Gunman Chronicles – prostý příběh vojáka

Myslíte, že pro vytvoření skvělé hry je potřeba drahé vybavení, léta zkušeností a milióny dolarů? Jestli ano, tak jste na omylu. Skupinka nadšenců sdružená v týmu Rewolf je toho důkazem. Vytvořili totiž totální konverzi ke hře Half-Life, jež se jmenuje Gunman Chronicles a stačilo jim k tomu téměř amatérské vybavení.

Žánr: Akční hra
Minimum: P 233, 32 MB RAM, 600 MB HDD, 4 MB 3D grafická karta, 8x CD-ROM
3D: Ano
Multiplayer: Ano
Výrobce: Rewolf
Distributor:
Sierra

Myslíte, že pro vytvoření skvělé hry je potřeba drahé vybavení, léta zkušeností a milióny dolarů? Jestli ano, tak jste na omylu. Skupinka nadšenců sdružená v týmu Rewolf je toho důkazem. Vytvořili totiž totální konverzi ke hře Half-Life, jež se jmenuje Gunman Chronicles a stačilo jim k tomu téměř amatérské vybavení. Začalo to úmyslem udělat add-on ke Quake 2, skončilo to však úplně jinak, také díky lidem z týmu Valve, tvůrcům Half-Lifa, kteří se rozhodli podpořit nadějný projekt.

Gunman Chronicles Gunman Chronicles

Gunman Chronicles Gunman Chronicles

Odpůrci tohoto titulu argumentují tím, že je to „šité na koleni“ kdesi v garáži bandou amatérů a tudíž to nemůže být kvalitní, na jejich názory však nedejte a Gunmana vesele pařte.

Nebudu se zdržovat ovacemi a přejdu ke hře samotné.

Jak to všechno začalo
Kdesi ve vesmíru existuje armáda, jejíž členové mají výstižný název Gunmen, tedy „muži zbraně“ a jejich uniformy se nemálo podobají těm, kterými se pyšní Francouzská Cizinecká Legie.

Jmenujete se Mjr. Archer (zajímalo by mě, jestli je to pouze shoda jmen, nebo je nějaká souvislost mezi tímto vojákem a novopečenou akční hrdinkou Cate Archerovou z No One Lives Forever. Třeba je to jeho prapraprapra...... babka :-), jednoho dne se s vaší jednotkou vydáte na průzkum planety Banzure Prime, se kterou armáda ztratila kontakt. Zpočátku to zde vypadá klidně, jenže zdání klame a velmi brzo se toto vegetací pokryté místo promění v dějiště masakru, od kterého má daleko i masivní likvidace krav na Britských ostrovech a při němž většina vašich kolegů gunmenů skončí ve chřtánu obrovitých a velmi hnusných potvor, včetně vašeho vůdce, legendárního Generála.

Gunman Chronicles Gunman Chronicles

Gunman Chronicles Gunman Chronicles

To byl stručný popis příběhu, který se odehrává před začátkem hry. Tuto video sekvenci můžete shlédnout ještě před instalací, což je dle mého názoru dobré z toho důvodu, že předem víte do čeho jdete.

Hra se skládá z pěti částí, které jsou povětšinou rozděleny docela pěknou animací.

Při započetí nové hry se objevíte, stejně jako v původním Half-Lifu, na ultramoderně zařízeném místě, nikoli však na zemi, nýbrž na vojenské základně, situované na hranici území zamořeného predátorským druhem Xenome. Místo vědců zde vládnou ozbrojené síly (to v Black Mese taky, ale rozhodně ne hned na začátku hry :-). V dopravní kabince budete, opět stejně jako v Half-Lifu, příjemným ženským hlasem obeznámen se situací a dopraven do nitra základny, kde vás čeká krátký briefing, a povinný trénink, při kterém se naučíte základním pohybům, zacházení se zbraněmi a ovládání tanku.

Nakopeme jim pozadí
Po této užitečné, leč pro zkušené pařany spíše otravné rozcvičce se konečně dostanete do akce: jako člen průzkumného týmu se vydáte na průzkum planety, kde se vyskytly známky přítomnosti Xenomů. Při prvním pohledu na nádherný prales a kolosální stavby, připomínající dávno vyhubenou májovskou civilizaci vás možná napadne, že je to ideální místo pro dovolenou, velmi brzy se však přesvědčíte, že by to byla poslední dovolená ve vašem životě.

