PC | Akce | Preview | GTA

Grand Theft Auto: San Andreas – socha herní svobody se vrací

Bude pětkrát větší než jeho předchůdce, nabídne tři různá velkoměsta a zároveň i venkov. Projedete se na kole, zaplavete si v řece nebo v moři. Budete moci vykrádat milionářské vilky, chodit do fitcenter, restaurací, ke kadeřníkovi či tetovacího salónu. Budete se časem zlepšovat, najímat nové lidi a vládnout větším územím. A ve všem budete mít absolutní volnost. Budete totiž hrát GTA: San Andreas.
Kapitoly článku

Vítejte u cizích!

Jednou z novinek je například nová možnost vyžití – loupeže. Podobně jako v případě hry na taxikáře, řidiče ambulance či policistu, budete moci v San Andreas ozkoušet další povolání – tentokrát však z opačné strany barikády – zloděje. Ptáte se proč loupit? Na to je jednoduchá odpověď – kvůli penězům. Narozdíl od předchozích dílů nebudete dostávat peníze automaticky za každý splněný úkol, ale budete si je muset nepoctivě vydělat.

Takže teď jak na to? Stačí sehnat nějakou dodávku, aktivovat speciální tlačítko a můžete jít na věc. Před cestou se ještě vyzbrojíte odpovídajícím náčiním (baseballkou, maskáči) a vyberete si svou budoucí oběť. Nejlepší samozřejmě budou milionářské čtvrtě, kupříkladu Vinewood či Rodeo.

  

Sakra, proč bych si měl hrát na gangstera, když tu je tak krásně? * A dá se tu plavat * No a navíc to jídlo!

Na cestě za zelenými bankovkami budete muset často přelézat ploty, lozit do oken či páčit zámky. Jelikož úspěch každého lupu závisí do značné míry na vaší hlučnosti, zajisté využijete nové stealth prvky, které si autoři vypůjčili z Manhuntu. Dovedné skrývání ve stínech, neslyšná chůze (k dispozici bude indikátor hlučnosti) a případný úder baseballkou nevítanému náměsíčníkovi vám ušetří spoustu problémů v případě delších konzultací s probudivšími majiteli „vypůjčovaných“ cenností. Až budete s čistěním domku spokojeni, nastěhujete vše o dodávky a vydáte se směrem k nejbližšímu bazaru, kde všechny věci prodáte.

Jelikož různých objektů, do nichž můžete v San Andreas vstoupit, budou stovky, nebude ani loupení jednotvárnou záležitostí. Jednou může vše vyjít na sto procent, jindy s údivem vlezete do obýváku, kde se koná rodinná slavnost a i přes vaši snahu čas od času narazíte na nespavostí trpícího důchodce s brokovnicí v ruce.

GTA je RPG?

Oním určujícím faktorem, který rozhodne o tom, jestli se chrápající majitel odcizované elektroniky a šperků probudí nebo ne, budou i vaše zkušenosti. Jako začínající zelenáč si nebudete moci troufnout na alarmy vybavený dům. Nicméně s přibývajícími loupežemi se situace změní. Vše vám půjde rychleji a budete šikovnější.

  

Takhle se baví místní omladina * Jejich rodiče přitom teprve jedou z práce * "Ruce vzhůru!" - "To víš že jo a pak mě zavřeš."

To ale platí ve všech oblastech života v San Andreas. RPG prvky pronikly prakticky do celého San Andreas. čím častěji budete střílet, tím lépe se vám povede. Jestli si oblíbíte ranní desetikilometrové rozcvičky, budete běhat rychleji a když si najdete čas na posilovnu, v bitkách to bude znát. Pokud se na pěstní potyčky budete soustředit, naučíte se více chvatů než hráč, který se zaměří na zbraně.

CJ není jeden

Gangsterský boss či bezdomovec, všichni potřebují jíst. Jídelní režim je další takovou novou RPG kategorií San Andreas a to z toho prostého důvodu, že ovlivňuje prakticky vše. Pokud budete chodit na hamburgery každou hodinu, stane se z vás obézní pneumatika, která neprojde dveřmi. V případě, že budete svého avatara zanedbávat a trápit hlady, bude zelený jak stěna a zadýchaný při vyběhnutí jednoho patra schodů.

