Grand Prix 3 - Geoff Crammond tvrdí muziku

Hráli jste v poslední době nějakou simulaci závodů formule 1? Ano? Tak to je pro vás asi celkem zbytečné číst tento článek, radši jděte dělat něco užitečného, třeba utírat prach, nebo mýt nádobí. Nic nového se tady asi nedočtete. Tento článek je určen výhradně pro ty, kteří právě absolvovali dva roky prázdnin, a strávili je na některém z pólů, případně v Zimbabwe, nebo na Kubě.
Hráli jste v poslední době nějakou simulaci závodů formule 1? Ano? Tak to je pro vás asi celkem zbytečné číst tento článek, radši jděte dělat něco užitečného, třeba utírat prach, nebo mýt nádobí. Nic nového se tady asi nedočtete. Tento článek je určen výhradně pro ty, kteří právě absolvovali dva roky prázdnin, a strávili je na některém z pólů, případně v Zimbabwe, nebo na Kubě.

Už od začátku musí být každému jasné, že simulátory formulí 1 jsou tím typem hry, na kterém se toho určitým okamžikem počínaje, už moc vymyslet nedá. Jako třeba kulečník. Dříve nebo později zkrátka dosáhnete zcela vyhovujícího fyzikálního modelu, nabídnete hráči všechny možnosti, které mu můžete nabídnout, ozvučíte to kvalitním 3D zvukem, a jediné, v čem ještě můžete být lepší než konkurence, je už jen grafika. Když jsem četl informace o nově připravované Grand Prix 3 od Hasbro Interactive, nemohl jsem se zbavit dojmu, že tohle je přesně ten případ.

Grand Prix 3Grand Prix 3

Grand Prix 3

Uvážíme-li, že naprostou většinu vývoje má na starosti legendární Geoff Crammond, tvůrce původní F1 Grand Prix, a F1 Grand Prix 2, můžeme si být celkem jisti, že to, co nakonec dostaneme na monitory svých počítačů, bude vysoce velice kvalitní simulace formulí.

Jenže, takhle asi otázka tak úplně nestojí. Jde o to, že jestli jste investovali do některého z nedávných výplodů na toto téma (namátkou můžeme jmenovat třeba "Official Formula 1 Racing" od Eidosu, těžko vrazíte o pár měsíců později další dva tisíce do jiného výplodu, který se od toho Vašeho liší jen tím, že má trochu (a navíc opravdu jen TROCHU) lepší grafiku. Tím se okruh případných zájemců zúží jen na ty, kteří už dlouho nic podobného nehráli, a najednou si usmyslí, že Formule 1 je přesně to, po čem celý život toužili. Tito, a jim podobní se možná rozhodnou pro Grand Prix 3 a teď si povíme, jestli udělají dobře, nebo ne.

Takže, začneme grafikou. Stačí se podívat na screenShoty okolo, a musí být každému jasné, že tady se prohloupit nedá. Ovšem otázka je, na čem to vlastně vůbec poběží, a na čem už to poběží tak, aby to vypadalo jako na těch obrázcích. Udávané minimální požadavky jsou Pentium II 266 MHz, ale řekl bych, že zkoušet to spouštět na něčem takovém, bude asi docela žůžo dobrodrůžo s myškou Krupičkou :-) Další na řadu přijde zvuk. Tady je myslím všechno jasné, bez 3D zvuku už se dneska žádná hra ani neodváží na pult, a tato zřejmě nebude výjimkou. Takže, to nejdůležitější: Hratelnost. Ta bývá u her řady Grand Prix tradičně na skvělé úrovni, navíc si budeme moci vybrat z celkem pěti stupňů obtížnosti, podle toho, jak se kdo cítí. Navíc, jestli ani to vám nestačí, můžete si zapnout až osm automatických pomocníků se vším možným. K dispozici bude pomoc s bržděním, zatáčením, vybíráním smyků, řazením, a zrychlováním. Navíc si budete moci zapnout zobrazení ideální dráhy a nezničitelnost. Vlastně bych řekl, že když tohle všechno pozapínáte, tak u toho už ani nebudete muset sedět, klidně si budete moci jít něco zbaštit k večeři, a počítač zatím bude řídit místo Vás a ještě dojede jako první :-). Na druhou stranu, pokud jste opravdu fest fanatici, můžete se těšit na možnosti nastavení všech možných atributů vašeho vozu, od brzd, přes tlumiče až k převodovce. Navíc bude možné nechat si vypsat podrobný výpis celé řady různých veličin, popisujících chování vašeho vozu, jako například rychlost, zrychlení, průběh otáček motoru, a spoustu jiných, a podle nich si pak přizpůsobit váš monopost. Jistě, když to tak čtete, říkáte si určitě, že tohle všechno tady už přeci bylo x-krát, ale nakonec - přesně to samé jsem tvrdil já na začátku. Aspoň nemůžete říct, že jsem vás nevaroval :-). Přesto je zde ale naděje, že nakonec zrovna TYTO formule nějak vystoupí z řady, něčím zaujmou, a dokážou, že jsou lepší, než ty miliardy ostatních. Ovšem, podle mně je to tak trochu Sci-Fi. I když.... naděje umírá poslední, nebo ne? A Kdy že to tedy ta naděje umře definitivně? Pokud nebude do té doby apokalypsa, a počítač Geoffa Crammonda nebude napaden virem "I LOVE YOU", tak bychom se měli dočkat už tento měsíc, ale znáte to, sliby se slibují.... No, ale nemalujme čerta na zeď. Třeba to autoři doopravdy stihnou, a pak... věřím že se jistě najde spousta lidí, pro které bude vysedávání u Grand Prix 3 příjemnou alternativou k nudnému polehávání u rybníka s hejnem komárů nad hlavou :-)

Diskuze (5) Další článek: Zeus: Master of Olympus, druhý pád Dia

Témata článku: , , , , ,