Gunship!

Po delší době tu opět máme velmi solidní simulaci bojových helikoptér. A navíc hned čtyř typů, americké AH-64D, britské WAH-64D (obojí jsou to „Apache“), německé UHT-2 Tiger (což je Eurocopter), a nakonec ruské Mi-28N Havoc. Navíc velmi pěkná a rychlá grafika.

Žánr: bojová vrtulníková 3D simulace
Minimum: Win95-98, DirectX7, P266, 32MB Ram, zvuková karta
3D: DirectX 7
Multiplayer: ano
Výrobce: MicroProse
Distributor:
Hasbro Interactive

Po instalaci, která zabere cca 260 MB na disku, a po spuštění Gunshipa se vám ukáže docela povedená animace a posléze velmi originální menu. Proč originální? V menu je totiž nenásilně a zcela vkusně zakomponovaná animace, která tam pořád běží dokola. Ale to není jediná výhoda, menu nabízí mnoho možností jak si hru upravit k obrazu svému. Hra je totiž docela obtížná na ovládání, ale během pár dní budete vše ovládat levou zadní. Ano, vzlétnout a letět je absolutně jednoduché, ale abyste obstáli v boji, musíte umět ovládat veškeré letecké a bojové pomůcky (avioniku), které se rozprostírají úplně po celé klávesnici. A tak si – jak to dnes bývá v oblibě u většiny simulátorů – můžete nastavit herní mód pro akční hráče, pro pokročilé hráče a pro profíky, kde je již absolutní realita co se týče účinků zbraní, poškozování stroje, vlivu počasí atd... Můžete však nastavovat i jednotlivé parametry samostatně. Například já jsem zastáncem realistického létání, ale zase mě vadí když mě hned někdo sestřelí, tak jsem si vše nastavil na maximální realističnost, jen jsem si uměle zvýšil opancéřování vrtulníku. Samozřejmostí je i nastavení inteligence protivníků, od naprostých blbců až po absolutní vojenské špičky.

Přehnaný vrtulník, prostě LONGBOW.Tady střílím z ruského Mi28 na německé tanky.

Gunship nabízí mnoho možností jak začít létat s bojovým vrtulníkem. Jendou z nich je trénink pro lidi, co vidí vrtulník poprvé v životě. Tyto lekce jsou rozděleny na několik částí jako „základy létání“, „používání zbraní“ atd... Vždy je vám vše graficky, písemně, i slovně vysvětleno a pak usednete do stroje abyste si to vyzkoušeli. Jakmile si myslíte, že všechno ovládáte na jedničku, můžete se vydat do některé z bitev. V této hře je připraveno mnoho jednotlivých bitev, ale i celé kampaně. Můžete hrát za USA, Velkou Británii, Německo a Ruskou Federaci. Veškeré bitvy jsou situované v podstatě do východní Evropy, konkrétněji na Slovensko, Polsko, Ukrajinu a Bělorusko. Pokud chcete ihned bojovat, bez nějakého dlouhého plánování, stisknete „Fly now“ a hra vygeneruje jednoduchou bitvu spočívající pouze ve vyhledání a zneškodnění cíle. Dále následují už připravené jednotlivé mise, kde můžete využít i editor misí a generovat si vlastní válečné konflikty, nebo prostě jen cvičení. Následují celé kampaně, kde si vyberete za koho budete hrát a jdete z mise do mise. Co se stane až splníte všechny mise nevím, protože jsem neměl tolik času na hraní, a ostatně i kdybych to věděl tak vám to neprozradím, ne? :)

Primárně jste vsazeni do role pilota bojového vrtulníku a virtuální střelec který sedí před vámi pomáhá lokalizovat a zaměřovat cíle. Jakmile najde cíl, na vás je pouze spustit palbu, a nebo pokud střílíte raketami, natočit ještě vrtulník směrem k cíli. Pokud se cítíte dost dobří, můžete dát střelcovi pokyn ať cíle nezaměřuje. On potom cíle jen vyhledá a vy je budete muset zaměřit celým vrtulníkem, což ale není praktické, když máte pohyblivý kulomet a řízené rakety. Ovšem můžete se přepnout i do role střelce a hledat a zaměřovat cíle sami. Tohle ale doporučuji pouze pokud jste v uctivé vzdálenosti od nepřátelských zbraní, protože pro úhybné manévry je lepší býti pilotem. V módu střelce však máte všechny vymoženosti jako je zoom, laserový zaměřovač, samozřejmostí je i noční vidění, které může používat i pilot.

