Gianluca Vialli‘s European Manager – recenze

Kromě sportovních her, které simulují fotbal čistě jako sport, existuje i jasně vyčleněná sorta tzv. „fotbalových manažerů“. V rámci těchto titulů bývá povětšinou vaším úkolem dovést svěřený tým k prosperitě a samozřejmě zisku těch nejvýznamnějších trofejí. Pokud si tedy snad chcete vyzkoušet, jak těžký je život fotbalového manažera a stratéga v jedné roli, máte dnes díky titulu Gianluca Vialli‘s European Manager šanci.

Platforma: PC
Typ hry: Fotbalový manažer
Minimální konfigurace: Procesor 166 MHz, 16 MB RAM, 165 MB na HDD, 8 MB grafická karta, DirectX 7.0, Windows 95/98/2000/ME/XP
Doporučená konfigurace: Procesor 400 MHz, 64 MB RAM, 500 MB na HDD, 16 MB grafická karta, Windows 95/98/2000/ME/XP
Testovací konfigurace: AMD Duron 600, 256 MB RAM, 500 MB na HDD, 32 MB grafická karta, Windows 98
Multiplayer: Ne
Domovská stránka: (http://www.gianlucavialli.com/)
Výrobce hry: Midas Games (http://www.midasinteractive.com/)
Distributor hry: Wayward XS (http://www.waywardxs.com/)

Kvalitní fotbalové manažery bývají vesměs nejvíce doceněny v Anglii. Tato země je vůbec baštou pro tento druh a žánr her, který zde slaví nebývalé úspěchy. Co více, některé hry - jako kupříkladu veleúspěšná a oblíbená série Championship Manager - se bez problému udržují i na těch nejvyšších příčkách prodejnosti. Právě dnes vám mohu představit dalšího zástupce tohoto hodně svébytného žánru. Je jím titul Gianluca Vialli`s European Manager.

 

Kde je česká liga?

Už po spuštění hry jsem byl na každém kroku ujišťován o jediném - že mám tu čest setkat se s plnohodnotným a opravdu čistě evropským managerem (jak je konec konců napsáno i v názvu). Jako správného vlastence směřovaly tedy moje první kroky k výběru týmu, který chci dále vést, s nadějí, že budu moci okusit práci českých manažerů v rámci naší domácí fotbalové soutěže. Ale jak už to tak bývá, počáteční nadšení přerostlo v zármutek z neschopnosti tvůrců implantovat do samotné hry i naši ligu. A aby toho nebylo málo, není to zdaleka jediný případ kvalitní ligové soutěže, které sice můžeme v Evropě najít, ale vývojáři ji nebrali v potaz. Škoda. Vlastně především jejich škoda.

Se zármutkem jsem se jal vybrat zkušební tým, který měl posloužit jako pracovní nástroj této recenze. Moje volba nakonec padla na španělskou ligu (k dispozici je ještě eventuelně italská, francouzská, anglická, německá a nizozemská) a populární Real Madrid. Kde totiž jinde začít než v zemi, která fotbalem opravdu žije. A klub Real Madrid má navíc hluboko zakořeněnou tradici a historii - tedy další důvod, proč zvolit právě tento tým sídlící ve španělském velkoměstě.

Herní obrazovka

Jednotlivé položky se nacházejí pod většinou výstižně trefenými ikonami. Autoři možná měli pocit, že zvolené rozvržení a grafická úprava prvků dodá hře na profesionalitě, já se jim však pokusím oponovat. Vyznat se ve všem tom množství voleb je někdy doslova nadlidský úkol, zaplať pánbůh za uživatelsky přívětivé rozhraní například v případě série titulů Championship Manager.

 

Přesto, že mám své výhrady proti rozvržení prvků, celkově musím hodnotit grafickou úpravu "menu" za více než dobrou (strávíte zde totiž nejvíce času). Oceňuji zejména skvělou obrazovečku s volbami v levém dolním rohu herní obrazovky. Ta vám dává možnost kdykoliv si zkontrolovat aktuální finanční konto a další podrobnosti týkající se týmu.