Gunman Chronicles Gunman Chronicles

Gunman Chronicles Gunman Chronicles

Krvežízniví dinosauři vás budou chtít poobědvat, obrovští škorpióni taktéž a nepřátelští lidé, připomínající kovboje, či přestárlé pionýry (záleží, zda budete klást větší důraz na jejich široký klobouk, nebo na červený šáteček kolem krku :-) se spokojí s vaší mrtvolou. Setkáte se zde s generálem, o němž se všichni domnívali, že je mrtvý, a zjistíte, že se stále těší dobrému zdraví, alespoň fyzickému... po psychické stránce už je to horší. Není to ten chrabrý a spravedlivý vůdce jako před lety, než ho i s lodí sežrala obrovitá, ani nevím co to bylo, no prostě zrůda. Ne, že by se z něj stal potenciální pacient psychiatrické léčebny Bohnice, pouze zloduch, který se rozhodl vytvořit armádu biologických zbraní a s jejich pomocí dobít vesmír. Pro tento účel využil druh 8472... ehm... pardon... trochu jsem zabloudil... to je z jiného soudku :-). Správný název mutantních zrůd je Xenome.

Třetí „dějství“ se odehrává na planetě, kde již nevládnou dinosauři, ale umělá inteligence, podobná Shodan ze System Shocku 2.

Budete procházet spoustou zničených laboratoří, utkáte se s velkým množstvím robotů a již zmíněných Xenomů, kteří vám často ušetří práci tím, že se pobijí navzájem. Sem tam potkáte i nějakého toho vědce, nikoli však ochotného vám dát uzdravovací injekci, leda že by obsahovala kyselinu sírovou, takže si neberte žádné servítky a klidně jim dejte ochutnat vašeho olova. Po celou dobu vašeho pobytu vás budou provázet výhružné hlášky naštvané umělé inteligence, která mi v mnoha směrech připomíná obyčejnou ženu, zvláště svými hysterickými záchvaty :-)). No, nebudu radši provokovat něžnější pohlaví, co kdyby tuto recenzi četla má přítelkyně a nechtěla se mnou potom „kamarádit“ :-)). Po určité době nastane dějový zvrat, který nebudu prozrazovat, řeknu jen, že to mnohé z vás asi moc nepřekvapí.

Ve čtvrté epizodě si budete připadat jako na divokém západě – hluboké kaňony, skalní útesy, dřevěné chatrče, spousta škorpiónů a kovbojů, chybí snad už jen Vinetou :-). Možná vám to bude připomínat spíš postapokalyptický film Mad Max, protože na divokém západě byste těžko našli tank, automatické kulometné věže, asfaltovanou silnici a chlápka letícího na prapodivném stroji, který jako by svému kolegovi ze Šíleného Maxe z oka vypadl.

Gunman Chronicles Gunman Chronicles

Gunman Chronicles Gunman Chronicles

Zaskáčete si jako kamzík (po skalách...), čeká vás jízda tankem, která je sice zábavná, ale dost rozporuplná, protože tvůrci se řídili heslem „proč to dělat jednoduše, když to jde složitě“. Dokud jste uvnitř obrněného vozidla, tak jste nezničitelní a máte neomezené množství střeliva, bez problému rozstřílíte kulometné věže, jejichž kulky vám ani nepoškrábou lak, ale jakmile se vám do cesty připlete kovový kontejner, visící na laně, tak nepomůže ani sebevytrvalejší palba, musíte tudíž z tanku vyskočit, najít páku a pustit proud, potom jinou pákou zapnout přepravník a kontejner odstranit z cesty. Teprve po této operaci budete moct pokračovat v cestě.

Ukažte jim, zač je toho v Pardubicích perník!
Výsledek vašeho snažení bude nalezení generálovy tajné podzemní základny, která se nejvíc podobá Black Mese z Half-Lifu. Do cesty se vám připletou další Xenomové, vojáci i ozbrojení vědci. Na konci vašeho putování, brodění se v loužích krve a hromadách vnitřností se utkáte se samotným generálem, jemuž ukážete, zač je toho gunman a budete si moct do vašeho Pařanského Deníčku poznamenat další vítězství.

Gunman’s guns
A jak je to se zbraněmi? I po této stránce si hra vede skvěle. Je zde osm zbraní a každá má několik módů střelby, které se dají různě kombinovat a které nyní popíši.

