GTA slaví 20 let, pojďme na nostalgickou jízdu

Věřte tomu nebo ne, ale jedna z nejúspěšnějších sérií herní historie už je tu s námi celých 20 let. Není řeč o žádném jiném velikánovi než Grand Theft Auto od studia Rockstar Games. Co takhle si při této příležitosti připomenout, jak si celá série během těchto dlouhých let vedla.

Pomalý rozjezd 

Začalo to roku 1997. Studio, tehdy ještě nazývané DMA Design, přišlo na trh s docela nenápadnou hrou pro počítače a první Playstation s názvem Grand Theft Auto. Šlo tam o plnění úkolů pro zločinecký gang, do kterého jste se chtěli dostat. Tohle ale nezajímalo snad žádného hráče. Jen málokdo věděl, že po příchodu k telefonní budce dostanete nějakou misi. Hlavní kouzlo prvního GTA totiž tkvělo v bezmyšlenkovitém demolování města. Původně ale tento díl vypadal jinak. Měli jste si vybrat buď roli policisty nebo zločince. Asi si dokážete odvodit, co která role dělala. V průběhu vývoje ale autoři usoudili, že jejich hra není tak zábavná, jak očekávali, a tak trochu pozměnili koncept.  

g.jpg

Tenkrát jsme se na všechno ještě koukali z ptačí perspektivy. Na tu dobu ale byly přestřelky a honičky aut dost efektní. I přes to, jak na první GTA všichni vzpomínáme, to zas tak ohromný úspěch nebyl. Hra se dostala převážně k hardcore hráčům. Někdo, kdo se ve hrách tolik nevyznal, o ní nemusel vůbec zavadit.  

g2.jpgg2.pngg3.jpgg4.jpgg22.pngg23.jpg

O dva roky později vyšlo pokračování, ve kterém se toho moc nezměnilo. Byl to zkrátka evoluční krok. Hra vypadala a hrála se o něco lépe. Zatímco v prvním díle jsme se podívali do několika měst, tady jsme mohli demolovat jen jedno rozdělené do tří částí. Na velikosti mapy to ale vůbec nešlo poznat. Honičky s policisty byly ozvláštněné o stupně hledanosti. Pokud jste řádili hodně, šla po vás klidně celá armáda. Příběh byl opět zpracovaný ježděním od budky k budce a plněním úkolů pro gangy. Druhý díl se však podíval na více platforem. Kromě PC a Playstationu to byly i Sega Dreamcast a později i GameBoy Color. A to rozhodně pomohlo titulu se rozšířit do podvědomí mnohem většího počtu hráčů. Řádit po městě zkrátka chtělo stále více lidí.

Úspěch obřích rozměrů 

Po dvou letech nastal pro Rockstar Games zlomový bod. Na trh přišel třetí díl série Grand Theft Auto, který s původními díly sdílel jen koncept, jinak to byla od základu hra doposud nevídaná. Celé město vymodelované ve 3D, stejně tak jeho obyvatelé a vozy, zkrátka všechno. Kamera se z nebes přesunula za záda hlavní postavy. Hráli jsme za Claude Speeda, který figuroval už ve druhém díle. Dalo by se říct, že third-person pohled znamenal pro sérii naprostou revoluci. Třetí díl také zavedl trend městských akcí tak, jak ho dnes známe. Ve své době měl konkurenci snad jen v české Mafii. Dle mého názoru bylo GTA 3 úspěšnější hlavně proto, že přišlo na trh dříve. Kdyby to bylo naopak a Mafia vyšla před GTA, všechno mohlo dopadnout úplně jinak.   

g31.jpg
g32.jpgg33.jpgg34.jpg

Třetí díl se také poprvé více zaměřil na příběh. Claude se vrací z vězení do Liberty City. Seděl, protože ho při přepadení banky zradila přítelkyně. Jeho cílem je tedy si s ní vyřídit účty. Novinkou také byl denní cyklus. Někdo může namítnout, že tohle přece už měla dvojka, ale není to úplně pravda. Ve dvojce byla buď tma nebo světlo. Nic mezi tím.  

gv.jpggv3.jpg

Hned rok na to vyšel díl s podtitulem Vice City, který vsadil na jistotu a jen rozvíjel koncept trojky. Hlavní postavou byl Tommy Vercetti, který se stejně jako Claude na začátku hry vrací z vězení do svého města. Hra má naprosto parádní atmosféru 80. let minulého století, po jejímž návratu žadoní fanoušci doteď. Grafiku prosluněného města dokresluje perfektně zvolený soundtrack, ve kterém najdete například Iron Maiden, Megadeth nebo Michaela Jacksona. Poprvé v sérii jste se mohli projet i na motorce a v lodích. Voda ale Tommymu nesvědčila, tohle byly ještě ty doby, kdy plavání nebylo samozřejmostí.  

gv2.jpg

Co se příběhu týče, tam lezli Rockstar Games trochu do zelí Illusion Softworks. Šlo totiž o mafii, vyřizování účtů a další věci charakteristické pro toto téma. Jde tam také vidět inspirace filmovou tvorbou, jako je Goodfellas nebo Scarface. Klidně bych se do Vice City vrátil v případném šestém dílu. Byl to totiž neuvěřitelný úspěch. Do dnešního dne se prodalo více než 20 milionů kusů a bylo zcela jasné, že se s touhle sérii nevidíme naposledy.  

