GrandOptical testoval zrak esportovců. Využil k tomu počítačové hry

Zrak a rychlost reakce je pro esportové hráče často klíčová. GrandOptical se tak rozhodl otestovat zrak profesionálních hráčů a přišel se zajímavými výsledky.

Popularita esportu v Česku i ve světě raketově roste a přináší s sebou nové atraktivní marketingové příležitosti, které přitahují značky nejen z herního prostředí. I proto agentura DDB Prague spojila síly s GrandOptical a českou esportovou organizací Entropiq, aby společně vytvořily unikátní Gamer Eye Test. Ten má za cíl zvýšit povědomí o nutnosti pravidelného testování zraku a vlivu správné korekce zraku na herní výkonnost profesionálních hráčů.

Je vzrušující pracovat v takto rychle se rozvíjejícím odvětví. Jakožto hráče a zároveň člověka z marketingu mě nesmírně baví uvádět značky jako jsou McDonald‘s nebo nyní GrandOptical do světa gamingu a esportu,“ říká Ivan Soukup, Kreativní Ředitel reklamní agentury DDB FTW Worldwide. 

Gamer Eye Test spočívá ve speciálním měření očí, které má za cíl otestovat zrak profesionálů během hraní her. Zaměřuje se na dvě pro hráče zásadní oblasti. Nejprve se testovala zraková ostrost a celý test byl zasazen do prostředí hry FIFA 22. Hráči ji hráli z větší než běžné vzdálenosti a testování probíhalo na speciálním přístroji, který během samotného hraní FIFA 22 měnil dioptrické čočky před hráčovým okem, což v několika případech odhalilo existující nebo tvořící se problém. Hráči si uvědomili, jak důležité je identifikovat varovné signály dříve, než se z nich stane permanentní problém, který může fatálně ovlivnit jejich kariéru.

esport-turnaje.jpg

Druhý test byl zaměřen na kontrastní citlivost očí hráčů. Kontrastní citlivost oka je schopnost rozlišit objekt na jednobarevném pozadí – v tomto případě postavy oproti šedému pozadí. Specialisté z GrandOptical upravili nastavení kontrastu ve hře Counter-Strike: Global Offensive, a ukázali tak hráčům, že i když je jejich zraková ostrost dokonalá, je nutné myslet i na další možné zrakové problémy, jako je snížená kontrastní citlivost. I ta by totiž po čase mohla negativně ovlivnit jejich reakční časy, a tím i jejich výkon. 

Gamer Eye Test prokázal, že i aktivní vrcholoví esportoví hráči se setkávají se zrakovými potížemi, které mohou mít vliv na jejich výkon. Samotný test také potvrdil důležitost pravidelných zrakových prohlídek mezi profesionálními i volnočasovými hráči, aby byl potenciální problém odhalen dříve, než zanechá trvalé následky.

Zdroj: TZ

Váš názor Další článek: Hell Is Us je nový akční horor o hrůzách lidské rasy. Dorazit by měl v roce 2023

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,