Grey Goo: čistá RTS (recenze)

Má žánr realtime strategií to nejlepší za sebou, nebo se začíná blýskat na lepší časy?

Grey Goo se nám objevil víceméně jako hrom z čistého nebe a na první pohled originálně působící RTS si brala to nejlepší ze začátků tohoto žánru. Jak jsme ale po několikadenním testování zjistili, byla to také její největší slabina.

Hodní a zlí

Přitom vše začalo tak nevinně. Ošklivá rasa (Beta) se čtyřma rukama dělala experiment, který se pokazil, a na svoji planetu si přitáhli největší agresory známé v celém vesmíru – lidstvo. Začíná příběh se zápletkou, která jako by z oka vypadla z lecjakého anime. Proti tomu samozřejmě nic nemáme, příběh je dnes součástí většiny her, i když je předvídatelný jako reklama na vložky.

GooG 2015-02-13 17-54-56-05.bmp GooG 2015-02-14 11-47-22-87.bmp GooG 2015-02-14 11-48-19-50.bmp

Nicméně, hra nabízí kampaň, kde se snaží nastolit příběhovou notu a vás tak víc vtáhnout do děje, abyste se co nejvíce ponořili do hry a zžili se s hlavními aktéry. Bohužel to moc nefunguje, postavy nejsou moc sympatické a vám je docela jedno, co se kde stane.

 

Příběhem ale není žádná RTS živa. To, co ji dělá unikátní oproti ostatním hrám je hratelnost

 

Co slouží k duhu jak příběhu, tak i hry, jsou filmečky, které uvozují každou novou mapu a jsou pěkně zpracované, krásně se na to dívá a všechno ještě podtrhuje hudba, která se dobře poslouchá a má říz. Příběhem ale není žádná RTS živa. To, co ji dělá unikátní oproti ostatním hrám je hratelnost.

GooG 2015-02-14 12-00-23-83.bmp

Máme zde tři národy – Beta, Lidi, Sliz. První dva národy mají podobné složení budov a produkci jednotek. Sázejí převážně na mechy menší a střední třídy a vše korunují velkou mateřskou lodí, která vypouští menší atomovky a dokáže vyrábět jednotky za pochodu. Lidé disponují obdobným složením s robotickým monstrem na vrcholku řetězce.

Sliz dodává jinou alternativu v hratelnosti, kdy nemusí trapně stavět budovy, má jednu velkou pohyblivou placku, se kterou si vleze na zdroj surovin a čeká, než se rozroste. Následně od sebe kousek oddělí a z toho vzniknou jednotky, se kterými můžete útočit. Zatímco humanoidní rasy disponují silnějšími jednotkami, které se staví delší dobu, nanobotický sliz dává přednost heslu: „Nás mnógo!“.

A funguje to?

První mapky slouží jako tutoriál, kde vás seznamují s popisky budov a jednotek. Co nejdřív postavit a podobně. Bohužel je hra vedena v hrozně old-school stylu, tak je podobně veden i tutoriál, kdy vám sice řeknou, co máte postavit, ale kde, jak, to ti už nepovíme, hledej! Z jedné strany je to super a mnoha nostalgikům ukápne slza, hra by ale měla mít smysluplnou strukturu, aby člověk netápal.

GooG 2015-02-14 11-47-36-42.bmp GooG 2015-02-14 13-11-06-97.bmp GooG 2015-02-14 13-12-06-96.bmp

Jakmile si zvyknete na rozhraní, zjistíte, že to zase tak složité není, dokonce oceníte funkci stavění jednotek přes klávesové zkratky. Kampaň Grey Goo se snaží být dynamická a mít všestranné mise, které nebudou nudit. Bohužel všechno je pokaždé na jedno brdo, kde se snažíte přežít prvotníkovy útoky a následně stavět a stavět a stavět jednotky, abyste se přehnali po mapě a zničili budovy nepříteli.

 

Tolik propírané taktické možnosti a old-school hratelnost vychází v tom, že je počítač opravdu agresivní protivník, který vás nenechá chvíli vydechnout

 

Tolik propírané taktické možnosti a old-school hratelnost vychází v tom, že je počítač opravdu agresivní protivník, který vás nenechá chvíli vydechnout, alespoň, než budete mít dostatek jednotek na jeho odražení, pak jeho výpady začnete ignorovat.

13149-5.jpg

Taktické prvky jsou zde dva, první je schování se v lese, kde můžete přepadnout jednotky, nebo spíš přepadnou oni vás. A za druhé jsou to vyvýšená místa, odkud můžete odstřelovat jednotky, která vás nevidí. Většinou zde ale najdete jednotky nepřátel, jelikož na to jdou hezky agresivně.

