Hardwarová poradna ZDARMA: Další odpovědi na vaše dotazy

Jak jsme před týdnem slíbili, tak také plníme. Jelikož bylo v naší druhé hardwarové poradně velké množství dotazů, můžeme zbývající odpovědi zkušeného počítačového technika uveřejnit až dnes, a opět připomínáme – naše exkluzivní poradna je pro každého úplně ZDARMA!

Ve spolupráci s plzeňskou počítačovou firmou M+H vám přinášíme naši bezplatnou hardwarovou poradnu. Na vaše dotazy odpovídá technik Pavel Kuncl, ovšem pozor: Otázky musí být výhradně z oblasti PC herního hardwaru! Nechceme zde tedy řešit problémy ohledně tiskáren, scannerů, síťových karet (pokud nesouvisí s hraním), specifického softwaru, herních konzolí apod. Vítány jsou naopak dotazy o herních zařízeních (joysticky, gamepady...), grafických a zvukových kartách, základních deskách, procesorech, monitorech, herním příslušenství apod.

V dnešním speciálním vydání zodpoví technik na zbylé dotazy – pokud chcete zadávat vaše nové problémy, musíte si počkat až do příštího vydání (za týden), kde je bude opět možno vkládat do diskusního fóra (do dnešního článku tedy prosím otázky nepokládejte).


[KOUPIT NOVOU GRAFIKU?]
[?] Chtěl bych znát váš názor, zdali si mám koupit novou grafickou kartu již letos? Mám totiž dva měsíce ATI Radeon 7000 64MB a s ní spokojen rozhodně nejsem...

[!] Jde spíše o to, jak výkonné máte PC – pokud máte AthlonXP 2000+ a 256 MB RAM, pak by např. takový Radeon 9100 rozhodně za investici stál. Bohužel vývoj jde tak rychle dopředu, že novou kartou vyřešíte problém pouze na nějaký čas a pak můžete upgradovat znovu.

[JAKÉ JSOU DŘEVĚNÉ REPRO GENIUS?]
[?] Mám doma repro Creative Inspire 5300, které budu prodávat, a mám dotaz, zda se vyplatí koupit Genius SW-5.1 ve dřevě? Poznám rozdíl? Jsou tyto repráky odstíněné na mobilní telefony (aby nešlo slyšet „vytáčení“ nebo příjem SMS)? A ještě jeden dotaz – když je repro-soustava tak výkonná, může být v blízkosti CRT monitoru (když jsou totiž bedny zapnuty na plný výkon, dochází k otřesům obrazu)?

[!] Genius SW-5.1 jsou asi nejlepší koupí - rozdíl je značný, nejde jen o to, že jsou ze dřeva, ale mají rovněž lepší šestikanálový zesilovač, použité měniče a jejich velikost. Repráky jsou stíněné, ale mobil je v nich slyšet taky. Co se týká otřesů CRT monitoru, určitě to nevadí.

[NEFUNGUJE ULTRADMA]
[?] Mám základní desku Gigabyte GA-7DXE s CPU AMD a VIA čipsetem. V systému je zapojen pevný disk Seagate ST340016A 40 GB (UltraDMA). Problém je v tom, že mi nefunguje režim DMA (maximálně PIO mode 4) i přesto, že mám 80-pinový kabel a nové ovladače, a problém se projevuje i v jiných verzích Windows, navíc se zobrazuje zátěž vyšší než 50 procent...

[!] Máte zřejmě špatně zapojený kabel - delší konec do desky, na konec kšandy dáte pevný disk (master) a pak už vám musí UltraDMA běžet (ve Windows XP se UltraDMA zapíná automaticky). Pokud to nepomůže, zřejmě bude disk vadný (totéž mi totiž dělal WD 40JB a po jeho reklamaci bylo vše v pořádku).

[DISK SE PŘEHŘÍVÁ]
[?] Při grabování filmů z DVD přestane po několika hodinách práce na počítači blikat pevný disk, naroste čas do konce operace a dále se nic neděje... Myslím si, že je disk přehřátý, přitom chlazení skříně je kvalitní (2x větrák, velká skříň Chieftec, HDD v šuplíku ViPower s ventilátorkem).

[!] Zkuste disk vyndat ze šuplíku a umístit přímo do skříně Chieftec, která má špičkově udělané šachty na disky. Samotné šuplíky nejsou vhodné pro velké rychlootáčkové disky – jejich větráček nemá šanci disk uchladit.

[AGP 4X NA 8X ZÁKLADNÍ DESCE]
[?] Mám grafickou kartu ATI All-in-Wonder s čipem ATI Rage 128 Pro AGP 4X. Chci si pořídit novou základní desku (zřejmě s čipsetem VIA KT400) s AGP 8X – bude ATI na takovéto desce fungovat?

[!] Deska se přepne do režimu AGP 4X a pojede vše v pohodě, ale nevím - osobně bych šel raději do desky s čipsetem nForce2 (je totiž kvalitnější).

