Hardware: přehled uplynulých 14 dní

Svět hardware je neustále se měnící proměnnou. Nové procesory přebíjí co týden ještě novější, grafické karty se předbíhají v kvantu zobrazených bodů a všechno to směřuje k tomu, že vlastnit skutečně dobře nadimenzovaný počítač nebude v dohledné době žádný problém, a to ani finančně. Posledních 14 dní v hardware tak alespoň ukazuje.
Svět hardware je neustále se měnící proměnnou. Nové procesory přebíjí co týden ještě novější, grafické karty se předbíhají v kvantu zobrazených bodů a všechno to směřuje k tomu, že vlastnit skutečně dobře nadimenzovaný počítač nebude v dohledné době žádný problém, a to ani finančně. Posledních 14 dní v hardware tak alespoň ukazuje.

Krátce
Spousta událostí uplynulých čtrnácti dní by se dala shrnout slovy "neustálé vrtění". Ostatně posuďte sami:
  • Pokud máte grafickou kartu ASUS V7700 nebo V7100, které jsou založeny na čipech nVidia GeForce 2, můžete zkusit nové ovladače od výrobce, které podporují novou technologii 3D Extra Light Technology. Ta umožňuje nastavit ve hrách průhledné zdi a tedy celkem pohodlně podvádět.
  • 28. srpna se na trhu objeví nejrychlejší Athlon na 1,1 GHz; samozřejmě půjde o verzi s jádrem Thunderbird, tedy 256 kB L2 cache, která běží na frekvenci procesoru. Je však jasné, že než si jej budete moci koupit u nás, notnou chvíli si počkáte. Cena byla stanovena na necelých tisíc dolarů při odběru tisíc kusů.
  • Také Intel nezahálel a koncem července uvedl svůj nejrychlejší procesor Pentium 1,13 GHz, který s násobičem 8,5 běží na frekvenci sběrnice 133 MHz. Stejně jako další nejrychlejší Pentia III i tento je zatím dostupný jen pro Slot 1.
  • Maxtor má disk s největší kapacitou pro rozhraní IDE – nový Diamond Max má velikost 80 GB, 5 400 otáček a rozhraní Ultra ATA/100. Tento disk má celkem 4 plotny, což dělá úctyhodných 20 GB na plotnu.
  • Také Quantum zvětšuje disky – na jedné plotně má nový disk Fireball Pro AS 20 GB, přičemž jeho celková velikost je 60 GB; rychlost otáčení je 7 200 otáček za minutu.
  • S novými procesory Transmeta Crusoe vydržely notebooky na výstavě PC Expo až osm hodin při použití běžných kancelářských programů. Transmeta je sice v tomto daleko před Intelem (notebooky se stejnými bateriemi ale procesory Intelu vydrží „jen“ 5 – 6 hodin), ale s výkonem to není nijak slavné.
  • Společnost AMD konečně vypustila dlouho očekávaný čipset AMD 760 pro svoje nové procesory. Čipset samozřejmě umí patici Socket A a podporuje kromě DDR SDRAM také Ultra ATA/100 a AGP 4x.
  • Firma 3dfx konečně uvedla PCI verzi Voodoo5 5500. Stejně jako verze AGP i tato karta má 64 MB paměti SDR SDRAM a dva čipy VSA-100. Karta má okolo 300 dolarů, mohla by tedy být o něco levnější než verze AGP.
  • Pokud si hodláte koupit základní desku s podporou DDR SDRAM, potěší vás informace, že paměti DDR budou jen o polovinu dražší než SDR verze na stejné frekvenci; datový průtok je však dvojnásobný. Paměti RDRAM tak zůstávají stále nejdražší na trhu.
  • Pokud máte dva Athlony nebo Durony a nevíte co s nimi, můžete je osadit do nové základní desky Micron Samurai DDR, která má dvě patice Socket A. Intel tak už není jedinou dvouprocesorovou platformou. Deska umí 64bitové PCI a AGP 4x Pro.
  • Další verzi procesoru VIA Cyrix III s technologií výroby 0,15 mikronů plánuje VIA uvést až na frekvenci 1 GHz – tato verze přijde na trhu začátek příštího roku. Letos pak budou uvedeny verze 733 a 800 MHz. Procesor bude mít 64 kB L1 cache a 128 kB L2 cache.
  • Podle některých zdrojů (recenze na zahraničních webech) nepracuje ATI Radeon úplně správně v základních deskách s čipsety VIA KX 133. Pokračuje tak nechvalně známá historie – čipsety VIA nemají rády karty ATI. Společnost ATI věří, že to spraví nové ovladače.
  • Acer uvedl 16rychlostní mechaniku DVD-ROM – teoretická přenosová rychlost přesáhla 20 MB/s; až se z toho točí hlava. Jde o klasickou interní mechaniku Acer 1640A, která čte cédéčka rychlostí 40x. Cena by se měla pohybovat okolo 150 dolarů.
DDR SDRAM čipsety od ALi

Tak se nám to konečně rozjíždí. První čipsety pro procesory AMD Athlon a Duron s podporou pamětí DDR SDRAM jsou na světě. Má je na svědomí společnost Acer Laboratories (ALi), která uvádí čipsety ALiMAGiK 1 pro a MobileMAGiK 1, první pro normální stolní počítače, druhý pro notebooky. Oba čipsety podporují sběrnici 200 a 266 MHz a paměti DDR SDRAM 200 a 266 MHz. ALi také přidala uživatelům do uzlíčku čipové sady Aladdin Pro 5 a Pro 5M pro procesory Intelu; ty samozřejmě podporují jen 100 a 133MHz sběrnici, jinak jsou specifikace čipsetů stejné.

