Grand Theft Auto 6: co čekat od dalšího hitu Rockstaru?

GTA V je jistě stále celkem cool záležitost, poločas rozpadu se ovšem přiblížil a spolu s ním i myšlenky na nástupce v podobě GTA VI. Jaké bude?

GTA je bezesporu jednou z nejvýraznějších sérií v herní historii. Jednotlivé díly znamenaly neustálý posun herního žánru a definici otevřeného světa městské akce. Ne nadarmo je tedy prozatím poslední díl GTA považován za nejlepší a nejúspěšnější produkt herního průmyslu vůbec. Zdobí ji výborná hratelnost, smysl pro detail, otevřenost a nevídané možnosti.

6796-0-1484906894.jpg

Jenže… Přestože GTA V dostává perfektní podporu v oblasti multiplayeru, hra jako taková už rozhodně není nejnovější, a to nejlepší má tak nějak za sebou. A to i přesto, že jde stále o jednu z nejoblíbenějších her. Proto se začíná čím dál více diskutovat o nástupci v podobě GTA VI. Ten by měl či snad mohl spatřit světlo světa cca za tři roky. Informací zatím není mnoho a navíc nejsou nikterak důvěryhodně podložené. Z tohoto důvodu se zatím stále pohybujeme v oblasti spekulací. Pojďme se ovšem zamyslet a zkusit si nadefinovat, jak by vlastně měla hra vypadat, co od ní čekáme a co vývojáři nesmí opomenout, abychom se opět mohli bavit o té nejlepší hře na světě.

Konference investorů

Jednou z nejčerstvějších zpráv je připravovaná konference investorů vydavatelského domu Take-Two, která se bude konat už příští týden, 6. února 2020 a šušká se, že se konečně dozvíme první oficiální informace o šestém dílu gangsterské ságy. Minimálně se potvrdí, že je hra opravdu ve vývoji.

Jinak se bude konference soustředit hlavně na úspěchy a finanční skoky her GTA Online a Red Dead Online, do kterého hodlá vydavatel v budoucnu nemálo investovat. 

Hlavní hrdina

Téma hlavního hrdiny je u her vždy tak nějak klíčové. Cest, kterými se vývojáři mohou vydat je nespočet, nicméně jejich finální rozhodnutí vždy ovlivní výsledný pocit. Nejde zde však o rasu, pohlaví či národnost. Jde o celkové pojetí hlavní postavy jako takové. Herní průmysl nás již naučil být dostatečně korektní a je proto jedno, zda-li bude hlavní hrdina malý, velký, tenký, široký, bílý, žlutý, černý, homosexuál či pánbíčkář.

gtav02272015_3.jpg

To, co určuje úspěšnost hlavního hrdiny, totiž leží daleko za již zmíněným. Jedná se o zvláštní mix sympatií, charakterových vlastností v kombinaci s osudem, který si postava naplňuje. Vzpomeňme kupříkladu na GTA San Andreas v porovnání s GTA IV. Přestože černošský CJ by mohl být původně a priori odsouzen k zavržení, svým charakterem a osobním kouzlem naprosto zválcoval válečného veterána Nika Bellica, naprosto nezajímavého, chladného a emotivně vyprázdněného mrzouta. Ostatně právě Niko Bellic je bezesporu jednou z nejslabších hlavních postav v dějinách série, i když si bezesporu i on našel své zastánce.

gtav02272015_5.jpggtav02272015_7.jpggtav02272015_9.jpg

S poněkud zajímavou a v jistém ohledu revoluční novinkou potom přišel pátý díl, který nabídl opravdu vražedné kombo - Trevor, Michael, Franklin. Při trošce podrobnějším pohledu na jednotlivé postavy šlo vlastně o chytrý krok vývojářů a sázku na jistotu, neboť namísto risku s jednou nejistou postavou, se do hry dostaly tři naprosto odlišné, čímž se trojnásobně zvětšila šance zasáhnout hráče některým z nich. Těžko říct, jakou cestou by se vývojáři mohli vydat, nicméně zavrhovat bychom jistě neměli ani ženskou hrdinku. Ostatně spekulace, které by něco takového naznačovaly, se již objevily. Nechme se překvapit, nicméně přiznejme si, že právě hlavní postava je jedním z klíčových prvků, na kterém bude GTA VI vystavěno.

Diskuze (15) Další článek: Druhé příběhové DLC pro Metro Exodus dorazí za dva týdny

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,