A tak je to v podstatě v každé mapě. Stavíte základnu, odrazíte první útok, stavíte jednotky a smetete nepřítele. Čekal jsem trošku větší variabilitu. Když už vykrádají vykrádají designem i Starcraft, tak proč si nevzali to lepší z tamní kampaně? Nápaditost, filmovost, pestrost i přes podobnou šablonu na každé mapě.

19186_grey-goo-ma-datum-vydania-a-ga-image-511.jpg greygooscreenshot11jpg-e31c7c.jpg The_Beta_Screenshot_12.1396452460.jpg

Ničemu ani nepřidává technické zpracování, které mi během hraní spustilo třikrát modrou smrt a dá se označit za zcela průměrné. Je pěkné, že se tvůrci snažili vzít nejlepší principy z ostatních RTS her a udělat chutný mix, který vtáhne, ale tady se něco nepovedlo. Asi tak mocně, jako v úvodním filmečku mimozemským chudákům.

Dostupné pro: PC
Žánr: Strategie | Real-time strategie
Výrobce: Petroglyph Games
Začátek prodeje: 23. ledna 2015
  • Filmečky
  • Hudba
  • Obtížnost
  • Technické zpracování
  • Uspávající
  • Bez inovací

Graficky zastaralá hra s okopírovanými jednotkami a žádným zásadním inovativním zlepšením je vhodná opravdu pouze pro ty, kteří jsou všech ostatních strategií přežraní, ale pro ty ostatní, kteří si chtějí zahrát dobrou strategii je zde stále plno starších a lepších her.

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

8 nejšílenějších pařeb, které si můžete zahrát na Steamu

8 nejšílenějších pařeb, které si můžet…

Během letošního roku se Valve rozhodlo, že Steam Greenlight neplní tu roli, kterou od něj požadovalo. Skrz něj se na Steam totiž dostávaly opravdové zrůdnosti, jako třeba simulátor kamene. Tomu měla zabránit nová služba jménem Steam Direct. Jak si můžete všimnout, opět jim to tak úplně nevyšlo, a i nadále tak v nejpopulárnější digitální distribuci PC her naleznete unikátní šílenosti. Nabízíme vám ty nejbizarnější z nich!

14.  9.  2017 | | 7 N/A
10 českých her, které úspěšně prorazily i do zahraničí

10 českých her, které úspěšně prorazil…

Ačkoli se nemůžeme měřit s většími zeměmi, pár skvělých her od nás se do světa podívalo. Pojďme se podívat na ty největší šťastlivce.

6.  9.  2017 | | 12 N/A
Hrajeme sci-fi akci Destiny 2: epický fotoseriál z výpravy

Hrajeme sci-fi akci Destiny 2: epický …

Destiny 2 je hra plná rozporů. Po několika desítkách hodin strávených v jejím světě vám ale můžeme říct jedno. Budete nadávat, ale nebudete se moci odtrhnout.

9.  9.  2017 | | 2 N/A
Herní agenda: konec okurkové sezóny

Herní agenda: konec okurkové sezóny

Tak jsme přežili letošní okurkovou sezónu a pomalu ale jistě se k nám dostávají tituly, na které jsme se takovou dobu těšili. Je libo strategii, čistokrevnou akční jízdu nebo pohodovou adventuru? To všechno se objevilo během minulého měsíce.

8.  9.  2017 |
7 nejděsivějších herních zážitků, které nesmíte hrát v noci

7 nejděsivějších herních zážitků, kter…

Strach a hrůza patří spíše k nepříjemným a nechtěným pocitům. Přesto je ovšem mnohdy záměrně vyhledáváme a jejich přítomnost si doslova užíváme, což je vlastně jeden z velkých paradoxů zábavního průmyslu. Hororové zážitky nás naplňují a přitahují zároveň, a to v jakékoli podobě. Pojďme si připomenout ty nejděsivější hry, které si lze v rámci videoher můžeme užít.

12.  9.  2017 | | 6 N/A
Herní filosofie: samotářské zážitky žijí dál

Herní filosofie: samotářské zážitky ži…

Byl tady Skyrim, bylo tady Divinity a teď tady máme třeba Uncharted. Singleplayer zkrátka stále táhne, nyní snad možná ještě více než kdy dříve.

16.  9.  2017 | | 7 N/A
WRC 7: tak trochu šedá rally (recenze)

WRC 7: tak trochu šedá rally (recenze)

Nasaďte helmu, zapněte pásy a připravte se ke startu. Nový ročník WRC je konečně tady. A tak se ptáme, má v letošní konkurenci závodních her šanci na úspěch?

18.  9.  2017 | | 1 N/A
GTA 5, Fortnite a další herní pecky ve slevové akci digitální distribuce

GTA 5, Fortnite a další herní pecky ve…

Chcete si doplnit svou digitální knihovničku her na PC? Green Man Gaming má pro vás parádní slevy!

13.  9.  2017 |