PC | Akce | Preview | GTA

Grand Theft Auto: San Andreas – socha herní svobody se vrací

Bude pětkrát větší než jeho předchůdce, nabídne tři různá velkoměsta a zároveň i venkov. Projedete se na kole, zaplavete si v řece nebo v moři. Budete moci vykrádat milionářské vilky, chodit do fitcenter, restaurací, ke kadeřníkovi či tetovacího salónu. Budete se časem zlepšovat, najímat nové lidi a vládnout větším územím. A ve všem budete mít absolutní volnost. Budete totiž hrát GTA: San Andreas.
Kapitoly článku

S postupujícím časem a vzrůstajícím počtem zářezů na klávesnici je člověk čím dál více imunní vůči bombastickým prohlášením herních společností. Částečně za to může fakt, že mnohé tiskové prohlášeních z per PR manažerů se od sebe prakticky neliší, částečně také skutečnost, že ono v podstatě není co chytlavého do oné tiskovky dát. A když se občas přeci jen něco vyklube, člověk si řekne: „Hmm, zajímavý nápad, to bych chtěl vyzkoušet,“ a za pár dní na vše zapomene.

  

Takzvané poznávací zájezdy * Na kole, kam jsme se to my všemocní gangsteři dopracovali? * Policisté už také objevili kouzlo motocyklů

Právě proto jsem nyní zmatený. Už dlouho se mi nestalo, že bych po zhlédnutí několika materiálu a přečtení dalších dokumentů dostal takovou chuť si onu vychvalovanou hru zahrát. Ne, žádný úplatek se nekonal, na konto jsem se před malou chvílí díval a je stejně „nadité“ jako včera, herní abstinencí rovněž netrpím, tak proč najednou takový výbuch herního nadšení jako za starých časů? Hlava marně odráží neodbytné otazníky....., když v tom - no ano! Spojení „staré časy“ a „San Andreas“ má přeci tři společné činitele – G T A. Po zkušenostech s čtyřmi předchůdci z této známé série není divu, že se mé ruce třesou, oči jsou vytřeštěné a mozek se marně snaží zbytek těla přesvědčit, že nejdříve se dočká v říjnu. GTA totiž vždy byla a snad i zůstane herní modlou, sochou herní svobody, deklarací nezávislosti hráčského počínání, velkou designovou revolucí.

Nový stát USA

Povídání o dalším díle neuvěřitelné série nemůžeme začít odjinud než od lesa. Doslova. Tedy pokud byste byli nějak zásadně proti, můžeme odstartovat na farmě, u zapadlé benzínové stanice, v poušti či na vrcholku hory, ale ujišťuji vás, že na všechna místa se stejně dříve nebo později dostane. Dobrá čili malý nenápadný jehličnatý lesík. Máte ho mít!

Mapy

To by snad ani nebylo GTA, aby se již dopředu neobjevily desítky různých map znázorňujících, „jak to ve hře určitě bude vypadat“. Pár jsme jich pro vás pro pobavení vybrali. Ta předposlední se objevila na oficiálních stránkách hry v půli srpna. Dočkala se také několika upgradů, nicméně zveřejněný (mapa 4) poněkud nerespektuje geografii USA (Vegas by mělo být vpravo nahoře).

   

Jednou z největších revolucí nového dílu GTA s podtitulem San Andreas je samotný název. San Andreas je jméno státu. Opravdového státu, ne San Marina, Vatikánu či podobných rádoby nezávislých teritorií, ale reálněji vypadajícího seskupení tří velkoměst a (co je nejdůležitější!) prostoru mezi nimi o celkové rozloze pětkrát větší než Vice City. Předchozí díly série třeba i disponovaly několika různými oblastmi (čtvrtěmi, městy), vždy na sebe poněkud nelogicky přímo navazovaly. To se ale v San Andreas změní. Mezi třemi hlavními velkoměsty se totiž nachází poklidná venkovská krajina s lesy, statky, jezery či kopci.

   

Postavy by měly být tvořeny více polygony * O brýle a vousy nebude určitě nouze * Odlišit se můžete i tetováním

A není to jen oblast „aby se neřeklo“. Autoři se dušují, že mapu oprostili od jakýchkoli hluchých míst. Zapomeňte na desetikilometrovou cestu v poušti „vlevo nic, vpravo nic“, mapa bude mnohem živější. Když už narazíte na poušť, potkáte po cestě třeba nějaký venkovský motel, benzinku nebo něco dalšího. Nesmíte zapomenout, že jste v GTA, čili rovnice motel = barevná krabice neplatí. V motelu třeba narazíte na nějaký vedlejší úkol, budete moci povečeřet nebo si zde sjednáte schůzku s důležitou personou.

Fansite

Herní komunita kolem GTA je obrovská, proto určitě nezaškodí malinký rozcestník na fanouškovské stránky doma i v zahraničí.

