Grand Theft Auto: Vice City – legenda do kapsy (recenze)

Na legendy se nezapomíná. GTA: Vice City oslavilo 10 let a je to stále výborná hra. Vyzkoušet si ji můžete nově na iOS a Androidu

Minulý rok slavilo Grand Theft Auto III desáté výročí a tvůrci se to rozhodli oslavit vydáním legendární hry na mobilní operační systémy iOS a Android. Letos oslavilo deset let i pokračování Grand Theft Auto: Vice City a co udělali v Rockstaru? Jasně, opět převedli hru na Androidy a iOS. Ať už jste původní hru hráli, či ne, máte možnost si si znovu vyzkoušet jeden z pilířů žánru otevřených her v nové a upravené podobě.

Vice City 01.jpg

Anniversary Edition je upravený port, nikoliv remake. Rockstar prostě vzali původní hru se vším všudy, lehce naleštili grafiku, přidali pár drobností, pokusili se vymyslet smysluplné ovládání na dotykové displeje a šup s tím na App Store (a Google Play) za 4,49 euro (asi 120 Kč).

Už původní hra představuje jeden z nejlepších dílů série a vlastně i jednu z nejlepších her vůbec

Nečekejte žádný nový herní obsah, úpravu příběhu, nové lokace…nic takového. Není to v podstatě ani potřeba, protože už původní hra představuje jeden z nejlepších dílů série a vlastně i jednu z nejlepších her vůbec.

Hrajete za Tommyho Vercettiho, mafiána z Liberty City, který má uskutečnit ve slunném Vice City sérii obchodů s kokainem. Ovšem hned ten první se podělá a Tommy se ocitá bez peněž i kokainu, což jeho šéfa rozhodně nepotěší. Hrdina tudíž začíná svoji výpravu za hledáním útočníků, což znamená plnění pestrých misí pro celou plejádu různých postaviček, od pochybných právníků, přes hudební producenty, po drogové barony.

Vice City 02.jpg

Příběh i celé zasazení hry je inspirováno filmy jako je Zjizvená tvář, či Carlitova cesta, nebo seriálem Miami Vice. Vice City tak připomíná neóny ozářené Miami osmdesátých let. Hlavní hrdina chodí oblečený v havajské košili, gangsteři nosí legračně barevné plastové obleky, na plážích se sluní děvčata v bikinách a v radiu hraje Michael Jackson, Bryan Adams, Blondie a další. Atmosféra je hlavním lákadlem hry a skvěle ji doplňuje i zbytek.

Příběh hry je výborně napsán, je plný různých odkazů a satiry. Postavy jsou správně prokreslené a zajímavé, přičemž uvěřitelnost jim vdechl i výborný dabing. Hravost a nápaditost ukázali tvůrci i při navrhování misí, takže tu najdete vše od dejme tomu dovážky pizzy a drobné krádeže, přes divoké honičky v autech, až po epické přestřelky.

Vice City 03.jpg

Město Vice City je k vám zcela k dispozici, můžete po něm svobodně jezdit (a ukrást takřka libovolný dopravní prostředek), volit si mise, nakupovat zbraně, později se dokonce dostanete k nákupu nemovitostí. Grand Theft Auto: Vice City je prostě herní klenot, který vám nabízí obrovskou svobodu a zábavu na desítky hodin. Platilo to před deseti lety, platí to i teď. Až tedy na to prokleté ovládání.

Vice City 05.jpg

Vice City představuje hru hranou z třetího pohledu, což znamená na dotykových displejích jediné – virtuální analog a tlačítka. V Rockstaru lehce zapracovali, takže tentokrát si můžete velikost i rozmístnění dotykových ovládacích prvků upravit, nicméně ve výsledku stejně není situace ideální.

Během hry prožijete bezpočet okamžiků, kdy budete mít touhu rozšlapat svého dotykového mazlíka

Během hry prožijete bezpočet okamžiků, kdy budete mít touhu rozšlapat svého dotykového mazlíka, protože vás zabili kvůli nepřesnému ovládání. Je vidět, že tvůrci se ovládání věnovali, takže přidali třeba automatické zaměřování při střílení, ale marná snaha, gamepad se nahradit nedá. Výhodu tak mají majitelé hry na Androidu, kde podpora gamepadu nechybí.

Vice City 04.jpg

Vaše tolerance k dotykovému ovládání je tak to hlavní, co bude ovlivňovat váš přístup k Vice City. Oproti tomu je to ostatní, jako je vylepšená grafika díky použití modelů z Vice City Stories, možnost si udělat vlastní hudební playlist, či ukládání do Cloudu, pouhými detaily. Poslední poznámka, hru jsme testovali na iPadu 4 (prostě ten současný model s Retinou a Lightning konektorem), kde nebyly žádné problémy se zpomalováním, ovšem hra občas spadla. Na větší ploše displeje ani tolik nepřekáží početná tlačítka, na telefonech to může být překážkou.

Dostupné pro: iPhone, Android
Žánr: Akce | Otevřená městská akce
Výrobce: Rockstar Games | Webové stránky hry
  • Nádherně zpracované město
  • Vylepšená grafika
  • Výborná hratelnost
  • Vydrží na dlouho
  • Frustrující ovládání
  • Drobné bugy
  • Občasné pády

Speciál: 10 let Grand Theft Auto V

Grand Theft Auto V slaví deset let. GTA 5 se začalo prodávat 17. září 2013, tenkrát pro PS3 a Xbox 360. O rok později přišel port pro PS4 a Xbox One a v roce 2015 také verze pro Windows. Je to úspěšná akční hra s otevřeným světem, která se odehrává ve smyšleném současném světě inspirovaným Jižní Kalifornií a hráči se dostávají do role kriminálníků. Hra zaujala svým rozsahem, pestrostí, zábavností i vysokou úrovní grafického zpracování.

Diskuze (17) Další článek: Rockstar by rád vměstnal všechna města z GTA do jediné hry

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,