Gift – dáreček bóóží? Houby, bobr je to!

Jakkoliv zní nadpis expresně a snad i nevhodně, stále nemohu sám zjistit, čím hlavní hrdina připravované hry od Cryo Interactive je. Je to bobr, čertík, mimozemšťan, kombinace již uvedeného nebo zcela mimo vnímání nás redaktorů herních časopisů? No uznejte sami, potkali jste doma někdy něco takovéhoto?
Jakkoliv zní nadpis expresně a snad i nevhodně, stále nemohu sám zjistit, čím hlavní hrdina připravované hry od Cryo Interactive je. Je to bobr, čertík, mimozemšťan, kombinace již uvedeného nebo zcela mimo vnímání nás redaktorů herních časopisů? No uznejte sami, potkali jste doma někdy něco takovéhoto?

GiftGift

Začnu oficiální stránkou věci. Gift, jak se hlavní hrdina stejnojmenné hry od Cryo Interactive jmenuje, je postavičkou veskrze komickou. Byť, jak jsem nastínil v úvodu, se o jeho původů vedou spory převeliké, jedno je jisté – proč tu je. Je to hrdina střetávající se s nebezpečím a nástrahami světa počítačových her. Zní to hloupě až toporně, ale vězte, že hry Gift je videohrou parodující videohry. V praxi to znamená, že se podobně jako hrdinové většiny her dostane na různá místa, všechny zachrání atd… to samo o sobě příliš extrovní není a za článek by to tuplem nestálo, kdyby… kdyby malý bobr Gift (jak jsem si mu dovolil familiérně říkat) nekvitoval veškeré typické rysy světa počítačových her vtipnými narážkami a obracel tak celou záležitost v žert.

GiftGift

GiftGift

Nicméně, příběh tu máme taky. Mezi Giftem a Lolito Globo (což je bůhví kdo) zahořela láska (resp. od Gifta směrem k ní) a aby se k ní dostal a probudil její lásku (aby z toho taky něco měl), musí překonat osmero scenárií, každé složené z hromady levelů, úkolů a dalších podivností. Pohybový aparát, kterým Gift disponuje, mu stačí na základní motorické potřeby – běhání, kráčení, plavání, šplhání či takřka obscénní létání. Ach, co všechno člověk dokáže provádět za věci ve jménu lásky…

GiftGift

Ale vraťme se zpět rovnýma nohama na pevnou zem. Ta bude plně 3D a jak zřejmě obrázky musely ihned napovědět, bude se jednat o hru z pohledu třetího hráče. Cryo sice srdnatě hájí názor, že se jedná o akční adventuru, ale z výše uvedeného a obrázků tipuji na arkádu ve styl Raymana či Tonic Trouble. Budou zde samozřejmě různé puzzle závisející na hře světla se stínem, ale tato informace je navenek stejně tak použitelná jako informativní. Očekávám, že se bude jednat opět o posouvání kostek, skákání po předem neupřesněných trasách s lákavou vyhlídkou pádu do lávy a další možnosti, jak lze bobra o zuby připravit.

GiftGift

Teď vážně. Cryo Interactive jsme zvyklí znát z druhé strany břehu – coby tvůrce vynikajících adventur se spletitým příběhem, zatraceně precizním zpracováním a revolučním posunem spolu s každým novým titulem. Hra Gift do tohoto zaběhnutého schématu ale jaksi ne a ne zapadnout – jedná se o 3D akční adventuru z pohledu třetí postavy, která zřejmě nenabídne tolik nového svému žánru, jako tomu bývá u ostatních titulů Cryo Interactive. Již zmíněné hry Rayman či Tonic Trouble doplatily na to, že byly předělávkami z konzolových her; to sice v případě Giftu nehrozí, neboť jde o titul originální, a tudíž původní, nicméně chápejte mé obavy – Cryo je pro mě FIRMA, která něco znamená a pokud by byl Gift jen další hopsandou v řadě, byla by to pro příznivce klasických adventur hořká pilulka.

GiftGift

Datum vydání zatím nebylo ohlášeno.

Váš názor Další článek: Serious Sam – compatibility test demo

Témata článku: , , , , ,