Oficiální stránky hry - http://www.rockstargames.com/sanandreas/

České fansite - http://gta.bonusweb.cz/, http://gtasanandreas.unas.cz/, http://gtasa.gamecentrum.net

Anglické fansite - http://www.gtagaming.com/, http://www.gtawh.com, http://www.gtasanandreas.net

Německé fansite http://gta-action.com 

Zpátky domů

Stejnou, ne-li větší práci si dali tvůrci s městy, které zůstanou centry většiny dění. Jak už asi víte, předlohou pro San Andreas byla Kalifornie. Z ní do hry vložili Los Angeles a San Francisco a navíc si ze sousední Nevady vypůjčili Las Vegas – ve hře je najdete pod jmény Los Santos, San Fierro a Las Ventura. Každé se svou unikátní architekturou, atmosférou i památkami. Los Santos se svým Holywoodem (ve hře Vinewood) či Beverly Hills (Rodeo), San Fierro plné kopců a památkou významu Golden Gate Bridge, no a samozřejmě – ženy, víno, zpěv a kasina v Las Ventura coby virtuálním ztělesněním centra hazardu.

  

Dáte si partičku? * Anebo raději basketbal? * Kšefty se domlouvají zásadně v temných uličkách

Snaha byla nejen tyto města stylově odlišit, ale zároveň v nich vyzdvihnout i malé nepatrné detaily, které na první pohled ani nepostřehnete, ale až se tak ale stane, budete nadšeni. Příkladem budiž plánovaná mlha typická pro nižší partie San Francisca, všudypřítomný smog v Městě andělů neboli Los Angeles a rovněž také poněkud odlišné vnitrozemské klima Las Vegas kombinované s nepostradatelnými neony.

Nineties

Po moderním New Yorku - Liberty City ve třetím GTA a Miami osmdesátých alias Vice City v jeho následovníkovi se dočkáme řečeno žargonem tiskovým zpráv jakéhosi „betweenquelu“. San Andreas je totiž zasazeno časově mezi oba své předchůdce, tedy zhruba do období počátku devadesátých let minulého století.

Právě v té době se vrací mladý a nadějný Carl Johnson (pro kámoše „sídžej“) do svého rodného města, Los Santos. Bohužel místo aby se nostalgicky procházel starými známými prolézačkami a hřišti, případně našel svou dětskou lásku, jak je zvykem ve slaďácích, dostává se hned od počátku nechtěně do křížku s policii, čímž je prakticky donucen dát se opět na dráhu zločinu. Začne pomáhat svému bratrovi Sweetovi s jeho gangem Orange Groove a vzhledem k jeho workoholické povaze to nemůže skončit nijak jinak než smrtí anebo vítězstvím ve válce mafií.

  

Přepadové komando Groove gangu* Tak kohopak si dneska vykradem? * Policejní helikoptéry vám značně znepříjemní situaci, i když třeba pozemní strážce zákona setřesete

Dortová bitva nebude

Ačkoli prakticky všechny díly GTA se jistým způsobem zabývaly bojem různých zločineckých organizací, jeho pojetí San Andreas je opět o něco jiné. Za svůj gang nebudete jen bojovat, případně mu všelijak pomáhat, jako správný kápo jej budete hlavně řídit! Budete se muset starat o „své“ čtvrtě, dobývat nová území a bránit ta stará. Nový princip spočívá v tom, že už není každé dobyté území nadosmrti vaše, ale může se zdát předmětem dalších potyček. Jelikož se počítá s tím, že nezůstane jen u jednoho domácího okrsku, postupem času budete dokonce u nábor nováčků do vašich řad.

Gangy budou podobně jako v GTA 2 reagovat na vaše chování k nim, když vystřílíte půlku mafiánské rodiny, ti zbylí vám půjdou kdykoliv a kdekoliv po krku. Fungovat to bude i naopak. Když třeba projedete spřáteleným územím s policisty v zádech, vaši spolubojovníci se vám budou snažit pomoci..

  

Jde se na oběd! * Po obědě si dáme trochu rozcvičky * No a nakonec nějaké ty frajeřinky před místními domorodci

Aby ale nedošlo k mýlce, GTA zůstává v prvé řadě akční hrou z třetího pohledu a uvedené prvky jsou pouze jednou z mnoha třešniček na dortu, jimiž je tato série proslulá. Celkový koncept zůstává maximálně nelineární, i když některé dějové mise zkrátka k dalšímu postupu splnit musíte. Co se týče jejich náplně, můžete se těšit na klasické mise známé z předchozích dílů - přepady, krádeže, únosy, divoké přestřelky i honičky v ulicích velkoměst. Dosud prezentované mise se pojetím příliš nelišily od svých předchůdců, nicméně autoři slibují nemálo novinek.

O novinkách a dalších vymoženostech nového GTA se dozvíte více v druhé kapitole článku.

Dostupné pro: PC, iPhone
Žánr: Akce
Výrobce: Rockstar North | Webové stránky hry
  • takřka absolutní volnost
  • parádní příběh "z ghetta"
  • obrovské "žijící" herní prostředí
  • vynikající soundtrack
  • variabilita misí
  • některé aspekty grafiky
  • místy problematické ovládání

Speciál: 10 let Grand Theft Auto V

Grand Theft Auto V slaví deset let. GTA 5 se začalo prodávat 17. září 2013, tenkrát pro PS3 a Xbox 360. O rok později přišel port pro PS4 a Xbox One a v roce 2015 také verze pro Windows. Je to úspěšná akční hra s otevřeným světem, která se odehrává ve smyšleném současném světě inspirovaným Jižní Kalifornií a hráči se dostávají do role kriminálníků. Hra zaujala svým rozsahem, pestrostí, zábavností i vysokou úrovní grafického zpracování.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,