Gilbert Goodmate - adventury nezemřely - ba naopak

Už jsem si myslel, že žánr adventur je již nadobro odepsán z herního světa. Poté, co se jednou za měsíc objevila jedna věc (někdy ani ne), to vypadalo špatně. Opak je ale pravdou. Tento žánr začíná být opět velice populární. Dokonce tak, jak tomu bylo před několika lety. A tenkrát se to jimi na trhu jen a jen hemžilo. Vzpomínáte...?
Pamatujete si na skvělou - velice populární (ve své době i dnes) adventuru z dílny anglických - božských Revolution Software? Pokud říkáte Broken Sword, máte pravdu. Skvělá věc, která spatřila světlo světa již před několika lety, ale stále patří mezi to nejlepší, co v tomto žánru vzniklo. Skvělá grafika, nádherné animace a videa, dobrá hudba, někdy i zapeklité logické otázky a originální příběh. Pak přišla „dvojka“. Vcelku povedená, ale něco v ní chybělo. Po pár letech jsou na řadě adventury další. Od In Cold Blood, Runaway přes Monkey Island 4 (budeme se mu brzy také věnovat) až po jedinečnou věc - Gilbert Goodmate.

Tento skvost pochází z dílen švédského týmu Prelusion, který na tomto pracuje již celé 4 roky. Bude to adventura pojatá z humorem, o čemž svědčí i její příběh. Ten se točí okolo velké houby, díky které se jedno království zbavilo mocného a zlého čaroděje. Tato je vystavena na královském náměstí, kde se každý rok pečlivě udržuje. Mimo to se pořádá i tzv. houbová slavnost, během níž je vždy zvolena jedna osoba z města, která si vezme houbu pod svůj patronát a musí se o ní celý ten rok starat. Letos to schytal právě pan Goodmate. Ten má vnuka Gilberta, který ho musí zachránit. Nic se ale nestalo (říkáte si). Ale kdepak! Těsně před tím, než měl pan Goodmate houbu „předat“ někomu dalšímu, byla ukradena. Co se dá dělat, dědeček byl uvrhnut do žaláře s tím, že pokud jeho vnuk Gilbert houbu do týdne nenajde, useknou mu hlavu (dědovi, přirozeně). Skutečně originální... :)

Gilbert GoodmateGilbert Goodmate

Ovládání je klasicky myší (tedy point-click), hra poběží v rozlišení 640x480, a to v tisíci barvách. Podívejte se na screenshoty, které jsou naprosto skvělé a úžasné a jistě pochopíte, proč této hře předpovídám skvělou budoucnost. Paralaxní scrolling a dobré animace by v tak dobré adventuře neměly být vynechány. I zvukové a hudební efekty by v Gilbertovi neměly být opomenuty. Zatím jsem slyšel jen některé útržky hudby, ale d se z ní usoudit, že hudba bude velmi silnou zbraní. Vždyť už jen ten pohádkový orchestr stojí za to.

Podle informací je hra v současné době hotova a probíhá její testování. Do obchodů by se měla dostat někdy během listopadu (tedy stejně jako např. Polda 3 nebo Pohádka o Mrazíkovi). Jinak dobrá zpráva pro ty, kteří nemají tak výkonné PC. Ke spuštění Gilberta budete potřebovat dnes již směšné Pentium 166 a 32 MB RAM.

Celkový dojem je tedy více než dobrý. Grafika je nádherná, hudba (kterou jsem zatím slyšel) je více než dobrá a příběh je vcelku originální a zábavný. Pokud jste tedy příznivci adventur, není co dodat. Jen doufám, že se toho dočkáme již brzy.

Diskuze (2) Další článek: FIFA 2001 – o rok starší, o rok zelenější

Témata článku: , ,