  

Basketbal je zkrátka v Americe sport číslo jedna * Kdopak by zapomněl na to úsilí, než jste v GTA 3 zvedli ze země Dodo * Terénní vůz se jen tak neušpiní 

Každá metabolická změna se totiž, jak je z přiložených obrázků patrné, okamžitě promítne do vizuálního vzezření CJ. A nejen do ní. Vaší image si budou všímat i kolemjdoucí, tudíž si budete muset dát hodně dobrý pozor na to, jak vypadáte. Vychrtlina šéfem města? To půjde dost těžko, když se vám budou smát i děti na ulicích. Ovšem, když si vypracujete figuru v místních posilovnách, hned to bude s respektem lepší. Stejně tak určitě neuškodí nějaké to ležérní sáčko a účes dle poslední módy (pro případné nadšence je k dispozici i tetování). A to vše opět s přímým vlivem na chování postav vůči vám.

Když už jsme u nových činností, vážení přátelé vodáci, JE TO TU! Hlavní postava hry konečně umí plavat! Je konec těm nesmírně trapným situacím, kdy po nervy drásající přestřelce dvou motorových člunů gangster přijede k molu, špatně vystoupí a utopí se. Rockstaři ustoupili tlaku fanoušků a zahrnuli do široké škály činností i plavání. Ani nemusím dodávat, že se opět jedná o kvalitativně variabilní schopnost závislou na fyzičce postavy. Natrénovat můžete i potápění, což nebude zcela od věci, neboť mořské dno či říční koryto může skrývat nejedno zajímavé překvapení (a nepůjde jen o GTA balíčky). A navíc tuto schopnost občas využijete i v misích.

Rádio San Andreas

Malý seznam toho, co se ve hře objeví za skladby:

  • Salt`n`Pepa - Push it
  • Vanilla Ice - Ice Ice Baby
  • Inner Circle - Bad Boys
  • KLF - 3am Eternal
  • Massive Attack - Unfinished Sympathy
  • Nirvana - Smells Like Teen Spirit
  • Jane`s Addiction - Been Caught Stealing
  • Poison - Every Rose Has It`s Thorn
  • Guns`n`Roses - Sweet Child O` Mine
  • Smashing Pumpkins - Today
  • NWA - **** Tha Police / 100 Miles And Runnnin`
  • Snoop Doggy Dogg - Gin N`Juice / Ain`t No Fun
  • Warren G - Regulate
  • Fugees - Killing Me Softly
  • Coolio - Gangsta`s Paradise
  • Public Enemy - Rebel Without A Pause
  • The Stone Roses - Fools Gold
  • Happy Mondays - Step On
  • The Verve - Bitter Sweet Symphony
  • Radiohead – Creep

Na ulici i v průchodu

Vice City nás uchvátilo svým skvělým zpracováním jízdy na motorce či skútru a ani San Andreas, co se týče vozového parku, nepřijde v inovacích zkrátka. Postupná regrese (automobil-motorka-..) vyústila v zařazení obyčejného kola! Ano, vylovte z paměti vzpomínky na doby, kdy jste jezdili na „teréňáku“ s jedním převodem, zkušenosti se určitě budou hodit. Narozdíl od ostatních dopravních prostředků budete muset šlapat ručně (mačkáním jednoho z tlačítek), na druhou stranu kolo opět rozšíří vaše pole působnosti. Rychlejší než obyčejná chůze, pomalejší než motoroví kamarádi, zato zase dovoluje beztrestně se projíždět po chodníku či na hřištích. Po vzoru specializovaných simulátorů navíc budete moci provádět na kole různé skopičiny.

Často také bude vaší jedinou záchranou. Autoři se totiž konečně rozhodli sáhnout do systému, kterým hra proslula, krádeži aut. Zlatá éra, kdy si stačilo vybrat, zaťukat na okénko a způsobně vyhostit původního majitele ze sedadla, je totiž definitivně historií. Obyvatelé San Andreas jsou mnohem odpovědnější než jejich kolegové na východním pobřeží, a tak v městském provozu nechávají svá auta zamčená. Neznamená to úplný konec a nutnost se v případě touhy po čtyřkolém miláčkovi nakupovat v autobazarech, nicméně půjde to hůř.

