Greyhawk - RPG ve znamení 3. edice AD&D

Greyhawk: The Temple of Elemental Evil je celý název nového RPG, které právě připravují větrem časů ošlehaní vývojáři ze společnosti Troika Games, autoři kupříkladu výborného steampunkového RPG Arcanum. Greyhawk má nabídnout tak trochu jiný styl hry než zavedená jména jako Baldur`s Gate či Icewind Dale. Nejen o rozdílech či společných rysech se dozvíte v tomto článku.

Greyhawk: The Temple of Elemental Evil (dále jen TToEE) je původně stolní AD&D hra, respektive jeden z mnoha tzv. modulů. Události se seběhly tak, že vydavatelská firma zadala společnosti Troika Games obecně "hru typu Dungeons & Dragons". A protože osazenstvo Troika Games právě v tu dobu hutně hrálo třetí edici AD&D, rozhodnutí padlo docela rychle a jasně - bude to hra ze světa Greyhawk.

 

 

Hráčova cesta začne ve městě zvaném Hommlet. Každý začátek bude ale jiný, celkem se jich může objevit až devět. To podle toho k jaké se ze začátku přikloníte straně, zda k Dobru, Chaosu, Neutralitě, atd. Celkem můžete ovládat až pět postav, každá z nich má navíc možnost získat až tři hráčem neovladatelné následovníky. To jsou v podstatě zcela regulérní herní postavy, které získávají zkušenosti stejně jako ostatní, hráč je ovšem nemůže přímo ovládat.

Rozdíl mezi TToEE a třebas takovým Baldur`s Gate bude ten, že v Greyhawku je mnohem snazší hrát za zápornou, zlou postavu. V některých případech je to dokonce mnohem výhodnější. Způsobů jak hrát a dohrát TToEE je podle samotných tvůrců skutečně úctyhodné množství. Důraz nespočine pouze na tom, že jste nějaký úkol splnili, ale také na postupu, jakým jste ho dokončili.

Podobně jako v BG, i v TToEE se objeví množství postranních questů a subquestů, které vás zavedou do mnoha zdánlivě nedůležitých míst herního světa a tak trochu vás "odkloní" od plnění hlavního úkolu. Právě zdání nenucenosti, možnosti dělat si kdykoliv cokoliv, co vás napadne, by mělo dát hře skvělý atmosférický nádech skutečného dobrodružného putování. Hrubým odhadem na vás čeká nějakých 30 - 40 hodin zábavy.

Z časových důvodů autoři upustili od myšlenky zahrnutí multiplayeru a soustředí se plně na hru pro jednoho hráče. Také modifikovatelnost TToEE se asi zarytým modařům nebude příliš pozdávat, ale to vše by ve finále měla být daň za vysoce propracovaný singleplayerový herní prožitek.

Hlavní rysy hry:

  • důsledné uplatnění 3. edice AD&D
  • tahový systém bojů
  • desítky skillů a schopností, stovky kouzel
  • přes sto různých nepřátelských potvor
  • více než 50 subquestů

Na hře se pracuje už od ledna 2002, na její vydání si ale budeme muset počkat dalších minimálně osm měsíců - mělo by se uskutečnit někdy ve třetím čtvrtletí tohoto roku.

Oficiální stránky: http://www.troikagames.com/toee.htm
Výrobce: Troika Games (http://www.troikagames.com/)
Vydavatel: Infogrames (http://www.infogrames.com/)

Váš názor Další článek: Vivendi upřesnilo vydání svých her

Témata článku: , , ,