Hardware na konci září

Vývoj počítačových komponent jde kupředu tak rychle, že normální člověk nemá šanci tolik novinek ani sledovat, natož se v nich vyznat. Následující stručný přehled vám proto může udělat v mnohém jasno.
Společnost Hercules již nabízí grafickou kartu 3D Prophet II Ultra s čipem nVidia GeForce 2 Ultra. Karta má 64 MB paměti DDR SDRAM, samozřejmou výbavou je výstup na televizor a panel LCD (konektor DVI).

V prvním kvartále příštího roku uvede společnost VIA svůj nový procesor Matthew 2, který má integrovaný severní most, tedy čip North Bridge, který se stará o komunikaci procesoru s deskou, pamětí a grafikou AGP. Bude podporovat paměti DDR SDRAM a měl by být konkurencí procesoru Timna od Intelu.

Sanyo má nové vypalovačky. Modely CRD-BP4 (SCSI) and CRD-BP1400P (IDE) zapisují cédéčka 16násobnou rychlostí, CD-RW 10násobnou rychlostí a čtení je 40rychlostní. Obě mechaniky umí technologii Burn Proof, tedy přerušení a znovuobnovení zápisu v kterémkoliv okamžiku.

nVidia konečně dokončila svůj nový grafický čip NV20, který bude mimo jiné základem pro herní konzolu X-Box. Čip samotný byl již hotov v květnu, během léta se odstraňovaly chyby. Pokud vše půjde podle plánu, bude NV20 předvedena na letošním Comdexu a prodávána od začátku příštího roku jako GeForce 3; měl by být dvakrát rychlejší než GeForce 2.

Společnost Creative Labs koupila konkurenční společnost Aureal, která se nacházela na pokraji krachu. Aureal je autorem standardu prostorového zvuku Aureal 3D; lze tedy očekávat, že se EAX a A3D sjednotí – tím jasně získají uživatelé. Creative Labs zaplatila 28 milionů dolarů na ruku, přičemž akcionáři Aurelu získali pár akcií Creative Labs.

Významní výrobci základních už montují do svých produktů čipsety podporující paměti DDR SDRAM, konkrétně AMD 760 a VIA Apollo Pro 266. Jmenovitě jde o firmy Aopen, ASUS, Gigabyte, Chaintech, MSI a Epox.

Někteří výrobci z Taiwanu už začínají pomýšlet na základní desky pro Pentium 4, většina je však k výrobě poněkud skeptická. Pentium 4 bude podporovat paměti RDRAM, samotný procesor i čipset (i850) bude drahý, tj. celý počítač bude stát přes 2 tisíce dolarů. Skepsi se tedy nelze divit – kdo by kupoval drahé desky?

Procesor VIA Cyrix III bude v brzké době dostupný také pro notebooky. Půjde o stejnou verzi, jaká se nyní prodává do stolních počítačů – 128 kB L1 cache, žádná L2 cache, frekvence od 500 do 600 MHz a spotřeba by neměla přesáhnout 10 Wattů.

Intel ukončuje výrobu mobilních procesorů Celeron a Pentium III od 400, 450 a 500 MHz. Je to logický krok, ke slovu se totiž dostává Pentium III 800 a 850 MHz a Celeron 700 MHz.

Dnes jsou na trhu paměti DDR standardu PC1600 a PC2100, tedy paměti běžící na 100 a 133 MHz (200 a 266 MHz DDR). JEDEC však už schválil standardy PC 3200 (200 MHz DDR) a PC3600 (230 MHz DDR). Poslední jmenovaný standard se již objevil např. v grafické kartě GeForce 2 Ultra. V brzké době je také lze očekávat v běžných počítačích.

Intel pracuje na novém procesoru s kódovým názvem Foster, který bude určen pro servery. Je postaven na jádře Willamete (tedy Pentium 4) a bude na trhu ve dvou verzích – dvouprocesorové a multiprocesorové. Kromě 256 kB L2 cache bude mít také L3 cache od 512 kB do 1 MB. Procesor bude podporovat DDR čipsety a jeho pravděpodobné obchodní jméno bude Xeon.

Populární řada zvukových karet Sound Blaster Live! se rozroste o dva bratříčky – SB Live! Platinum Plus a SB Live! Digital Audio 2. První jmenovaná bude na rozdíl od svého předchůdce prodávaná s dállkovým ovládáním, ta druhá pak bude vybavena konektorem standardu AC-3 (kódování prostorového zvuku na DVD).

Matrox vyrazil na trh s novou grafikou Marvel G450 eTV, která podobně je jako Marvel G400 určena pro digitalizaci a zpracování videa. Karta má dva výstupy, jeden na monitor a druhý na televizor a díky technologii Dual Head lze na obou zařízeních zobrazovat jiné aplikace. Výhody a vlastnosti řady Marvel zůstávají zachovány.

Nový čipset Twister pro notebooky uvede tchajwanská VIA. Jde vlastně o upravený čipset ProSavage PM133, který má integrovanou grafiku Savage4. Čipset podporuje 133MHz sběrnici a je určen pro procesory Intelu.

Na Internetu se objevila srovnání výkonu grafické části čipsetů Aladdin TNT2 a Intel 815. Aladdin má jasně navrch, protože na rozdíl od i815 má 8 MB vyrovnávací paměti, zatímco i815 používá jen paměť systémovou. Aladdin však zase nepodporuje externí port AGP – vyberte si, co je vám milejší.

nVidia už nedělá jen grafické čipy; začala pracovat také na čipových sadách. Není proto divu, že její nový čipset bude podporovat nejen paměti DDR, ale bude mít integrovanou GeForce 2 MX.

AMD plánuje zvýšit pracovní frekvenci sběrnice EV6 na 400 MHz. Tato sběnrice zatím podporuje pouze frekvence 200 a 266 MHz v čipsetech AMD 760 a VIA KT133. Největším důvodem pro tuto změnu je konkurenční Pentium 4, které pracuje právě na 400 MHz – procesor Mustang, který AMD staví proti Pentiu 4, je totiž zatím navržen jen pro 266 MHz. Má tedy proti Pentiu 4 poměrně velký handicap.

AMD ve svých nových procesorech pravděpodobně úplně znemožní přetaktování pomocí násobiče. Odstraní totiž piny, které nastavují násobič, z povrchu procesoru. Zatímco dnes si můžete tyto piny jednoduše spojit a pak změnit násobič z BIOSu desku, po této úpravě by bylo přetakování násobičem znemožněno. Pak bude možné hýbat pouze frekvencí, stejně jako u procesorů Intelu.
Váš názor Další článek: Lekce historie

Témata článku: , ,