Hardware: pár novinek od „tištěných spojů“

Podrobnosti o čipu nVidia NV20, Creative Labs má novou kartu s čipem nVidia GeForce 2 GTS, VIA Technologies pracuje na čipsetech pro procesory Pentium 4 a Tualatin, nVidia možná koupí 3dfx, první deska s čipsetem AMD 760, Intel zrušil procesor Timna, QDI má novou desku s i815E a další.
Podrobnosti o čipu nVidia NV20, Creative Labs má novou kartu s čipem nVidia GeForce 2 GTS, VIA Technologies pracuje na čipsetech pro procesory Pentium 4 a Tualatin, nVidia možná koupí 3dfx, první deska s čipsetem AMD 760, Intel zrušil procesor Timna, QDI má novou desku s i815E a další.

Podrobnosti o nVidia NV20

Na Internetu se objevily další informace o chystaném čipu nVidia NV20, které se trochu liší od těch, jež byly zveřejněny dříve. Čip bude mít základní pracovní frekvenci 300 MHz, paměť poběží na 200 MHz, samozřejmě bude typu DDR, tedy rychlost bude 400 MHz. Paměťová sběrnice bude mít šířku 256 bitů, propustnost pamětí bude úctyhodných 12,8 GB/s. Hodnota pixelového fillrate bude 1,8 gigapixelu za sekundu, texelový fillrate pak 5,4 gigatexelu za sekundu. Čip bude šest vykreslovacích jednotek, každý vykreslí 3 textury v jednom průchodu – to je úctyhodných 18 textur! Výrobní technologie čipu bude 0,15 mikronu, T&L bude plně kompatibilní s DirectX 8.0. Čip se objeví údajně už v listopadu.

Creative Labs s vlastní kartou GeForce 2 MX

Každá firma postupně přichází na trh se svou grafickou kartou s čipem nVidia GeForce 2 MX a každá z nich má trošku odlišnou specifikaci. Ta od Creative Labs bude mít 32 MB 7ns paměti DDR SDRAM, které poběží na 143 MHz DDR, tedy skutečných 286 MHz. Paměťová šířka sice bude omezena na 64 bitů, takže propustnost paměťové sběrnice bude jen 2,6 GB/s. To je méně, než mají některé modely s pamětí SDR SDRAM a 128bitovou paměťovou sběrnicí. To je také důvod, proč grafiky od Creative Labs bývají pomalejší než karty od její konkurence. Karta však bude levnější, cena je stanovena na 128 dolarů, tedy 5 200 korun při kurzu jednoho dolaru za 40 korun.

VIA Technologies má čipset pro Pentium 4

Do konce roku se na trhu objeví nový procesor Intelu, Pentium 4, který je již nyní dostupný v testovacích stanicích. Proto VIA nezahálí a zahájila práce na čipsetu pro tento procesor. Čipset je založen na čipsetu VIA Apollo Pro 266 a bude na trhu někdy v polovině příštího roku v době, kdy začne Intel prodávat Pentium III vyrobené 0,13mikronovou technologií (Tualatin). I když VIA pracuje na čipsetu pro P4, prioritou je stále nový čipset pro procesor Tualatin. Ten je totiž podstatně atraktivnější než Pentium 4, minimálně v horizontu jednoho nebo dvou let.

nVidia možná koupí 3dfx

I když to není potvrzené z žádných oficiálních zdrojů, zazněl názor, že nVidia je připravena koupit společnost 3dfx. 3dfx se totiž stále potácí ve finančních problémech, na druhou stranu má velké intelektuální bohatství a mnoho rozpracovaných pokročilých technologií. Oboje je samozřejmě pro nVidiu velmi zajímavé. Kdyby se to podařilo, bude nVidia nejsilnější firma na poli grafických karet, což se samozřejmě projeví v příjmech. Každý, kdo alespoň trochu sleduje bitvu mezi těmito firmami, ví, že 3dfx prostě poslední dobou dochází dech, zatímco nVidia expanduje i do dalších oblastí, jako jsou čipsety pro základní desky. Někteří bývalí zaměstnanci 3dfx už dokonce odešli pracovat do nVidie. A tak to vypadá, že 3dfx nic jiného než silný finanční partner nezachrání.

Jen krátce

QDI vypustila novou desku s čipsetem Intel 815E, SynactiX 1E. Formát desky je microATX, má patici Socket 370 a lze ji vybavit třemi kartami PCI, grafikou AGP, má port CNR a 3 sloty DIMM. Samozřejmostí je integrované audio, novinkou u této značky pak LED diody indikující „zdraví“ desky.

Jistě víte, že Intel zrušil svůj projekt procesoru Timna a místo toho vypustil čipset i810E2. Ten kombinuje severní most čipsetu i810E a jižního čipu ICH2, který umí Ultra ATA/100 (převzat z i815E). Procesor Timna by totiž podle Intelu nebyl příliš konkurenceschopný. Na čipsetu i810E2 už dokonce postavila svoji první desku společnost MSI, která bude vypuštěna do konce roku. Je určena primárně pro Intel Celeron.

Před pár dny byl vypuštěn první board s čipsetem AMD 760. Pochází od společnosti Gigabyte a jmenuje se GA-7DX. Je vybaven Socketem A a podporuje 200 i 266MHz sběrnici. Samozřejmostí jsou sloty pro paměti SDR SDRAM i DDR SDRAM, maximální velikost paměti je 2 GB.

Váš názor Další článek: Prince of Persia – legendární postavička z Orientu

Témata článku: , , , ,