[BRUČENÍ V REPRODUKTORECH]
[?] Po propojení audio výstupu z PC se zesilovačem se objeví bručení v reproduktorech. Zkoušel jsem stejnou cestou propojit walkman a zvuk byl čistý bez brumu, takže to vypadá, že něco ruší signál v PC. Stejný problém je i při propojení videosignálu - objeví se pruhy a žádné nastavení je neodstraní. Sestava: Atholon XP 1600+, 256MB, MB Soltek SL-75DRV4, audio na MB (AC97), GeForce4MX 440 64MB.

[!] Před časem jsem řešil totéž a dělala to přepěťová zásuvka (taková na těch 5 zástrček s vypínačem).

[POKLES VÝKONU PO KOUPI AUDIGY]
[?] Mám AMD Thunderbird 1 GHz, desku MSI KT266 Pro, 256 DDR RAM, grafiku ATI Radeon 9000 Pro a Windows ME. Do počítače jsem si koupil zvukovou kartu Sound Blaster Audigy a výkon ve hrách poklesl, nehledě na to, že v reprácích občas „lupe“. Nové ovladače nepomohly...

[!] Rozhodně manuálně nastavte IRQ v BIOSu, dejte Audigy do 4. slotu a nastavte IRQ 4 a mělo by to jet bez problémů. Pokud ne, zkuste zvukovou kartu jinde, např. v systému s CPU Intel – pokud i zde budou problémy, kartu reklamujte.

[VELIKOST HDD S WINDOWS 98 SE]
[?] Jak velký HDD mohu provozovat na počítači s operačním systémem Windows 98 SE?

[!] Ve firmě používáme disky 80 i 120 GB a jedou bez problémů - pouze u rozdělení disků, kdy je dobré používat FDisk z WME nebo klasický FDisk z W98SE, doporučuji HDD dokonfigurovat např. Partition Magicem.

[ŠPATNÁ DETEKCE PAMĚTI GRAFIKY]
[?] DirectX 9.0a špatně detekují velikost paměti na kartě GeForce FX-5200. Po restartu počítače píše pokaždé jinou velikost a někdy vypíše i 0 MB velikost, takže se nespustí žádná hra. Ovladač grafické karty přitom ukazují správně (128MB). Konfigurace počítače: Intel Pentium 4 2.0 GHz, MS 6398E, paměť 1GB, ovladače DetonatorFX 44.03., grafická karta MSI 8907 FX5200-TDR128.

[!] Rozhodně zkuste jinou verzi ovladačů, případně přímo drivery od MSI.

[DDR PAMĚTI STEJNĚ VÝKONNÉ JAKO SDR?]
[?] Vyměnil jsem starou paměť (256MB SDRAM 133MHz) za novou (512MB  DDR 266MHz), ale přenosová rychlost mi stoupla z 680 MB/s pouze na 700MB/s, ale podle testovacího programu SiSoftware Sandra 2003 by měla být alespoň 1500MB/s. Zkoušel jsem v BIOSu změnit všechny možné hodnoty, ale ani po těchto úpravách rychlost nepřekračuje 715MB/s. Konfigurace: Intel Celeron 1200 MHz, ECS P6S5AT - chipset 635/T, Hercules 3D Prophet 400 (GeForce 2 MX400), 512 MB DDR 266MHz, Seagate 40 GB.

[!] Bohužel se vám výkon nezvedne, jelikož jste limitován propustností na CPU, kde nemáte DDR sběrnici - proto vám Sandra také ukazuje stejné hodnoty.

[MONITOR NEBĚŽÍ NA VYŠŠÍ FREKVENCI]
[?] Mam problém s nastavením frekvence monitoru – umí 150 Hz, ale systém mu povolí max. 85 Hz. Konfigurace: Windows 98 SE, monitor Acer 79g, GeForce4 Ti4200. Programy na "tvrdé nastavení" frekvence nefunguji. Jiný monitor s univerzálním ovladačem bez problémů funguje např. na 120 Hz – po jeho odpojení a znovu zapojení Acera jede také na 120 Hz, ale po restartu systému je zpět na 85 Hz.

Zkuste PowerStrip 3.40, ten umí dělat s frekvencemi cokoliv - používám ho na Radeon 9700Pro a Eizo F67 - nastavím si všechna rozlišení tím, že v profilech dám vylepšené nastavení obrazovky, přidaná rozlišení a tam lze libovolně měnit libovolně frekvenci.

[KYRO JEDE POUZE V AGP 1X]
[?] Koupil jsem si starší grafiku Kyro II a nemůžu na ní zprovoznit AGP více než 1X. Jsem si naprosto jistý, že má zvládat alespoň AGP 2X. Konfigurace: Asus A7V8X-X, AMD AthlonXP 2600+ a 512 MB 266 MHz RAM, Windows ME.

[!] Stáhněte si nový BIOS na Kyro, mělo by to pak fungovat.

[DISK BĚŽÍ BEZ ULTRADMA]
[?] Koupil jsem si nový disk 80 GB (WD 800JB), který moje základní deska Rhino MPV-3 neumí detekovat (BIOS při detekci zatuhne) – Windows NT BIOS obcházejí, takže disk funguje, ale jen bez UltraDMA režimu. Lze jej nějak nastavit?

