Hardware: Microsoft SideWinder X4 – komba bez duchů

Jak se říká, v jednoduchosti je síla. Klávesnice SideWinder X4 se pravidla drží – sice nevybočuje spoustou funkcí, ale splňuje to hlavní: funguje.

SideWinder X4, nová klávesnice z herní řady od Microsoftu, už na první pohled vypadá hodně sympaticky – kompaktní rozměry, jednoduchý, ale líbivý design, precizní dílenské zpracování. To nejdůležitější ale najdete uvnitř.

sidewinder x4 01.JPG

 X4 bojuje s hlavním hráčským problémem u většiny klasických klávesnic, s rozeznáním pouze malého počtu současně stisknutých kláves, případně s problémy se stiskem určitých kombinací.

SideWinder dokáže díky nové anti-ghosting technologii detekovat až 26 zmáčknutých kláves

SideWinder dokáže díky nové anti-ghosting technologii detekovat až 26 zmáčknutých kláves zároveň, takže strategické hry bohaté na zkratky jí nedělají sebemenší problém. Stejně tak může na X4 bez problémů současně hrát více hráčů (třeba starší bojovky, které dělaly občas pořádný problém).

Na detaily se dbá

Nehledě na nové technologie je však vidět, že se při návrhu klávesnice přemýšlelo, a potěší spousta malých detailů, jako třeba dva výstupky hmatově zvýrazňující klávesu W, tedy tu nejpoužívanější v klasickém WSAD rozložení pro pohyb v (nejen) akčních hrách. Hlavní blok včetně numerické části má klasické rozložení s úzkým Enterem (v námi testované verzi) a nabízí nižší zdvih. Samotný stisk kláves je přitom spíše tvrdší, což mi osobně při hraní vyhovuje; ani při psaní rozhodně není větší tvrdost problémem.

sidewinder x4 05.jpg

Funkční klávesy od Escape po Pause byly seříznuty asi na třetinu výšky ostatních kláves, přičemž mezi Pause a klasickou trojicí indikačních Lock diod (svítí decentně červeně) najdete tlačítko defaultně spouštějící ve Windows kalkulačku, šikovné. Do horní seříznuté hrany jsou zabudována už prakticky obvyklá multimediální tlačítka (přehrávání, hlasitost) a regulace podsvícení. 

sidewinder x4 07.jpg sidewinder x4 08.jpg

Barva na rozdíl od intenzity však měnit nelze a je vždy elegantně temně červená. Dodat by se dalo, že svítí pouze samotná písmena, a nikoliv mezery mezi klávesami.

Makrujte dle libosti

Nechybí pochopitelně ani blok programovatelných kláves – jejich šestice je seřazena pěkně pod sebou na levé straně klávesnice. Na rozdíl třeba od podobných klávesnic od Logitechu jsou zde programovatelná tlačítka s nižším zdvihem než u ostatních kláves, takže tolik nematou. Každé sudé je navíc odlišeno plastovým výstupkem.

Možnost přepínat mezi třemi sety dává k dispozici 18 plně programovatelných kláves

Možnost přepínat mezi třemi sety tak dává k dispozici 18 plně programovatelných kláves, přičemž díky intuitivnímu softwaru je nastavení funkcí dílem okamžiku. Kromě přiřazení programu či třeba stránky není problém nastavit komplexní makra. Pomocí speciálního tlačítka si můžete dokonce nahrávat makra přímo ve hře.

sidewinder x4 03.JPG sidewinder x4 04.JPG

SideWinder X4 je jednoduše podařená klávesnice (nejen) pro hráče, které se jen těžko něco vytýká. Snad jen nemuselo být použito lesklého plastu, který se okamžitě upatlá, a fixní podložka pod dlaně mohla být pro moji absolutní spokojenost o něco delší. A pochopitelně i cena na hranici jednoho tisíce korun je bod k zamyšlení.

 Herní klávesnice Microsoft SideWinder X4

Výrobce: Microsoft
Počet kláves: 119 (6 programovatelných)
Připojení: USB kabel
Rozměry (š × v × h): 482 × 21 × 192 mm
Hmotnost: 961 g
Systémové požadavky: Windows XP/Vista/7
Cena: 1090 Kč
 


Pozn.: recenze původně vyšla v časopisu Computer

Diskuze (3) Další článek: Víkendová herní polévka 12/2010

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,