PC | RPG | Preview

Guild Wars 2 - představení povolání (zoom)

Nemůžete se dočkat Guild Wars 2? Přečtěte si náš článek a rozhodněte se, za koho budete hrát.

Na Guild Wars 2 netrpělivě čekají desetitisíce hráčů a je jen otázkou času, kdy vývojáři odhalí další trailer nebo pikantní historku ze svého světa, již budete moci najít na našich stránkách. Pro zkrácení čekání si ale zatím můžete pročíst tento přehled všech sedmi prozatím odhalených professions (v klasickém slova smyslu povolání, nebo-li classa) nebo se podívat na naše dojmy přímo z hraní.

Engineer

Nečekejte stavění mostů, ale typicky steampunková udělátka, s nimiž získáte nějakou tu futuristickou zbraň nebo vyhodíte své nepřátele do povětří - miny, bomby, granáty, ale i obranné věžičky a alchymistické elixíry. Inženýři si vzhledem ke své kutilské povaze skládají zbraně sami a určují tak své zaměření: v případě zbraní se tak můžete rozhodnout třeba pro plamenomet nebo tajemný "Elixir gun" místo pušky, do batohu si narvat spoustu bomb a na opasek pověsit již zmíněné alchymistické nápoje, nebo přidat další bomby a dostat tak možnost zasáhnout nepřítele silnějšími schopnostmi.

VIDEO: 4696 'Guild Wars 2 - Engineer'

Inženýři se tak dle všeho stanou zajímavým povoláním, z něhož si budete moci vytvořit jak typického sabotéra (výbušniny), tak nebezpečný support (věže), nebo poměrně slušný offheal (elixíry.) Nic vám však nebude bránit vybrat si od každého něco a protloukat se světem jako zajímavý DPS charakter.

Thief

Zloděj v Guild Wars 2 představuje osobu vhodnou pro vyrovnané souboje jeden na jednoho, kde umí využít zejména momentu překvapení, okrádání nepřátel (pokud okradete ptáka, zíkáte peří, kterým můžete později oslepit své nepřátele) a možnosti teleportovat se na druhé místo. Zloděj pak narozdíl od ostatních povolání odvozuje své schopnosti od právě držených zbraní - první dva skilly tak odovozuje od main-hand, další dva od off-hand a poslední, finální skill, se liší podle kombinace obou.

VIDEO: 4699 'Guild Wars 2 - Thief'

Zloděj je zajímavý hlavně díky možnosti kombinovat zbraně na blízku a na dálku, jinak ale představuje klasického Rogue tak, jak jej známe z mnoha jiných MMORPG. Možná bychom po chvíli hraní změnili názor, ale zatím nám rozhodně nepřipadá jako to nejzajímavější, co může Guild Wars 2 nabídnout.

Guardian

Silný bojovník, který vydrží několik ran do svého ocelového krunýře, ale rovněž umí uzdravit své spolubojovníky a uštědřit silnou ránu svým nepřátelům. Oproti ostatním vyniká systémem tzv. "ctností" - první z nich je Spravedlnost, jenž dělá každý pátý útok silnějším a dává ohnivé zranění, druhou je kuráž, s níž je bojovník schopný uhnout následujícímu útoku a poslední z nich je resolve, při jejímž vyznávání ochránce uzdravuje sám sebe. Navíc může ještě kreslit na zem symboly, které buď posilují vlastní partu, nebo škodí protivníkovi, či ve formě Wards omezují pohyb nepřátel.

VIDEO: 4697 'Guild Wars 2 - Guardian'

Nejzajímavější na Ochránci je, že není ani klasický Paladin tak, jak ho známe z WoW. Díky víře poskytuje svým spolubojovníkům spousty buffů a může se víceméně volně rozhodnout, jestli bude navíc k obraně fungovat jako útočník nebo podpora. Díky ctnostem se však můžete vyměnit výhody pro vlastní charakter za support ostatním spolubojovníkům. Což se může hodit třeba u těsné bitvy s bossem nebo nějakým tím přebujelým aggrem.

Necromancer

Nekromanti jsou útočně ladění kouzelníci, kteří umí oživovat mrtvé a doslova z nepřátel vysávat život. Energii nutnou pro přežití totiž nekromanti získávají zabíjením příšer a lidí specifickými skilly. Mezi ně patří například Studny, jež nekromantovi dovolují upravit své okolí. Studna krve tak může regenerovat zdraví spolubojovníku v určitém rádiusu - nekromant však není tak mocný, aby mohl držet více Studen najednou - slabší variantou jsou proto znamení, jež mají schopnosti jako studny, ale jsou méně mocné a mají i menší radius.

