Hardware: uplynulých 14 dní v procesorech a grafikách

Kam se stihly procesory za posledních čtrnáct dní dostat? Objevil se na českém trhu nový Athlon, stejně tak i Celeron se představil s novou sadou levných procesorů. ATI plánuje nové čipy, GeForce 2 má oproti Voodoo5 navrch značně navrch a vše to dává značně najevo, že hardware se nechal létem notně ovlivnit, na rozdíl od her.
Kam se stihly procesory za posledních čtrnáct dní dostat? Objevil se na českém trhu nový Athlon, stejně tak i Celeron se představil s novou sadou levných procesorů. ATI plánuje nové čipy, GeForce 2 má oproti Voodoo5 navrch značně navrch a vše to dává značně najevo, že hardware se nechal létem notně ovlivnit, na rozdíl od her.

Stručné shrnutí
Na českém trhu jsou dostupné konečně procesory AMD Duron. Ty mají oproti novým Athlonům (Thunderbird) jen 64 kB sekundární paměti cache. Velkoobchodní ceny jsou velmi příznivé: Duron 600 MHz stojí 3300 Kč, 650 MHz 4150 Kč a 700 MHz 5750 Kč bez DPH. Ani Athlon na 700 MHz není zrovna drahý – 6800 Kč bez daně. Procesory Intelu nad těmito cenami mohou jen plakat.

V ten samý den uvedl Intel svoje nové Celerony – 633, 666 a 700 MHz. Doplnili tak stávající procesory s taktem 500, 533, 566 a 600 MHz. Oproti Duronům mají Celerony menší vyrovnávací paměť a jsou určeny pro 66MHz externí sběrnici (Duron běží na 200 MHz). Samozřejmostí je podpora instrukcí SSE.

Je to jisté, Voodoo5 6000 se zdrží. Karta se čtyřmi čipy VSA-100 je stále ve vývoji a firma 3dfx nezná přesné datum vypuštění; říká, že bude uvedena toto léto. 3dfx má problémy a je to čím dále více patrné.

Na většině nových deskách pro procesory AMD Duron a Athlon v patici Socket A bude možné měnit násobič procesoru. Násobič je sice určen procesorem, není však uzamčen napevno, jako u procesorů Intelu, ale nastavuje jej podle informací procesoru deska vždy po startu. Není tedy nic jednoduššího než nastavit násobič v BIOSu.

Softwarová skupina Utopia prolomila ochranu originálních cédéček konzole Sega Dreamcast. Umožnila tak, aby konzole přijímala i jiná, než originální média a tím vlastně umožnila jejich kopírování; a to i přesto, že originální cédéčka mohou mít kapacitu až 1 GB. Hackeři jednoduše odstraní úvodní filmy apod., a pak kopii vypálí na klasické CD-R.

Intel uvedl omezené množství procesoru Pentium III 1,13 GHz (pracuje na externí frekvenci 133 MHz). I když zatím neodkáže uspokojit poptávku po 1 GHz procesorech, má tento tah psychologický efekt. Intel totiž opět získá pověst firmy, která má nejrychlejší procesor – AMD tak bude muset dotáhnout Athlona alespoň na 1150 Mhz.

Podle testovacího programu 3D Mark 2000 je nejvýkonnější herní kartou současnosti nVidia GeForce 2 GTS. Hned za ní se drží GeForce 256 DDR, následuje verze SDR a 3dfx Voodoo5 5500. Cenově nejvýhodnějšími kartami, tj. kartami s nejlepším poměrem cena výkon, jsou grafiky s čipem nVidia TNT2 Ultra; u těch si můžete být jisti, že za svoje peníze dostanete opravdu 100 procent výkonu.

