GC: Warhammer 40.000: Dawn of War 2 – kde je jen válka

Po trojici datadisků se pánové z Relicu vytasili s plnohodnotným pokračováním. Podívejte se s námi, co hodlají přinést do Warhammeru 40.000.
Kapitoly článku

Temná budoucnost, kdy veškerá naděje lidstva je soustředěna v rukou napůl mrtvého Císaře uvězněného ve zlatém trůně. Budoucnost, kdy život jednotlivce je jen zrníčko prachu v obřích ztrátách permanentní války. Čas, kdy z bojovníků vznikají hrdinové, po kterých pak zbudou legendy. Období pro Warhammer 40.000 a úsvit války. Dawn of War nás přivítal podruhé s otevřenou náručí a my do ní rovnou skočili.

dow2_02.jpgdow2_03.jpg

Kdo by se ptal, co jej čeká nového, dočkal by se nejspíš vyhýbavé fráze. Novinek je totiž pomalu více, než věcí, které zůstaly beze změny zachovány, pokračování není jen dalším datadiskem, ale plnohodnotnou hrou od lidí, kteří mají v tomto oboru bohaté zkušenosti. Samozřejmě, zůstává svět Warhammeru, kde často hrstka udatných je schopna bojovat úspěšně proti mnohasetnásobné přesile, ale jinak hru téměř nepoznáte. Mluvím tedy zatím pouze o kampani pro jednoho hráče, ve více lidech se situace lehce mění.

Veškerá naděje lidstva je soustředěna v rukou napůl mrtvého Císaře uvězněného ve zlatém trůně

Není žádným tajemstvím, že po vyslovení slova Warhammer vyvstane mnoha lidem u jeho sci-fi varianty nejprve na mysli obří brnění se zbraněmi a hrdinou s nadlidskými schopnostmi uvnitř, jak vypadají hvězdní mariňáci. Nejlepší bojovníci lidstva, vylepšení genovým štěpem samotného Císaře, opět hrají prim, protože jediná kampaň, která se zatím chystá, bude hratelná právě z jejich pohledu. Opět tak dostanete do rukou síly kapituly Blood Raven a s jejich červenými zbrojemi ukážete všem nepřátelům, že lidstvo sice za posledních pár tisíciletí upadlo, ale má stále síly na přežití v nelítostném boji.

Očistný plamen na vše cizí

Proti vám se budou stavět bojovníci od kosti, zelenokožci Orkové, jejichž jediný smysl života je boj. Tyto nelítostné bestie jsou schopny se zabíjet klidně i mezi sebou jen proto, aby bojovali. Bohužel pro ostatní rasy, mají často dostatek schopností dopravit se i na vzdálené planety, kde namísto svých soukmenovců udělají tréninkové partnery z libovolných obyvatel. Výcvik však berou smrtelně vážně a s jejich neskutečnou houževnatostí je jen štěstí, že veškerou technologii musejí někde ukrást. Kdyby měli vlastní, již dávno by zaplavili celý známý vesmír a nakonec se vyhubili navzájem.

VIDEO: 188 'Dawn of War 2 - trailer'

Hůře jsou na tom starobylí Eldaři, jen málo ras pamatuje dobu, kdy se vůbec ve vesmíru objevili. Tento národ s přísnými společenskými pravidly a ochranitelským vztahem ke každé planetě postupně vymírá. Přesto však disponuje jedněmi z nejpokročilejších technologií v naší galaxii a snaží se zvrátit svůj nelítostný osud. Doby, kdy byli Eldaři na vrcholu, jsou však nenávratně ztraceny s příchodem bohů, které dříve uctívali. Nezbývá než odhodit jakékoliv emoce a bojovat až do hořkého konce.

Pokud několik misí ignorujete úpěnlivá volání civilistů o pomoc, zjistíte, že již není komu podat pomocnou ruku

Hráči předchozích dílů již představené rasy znají, ale konečně se potkají i s novou hrozbou, která přichází zpoza hranice známého vesmíru. Tyranidi by se dali nejlépe přirovnat k nelítostným vetřelcům, kteří veškeré své výtvory geneticky pěstují na svojí flotile organických lodí. Všichni spojeni dohromady jednou neotřesitelnou vůlí a mají pouze jediný cíl. Jakoukoliv planetu, na kterou narazí, obrat o veškeré suroviny, až zůstane jen holý kámen, aby mohli rozšířit svůj genetický potenciál.

dow2_01.jpg

Mezi Tyranidy narazíte na zrůdy všech velikostí, od nejmenších Ripprerů požírajících vše, co na planetě zůstane, až po majestátní Hive Tyranty, obří zrůdy s nepředstavitelným bojovým potenciálem. Jejich zbraně nejsou vyráběny, ale prostě na nich narostou a vždy potkáte pouze ty druhy, které se do daného prostředí hodí nejvíce. Přitom jsou těchto nelítostných žroutů nekonečné zástupy, kdy větší příšery rozšiřují mezi ty menší mentální pokyny od vyššího vědomí celého roje. Tato síla je také snad jedinou slabinou Tyranidů, když zničíte velící bestie, ty menší jsou ve zmatku neškodné.

Vylepšete své smysly

V kampani vás čeká několik planet, mezi nimiž máte libovolný výběr. Stejnou volnost máte pak i přímo na povrchu, kde vybíráte teritorium, kde hodláte plnit rozličné úkoly. Na druhou stranu svět i při vašem rozhodování do jisté míry žije a může se tak stát, že pokud několik misí ignorujete úpěnlivá volání civilistů o pomoc před nepřátelskou hrozbou, jeden krásný tah zjistíte, že již není komu se vydat na pomoc. I když hra má mít svůj děj a poměrně silný příběh, záleží jen na vás, jak bude probíhat.

dow2_04.jpgdow2_05.jpg

Krásně to bylo vidět i na příkladě několika misí, co jsme měli možnost shlédnout na veletrhu v Lipsku. Jeden z vašich nadřízených byl zraněn v boji s Tyranidy a vy mezitím hledáte lék, který by mu mohl pomoci od nepříjemností. V jedné misi se k vám však přidá jako chňapík (i tak se říká modelu Dreadnought) v bojovém sarkofágu. Je jen otázkou, zda tento úkol budete plnit dříve, nebo později, podle toho se vám v kampani dostane výrazná bojová pomoc k dispozici i pro další mise.

Dostupné pro: PC
Žánr: Strategie | RTS
Výrobce: Relic Entertainment | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 20. února 2009
  • Akční kampaň
  • Skvělý multiplayer
  • Nabušená grafika
  • Úžasné zvuky a hudba
  • Konečně i Tyranidi, a mnoho
  • Technické komplikace
  • Příběh kampaně
  • Překlad některých termínů
  • Těžká závislost na multiplayeru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,