Grafické orgie závodních her: žánr, který je fotorealismu nejblíže

Existují žánry, které posouvají grafickou stránku her mnohem rychleji než jiné. A závody patří rozhodně na špičku.

Grafika her je hojně diskutované téma, které je aktuální téměř vždy. Ostatně, za fotorealismem se honíme už nějaký ten pátek. Jsou žánry, ve kterých je audiovizuální posun vpřed mnohem rychlejší. Ať už díky určitým omezením či možnosti mít velmi úzké zaměření. Jedním z nich jsou bezesporu sporty, druhým pak, hádáte správně, závody. 

Závodní žánr je o to lákavější, jelikož apeluje na fanoušky motorsportů, vášnivé závodníky a všechny, komu nejsou cizí auta. Zpracování závodních her může být všelijaké, pravděpodobně nejlákavějším odvětvím jsou závodní simulátory, které se blíží realitě a věrohodnému zpracování tohoto motorsportu nejblíže. Právě zde můžeme obdivovat krásné modely aut všech světových automobilek, a jejich realistické chování na vozovce. 

Opravdu profesionální simulátory si dají tu práci a simulují reálné chování vozů na rozličném povrchu, jako je asfalt, sníh či písek, a změny závislé na povětrnostních podmínkách. Nejlákavější jsou samozřejmě auta samotná. Většina her se předhání v co nejmaniakálnějším zpracování všech malých i velkých detailů, aby byl zážitek co nejautentičtější. 

Lví podíl na zážitku má samozřejmě i ozvučení. Špičkové simuláty si dají tu práci a pracně nahrávají všechny zvuky motorů pěkně osobně. Ukázkouvou práci v tomto odvětví odvedl DriveClub. Neméně důležitým prvkem, který mnohé hry opomíjí, je prostředí okolo trati. Ačkoliv se většinou řídíme závratnými rychlostmi, jejich precizní zpracování a smysl pro detail je velmi důležitý. A to jak v husté městské zástavbě, tak napříč krásnými plážemi či zasněženými horami. V tomto ohledu vede Gran Turismo. 

Trendem poslední doby je snaha o co nejefektnější a nejrealističtější zpracování deště a bouřek, v čemž opět dominuje hlavně DriveClub. Zpracování vody se za posledních několik let opravdu zlepšilo a v moderních závodních hrách se déšť chová nesmírně realisticky. Dalším důležitým bodem je model poškození a destrukce, a to jak vozidel, tak okolí trati. Toto odvětví je velmi citlivým tématem, jelikož ne všechny automobilky rády vidí své plechové miláčky na několik kusů. Stále se však vývojáři snaží alespoň o ideální poměr mezi kosmetickým poškozením a fyzickými změnami v ovládání vozu. Na tom si zakládá především série F1. 

Je spousta faktorů, které musí do sebe zapadnout, aby byl výsledkem věrohodný závodní zážitek. My vám tedy přinášíme ty nejhezčí závodní hry, které v tuto chvíli můžete najít na trhu. Kdo je váš favorit? Podělte se s námi v diskuzi pod článkem. 

Diskuze (17) Další článek: Warneři oznamují definitivní edici RPG Middle-earth: Shadow of War

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,