A to v tom smyslu, že budete muset majitele vozu nějak vyprovokovat, kopanec do nárazníku, úder baseballkou do předního skla a podobné finesy se budou hodit. Musíte ale také počítat s tím, že napadený odpoví stejnou mincí. O pěstní potyčky tedy nebude nouze, otázkou zůstává, jak moc rychle půjdou tyto kauzy vyřešit, což se bude hodit vědět v případě, že k majiteli doběhnete s tlupou policistů v zádech.

Klasika by Rockstar

GTA: San Andreas nenabídne jen revoluční novinky, ale rovněž také staré známé vymoženosti. Příkladem budiž opět rozmanitá nabídka rozhlasových stanic, které opět zastanou celou hudební stránku hry. Jako vždy budou až po okraj naplněné dobovou hudbou, ale dojde i na retro stanice případně zpravodajství. Stejně rozmanité mají být zvuky. San Andreas bude plné rozhovorů i nic neřešících dialogů. Jako obvykle k mnohým se ani nemusíte dostat, záleží jen na náhodě a vaší případné trpělivosti. Lidé by se měli chovat opět o něco více reálněji, tudíž možná díky pozornému naslouchání narazíte i na zajímavé vedlejší questy.

Pozadu nezůstala ani grafická stránka hry. San Andreas bude mnohem propracovanější než Vice City, objekty budou mít více polygonů, což překvapivě neovlivní úroveň rozhledu. Údajně bude dokonce hranice viditelnosti až dvakrát větší než dříve a na venkově se váš dohled zvýší dokonce ma čtyřnásobnou vzdálenost.

  

Nepříliš sympatičtí lidé, ale když se zhání práce, jdou sympatie stranou

Pozornost věnovali autoři také světlům a vůbec všelijakým efektům. Příkladem budiž zmiňované stíny, které krom zvýšení vizuální přitažlivosti obohacují i hratelnost. Postava ve stínech je hůře viditelná než na přímém slunci. Jelikož se ve hře bude plynule střídat den s nocí, budou mnohá místa vypadat jinak. Jinou atmosféru má pláž při západu slunce, jinou v poledne a ta je zase k nepoznání od nočního pobytu u vody. Každý objekt navíc dostal do vínku dvě verze svého vzhledu, tudíž rozdíly mezi nocí i dnem budou opravdu markantní.

A to se stále bavíme o PS2 verzi....

Max Payne se může jít bodnout, na 150 hodin

Je opravdu neuvěřitelné, co všechno v Rockstaru naslibovali. A narozdíl od svých kolegů z Valve také s největší pravděpodobností splní. Hra už pomalu nemá viditelných chyb a tvůrci přesto znovu a znovu rozšiřují a upgradují herní možnosti.

Ano, herní branže je čím dál větší byznys, jehož je GTA nedílnou součástí, přesto musím říct, že jsem rád, že tu Rockstaři a GTA jsou. V době, kdy se tvůrci snaží každou akci omezit zhruba 15 hodinami hraní, striktní nelineárností a nekonečným opičením, působí GTA jako balzám na duši. 150 hodin herní doby. Neuvěřitelná volnost a svoboda. V reálně vypadajícím světě. 22. října 2004 na PS2. (A věřme, že později také na PC.)

Verdikt: Ač to vypadalo nemožně, autoři přišli v dalším díle GTA s další salvou nápadů, která nás, zdá se, opět připoutá na desítky hodin k obrazovkám.

Jak se těšíme: 101%

V poslední kapitole článku nalezenete velkou obrazovou přílohu, která vám představí hlavní postavy a oblasti hry.

Dostupné pro: PC, iPhone
Žánr: Akce
Výrobce: Rockstar North | Webové stránky hry
  • takřka absolutní volnost
  • parádní příběh "z ghetta"
  • obrovské "žijící" herní prostředí
  • vynikající soundtrack
  • variabilita misí
  • některé aspekty grafiky
  • místy problematické ovládání

Speciál: 10 let Grand Theft Auto V

Grand Theft Auto V slaví deset let. GTA 5 se začalo prodávat 17. září 2013, tenkrát pro PS3 a Xbox 360. O rok později přišel port pro PS4 a Xbox One a v roce 2015 také verze pro Windows. Je to úspěšná akční hra s otevřeným světem, která se odehrává ve smyšleném současném světě inspirovaným Jižní Kalifornií a hráči se dostávají do role kriminálníků. Hra zaujala svým rozsahem, pestrostí, zábavností i vysokou úrovní grafického zpracování.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,