Willamette bude Pentium 4
Nový procesor Intelu s kódovým názvem Willamette se bude oficiálně jmenovat Pentium 4. Na pozici nejvýkonnějšího dvaatřicetibitového procesoru (IA-32) tedy nahradí dosud vedoucí Pentium III. Poněkud zvláštní je, že Intel opustil označování římskou číslicí a zavedl číslici arabskou – Američani prý totiž umí počítat jenom čárky. Externí frekvence procesoru bude 400 MHz (QDR – quadro data rate), procesor bude podporovat vylepšené SIMD instrukce SSE-2 a samozřejmě nás procesor „potěší“ novým pouzdrem. Neosadíte jej do Socketu 370 ani Slotu 1, ale do patice s 432 piny. Šťastní majitelé nového procesoru se budou muset rovněž stát šťastnými majiteli nové základní desky.

ATI vyrábí čipsety
Kromě grafických čipů a grafických karet bude kanadská spoelčnost ATI vyrábět také čipsety pro platformy Intel a AMD. Na CeBITu převedený čipset S1-370TL by se měl na světle světa ukázat už nyní v červenci – má integrovanou grafiku s hardwarovým T&L. Jeho konkurencí budou čipsety Intelu (i810 a i815), SiS (SiS 630) a VIA (Apollo Pro Media a PM133), popř. nebo Acer Laboratories (CyberBlade Aladdin i1). Všechno jsou to čipsety s integrovanou grafikou – v této oblasti začne být podle všeho pěkně husto. Později přijdou další generace – A2 a A3U1; posledně jmenovaná bude mít grafiku postavenou na jádře Radeon 256 a budou podporovat také Athlony.

Nové grafiky od ATI
ATI se tento měsíc chystá k uvedené tolik očekávané grafické karty s čipem Radeon 256. Ta kromě hardwarového T&L bude umět další zajímavé funkce, jako prostorové textury nebo animace podle několika klíčových snímků. Pro spořílky bude dostupná i levnější verze Radeon 100, na počátku roku 2001 vypustí ATI čip, který bude mít dokonce programovatelné (rozuměj: modifikovatelné uživatelem) T&L. Že by se rodil nový technologický leader? Uvidíme, co na to řekne nVidia, která si užívá úspěchu GeForce 2 GTS.

P.S. Kousky pro tisk budou až koncem srpna, takže s testy si budeme ještě chvíli počkat.

Intel: nové procesory do notebooků
Koncem června se na trh dostávají nové mobilní procesory od Intelu – nejrychlejší procesor pro notebooky je nyní Mobile Pentium III 750 MHz. Dostupné jsou také mobilní Celerony na 600 a 650 MHz, které mají nižší vyrovnávací paměť (128 kB oproti 256 kB u PIII) a nepodporují technologii SpeedStep. Novinkou je nová řada procesorů s označením Low Power, které mají nižší spotřebu energie než klasické mobilní procesory. Intel Pentium III 600 MHz z této řady má spotřebu necelý watt oproti dvou wattům klasických mobilních Pentií III. Je to poprvé v historii, co se procesor Intelu dostal pod tuto hranici.

Cyrix III: zklamání podruhé
I když má VIA velký úspěch na trhu s čipsety, s procesory je to poněkud horší. Když před asi dvěma měsíci spatřila světlo světa betaverze Cyrixu III, procesor známý pod kódovým názvem Joshua, nebyly testy výkonu příliš přesvědčivé. Než se však procesor oficiálně objevil na trhu, změnila VIA plány. Joshuu v roli Cyrixe III nahradil jiný procesor, známý pod kódovým názvem Samuel. Bohužel, výkon tohoto procesoru je v oblasti s pohyblivou čárkou ještě nižší než výkon Joshuy. I AMD K6 je na stejné frekvenci rychlejší než Samuel. Proč? Nový Cyrix III má sice 128 kB vyrovnávací paměti L1, zcela mu však chybí dnes už nezbytná paměť L2. Procesor sice bude levný, avšak kdo si jej koupí, když má mizerný výkon?
Diskuze (6) Další článek: Jak jsem hrál Vampire: the Masquerade - Redemption

Témata článku: , , , , , ,