Ruské letectvo neboli HAVOC – pohroma.Socialistický panelák podléhá kapitalistickým kulkám.

Protivníci skládající se z většiny pozemních jednotek (tanky, kulomety rakety SAM) a pár vrtulníků dokáží být i na střední inteligenci velmi zákeřní. To se mě takhle stalo, že letím těsně nad lesem (mimochodem, když narazíte nebo brouzdáte o stromy, tak se ozývá klasický zvuk lámání větví) a najednou byl konec lesa, kde byla schovaná celá baterie pojízdných SAMů (rakety země vzduch). Samozřejmě po mě začali pálit jednu raketu za druhou a já si myslel že to je moje poslední minuta. Ale byl jsem velice překvapen, když jsem zjistil že vrtulník má za pomoci klamných světlic a vysoké manévrovatelnosti šanci přežít takový útok. Takže jsem tam asi během pěti až šesti raket dělal vrtulníkový čardáš a pak se mi podařilo nějak uletět zpátky do lesa a schoval jsem se mezi stromy. Promyslel jsem strategii, velkou oklikou jsem v nízkém letu SAMy obletěl a z uctivé dálky jsem si je ozářil laserem (v střeleckém módu) a poslal jim nějaké dárečky, ze kterých asi moc radosti neměli. Dokonce jsem v dalekohledu viděl jak ti vojáčkové utíkají ze svých pozic a zalehávají do trávy.

Aby to nevypadalo, že se tady vytahuji jak s bojovým vrtulníkem umím zacházet, musím říct že mě mnohokrát sestřelili, někdy jsem dokonce sám narazil do baráku nebo do stromů. Zde se chci zmínit o herním systému, která sleduje poškození vrtulníku. Hra totiž sleduje z jakého směru jste dostali zásah a dokonce do jaké části (motory, rotor, avionika, stabilizační prvky) A podle toho se také vrtulník chová. Na displeji je vám indikováno, co je poškozené. Většinou se s tím dá nouzově doletět na základnu, někdy vám nezbude nic jiného než přistát v poli. I za nouzové přistání jsou vám započteny body v tom smyslu, že jste přežili. Pokud však nedbáte na způsobené škody a bojujete dál, může se vám stát to, že vás sestřelí totálně do mrtva.

Takhle to vypadá ve škole létání.Virtuální kokpit je samozřejmostí.

Technické provedení hry je na výborné úrovni. Grafika krajiny je realistická, s lesním porostem ve kterém se můžete schovávat. Obsahuje docela složitá 3D města s klasickými socialistickými paneláky.

Vrtulníky jsou vytvořeny velmi detailně. Prostě grafika jak má být, a největší plus je rychlost. Na stroji AMD K6-2 – 500Mhz s kartou TNT1 běží grafika zcela plynule v 800x600x32. Prostě nádhera. Jde vidět že když se chce tak to jde. Viděl jsem totiž graficky horší hry a ty běžely...no spíše se trhaly. Zvuky v Gunshipu jsou dnes spíše běžné. Jsou dobré, ale takové již člověk slyší všude, i když možnosti vylepšování by tu byly. Dost dobře je udělaný zvuk, když letíte v dešti za špatného počasí. Skoro to svádí podívat se z okna jestli venku opravdu neprší. Hra se umí spojit s jinými počítači, takže můžete hrát po síti nebo přes Internet proti nebo se svými kamarády. Menší slabinou je loading. Nahrávání vlastní hry po výběru v menu trvá docela dlouho, i když je vše instalováno na disk. Ale to je snad jediná chybka, která nemá šanci zkazit velmi dobrý dojem, který z hry Gunship mám.

Grafika: 10/10
Zvuky: 8/10
Hudba: 7/10
Hratelnost: 8/10
Po dlouhé době opravdu skvělé vrtulníky.
Celkové hodnocení: 9/10
Diskuze (7) Další článek: Jak jsem hrál Carmageddon TDR 2000

Témata článku: , , , , ,