Giants: Citizen Kabuto – činžákem proti vlastní vůli

Je to akce? Strategie? Test výkonosti počítače? Nebo jen pokus, co nevyšel? Která hra vám dnes nabídne takovou schizofrenii, že nebudete vědět, zda je lepší být Smartie nebo Delphi či snad sám obávaný občan Kabuto? Která jina hra má takové vysoké hardwarové nároky? A konečně – která hra je tak originální, jako Giants: Citizen Kabuto?

Žánr: akce/strategie
Minimum: PentiumII 350MHz, 64MB RAM, 3D karta s 8MB, Hdd: 900MB, Windows
3D: Ano
Multiplayer: Ano
Výrobce: Planet Moon Studios
Distributor:
Interplay

Pomalu se asi budeme muset smířit s faktem, že v současné době se dočteme převážně o hrách, které patří do horní části hodnotícího spektra. Jednak se dnes už nenajde mnoho firem, které by nás obdařovaly vysloveně špatnými hrami a druhak v dnešní době není moc velký problém udělat hru se špičkovou prezentací. A tak člověka potěší, když najde hru, která není jen hezká na pohled, ale snaží se nás oslovit i originalitou a hratelností – právě do této kategorie patří i Giants.

Co jsi?

Zařadit Giants do nějaké škatulky je věc velice ošemetná, neboť se zase jedná o známý mix. Vlastní postavičku vidíte (většinou) pohledem ala TombRaider (už to označení používám moc často, co třeba zkusit „3d z pohledu třetí osoby“? Ne, TR je jednodušší :)) a to už samo o sobě dává tušit, že půjde o akci. Nicméně je tu i silně strategická část, kde vedle běhání a likvidace oponentů ještě budujete základny a podobné stavby. A konečně i závodění si užijete, protože Delphi miluje jízdu na „vodním“ skútru. Tak nevím, nejlépe to popsat jako strategickou akci s prvky dalších her… Prostě akční mix.

Kabuto a vy jako Mecc - to je nepoměr...Mám to topit, nemám to topit...

Příběh

Kdesi ve vesmíru se nachází planeta osídlená dvěma dominantními druhy – Smarties a Vodním „vílami“. A jak už to bývá, nemají se zrovna v lásce – víly totiž potřebují Smarties k provozování své magie, a těm se to pochopitelně nelíbí. Spor se dostane do stádia, kdy zoufalé víly stvoří svou magií prakticky neporazitelné monstrum jménem Kabuto. Dále jde vše podle zaběhlého scénáře (tedy alespoň s Kabutem). Obrovi se v milém područí víl také dvakrát nezamlouvá a rozhodne se jednat na vlastní pěst… A aby byl zmatek o to větší, ještě k němu připočtěte okolo letící vesmírnou loď plnou lehce „roztržitých“ vesmírných poutníků Meccaryns (krátce Meccs), kteří se na tuto konfliktem zmítanou planetu také „rozhodnou“ podívat… A věci se začnou dít.

Delphi a magieZrychlení a krásná vyhlídka na mrtvou krajinu

Za své peníze jednu hru? Kdepak…

Tudíž tady máme tři charaktery za které dostanete příležitost hrát: kosmonauty (Meccs), vílu (Delphi (Sea Reapers)) a obra Kabuta. Pokud by šlo o normální hru, následoval by výběr postavy a hurá do akce, nikoliv však v Giants. Zde budete postupně hrát za všechny charaktery a objevovat příběh z více úhlů pohledu – nejprve se vám dostanou pod klávesnici kosmičtí Meccs, v dalších misích si zakoketujete s nymfou Delphi a nakonec budete ovládat chodící mrakodrap v podobě „občana“ Kabuta. Inu začněme:

Meccs

Použil-li jsem slovo roztržitý, pak jsem byl velice shovívavý. Tihle technikou obalení kosmonauti se totiž na scénu dostali následovně – jeden z nich dostal velice důležitý úkol: umístit na jeden z ostrovů planety vlajku, zapomněl si vzít ale jetpack a tak výsadek nedopadl zrovna klasicky… S tímto příběhem se dostáváte k ovládání a na dalších cca 20 misí máte zábavu s Meccs zaručenou. Příběh je rozdělen na 5 kapitol, během kterých prolezete tu zpropadenou planetu skoro komplet. Meccs však nepatří k samotářům - díky tomu můžete mít sebou pár kamarádů jako podporu – veselé.

Další magieSkútry!!!!!!!!!!!!!!!!

A teď k výbavě a stylu. Meccs inklinují jednak k technologiím a také k navazování přátelství s dalšími druhy. V praxi to vypadá asi tak, že zatímco vy, jako Mecc, pobíháte po krajině, Smarties pro vás staví základny a vyvíjejí zbraně a podobné blbinky. Zbraní je vážně hafo, ale ta pravá zábava nastane s jetpackem – tahle malinká věcička na zádech promění Mecca v kybernetickou myš (nebo jak říkal Patejl – epileptického myšohryza ;-)). Jetpack dovoluje nejen jakýs takýs let (vždy jen krátce, než dojde palivo – to se ale doplňuje celkem rychle a tak s trochu cviku můžete systémem leť-padej-leť… zdolat slušné vzdálenosti) ale i turbo běh nebo dlouhé, klouzavé skoky mezi terénními vlnami (obzvláště vhodné pro kličkování před naváděnými střelami…), zkrátka možností je spousta, jen na ně přijít. Až si dostatečně vyhrajete s jetpackem a raketomety přichází na řadu…

Delphi

Patří nejen k druhu, který má celý ten chaos na svědomí, ale je to dokonce jejich princezna. Avšak v poslední době se „trochu“ nepohodla se svojí milovanou matičkou a tak se (jí na truc) protlouká sama. Díky svým odlišným „politickým“ názorům ale získá podporu Smarties, a tak to s tou samotou zase tak žhavé nebude.

