Halls of Valhalla – vítaný datadisk k Rune

Rune byla kvalitní 3D mlátička zaměřená především na singleplayer. Datadisk Halls of Valhalla bude jistojistě pokračovat v tomto stylu, přidává však navíc větší podporu vzrůstajícího fenoménu - multiplayeru. Čeká tak na nás spousta nových módů, ale i nových misí pro ty stávající. A to samozřejmě není vše.
Nestává se příliš často, abychom celou novinku věnovali datadisku k nějaké hře. Tedy až na několik málo výjimek. A jistě se mnou budete souhlasit, že připravovaný datadisk Halls of Valhalla ke hře Rune by mezi ně mohl docela pěkně zapadnout.

Před výčtem novinek, které Halls of Valhalla přináší, však vzpomeňme nejprve na samotnou hru Rune, kterou bude doplňovat. Rune byla po dlouhé době první 3D „mlátička“, která přinesla do tohoto žánru trochu jiný způsob boje – konkrétně pak boj 1 na 1. Hráč v ní ovládal seveřana Ragnara, odvážného to bojovníka, který se vydal (tedy, ne že by chtěl, on tak trochu musel) pozabíjet nevítané návštěvníky Vikingy, kteří napadli sousední vesnici. Cestou na toto místo se však jeho dopravní prostředek, konkrétně pak loď, potopila a on jediný přežil. No a tak nezbývá než sebrat poslední zbytky sil a bojovat sám.

Rune: Halls of ValhallaRune: Halls of Valhalla

Na rozdíl od původní hry Rune se autoři zaměřili při vývoji datadisku Halls of Valhalla především na multiplayer, neopominuli však také na naše singleplayerové kolegy, kteří se taktéž dočkají několika málo vylepšení. No ale, dost bylo mluvení, pojďme se konkrétně podívat na nové mise, módy a doplňky, které by měl tento datadisk přinést. Tak zaprvé je to hned 33 nových misí pro klasický deathmatch mód, který bude samozřejmě doplňovat i deathmatch týmový. Větší důraz však kladli autoři na nové herní módy, které se mají ve Halls of Valhalla objevit. Pod pojmem Arena si jistě představíte, o co v tomto novém módu půjde. Ano, bude se soustředit především na souboje několika hráčů, přičemž jejich kombinace v jedné aréně bude takřka neomezená. Hráči tak budou moci hrát 1 na 1, stejně jako třeba 10 na 10 (to už bude ale pořádný masakr :). Slibované jsou hojné internetové turnaje, kdo by se nechtěl pyšnit titulem nejlepšího hráče Rune? Druhým módem, který je v této hře novinkou, je tkz. Headball. Mělo by jít o takový zvláštní mixík, důležité na tomto módu je to, že v něm nepůjde jen o klasický zápas, ale důraz se klade taktéž na schopnost taktizovat a myslet. Tyto souboje by se měli odehrávat ve volné přírodě.

Při tvorbě mutliplayerové části datadisku však autoři narazili na dost podstatný problém a to na nedostatečnou připravenost svého serveru na větší zátěž hráčů. O tomto problému jistě ví každý hráč, který si kdy Rune zahrál, protože se hodně často setkával s trhanou hrou a nedokonalý byl taktéž systém zabezpečení. Toto vše by mělo být novým datadiskem odstraněno, pokud ne, byl by to asi pro vývojářský tým Human Head Studios velký problém. Přece jenom, na multiplayer zaměřený datadisk s nekvalitním multiplayerem? Ne, ne, to by se asi autoři neměli s čím chlubit.

Rune: Halls of ValhallaRune: Halls of Valhalla

Teď se přesuňme k tomu, co je pro mě tak trochu zklamáním. Halls of Valhalla přinese sice několik nových modelů postav, ale mělo by se jednat především o nové skiny ke stávajícím postavám. Tak trochu mě taktéž zarazilo rozhodnutí autorů, které se týká grafické stránky hry. Grafika v původní hře Rune byla sice moc dobrá, ale přesto by nějaké to vylepšení bylo na místě. To samé se týká zbraní, se kterými je možné ve hře hrát. U nich se totiž taktéž neočekávají nějaké výraznější změny, autoři mají však spoustu času na to, aby tuto situaci změnili.

Není pochyb o tom, že Halls of Valhalla bude kvalitní datadisk, který by však mohl přinést ještě o něco víc. Nechci tímto zpochybnit jeho kvality, spíše upozornit na to, že jsou ještě místa na kterých by se dalo zapracovat.

Váš názor Další článek: Clive Barker´s Undying demo

Témata článku: , , , , , ,