Digitální videorekordér s ATI Radeon
Velice úspěšná série ATI All-in-Wonder má pokračování, tentokráte s čipem Radeon. Nejde však jen o výměnu čipu na staré kartě, nová All-in-Wonder Radeon má nové, velmi zajímavé funkce. Pomocí DirectShow může kdykoliv při sledování televize začít nahrávat, zatímco vy budete mít něco důležitějšího na práci. Poté si můžete zaznamenaný kousek pustit, zatímco AIW bude dále nahrávat program. V nahraném záznamu se můžete libovolně pohybovat dopředu až k reálnému vysílání. Stejně tak lze přehrávání zastavit a vrátit se zpět. Maximální rozlišení je 720 x 480 bodů při 30 snímcích za sekundu.

Kostkovaný počítač od Apple
Apple má zase něco výjimečného. Po umístění počítače do průhledného monitoru firma nacpala počítač do malé krabice, která je opět vzhledově specifická, naštěstí již ne průhledná. Je tak malá, že sotva pojme cédéčko – to má v průměru 12 cm. Dokážete si představit, jak do něčeho tak malého firma Apple dostala procesor G4 450 MHz, 64 MB RAM, disk 20 GB a mechaniku DVD-ROM? Počítač „kostka“ navíc nemá ani jeden jediný větrák – a to se zdálo, že nás po iMacovi už Apple nemůže ničím překvapit.

TNT2 na základní desce
Se zajímavým nápadem přišla společnost ASUS. Integrovala totiž velmi populární grafickou kartu přímo na svoji novou základní desku. Nejde sice přímo o čip od nVidie, ale čipovou sadu ALi Aladdin TNT2, která má logiku tohoto čipu v sobě. Nevýhodou je, že deska ASUS Cua nemá externí port AGP, takže v budoucnu nepřidáte lepší grafiku. Naštěstí je TNT2 oproti integrovaným grafikám čipsetů i810 a i815 podstatně výkonnější. Protože datová šířka základní desky je jen 64 bitů, je omezena i šířka TNT2 z původních 128 bitů; výkon je tedy stejný, jako má grafická karta TNT2 M64. Velikost paměti karty je 8 MB a integrovaná je také zvuková karta.

Panasonic uvedl novou DVD-RAM
Formát DVD-RAM je na světě už hezkou chvíli. Nyní přichází se svou troškou také Panasonic, který uvedl mechaniku pro tento formát s kapacitou 4,7 GB (první DVD-RAM měly kapacitu 2,6 GB) – model LF-D201U. Kromě přepisování a čtení médií DVD-RAM samozřejmě umí mechanika číst také DVD-ROM, video DVD, audio DVD a média DVD-R (logicky nechybí ani CD-RW, CD-R apod.). Průměrná rychlost přepisu je přibližně 2,7 MB/s. Mechanika bude stát 549 dolarů, v přepočtu lehce přes 18 tisíc.

SCSI na 320 MB
Společnost LSI Logic Corporation překvapila IT veřejnost – vypustila první řadič SCSI se dvěma kanály, jehož přenosová rychlost je 320 MB/s oproti dnes běžným 160 MB/s. Řadič lze připojit jak ke klasické sběrnici PCI (32 bitů, 33 MHz), tak k novější 64bitové verzi na 66 MHz. Tento řadič navíc umí i novou sběrnici PCI-X s frekvencí 133 MHz a nabízí výkon třikrát vyšší než dnešní nejrychlejší SCSI. Protože data mohou téci zároveň dvěma kanály, je celkový datový tok řadičem 640 MB/s.

Nový BIOS bez pohnutí prstu
MSI přišla se zajímavým nápadem – update BIOSu základní desky přes Internet pomocí programu Live BIOS. Aktualizační program automaticky zjistí na Internetu, zda není k dispozici nová verze, stáhne ji a automaticky nahradí starou verzi BIOSu novou. Do ručního přeprogramování se pouštělo jen velmi málo uživatelů, protože je poměrně riskantní. Tato funkce je podporována pod systémy Windows a zatím na základních deskách MSI K7T Pro, MSI 815 Pro a MSI 815E Pro.

Integrovaný čipset pro Socket A od SiS
7. srpna vypustila společnost SiS svůj první čipset pro Socket A – SiS 730S, který v sobě integruje poměrně dobrou grafickou kartu SiS 300. Samozřejmostí je dnes zvuková karta, modem a síťovka – integrace jde opravdu daleko. Pokud vám nebude vyhovovat grafika, můžete využít externího portu AGP 4x. Samozřejmostí je Ultra ATA/100 a podpora paměti SDRAM PC133; zatím neumí paměti DDR.
Váš názor Další článek: Mlha a blatouchy, světlo a stín

Témata článku: , ,