Dobrá je i malá listárnička, která zde plní funkcí jakési mailové schránky. Pomocí takto přijatých a odeslaných zpráv komunikujete s ostatními týmy, zejména pak v případě jakékoliv hráčské transakce. Tyto zprávy pak často slouží jako zdroj zajímavých informací z ostatních evropských lig - jedná se tedy o neocenitelného rádce.

Fotbalisté, realizační tým a zázemí

Za úspěchem každého světoznámého fotbalového manažera stojí jen jediné. Dobré výsledky, které tento člověk dokázal dosáhnout se svěřeným týmem. A těmto týmům se povětšinou podaří skvělých výsledků dosáhnout pouze tehdy, mají-li kvalitní kádr a dobrý realizační tým. Zní to jednoduše? Ano, ale ono získat pro svůj tým dostatek kvalitních fotbalistů je opravdu nelehký úkol. Pryč jsou časy manažerů (mám tím teď na mysli her), ve kterých stačilo nabídnout požadovanou částku a hráč vám spadnul do klína. Stejně jako v reálném životě, i v titulu GVEM sledují samotní fotbalisté především svůj vlastní zájem. Najdou se tací, které uplatíte vysokou peněžní odměnou, i tací, které prostě nepřesvědčíte. Zejména pak tehdy, hrají-li v opravdu kvalitním klubu.

 

Bezpodmínečně nutné je také vlastnit kvalitní realizační tým, jeho složení najdete ve hře pod položkou Staff. Funkce, které zahrnuje, jsou následující. Najdete zde asistenta klubového managera (tedy vlastně vašeho) či například skauty, kteří mají za úkol hledat nové talenty na fotbalové scéně. Samozřejmě můžete každého člověka zastávajícího určitou funkci vyhodit a najmout jiného. Stejně jako v každé jiné profesi, i zde můžete narazit na osvědčeného a pořádně drahého profesionála, stejně jako neschopného nováčka. Výběr už záleží jen na vás. A abych nezapomněl - i na klubové kase. 

I když nejsem znalec fotbalové scény v pravém slova smyslu, přesto jsem si dovolil alespoň částečně prohlédnout soupisky některých týmů. Jaké však bylo mé překvapení, když jsem v kádru Realu Madrid nenašel portugalskou hvězdu Luise Figa. Ani v seznamu hráčů předchozího působiště tohoto fotbalisty - FC Barcelona - jsem toto jméno neobjevil. Budeme-li upřímní, jedná se o významnou chybu. Absence prvodivizního fotbalisty by byla omluvitelná, v případě jedné z největších hvězd dneška však tak mírní být nemůžeme.

Finance aneb bez peněz to nejde

Manažer se však pochopitelně nestará jen o nákup a prodej fotbalistů, neméně důležitou součástí jeho práce je i shánění finančních prostředků. Existuje několik zdrojů, jak získat pro klubovou kasu dostatek peněz.

Prvním je příjem ze vstupného. Samozřejmostí je, že jeho výši můžete libovolně nastavovat, liší se pro každou soutěž (například vstupenky na Ligu mistrů jsou nejdražší). Příjmy ze vstupného jsou povětšinou slušné (zejména pak ve státech jako je Španělsko, kde na fotbal přijde několik desítek tisíc lidí), postačí však jen na udržování chodu samotného stadionu.

 

Mnohem významnější jsou příjmy z evropských pohárů. Už za pouhou účast může tým získat slušnou finanční odměnu, nemluvě o celkovém vítězství.

Poslední možností je zisk lukrativního sponzora, který zaštítí váš tým. Na výběr máte vždy z několika, kteří se liší nejen částkou, kterou hodlají do fotbalového klubu vložit, ale i délkou celého kontraktu. Povětšinou se samozřejmě vyplatí vybrat nejlepší finanční nabídku, protože najít dalšího sponzora není v silné většině případů prakticky žádný problém. Nebo snad ano?

