení her dospělým, přístupnosti nekomplikovaným ovládáním I herním stylem a pocitový zážitek, který je v tomto případě na prvním místě.
 

Diskuze (2) Další článek: GC: Ratchet je ke stažení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,