GeForce ukazuje směr k ještě tenčím a lehčím herním notebookům

Hraní na PC zažívá rozmach a v uplynulé dekádě k tomu také přispěla snaha společnosti NVIDIA zmenšit herní notebooky na rozměry, jaké málokdo čekal.

ASUS ROG Zephyrus G14 představený na letošním CES v Las Vegas představuje dosavadní korunovaci této snahy. Jde o první 14palcový RTX notebook na světě s Max-Q designem. Váží jen 1,6 kg, jeho tloušťka je pouhých 18mm a uvnitř se nachází grafická karta GeForce RTX 2060, díky čemuž si poradí i s AAA tituly a ray-tracingovymi efekty.

Umožnění kombinace výkonu a mobility je důvodem, proč GeForce nyní pohánějí rekordní počet notebooků. Více než 140 modelů se dokonce může pochlubit GPU založené na nejnovější a energeticky nejúčinnější architektuře Turing. Přes 60 modelových řad pak nabízí Max-Q design.

max-q-post-842x253.png

Tato kombinace podnítila strmý nárůst poptávky po herních noteboocích. Za posledních šest let vzrostly celkové výnosy z prodejů v této kategorii 12x. Tyto změny přineslo podstatné zvyšování výkonu na watt s každou novou generací GPU. Max-Q společnosti Nvidia pak pomohl výrobcům notebooků snížit tloušťku průměrného 17" herního notebooku z 38 mm v roce 2016 na pouhých 20 mm v roce 2019.

Více informací o současných modelech herních notebooků naleznete v tomto blogu.

Zdroj: TZ

Diskuze (1) Další článek: V dalším dílu Call of Duty se jetpacků nedočkáme, slibuje Treyarch

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,