Fotbalový zápas

Starat se o chod celého týmu však neznamená jen shánět finanční prostředky, sponzory či nové fotbalisty, ale především hrát samotný fotbal! Právě ten je klíčem k vašemu úspěchu (respektive neúspěchu), a i samotný zápas můžete v jeho průběhu patřičně ovlivňovat. Voleb máte samozřejmě k dispozici hned několik, od střídání hráčů po změnu taktiky. Nastavit také můžete aktivitu trenéra na lavičce. Zda-li se omezí pouze na gestikulaci nebo dá hráčům hlasitě a jasně najevo, co dělají špatně a kde musí hru změnit.

Více zajímat vás ale spíše bude samotné provedení zápasu. Dočkali jsme se pobíhajících panáčků nebo jen svištících textů? Možnost "B" je v tomto případě správná, o dění na hřišti jste tak informování pouze pomocí krátkých, zato ale výstižných textových zpráv. Ty jsou doplněny několika vkusnými obrázky - to zejména pro ty, kteří neovládají anglický jazyk příliš dobře.

 

Standardní délka zápasu je na můj vkus trochu moc velká, naštěstí máte možnost zdvojnásobit rychlost, jakou bude další dění na hřišti probíhat. Ti, kteří nemají ani kapku trpělivosti pak mohou přeskočit rovnou celý zápas. Připraví se tím však o možnost jakkoliv ovlivnit dění na hřišti.

Častokrát samozřejmě nastane situace, kdy ani změny v průběhu zápasu konečný nepříznivý stav nezmění. Důležitá je proto i "předzápasová" příprava. Ano, mluvím o tréninku a i do něj můžete díky svým pravomocím zasahovat. Bezpochyby souhlasím s názorem, že trénink a příprava mužstva už je plně věcí samotného trenéra. Ale když tu tato možnost je, tak proč jí nevyužít?

Padá to, padá

Za dobu mého testování titulu Gianluca Vialli`s European Manager jsem se v pravdě setkal s jediným významný problémem. Tím byla značná nestabilita hry, "padání" se objevovalo velmi nepravidelně - proto je tedy dobré často samotnou hru ukládat. Ušetříte si tím množství starostí.

Na nervy mi trochu lezla hudba, zaplať pánbůh za možnost výběru z několik různých písní. Zvuky také nejsou nikterak fantastické, žádnou větší výtku však k nim s čistým svědomím mít nemohu.

Světlé stránky hry
  • Mnoho funkcí
  • Slušné grafické zpracování
  • Některé prvky na herní obrazovce (listárna atd.)
Temné stránky hry
  • Chybí někteří hráči
  • Pouze "textově" zpracovaný průběh zápasu
  • Absence české, ale i některých dalších evropských lig

Snaha byla… ale ještě to není to pravé ořechové

Musím ocenit práci tvůrců. Jejich titul Gianluca Vialli`s European Manager rozhodně není špatným počinem, pár zbytečných chyb jej však bohužel sráží blíže k průměru. Škoda. Pokud se ale autoři z těchto nedostatků poučí a samozřejmě je opraví, kdo ví - třeba bude nové pokračování důstojným konkurentem nejlepších světových manažerů. Pokud tedy nějaké pokračování vůbec bude.

Grafika: 8/10
Zvuky: 7/10
Hudba: 5/10
Hratelnost: 6/10

Máte rádi fotbal? Toužili jste si někdy vyzkoušet roli manažera některého z předních světových klubů? Pokud snad ano, titul European Manager by vás mohl zaujmout. Fajnšmekři ať raději zůstanou u osvědčené série Championship Manager.

Celkové hodnocení: 6/10

Váš názor Další článek: Take-Two Interactive E3 Line-Up

Témata článku: , , , , , , , , ,