Guitar Hero: On Tour – kvílející kytary

Chcete si udržet grif v hraní na kytaru i na cestách, nebo vás tento nástroj láká, ale nemáte na něj peníze a hlavně sluch? Je tu Guitar Hero na NDS.
Kapitoly článku

Čím dál tím víc nadšený jsem odehrával další a další písničky, zlepšoval se v těch starších a užíval si atmosféru rockových koncertů a písniček. Guitar Hero mě neuvěřitelně bavil a skoro každou hodinu jsem si odskočil k NDS, abych si zahrál aspoň jednu písničku. Z příjemné zábavy se pomalu začínala stávat rovněž příjemná droga. Stále se totiž vyskytovaly nové a nové písničky a v těch již odemčených pak bylo nutné překonávat sama sebe. Všechno by bylo dokonalé, kdyby se neobjevily malé zádrhely.

guitarheroontour_09.jpg guitarheroontour_10.jpg

Prvním a dosti výrazným problémem se ukázala být bolest ruky, v níž jsem držel NDS. V příručce sice je napsáno, že se mám snažit neohýbat zápěstí, ale při hraní jsem to nebyl schopný dodržet – přišlo mi, že se tak snad ani handheld nedá chytit.

Výrazným problémem se ukázala být bolest ruky, v níž jsem držel NDS

Proto bylo nutné dodržovat předepsané přestávky po patnácti minutách hraní, někdy jsem ale odkládal svůj nástroj už po dvou krátkých písničkách. Bolest sice odezní během několika minut, ale i tak se jedná o dost nepříjemný zážitek.

Druhou nepříjemností je pak výběr písniček – v podstatě by se dalo říct, že čím dále jsem se ve hře ocital, tím méně interpretů jsem znal. Naštěstí to ale zachraňovala hitovka od známé skupiny v každé sadě písní, kterou prostě musel znát každý.


Tip: V duelu jsou vašim cílem zase sekvence, za něž dostáváte předměty. Mohou vám skutečně výrazně ulehčit situaci.


Takové Twisted Sisters, Red Hot Chilli Peppers, Ozzy Osbourne, Nirvana či blink-182 vám jistě něco říkají a pokud je některá píseň dokonce vaše oblíbená, věřte mi, že si budete ke hraní pobrukovat i text.

A co duel?

guitarheroontour_art1.jpgSamozřejmostí je pak obsáhnutí módu Guitar Duel. Jedná se o jednoduchou přetahovanou mezi dvěma hráči, jež spolu soutěží o lepší skóre. Svému soupeři pak můžete ztížit hru různými nepěknými akcemi – přestřihnutím struny na kytaře, dočasným zvýšením obtížnosti či vysláním fanatického fanouška, který po něm bude chtít v průběhu těžké pasáže podpis. Ten bohužel musíte umístit jen na fádní místa jako jsou kusy papíru a peněženky. To již fanynky nechtějí na rockových koncertech podpis na své přednosti nebo co?

Stejné naschvály vám pak může provést i soupeř a celý tento mód je mnohem zábavnější ve chvíli, kdy si ho můžete vyzkoušet proti dalšímu živému člověku.

V každé sadě písní je přítomna hitovka od známé skupiny

To pak takové zapálení kytary může vyústit až k reálné minihře pracovně nazvané „Škoda rány, jež padne vedle!“ V kariéře se pak dočkáte tradičního hraní na body, v nabídce ale nechybí ani rychlá hra nebo praktický trénink libovolné písně odemklé v kariéře.

guitarheroontour_07.jpg

A s ní se pojí ještě jedno zábavné zpestření – za koncerty dostáváte peníze a za výsledky se vám zase odemykají nové věci v obchodě. Můžete si tak za své úspěchy koupit třeba nové oblečení pro svého avatara nebo novou kytaru. Je fér, že toto vylepšení je pouze kosmetické a nepozoroval jsem žádné změny v hratelnosti. Nic vás tak nenutí ke zběsilému opakování písní, abyste měli konečně na tu kytaru, s níž zahrajete perfektně následující píseň.

Struny odpočívají

Po grafické a zvukové stránce se jedná o průměr na NDS, kdy zvuk sráží především to, že je potichu – je proto výhodné použít sluchátka. Samotná kvalita hudebního doprovodu je ale více než dobrá a dočkáte se tak poslechu srovnatelného s CD kvalitou. Pokud tedy dokážete dostatečně rychle hrát, aby v celé té nádheře nějak nechyběla či nehaprovala kytara. To by totiž mohlo umělecký dojem malinko pocuchat.

 

guitarheroontour_05.jpg guitarheroontour_06.jpg

Věřím ale, že po krátké praxi zvládnete hrát aspoň na střední obtížnost vše podstatné a když ne na tu, tak na lehkou určitě (vždyť tam jsem to zvládal s přehledem i já!) Navíc se budete stále zlepšovat a časem určitě zkusíte i jednu z těžších variant skladeb. A tak to má být. Guitar Hero není hra, kterou byste dohráli a odložili.


Tip: Pokud máte nějaký předmět, ihned jej použijte – protivník může mezi tím něco hodit na vás, či použít štít.


Ona totiž ani úplně dohrát nelze, můžete si jen odemknout všechny písničky. Jestliže vás omrzí ty, mám pro vás dobrou zprávu – chystá se další díl. Těším se na brzkou shledanou u Guitar Hero: On Tour Decades.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,