Google Glass a hry: kdy dorazí Duke Nukem před rohovku?

Po našich dojmech z technologické novinky Google Glass jsme se vrhli do polemizování o tom, jak je to se zařízením v herním průmyslu.

Asi každého hráče při čtení našich dojmů napadlo, jak by na speciálních brýlích fungovaly hry, jestli vůbec. Prostor pro další spekulace přineslo i oznámení, že Google Glass budou mít svou vlastní knihovnu, přičemž hned několik aplikací už bylo také ohlášeno. V jejich přehledu nechybí například The New York Times, která vám na displeji ukáže výčet hlavních zpráv, a po vybrání té, která vás zajímá, vám ji brýle mohou přečíst nahlas. Mezi dalšími oznámenými nechybí Evernote, Skitch a Path. Samozřejmostí jsou další záležitosti z google rodinky jako Gmail a nebo třeba Google+.

Nás ale zajímají především hry pro tuto budoucí možnou platformu. Nebudu vám nic zastírat, moc si hraní pomocí brýlí nedokážu představit a některé herní žánry budou asi na zpracování nereálné. Představa hraní střílečky s tím, že vojáka ovládám hlasovými pohyby typu střel, kryj se a dobij, zní dost přitažená za vlasy. Ani ve sportovních hrách to vyžití asi nebude tak pohodlné.

Glass-GRAW1.png

Při dnešním stylu ovládání, kdy se atletické disciplíny ovládají urputným mačkáním určitého tlačítkapro vyvinutí maximální rychlosti, už vidím, jak hráč hýbe co nejrychleji hlavou, aby běžec vyhrál sprint na 60 m. Když už jsme u těch atletických disciplín, co takový hod kladivem? Roztočíme hlavou a pak cukneme pro světový rekord v této disciplíně? Teď už ale žerty stranou a pojďme se podívat na reálné možnosti.

Napříč žánry do oka

Před pár dny byly totiž konečně prolomeny ledy a první rádoby hra se na Google Glass vážně objevila. Pod tímto odstavcem si můžete prohlédnout video ze samotné hry, i když to není samozřejmě hra v pravém slova smyslu. Pracuje totiž systémem příkazů, které vydáváte – příkazy se odešlou a změnu zapíšou – což následně vidí protihráč.

Abych nechodil kolem horké kaše, jedná se o známou hru Lodě. Reakce na videoprezentaci byly různé. Většina komentářů byla spíš negativní, a to především na představu, že po městě chodí tisíce lidí, kteří budou jen tak na první pohled mluvit k nikomu. Nechme se ale překvapit, jak vývoj bude pokračovat, přeci jen se jedná zatím o vůbec první vlaštovku.

Osobně si myslím, že do jisté míry by se Google Glass a především systém hlasového ovládání mohl osvědčit ve „velitelských“ hrách. Tím myslím samozřejmě tahové strategie. Dovedu si představit vidět herní mapu a zavelet, ať se lučištníci schovají do lesa a kopiníci jdou na zteč apod. Tedy nepředstavujte si komplexní hry jako například sérii Total War, zde by se jednalo spíš o jednodušší záležitosti. Nicméně strategie by mohl být žánr Google Glass zaslíbený, do jisté míry.

screen-shot-2013-04-29-at-6-49-41-am.png

Naprosto ideální variantou se zdají být různé slovní hříčky, jako je Scrabble. Vzhledem k nedávno uveřejněnému seznamu nejprodávanějších her pro iOS, kde se vysoce umístila obdobná hra Words with Friends, by to nemuselo zajímat vůbec malý počet hráčů. Také různé Moorhuhn hry by mohly mít úspěch.

Pro začátek se pravděpodobně budeme muset spokojit s jednoduchými hříčkami á la výše zmíněné Lodě. Vyloženě se také nabízí nějaké procházení labyrinty, což samozřejmě klasické hráče úplně nenaplní, ale pro tzv. občasné hráče by to mohlo být zajímavé zpestření. Takže očekávám i nějaké další podobné hry typu „Země město“, karetní hry a stolní hry celkově.

google-glass.png

To ostatně neznamená, že by si neškrtli ostatní. Rozšířená realita je dvojice velmi silných slovíček, které by mohly ve spolupráci se správným softwarem nadělat divy. Stačí se podívat, jak by mohl s brýlemi vypadat novodobý Battlefield a člověk hned chápe, jak velký potenciál AR má. Špatně na tom není ani skvělá mobilní hříčka Ingress, která v současné době okupuje naše smartphony. Stačí menší úprava a již se může tisknout do našeho oka.

Velmi efektivní by bylo určitě i připravit „Google Glass moments“ v nějakých pc/konzolových hrách, kdy byste si třeba museli nasadit noktovizor, což by substituovaly právě Google Glass. Nebo při sniperských misích by hráč mohl vidět zoom u pušky právě přes Google Glass, zatímco v zorném poli by neustále sledoval nerušeně zbytek obrazovky. Chápu, že tohle už zní jako hodně divoká a dost možná i nereálná představa, ale opět opakuji, že jsme teprve na začátku zjišťování možností, které nám tento gadget může nabídnout.

Teď je však otázka, komu jsou především Glass určeny. Vzhledem k jejich předpovídané ceně to nebude zrovna levný špás a jejich majitelé je asi nebudou mít jen kvůli hrám. Takže vyvstává otázka, zda má vůbec cenu hry vytvářet. Ale na druhou stranu si jistě vzpomínáte na ne tak nedávnou historii začátku počítačových her pro MS-DOS, které byly čistě textové. Bylo potřeba psát příkazy na klávesnici a podívejte, kde jsou PC hry dnes.

Dlouhá cesta

Nasnadě je také připomenutí, jak to dopadlo s do jisté míry podobnými projekty v minulosti. Virtuální realita skončila velmi neslavně a mladší hráči už ani pořádně neví, o co kdysi dávno šlo. A nemusíme chodit ani tak daleko, hlasové příkazy fungují i v některých konzolových hrách a stále existuje nesmírně slabé procento hráčů, kteří je využívají.

google-glass-games-wish-list.jpg

Upřímně řečeno, momentálně si nedovedu představit chodit po nákupním centru a hlasem dávat příkazy a hádat, kde má můj kamarád postavené lodě. No, a pokud by takto měli chodit po ulicích stovky, tisíce lidí se stejnou hrou, neznalý člověk by si připadal asi jako v blázinci. I proto si myslím, že pokud se Google Glass vůbec ujmou, jako řekněme herní periferie, bude to spíše okrajová zábava pro okrajové uživatele. Jejich primární účel je totiž úplně někde jinde.

Diskuze (6) Další článek: PS4 je přizpůsobivější než PC, říká Marek Černý

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,