Happy Tree Friends: False Alarm – mrtvý krtek nezabaví

Co může být lepšího než kreslené násilí? Snad jen interaktivní kreslené násilí! Tak co je potom špatně na videoherní adaptaci Happy Tree Friends?
Kapitoly článku

Dnešní svět je krutý, úpadkový, plný paradoxů a zjevných hovadin. Tomuto kouzelnému a radostnému sdělení může jako důkaz velice dobře posloužit videoherní zpracování poměrně známého samoúčelně brutálního kresleného seriálu Happy Tree Friends. Upřímně řečeno, samoúčelná kreslená brutalita není rozhodně nic závadného, co by zvyšovalo výskyt tuberkolózy v populaci, a pro potřeby tohoto textu klidně předpokládejme, že seriál Happy Tree Friends je zábavný. Efektně zpracované násilí se totiž neomrzí snad nikdy.

Místo šťavnaté akční podívané tak na hráče čeká jakási zparchantělá a hodně ořezaná varianta Lemmings

Střih. Je léto 2008 a skrz distribuční systém Steam vychází herní zpracování svérázného animáku. Zatímco v seriálu má ručně malovaná grupa rozmanitých zvířátek za životní cíl zemřít co nejefektněji, ve hře naopak musíte pětici chlupatých potvor bezpečně provést skrz třicítku nástrahami prolezlých úrovní. Místo šťavnaté akční podívané tak na hráče čeká jakási zparchantělá a hodně ořezaná varianta Lemmings.

happytreefriendsfalsealarm01.JPGhappytreefriendsfalsealarm02.JPG

Ha, vidíte tu šílenou změnu ve vyznění celého díla? Obrat jako kdyby někdo udělal z Mechanického pomeranče dokument o pečovatelských službách.

Nemá cenu hrát Happy Tree Friends: False Alarm déle než pět minut v kuse, následný stereotyp by vám sebral chuť žít spolehlivěji než pravidelné sledování zpravodajských relací.

Ve hře už se totiž nebudete bavit smrtí zvířátek, v HTF: False Alarm se pro jistotu nebude bavit skoro vůbec. Pánové ze Segy však doufají v opak a za takto brutálně znásilněný produkt si účtují dvacet dolarů. A děti v Africe pořád umírají hlady. Svět je vskutku podivné místo k žití.

Těžký úděl zachránce

Pět zvířat pochoduje zleva doprava a vy na ně skrz kurzor své myši dáváte bedlivý pozor. K dispozici máte hned celou čtveřici možných akcí - zmrazení, zapalování, použití výbušniny a mačkání tlačítek. Hezké. Základní herní mechanismus HTF: FA zaujme především svou primitivností, obzvláště bereme-li v úvahu fakt, že dle americké ratingové organizace ESRB by se hra neměla dostat k lidem mladším 17 let.

artwork01.jpg

Představa, že se téměř odrostlý lidský jedinec baví provázením kreslených zvířat po krátkých 2D úrovních, patří také spíše do říše halucinogenních úletů. HTF: FA totiž nepředstavuje výzvu ani pro mou senilní vodní želvu, přestože postavičky byly ušetřeny jakýchkoliv náznaků umělé inteligence.

Ve hře už se totiž nebudete bavit smrtí zvířátek, v HTF: False Alarm se pro jistotu nebude bavit skoro vůbec

Zvládají totiž jedinou dovednost, a to sice pohyb vpřed (resp. zprava doleva z vašeho pohledu) či vzad (pokud narazí na překážku), vaším úkolem už je jenom zajistit průchodnost daným levelem. Na nějaké složitější puzzly ve stylu Lemmings zapomeňte, ani si moc nevymýšlím, když řeknu, že nejtěžší intelektuální výzvu pro hráče tak představuje správné načasování zmáčknutí tlačítka pro otevírání dveří, nebo uhašení plamenů.

happytreefriendsfalsealarm03.JPGhappytreefriendsfalsealarm04.JPG

Možná by ještě nebylo tak úplně od věci zmínit totální obsahovou plytkost hry, kdy zkrátka absolutně netušíte, proč se na obrazovce děje to co se děje a proč byste vlastně měli do dění jakkoliv zasahovat. Sebeprimitivnější příběhové opodstatnění známé ze seriálu chybí, a vy se tak můžete jen domýšlet, proč dostala parta polodementních zvířátek nápad producírovat se například po radioaktivitou zamořené továrně a z jakých úchylných pohnutek má modrý sob Lumpy zájem na jejich přežití. Není nad metodu „udělej si sám“.

Dostupné pro: PC, X360
Žánr: Arkády, Logické | logický rychlík
Výrobce: Stainless Games | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 25. červen 2008
  • Jednoduché ovládání
  • Nechybí kreslená krev
  • Kreslené krve je málo
  • Primitivní hratelnost
  • Stereotyp
  • Absence humoru
  • Také umělá inteligence chybí

Témata článku: , , , , , , , , , , ,