[!] Stáhněte si na stránkách Western Digital utilitku Ultra ATA Manager, tím by se to mělo vyřešit.

[JAKÁ JE NEJLEPŠÍ LEVNÁ DVD VYPALOVAČKA?]
[?] Chci si pořídit DVD vypalovačku - v cenové hladině do 10000 Kč se jich nabízí docela dost. Jaký přístroj byste doporučil s tím, že budu pálit cca 5 DVD týdně?

[!] Vzal bych NEC ND1300 - umí všechny formáty, mechanika je velmi kvalitní, pálíme na ní cca. 5 – 10 kopií za den (Multidisc 2x, Princo 2x), pálí naprosto spolehlivě. Myslím si, že je daleko lepší než Pioneer A-105, co se týká kvalitou vypálených kopií, ovšem za půl roku to může být s kvalitou jiné – záruka 2 roky to ale jistí.

[PŘESKAKOVÁNÍ ZVUKU]
[?] Po nainstalování zvukového ovladače přepnu nastavení na 4.1 repro (4 satelity a subwoofer) přeskakuje puštěný zvuk. Sestava: Windows XP, AthlonXP 1600+, 256 MB DDR.

[!] Zkuste nainstalovat ovladače společné pro Audigy/Live, tam by vám to dělat nemělo. A co IRQ, nesdílí se s grafikou nebo s jiným zařízením? (Pozn. editora – podívejte se ještě na poslední odpověď tohoto článku, naleznete zde alternativní odpověď)

[GRAFIKA JE HORŠÍ NEŽ NA SLABŠÍCH PC]
[?] Mám nové PC – Pentium 4 2.26 GHz, 512 MB DDR RAM a GeForce 4 - a všiml jsem si, že u několika her je grafika horší než na slabších počítačích – konkrétně v Morrowind a Dungeon Siege. Grafika je nastavená na maximum. Nemůže to být mým plochým monitorem, který utáhne rozlišení pouze 1024x768?

[!] Jestliže rozlišení je např. 1280x1024, tak je obraz ve hře lepší (ostřejší), ale detaily jsou stále stejné. Je pravda, že na plochém monitoru se jeví obraz horší než na CRT. Máte-li detaily ve hře nastavené stejně a stejnou grafiku (ovladače), tak je to divné. Nejde jenom o pocit?

[ROZDÍL MEZI OEM A RETAIL]
[?] Jaký je rozdíl mezi OEM verzí hardwaru a klasickou (prodejní)?

OEM verze (např. Audigy 2 OEM) je jen v sáčku s ovladači. Naproti tomu Audigy 2 Retail je v krabici s ovladači, hrami a digitálním kabelem.

[JAKÝ ZDROJ KOUPIT?]
[?] Na mé sestavě (Barton 2800+, 512 MB OCZ 400 MHz, Radeon 9700) mám pocit, že můj 300W zdroj nestačí. Zdá se mi, že ve hrách grafika neběží, jak má. Slyšel jsem, že pro Radeon 9700 je 300W zdroj naprosté minimum.

[!] Záleží na značce zdroje. Pokud byste šel do 350W, kupte si Fortrona – já sám mám P4 2.4GHz HT na 3.25GHz (1.525V), 2x 512 MB Kingston 2700 na 433 MHz DDR, Radeon 9700 365/660 a zdroj Fortron 300W a nemám sebemenší problémy... Je to už ale na hranici, takže tam dám časem zdroj Enermax 465AX-VE, protože na vyšší frekvenci už zdroj nestíhá a já jej nechci zničit.

[CHRČENÍ ZVUKU NA SB LIVE!]
[?] Při spuštění MP3 nebo DivX filmu začne při přehrávání zvuk šumět (sršet) jako u „nenaladěné televize“. Sestava: SB Live! 1024, ovladače Liveware 3.0, Windows 98 SE...

[!] Základem je podívat se, jaké IRQ sdílí Live!, zkusit jiné Windows (XP), vyresetovat BIOS, možná by nebylo od věci zkusit jinou SB Live! (může být vadná), nové ovladače (Audigy/Live Drivers Pack) nebo zkusit v AudioHQ nastavit počet přehrávaných zvuků na 32 (pozn. editora – naprosto stejný problém byl na „smrtelné“ kombinaci VIA čipset + SB Live! vyřešen instalací souboru VIA PCI Latency Patch v0.19 ze stránky http://www.georgebreese.com/net/software/).

To by bylo z dnešních odpovědí vše. Své nové dotazy můžete psát až příští týden do další Hardwarové poradny ZDARMA, ve které rovněž naleznete odpovědi na problémy, které jste zadávali minulý týden. Nezapomeňte tedy už příští týden - 23. června navštívit Doupě!

NOVÉ DOTAZY DO DNEŠNÍHO DISKUSNÍHO FÓRA NEPIŠTE!
DOTAZY BUDETE MOCI VKLÁDAT AŽ V PŘÍŠTÍM VYDÁNÍ!

Diskuze (16) Další článek: 23. století v podání akce Star Ancestor

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,