Knife/fists: ke kudle a pěstím snad nemusím nic říkat.

Laser pistol: Docela účinná laserová pistole, která může střílet těmito způsoby:

  • Pulse – normální střely, docela přesné, středně rychlé a středně silný
  • Charge – pomalejší, leč velmi silný
  • Rapid – tento mód nemá nic společného s alkoholickým nápojem :-). Jde o velmi rychlé a dost silné, leč nepříliš přesné střely
  • Sniper – Když najdete upgrade pro pistoli, tak se z ní stane velmi (tím myslím opravdu velmi) přesná a silná zbraň, vhodná téměř do každé situace.
Shotgun: jako v každé dobré 3D řežbě, ani zde nechybí pořádná brokovnice. Počet vystřelených nábojů se dá nastavit od 1 až po 4. Položky Rifle, Shotgun a Riotgun dávají možnost nastavení různé kadence a rozptylu.

Mechagun: samopal může střílet buď pomalu, nebo rychle a patřičně se přehřívá. Upgrade umožňuje lepší chlazení (alespoň se domnívám, že ty žebrované věcičky na konci hlavně jsou chladiče).

M.U.L.E.: raketomet, který může střílet řízené, naváděné, nebo dvě dopředu letící (a přitom se točící) rakety. Vystřelit může klasickým způsobem, nebo automaticky po zaměření cíle a střela může vybouchnout v blízkosti nebo při srážce s cílem, ale také může být časovaná, nebo automatická - zapíchne se do zdi a kdo přeruší paprsek, tak... Rakety mohou vybuchnout normálně, nebo způsobem „cluster“, tedy že se bomba rozdělí na několik menších a ty teprve explodují.

Grenade: rakety se dají házet i ručně a platí pro ně to, co pro ty vystřelené.

Polaris Blade: zajímavá zbraň, která může vysílat libovolně (dle nastavení) dlouhý blesk nebo vystřelit energetickou kouli. Přesnost a síla se dají taktéž nastavit.

Chemical gun: experimentální zbraň, střílející chemické koule. Dá se nastavit tlak, tedy dostřel, a složení střely, které má položky acid, neutral, base a podle konfigurace může střela být jedovatá koule, nebo výbušný granát, což je bezpochyby nejlepší.

Nepřátelé jsou stejného charakteru jako v Half-Life, uskakují před granáty, komunikují vysílačkami apod. Jsou však lépe vyzbrojeni, takže není problém, aby proti vám naběhl maník s raketometem a chtěl vám vštípit do hlavy svůj názor pomocí trhaviny :-).

Gunman je oděn ve velice pěkném grafickém kabátě – vysoce detailní textury, propracovanější modely a lépe udělané výbuchy, kterých si během hraní užijete víc než dost a ve spojení s velmi kvalitním audiem je na co se těšit. Hra samozřejmě podporuje 3D zvuk a jako hudební doprovod je na CD několik docela dobrých audio tracků, připomínajících divoký západ.

Gunman Chronicles Gunman Chronicles

Gunman Chronicles Gunman Chronicles

Gunman Chronicles Gunman Chronicles

Co neprošlo velkými změnami je hlavní menu, konzole a nastavení multiplayeru, který lze provozovat po internetu i po lokální síti v maximálním počtu šestnácti hráčů. Asi nejzajímavější je ohromná škála módů střelby, se kterými si jistě každý vyhraje do sytosti. Perfektní je například možnost nastavit zbraň na autodestrukci, hodit jí soupeřovi pod nohy a potom se kochat pohledem na okolní zdi, zdobené jeho střevy.

Hardwarové nároky nejsou o moc vyšší než u Half-Life, nicméně na P-133 si Gunmana asi nezahrajete. Dostačující by mělo být Pentium 233, 32 MB RAM, 600 MB HDD, 4 MB 3D akcelerátor, 8x CD-ROM.

Grafika: 9/10
Zvuky: 9/10
Hudba: 8/10
Hratelnost: 8/10
Jedná se o velmi povedenou 3D akci s výbornou grafikou, skvělou hratelností a dobrou atmosférou. Pro milovníky Half-Life, ale i pro ostatní „doomisty“ jak dělané. Rozhodně si nenechte ujít.
Celkové hodnocení: 9/10
Diskuze (13) Další článek: Wallpapery: Trabi 2

Témata článku: , , , , , , , , , ,