Malý Mecc a Tady vládnu já - KABUTO!!!

Tahle křehká bytost si v ničem nezadá s obávaným samurajem zlaté éry Japonska. A jako správný samuraj spoléhá na klasické zbraně jako luk, meč (nebo katanu či co to je) a pochopitelně i na magii. Obdobně jako Meccs s jetpackem, tak i Delphi se svým arzenálem kouzel přichystá dobrou zábavu. V zásobě má krom klasických kouzel – jako tornádo či teleport – i takové lahůdky, jako zpomalení času či skok-let.

Delphi a matičkaJeden z minionů

Další částí (krom obvyklého stavění základen jako Meccs) jsou závody na skútrech – lahůdka pro milovníky Wipeoutu. Skútr-meziher je sice asi jen 5, ale zábava zaručena. Nebude se asi líbit hardcore hráčům akčních strategií, ale těm se asi Giants nebude líbit stejně…

Delphi a SmartieNastává doba krmení

S touhle malou modrou vílou si, v jejích cca 16ti levelech, prostě užijete spoustu zábavy, a když ještě odstraníte její hyzdící svrchní díl „plavek“ (které přibyly díky dobré vůli cenzorů… ;-)) tak bude zážitek dokonalý. (stačí v adresáři bin smazat soubor arpfix.gzp – děkuji webu Game Revolution). A závěrem:

Občan Kabuto

Poslední část hry vám dá do rukou stroj na zabíjení jménem Kabuto. Z téhle části absolutně zmizela veškerá strategická část a nastává bohapustá akce. Vaše odysea by se dala rozdělit na dvě části – výkrm a útok. V té první jde jen o to dosáhnout „pracovního“ vzrůstu systémem otesánek – výhled z tlamy je k tomu přímo stvořen. A když pak dosáhnete velikosti solidního pětipodlažního činžáku přichází na řadu anihilace všeho živého v okolí. Kabuto je zkrátka miláček, jeho styl hry spočívá v kombinaci – dožeň, sežer, dožeň…

Úsměv, vyletí projektil...Dobrou chuť!

Pochopitelně i Kabuto má několik specialit – krom speciálního vzrůstu – třeba pokud si dupne, neustojí to nikdo v okolí. Nebo jeho krásné rohy, na které si může uložit „potravu“ do zásoby – radost pracovat (jen by mne zajímalo, co na to cenzoři? :-)). Útočí na vás nepřátelský kouzlomrsk? Žádný problém – stačí jej chytit a hle, je tu živá (dočasně…) kouzelná hůlka. Navíc ještě můžete stvořit dva své miniony, aby vám čistili cestu. A tak jen s ponurou satisfakcí rozdupáváte nepřátele, kteří vám dříve dávali zabrat a úžasně se u toho bavíte!

A konec!

Ještě krátce ke grafice – kdysi mi někdo řekl, že grafiku už není v současnosti možné výrazně zlepšit. No nevím, asi mu pustím Giants – nádherná a kouzelně barevná detailní grafika využívající možnosti současné technologie NAD hranici maxima. Nebudu se rozepisovat, podívejte se na obrázky. Mějte však na paměti jedno – minimum, které vidíte nad článkem, je krajně optimistický odhad. Na takové konfiguraci si pustíte leda 300x400x16 diapozitivy… Nu, to jsem asi přehnal, nicméně pravdou zůstává, že v grafice jakou vidíte okolo (1024x768x32, efekty na max) jsem Giants spustil na Athlonu 800Mhz s 32MB GeForce na místě grafiky…

No není nádhernáááááááááá?Will Tell ;-)

A ještě noticka – Giants OBSAHUJE multiplayer. Samotný je na celý článek, každopádně zadupat do země několik protihráčů v roli Kabuta, nebo je naplátkovat mečem jako víla jistě stojí za pár probdělých nocí. Doba zkrátka a dobře kráčí kupředu a je třeba upgradovat – kvůli Giants se to rozhodně vyplatí.

Suma sumárum

Perfektní mix v nádherné grafice s krvavými nároky na HW. Celkem cca 55 misí (cca 22 + 16 + 16 – odhad, nepočítal jsem přesně) krystalicky čisté zábavy bez markantních chyb. A s multiplayerem… Převážně akce se strategickým nádechem a horký adept na hru roku.

Grafika: 10/10
Zvuky: 9/10
Hudba: 8/10
Hratelnost: 9/10
Není možné dát 9,5 ale jako by se stalo.
Celkové hodnocení: 9/10
Váš názor Další článek: Projekt I.G.I – tajným agentem snadno a rychle

Témata článku: , , , , , ,