Grafické karty: čeká nás růžová budoucnost? – I/II

Trochu se to začíná mezi výrobci grafických karet míchat. 3dfx má problémy, ATI je na výsluní a ovládá polovinu trhu. nVidia uvádí několik novinek, S3 mizí z trhu – je pohlcena společností VIA. Trident se vrací zpět a má dva nové čipy, na trh se dere SiS a STMicroelectronics, Matrox jde do ústraní a vyčkává. Boj o zákazníka na trhu s grafikami nebyl nikdy dravější než teď.
Trochu se to začíná mezi výrobci grafických karet míchat. 3dfx má problémy, ATI je na výsluní a ovládá polovinu trhu. nVidia uvádí několik novinek, S3 mizí z trhu – je pohlcena společností VIA. Trident se vrací zpět a má dva nové čipy, na trh se dere SiS a STMicroelectronics, Matrox jde do ústraní a vyčkává. Boj o zákazníka na trhu s grafikami nebyl nikdy dravější než teď.

ATI vládne trhu
Největší obchodní úspěch mezi výrobci grafických čipů a grafických měla v březnu společnost ATI. Rostl jak obrat, tak zisk – není se čemu divit, karty ATI převažují jak v nových počítačích (různé modifikace karet s čipem Rage 128), tak v noteboocích, kde dominuje čip Rage Mobility.

Březen byl také měsícem, kdy ATI oznámila svůj nový grafický čip; nejprve s názvem Charisma, nyní je jeho jméno Radeon 256 (pracovní název Rage 6). Jednoznačně je odpovědí na nVidia GeForce 256 – dlouho připravovaný Rage 128 Pro byl jen zrychlenou starou dobrou Rage 128 GL (vždyť i ovladače pro oba čipy jsou stejné) a Rage Fury MAXX, tedy karta s těmito dvěma čipy, ač jakkoliv rychlá, má zatím svoje mouchy (nedodělané ovladače, nemožnost texturování přes AGP apod.).

To, že ATI čekala s uvedením Radeon 256 a koneckonců s oznámením o vývoji tak dlouho, má svoje výhody. Mohla do svého čipu zapracovat všechny známé „fičurky“, které používá konkurence a k tomu přidala i svoje vlastní funkce, které snad ani nikdo nevyužije, např. prostorové textury nebo animace s definicí jen několika klíčových pohybů – hardwarové T&L je samozřejmostí. Ostatně, začátkem příštího týdne zveřejníme na Doupěti preview karty s tímto čipem, takže se můžete už teď těšit.

První dostupné karty s čipem Radeon 256 budou na podzim, spíše pro první testy a kousky pro novináře, na koncovém trhu se objeví až před letošními Vánocemi. V té době přijde konkurence s NV20 a G800 a možná přijde i Rampage od 3dfx, pokud 3dfx vše stihne jako plánuje. Konkurence tedy bude docela velká, Rage 6 má však velkou šanci díky výborné pozici ATI na trhu a jejímu skvělému marketingu, který hrne karty ATI zejména do nových počítačů. Karty ATI najdete také v počítačích Apple Macintosh (iMac, powerMac) a v jednání je také verze Rage Mobility pro Apple iBook.

NVidia: přichází GeForce 2
NVidia se však také činila a o den později (25. dubna, tj. včera) vypustila na světlo světa dlouho očekávaný čip GeForce 2, který byl vyvíjen s kódovým názvem NV15, i když by bylo logické, že se ven dostane dříve slabší NV11. Na ten si budeme muset ještě chvíli počkat, podle předběžných zpráv zhruba do konce jara. A proč se všechny čipy vypouští zrovna tento týden? To je zcela prosté – probíhá totiž pravidelná konference hardwarových vývojářů WinHEC a každý se prostě chce blýsknout.

