God of War: E3 dojmy z putování na sever

Kratos se po svém řádění mezi olympskými bohy přesouvá do severských zemí a na svých cestách tentokrát nebude sám. Změní nějak přítomnost chlapce Atrea osobnost starého známého boha války?

Hned poté, co člověk uvidí nejnovější záběry ze hry, jistě pochopí, že do nového dílu série God of War se chystá spousta změn. Třeba soubojový systém, který tvořil a stále tvoří značnou část hratelnosti, bude značně pozměněn. Je to dáno hlavně změnou kamery, která nyní stojí Kratovi těsně za zády podobně jako u většiny dnešních third-person adventur. S přiblížením kamery se ze souboje tedy stal trochu chaos. V ukázce můžete vidět souboj s několika nepřáteli najednou a už z toho jde poznat, že při boji proti přesile nebude orientace tak lehká, jako v minulých dílech.

Jinak se ale souboje nemění. Kratos se stále nehodlá zastavit před jakýmkoliv nepřítelem. V postupu mu pomůže jeho sekera, o které toho zatím moc nevíme. Nahradila čepele na řetězech, které v minulosti sloužily jako Kratova primární zbraň. Vývojáři se nechali slyšet, že tato sekera bude důležitou součástí příběhu. Nechme se tedy překvapit.

1.jpg

Další a podstatně větší částí příběhu bude tvořit chlapec Atreus, který momentálně cestuje s Kratem. Nebude to žádná koule na řetězu. Stejně jako Kratos bude učit jeho, i Atreus bude učit Krata. Zatímco se ale Kratos bude soustředit na jeho výcvik ohledně boje, od Atrea se bude snažit pochytit něco o lidskosti a porozumění. Bůh války se tedy musí zhostit role otce, jak nejlépe dokáže. Kratos v něm totiž do jisté míry vidí sebe a nechce, aby ho potkalo to, co jeho samotného.  

2.jpg3.jpg

Stále je tady velký otazník ohledně klukovy matky. Chlapec chce znát pravdu, Kratos mu ji ale nechce sdělit. V jednom z dialogů se baví o tom, že Atreovi kdosi řekl, že je prokletý a slabý. Zkrátka ne takový, jako jeho otec. Na odpovědi na tyto palčivé otázky si ale nějaký čas ještě budeme muset počkat. Jeho matka očividně nechtěla, aby skončil jako Kratos. Učila ho totiž, že musí vždy pomáhat ostatním a být otevřen pomoci ostatních.

4.jpg

Dříve se spekulovalo, že Kratos potkal Atrea až v severských zemích, ale Atreus přeci není typické jméno pro tuto oblast. Když to vezmeme podle mytologie, tak to byl syn krále Pelopa a Hippodameie. Jeho příběh se točí kolem Mykén a z velké části zahrnuje zrady a vraždy. Bude tedy ještě zajímavé, jak a jestli vůbec bude vysvětlen původ Atrea v sérii God of War.

Kromě toho, že je Atreus zajímavou postavou, vám dokáže pomoci i v boji. Jak můžete vidět ve videu, může spolu s Kratem kombinovat útoky a také mu můžete dát povel ke střelbě z luku.

5.jpg
Vztah mezi otcem a synem bude hrát v novém God of War důležitou roli

V příběhu ale budou figurovat i jiné postavy. Například potkáme také trpaslíky, Sidriho a Brokkra. Tito malí chlapíci jsou zdatnými kováři a budou Kratovi vylepšovat jeho vybavení. Stejně tak si u nich může nechat vytvořit zcela nové kousky. Tito dva také budou takovými komickými postavičkami zdejšího příběhu.

7.jpg8.jpg

Z loňského traileru se mohlo zdát, že God of War se více přiblíží ke hrám s otevřeným světem, ale tyto domněnky byly vyvráceny. Svět se sice může zdát otevřenější, ale příběh bude stále lineární. Nebudeme se ale stále nacházet v těsném koridoru. Prostředí bude rozsáhlejší a bude skrývat několik odboček. Na takových místech se mohou nacházet třeba skryté bonusy nebo věci, které vám pomohou lépe pochopit příběh. Pokud se ale jen chcete nechat unášet příběhem, tak se tím vůbec nemusíte zaobírat.

6.jpg

To největší překvapení nás čekalo až v závěru traileru. Potom, co Kratos hodil do jezera svoji sekeru, se z něj vynořil had monstrózních rozměrů, který by titány z minulých dílů měl jako jednohubku. Atreus ho nazval "world serpent", neboli mořský had Jormungandr, který podle severských legend obepíná svým tělem celý Midgard. Vrátil Kratovi jeho sekeru a dal se s nimi do řeči. Kratos ale severský jazyk neumí, takže Atreus musel překládat. Tento obří tvor jim přišel pomoci v jejich snažení. A tady vyvstávají další otázky. O co Atreovi s Kratem vůbec jde a co následovalo po konci třetího dílu?

Souhrn

Otázek je plno a i to je jedna z věcí, díky které má kolem sebe God of War takovou pozornost. Na jejich zodpovězení si ale budeme muset počkat až na začátek příštího roku. To čekání ale jistě bude stát za to. Nový God of War vypadá i zní vážně skvěle a ani na hratelnosti jistě nebude tratit. Za mě rozhodně palec nahoru.

Diskuze (2) Další článek: Total War Warhammer II přibližuje ve videu příběhovou kampaň

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,