VIDEO: 4698 'Guild Wars 2 - Necromancer'

Díky hrůzostrašnému vzhledu mohou nekromanté probouzet strach v srdcích nepřátel. Akce ale vyžaduje použití specifického skillu a silněji dokáže zasáhnout pouze jediného protivníka, který pak začně utíkat přímo od nekromanta. Dalším zajimavou schopností je možnost vyvolat nemrtvého služebníka se specifickými schopnostmi i specifickými bonusy, pokud se nekromant rozhodne svého společníka obětovat. Bonus může být okamžité doplnění velké části zdraví, silnější kouzla a další.

Ranger

Ranger je bohužel další z poměrně klasických povolání, jak je známe z mnoha MMORPG, ale nabízí hned dvě zajímavé odlišnosti.. Ve zkratce jde o Huntera z WoW, který však může klást pasti a využívat krátkodobé buffy. Mimo tyto supportovací schopnosti má ale Ranger ještě typické pety, kterých by mělo být v Guild Wars 2 celkem 12 druhů s množstvím unikátních poddruhů - zatímco druh určí druh ability, speciální poddruhy pak zaručí drobné odlišnosti.

VIDEO: 4692 'Guild Wars 2 - Ranger'

Rangerův pet se navíc může až dvacetkrát vyvinout ve svou lepší verzi (evoluční body získává, když je aktivní v době, kdy XP získává sám hráč) a mimo pasivních zlepšení schopnosti se petovi odemykají speciální sloty na ability. Ranger se tak díky petovi může stát solidním DPS i supportem a stává se ideální volbou pro lidi, kteřé baví Hunter ve WoW.

Warrior

Klasický Warrior z mnoha MMORPG prošel v Guild Wars 2 solidním face-liftem a jeho specifikace určuje konkrétní typ zbraně (s palcátem dokáže omračovat nepřátele a přerušovat kouzla, s lukem má mocné AoE), stejně jako další schopnosti: Stances vám výměnou za snížení jedné vlastnosti zvýší druhou, bannery zase solidně bufují vaše spolubojovníky, stejně jako bojové pokřiky. Zvláštností jsou pak schopnosti, k jejichž nabití je nutné pořádně napnout luk/napřáhnout se mečem - ve zkratce jde o to, že čím déle držíte klávesu, tím větší ťafku nepříteli zasadíte, ale také máte větší šanci, že váš útok někdo přeruší.

VIDEO: 4693 'Guild Wars 2 - Warrior'

Specialitkou pro válečníka jsou pak klasická komba - místo jednoho útoku tak aktivujete pevně danou sekvenci tří úderů, jež se liší pro každý druh zbraně. Bojovník pak bojuje doslova na adrenalin, který získává s každým úderem a může jej poté proměnit ve smrtící údery. Warrior je typickým DPS, které však může zastávat i roli tanku a offtanku. 

Elementalist

Klasický mág, který využívá všechny čtyři elementy (oheň, země, vzduch a voda) ke svému užitku. Mág může volně "přeladit" na kterýkoliv z těchto čtyř elementů, což mu poskytuje zajímavé bonusy (země třeba dává bonus do obrany, voda umožňuje nepřáítele různě zpomalit a uvalit na něj debuffy, oheň je klasické DPS a vzduch poskytuje bonusy k AOE skillům.) Kouzla elementalistů se pak dělí na Glyfy (dlohodobé buffy přímo pro mága), Signety (dlohodobý buff, který můžete kliknutím proměnit v instantní kouzlo), Sesílaná kouzla (klasická magie - dps nebo silný buff spolubojovníka) nebo mocné AOE.

VIDEO: 4691 'Guild Wars 2 - Elementalist'

Elementalista je spíše sólový bojovník, který díky možnosti adaptovat se na konkrétní situace bude asi nejlepší volbou pro lidi, kteří při MMORPG vyhledávají spíše samotu. V partách pak Elementalista najde využití spíše jako DPS nebo mocný support.

Záhadné osmé povolání?

Osmé a prozatím nepředstavené povolání nám ve výčtu chybí, ale dovoluji si hádat, že pro zachování vybalancování a sestavení part chybí v charakterech výraznější healer (resp. díky tomu, že klasický healer ve hře chybí, spíše vyhraněnější support charakter, který bude mít "to, co je na healing classách zajímavé"). Osobně tedy sázím na to, že se dočkáme představení jakéhosi klerika.

Dostupné pro: PC
Žánr: RPG | MMORPG
Výrobce: ArenaNet | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 28.8. 2012
  • Důraz na příběh a hrdinu
  • Dynamické události
  • Jednoduchá spoupráce
  • Zajímavé profese
  • Kouzelné prostředí
  • Občasné bugy
  • Nedotažené možosti
Diskuze (16) Další článek: V nové Zeldě Ganona nepotkáte

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,