Gears of War 4: synek přebírá otěže

Série nabitá steroidy, krví a motorovými pilami konečně přichází s regulérním čtvrtým dílem a vypadá to, že se ponese ve stejném duchu, jako jeho předchůdci.
Gearsy vždycky bývaly o akci a ve čtyřce jí dostanete další dávku, okořeněnou nějakými novinkami. Nová je kupříkladu nepřátelská rasa. Staré známé Locusty nahrazují potvory zvané Swarm. Dále se pak hrou budeme potloukat se zbrusu novými postavami. Roli hlavního protagonisty si střihne syn Marcuse Fenixe, JD. Už jen tak nechtěl sedět na zadku, a tak utekl z domu a přidal se jednotkám COG. Při jakémsi tajném experimentu ale změnil názor a následně dezertoval. Spolu s ním se na útěk dal i jeho kamarád Del Walker. Trojici postav, kterou vídáme na většině propagačních materiálů, uzavírá Kait Daiz, dcera vůdců skupiny Outsiders. 
 
Děj GoW 4 se odehrává 25 let po konci třetího dílu. Zdejší hrdinové na rozdíl od těch z původní trilogie nebudou tak zkušení. Do ruky tak nedostanete ostříleného zabijáka, ale vojáka, který má před sebou ještě dlouhou cestu. Navíc by se postavy měly v průběhu děje nějak mentálně vyvíjet, protože zatím nemají ucelený názor na to, co se kolem nich děje. 

24047_gears-of-war-4-mulitplayer-beta-art-1465836869.jpg24098_gears-war-4-1466027021.jpg24356_gears-of-war-4-screenshot-1-0-1469520549.jpg

Starý dobrý Marcus se také ukáže na scéně. Vývojáři naznačují, že se přímo zapojí do akce. Má už ale také svůj věk, a tak od něj nejspíš nemůžeme čekat žádné převratné kousky.  Jen nostalgickou dávku cynismu.
 
Gears of War 4 je také jednou z her, které budou v programu Xbox Play Anywhere, takže si ji zahrajete jak na Xbox One, tak na PC. Samozřejmě platí, že když si koupíte jednu verzi, automaticky máte i tu druhou. Vývojář Mike Rayner ujistil hráče na PC, že nepůjde jen o pouhý port. V kampani bude odemčený framerate a pokud váš stroj bude stačit, můžete rozlišení vytáhnout až na 4K. Celkově si hru budete moci všemožně nastavit. Nebude to jako v portu prvního dílu, kde toho k nastavování moc nebylo. V multiplayeru vše bude uzamknuto na 60 FPS, a to hlavně z důvodu crossplatform multiplayeru, aby náhodou hráči na jedné z platforem neměli výhodu.  

23342_gears-of-war-4-1400-1458114729.jpg

Na internetu můžete najít spoustu záběrů z betaverze. Podle vývojářů ale zatím nemůžete posuzovat úroveň grafiky, protože plná verze by měla být v porovnání s betou o poznání hezčí. Na to bych ale osobně moc nespoléhal. Přece jen na vývoj nezbývá tolik času, aby se tvůrci pouštěli do převratných změn grafiky. Vývojáři se také chlubili obličeji jednotlivých postav a nutno uznat, že už nepůsobí tak uměle. 
 
 
Co se hratelnosti týče, ta bude typická pro sérii GoW. Zkrátka jde o to všechny postřílet nebo rozkrájet. Když máte k dispozici samopal s motorovou pilou, tak si takovou šanci nemůžete nechat ujít. Hlavně od nového dílu nečekejte žádné závratné změny. Přeci jen je to zaběhlý styl série a fanoušci jasně dávají najevo, že se jim líbí. 

2429905-01.jpg27194194-0610-485c-9177-72275b11d393.jpggearsofwarmultiplayer_0_o.jpg

Z E3 gameplay videa můžete vidět, že hra bude opět narvaná akcí a všemožnými efekty. Tady je to konkrétně pořádně silná bouře. Prostředí se tak v průběhu souboje rozpadá na jednotlivé kousky, což pěkně předvádí zničitelnost. I samotné nepřátele bude možné doslova krájet. Dokonce i na dálku. Umožní to zbraň vystřelující kotouče z cirkulárky. Rod Fergusson, ředitel projektu, se vyjádřil mimo jiné také k dílu Judgement, který neměl až takový úspěch, jako jeho předchůdci. Říká, že se dost poučili a svoje zkušenosti využijí co nejvíc k tomu, aby čtyřka byla co nejlepší.
 
Na minulé generaci konzolí byly Gearsy tou sérií, kvůli které se Xbox 360 kupoval. Je tomu tak i na Xbox One? Přeci jen se žánr stříleček tohoto ražení daleko více rozšířil a hra jako Gears of War 4 by si vedla lépe jako launch titul konzole. Proslýchá se, že to tak skutečně mělo být, ale moc bych na to nesázel. 

maxresdefault.jpg

Čtvrté Gears of War nabízí zbrusu novou porci akční řežby, která sice nedokáže ohromit převratnými změnami, zato ale poskytne spoustu hodin zábavy, která bude v kooperaci ještě intenzivnější. Jen aby se jim podařilo vychytat tu PC verzi. U remasteru prvního dílu se jim to totiž moc nepovedlo a hra měla ze začátku značné problémy. To se následně muselo řešit patchem. Datum vydání je stanoveno na 11. října letošního roku. 

Váš názor Další článek: NBA 2K17 v novém traileru sází na atmosféru a emoce

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,