Grand Prix Story – závodní nářez bez řízení (recenze)

Slávu a vavříny sbírají na tratích řidiči, ale co všichni ti stojící na pozadí? Právě vy jste šéfem závodní stáje a opravdový úspěch stojí jen na vás.

Pixeloví panáci jsou zpět! Pro japonské Kairosoft definitivně platí rčení, že to sekají jak Baťa cvičky. Po videoherním Game Dev Story a rekreačním Hot Springs Story je tu závodní Grand Prix Story. Vizuální podoba, zvuková stránka i hlavní herní principy jsou až sprostě povědomé, ale co, stejně zase zůstanete zírat do mobilů ve snaze dovést svoje impérium až na samotný vrchol.

Grand Prix Story 03.jpg

Tentokrát se v další budovatelské strategii musíte starat o závodní stáj. Na začátku máte malou garáž pro jedno vozidlo, základ týmu mechaniků a závodníka. Jistě, plus hromádku peněz.

Úkol je prostý, vyrobit si první vůz, potrénovat řidiče a vzhůru na trať ve snaze urvat co nejlepší umístění

Úkol je prostý, vyrobit si první vůz, potrénovat řidiče a vzhůru na trať ve snaze urvat co nejlepší umístění (a tím pochopitelně vyšší finanční odměnu). Za peníze můžete postavit lepší vůz, najmout více mechaniků, účastnit se prestižnějších závodů a tak dále. Základy jsou jasné, přehledné, ale nikoliv zcela triviální a hlavně se možnosti postupně znatelně rozvíjí.

Každý řidič i mechanik má sérii vlastností, které můžete zlepšovat, ovšem zároveň můžete vynalézat nové části pro závodní stoje, lze vylepšit části karoserie a tak dále. Je třeba tak balancovat se dvěma základními surovinami – už zmíněnými penězi a body výzkumu. Utratíte je za nové posily do týmu? Zlepšíte stávající členy? Vynaleznete zcela nový druh pneumatik nebo vylepšíte ty stávající? Je to na vás, brát však musíte v potaz třeba i fakt, že nezkušení mechanici automaticky nesloží z perfektních součástek perfektní vozidlo. Jak jsem zmínil, až taková zívačka to není.

Grand Prix Story 01.jpg Grand Prix Story 02.jpg

Jádrem hry jsou všechny ty manažerské srandičky (třeba i shánění sponzorů), samotné řádění na okruhu už probíhá (prakticky) bez vašeho přičinění. Jen se čas od času váš řidič dostane do ráže, čehož můžete využít v garáži, nebo si to nechat až na trať. Aktivací speciální aury lze dočasně zlepšit schopnosti řidiče – využijete toho v kvalifikaci, aby váš vůz startovat z pole position, nebo si turbo necháte až na samotný závod? Opět je volba taktiky jen na vás. Jinak už jen záleží na tom, jak dobrý vůz jste nachystali, a jak dobrý řidič jej ovládá.

Úvodní rozjezdová část vás nechá účastnit jen jednotlivých závodů, což je bez problémů. Auto se sice v průběhu jízdy opotřebovává, ovšem po závodě máte času dost na opravu. Horší to začne být až v průběhu těžších (a prestižnějších) Grand Prix.

Jádrem hry jsou všechny ty manažerské srandičky, samotné řádění na okruhu už probíhá (prakticky) bez vašeho přičinění

Šibeniční limity mezi jednotlivými závody vám stačí jen taktak na uvedení káry do původního stavu, jenže do hry se přichází i odlišné povrchy trati preferující jiné součástky a typy aut. Zapojit tak ideálně musíte další vozidla, navíc se mezitím snažíte za získané výzkumné body zlepšit nějakou novou součástku, možná i potrénovat řidiče…cesta k úspěchu je prostě trnitá. A je to dobře. Game Dev Story bylo až moc jednoduché, zde si na pokročilejší úspěchy počkáte.

Grand Prix Story 04.jpg Grand Prix Story 05.jpg

Jako obvykle se po několika (zde je to 14) herních letech přestane počítat skóre a  jestli budete pokračovat dál, nebo to zkusíte znovu a lépe, je jen na vás. Grand Prix Story vás tak jako tak na pěkných pár hodin chytne. Jako největší chybu považuji už tradičně otravnou hudbu a na mé Xperii Play (hrál jsem Android verzi) se občas hra v závodech viditelně zpomalovala. Pokud však máte rádi vůní benzínu, určitě hru zkuste. Případně má Kairosoft v zásobě třeba fotbalové Pocket League Story, kterému se budeme věnovat zase jindy.

Dostupné pro: iPhone, Android
Žánr: Strategie | Budovatelská strategie
Výrobce: Kairosoft | Webové stránky hry
  • Chytlavá hratelnost
  • Roztomilé zpracování
  • Jednoduché, ale dostatečně komplexní
  • Otravná hudba
  • Trhání obrazu při závodech
Diskuze (4) Další článek: Square-Enix vydá pro Final Fantasy XIII-2 několik DLC

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,