Chcete víc? Máte to mít! 

Roku 2004 vyšel pro většinu hráčů nejoblíbenější díl s podtitulem San Andreas. Obří svět, zahrnující rovnou celý stát, spousta aktivit a poutavý příběh. Tahle kombinace zajistila GTA San Andreas neuvěřitelnou popularitu. Hráli jsme za Carla "CJ" Johnsona, který se po smrti matky vrací zpět do svého rodného města. Je přesvědčený o tom, že její úmrtí nebyla náhoda. Vydává se tedy na cestu pomsty. Přidává se ke svému starému gangu a chce mu navrátit jeho zašlou slávu. V cestě mu ale bude stát nejeden gangster a zkorumpovaný policista.  

gs.jpg

V San Andreas jste mohli dělat spoustu vedlejších aktivit. Od sportování a nakupování nemovitostí až po randění. Hráči ale přece jenom po většinou dělali ve městě bordel a příběh posouvali až na druhou kolej. Tento díl byl tak oblíbený, že pro něj dokonce vznikl neoficiální multiplayer. Komunita si se hrou dokázala opravdu vyhrát, a i dneska najdete ještě nějaké aktivní servery. Samozřejmě nesmíme zapomenout ani na menší odbočky pro handheldy jako je například Chinatown Wars pro PSP či rovnou mobilní verzi celé hry, kterou si dnes v klidu zahrajete na telefonu.

Ne tak zhurta  

Se čtvrtým dílem, který vyšel roku 2008, trochu hype kolem série GTA poklesl, respektive se přesunul do trochu jiné roviny. Čekala se zase herní revoluce a kdyby náhodou nepřišla, tak se hráči těšili alespoň na další velký otevřený svět, ve kterém můžou řádit, jak je libo. Rockstar tady ale spíše vsadil na realističnost a vážnou notu. Hra to nebyla špatná, ale byla jiná, než si hráči přáli. V GTA IV jsme se vrátili do Liberty City, které známe z trojky. Stejně jako v San Andreas jste i tady mohli dělat spoustu aktivit, ale to řádění bylo trošku krkolomnější. Hlavně dopravní prostředky se ovládaly úplně jinak. 

g41.jpg

V příběhu hrál hlavní roli Nico Bellic, který přijíždí do Liberty City v domnění, že jeho bratr Roman je bohatý, žije v luxusním baráku a vozí si zadek v drahých autech. Opak je ale pravdou. Vy jste ten, kdo ho musí tahat z bryndy. Zadlužil se, a navíc se zapletl se špatnými lidmi. Nico mu chce pomoct, ale zvrtne se to do takové míry, že vlastně on bude za toho špatného.  

g42.jpgg43.jpgg44.jpg

Jistě stojí za zmínku, že GTA IV mělo inovativní fyzikální engine. Ani to mu ale nepomohlo, aby se stal tak úspěšným jako byly jeho předchůdci. Hlavně PC hráči ho nemají v oblibě, protože port na počítače dopadl katastrofálně. Vývojáři nějak zapomněli, že by hru také měli optimalizovat, a tak vypustili do světa verzi, kterou si mohlo zahrát jen menší procento hráčské komunity. 

A vracíme se zpět do přítomnosti, kde stále žije GTA V svým životem. Sice už jsou to 4 roky, co vyšla verze na předchozí generaci konzolí, ale i tak se stále hraje, vývojáři ho podporují a stále se umísťuje na horních příčkách prodejních žebříčků. Je to hlavně díky GTA Online, které je součástí pátého dílu. Stále do něj přibývá nový obsah a má velmi početnou a aktivní komunitu. 

Zpátky do sedla 

V pátém dílu se Rockstar vrátil ke hratelnosti předchůdců, a udělal dobře. Zase můžete rozpoutat pořádný chaos jako za starých časů. Máte k dispozici nejdetailnější mapu v historii značky. Singleplayer se zase jednou dočkal takové menší revoluce, kdy máte hned tři hlavní postavy. Během misí můžete mezi nimi téměř libovolně přepínat. S novou verzí pro konzole a PC se také do hry dostal pohled z první osoby. Kromě hlavní příběhové linie je tady opravdu nespočet vedlejších aktivit. Můžete být třeba i burzovní makléř. Rockstar prostě vytvořil něco neuvěřitelného.  

g51.jpg

Čekalo se, že přijde nějaké příběhové DLC, ale před pár týdny bylo řečeno, že na DLC můžeme zapomenout. Dalo by se z toho odvodit, že se tedy už pracuje na regulérním šestém dílu? Podle mě se na něm dělá určitě, ale uslyšíme o něm až za hodně dlouhou dobu. Rockstar Games se teď musí soustředit především na pokračování výborného Red Dead Redemption.

A co vy? Jaký díl je nejoblíbenější na tom vašem monitoru?

Diskuze (9) Další článek: Destiny 2 se brzy rozroste o DLC Curse of Osiris, venku je trailer

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,