První implementaci čipu bude mít samozřejmě Creative Labs, stejně jako v případě GeForce 256 a 3D Annihilatoru; další karty s GeForce 256 přišly až po ní. Vůbec se zdá, že Creative Labs je dvorním odběratelem nVidie a má na její čipy jakousi exklusivitu; nejprve se uspokojí poptávka CL a pak teprve se nové čipy nVidia prodají dalším zájemcům.

Co to ale znamená pro hráče? Inu, to, že nás nVidia na každém rohu bude bombardovat skvělými benchmarky, kde s jistotou poráží veškerou konkurenci, i když teď to bude mít těžší, protože není jediná, kdo má hardwarové T&L. Na zahraničních webech budete vidět bannery „já jsem GeForce 2, kup si mě.“ Budete číst rozsáhlé recenze, v níž se dozvíte o vysokém fillrate přes gigapixel za sekundu a výrobní technologii 0,18 mikronu. Ale vážně: potrvá ještě hodně dlouho, než nás nVidia přinutí koupit si kartu s jejím novým čipem; vždyť ten, kdo má GeForce 256, ať už verzi SDR nebo DDR, se ze své karty mohl radovat sotva tři měsíce – ten ji určitě nevyhodí. A koneckonců hry si zahrajete i s Rage 128, TNT2 nebo G400; to jsou stále karty, které v pohodě postačí. Navíc špičková karta bez dobrého hardwaru (procesor, paměť, dobrá deska) je v podstatě k ničemu. Určitě se tedy vyplatí počkat, až cena karet s GeForce 2 spadne na polovinu zaváděcí ceny.

Matrox v ústraní
Poněkud méně se už daří Matroxu. Ten opustil od myšlenky uvést na trh pokračování G400 s logickým názvem G600 a místo toho se jal předělávat starou dobrou G400 na G450 – ta je postavena na 0,18 mikronu a zrychlena, jak jádro, tak paměti. Žádné T&L, žádné nové „fičurky“. Čip by měl být na trhu do konce jara, ale podle mého názoru ve stínu konkurence nijak zvlášť neuspěje. Lépe by na tom měl být čip G800, který bude dítě podzimu – první karty budou na trhu do Vánoc. Více o G450 a G800 najdete v mém dřívějším článku.

Draci z východu se derou na trh
Na místo Matroxu, který jak se zdá, opustil svoje místo v jarním sprintu výrobců čipů, se však dere jiná společnost, dosud u nás neznámá – STMicroelectronics. Ta zahájila výrobu svého nového čipu, Power VR Series3, Kyro, který reprezentuje kategorii těch levnějších. Na CeBitu demonstrovala jeho výkon na prototypu karty – ten byl vyšší než u GeForce 256, samozřejmě s patřičným hardwarovým zázemím, protože, bohužel, právě kvůli snaze o nízkou cenu, nemá čip hardwarové T&L – holt za všechno se platí a pokud chcete láci, musíte něco obětovat.

Svoje novinky má i společnost SiS, známá především jako výrobce velmi levných čipových sad do základních desek – je to čip SiS 305, který patří stejně jako Kyro do té bližší cenové kategorie. Jde o nástupce SiS 300 (recenzi na kartu Aopen s tímto čipem najdete v Computeru 9/00), všechno dobré (i špatné) tedy zůstalo zachováno – podpora AGP 2x, podpora až 16 MB paměti SDRAM, převodník 270 MHz. Nové čipy SiS tedy rozhodně nejsou k zahození – SiS 310 má mít hardwarové T&L a výkon vyšší než GeForce 256 (tuhle informaci byste měli brát spíše s rezervou) a za podstatně nižší cenu – i takový může být konkurenční boj, nestačí jen zvyšovat výkon, je nutné také myslet na dobrou cenu, díky které se dá prodat a tedy i vydělat více než na pár prodaných hi-tech předražených kouscích.

To je pro dnešek zatím vše, a co nás čeká v druhém díle? 3Dfx, nVidia a Trident.

Váš názor Další článek: Rally Masters – Race of Champions

Témata článku: , , ,