Hardwarová poradna ZDARMA: Nejen přehřívání procesorů

Prázdninová Hardwarová poradna ZDARMA je zde. Dnes vás čekají odpovědi na vaše červencové dotazy a v článku pak očekáváme nové otázky, na které bude opět odpovídat zkušený počítačový technik, a to jako vždy - úplně ZDARMA! Pokud máte technický problém s vaším herním PC a nevíte si rady, v hardwarové poradně Doupěte vždy naleznete pomoc!

Ve spolupráci s plzeňskou počítačovou firmou M+H vám přinášíme naši bezplatnou hardwarovou poradnu. Na vaše dotazy odpovídá technik Pavel Kuncl, ovšem pozor: Otázky jsou výhradně z oblasti PC herního hardwaru! Nechceme zde tedy řešit problémy ohledně tiskáren, scannerů, síťových karet (pokud nesouvisí s hraním), specifického softwaru apod. Vítány jsou naopak dotazy o herních zařízeních (joysticky, gamepady...), grafických a zvukových kartách, základních deskách, procesorech, monitorech, herním příslušenství apod.

Je sucho, a proto je dotazů méně – díky tomu jsme připustili také několik „neherních“ dotazů. Nové otázky vkládejte do diskusního fóra, které je na této stránce umístěno úplně dole...

[TEPLO U DESKY ASUS]

[?] Mám MB ASUS A7N8X DeLuxe, ale program ASUS Probe ukazuje nesmysly (teplota v BIOSu je o 12°C vyšší). Vyzkoušel jsem také SpeedFan, ale ten zase zobrazuje dvojnásobek teploty. Který program na měření teplot je tedy nejlepší?

[!] PC probe je dobrý program, rozdíly jsou jasné - ve Windows máte nižší teplotu, jelikož CPU není tolik vytěžované a v BIOSu zase beží CPU normálně, proto ta vyšší teplota. Rozhodně je zbytečné se tím zaobírat, desky Asus jsou špičkové a není se tedy čeho obávat.

[VEDRO U DESKY MSI]

[?] Mám jinou desku MSI s AthlonemXP 2100+, ale mám podobný problém - koupil jsem si ji v lednu a vyladil ji, když byla teplota v místnosti 19°C. Teplota ve skříni byla přitom vždy pod 40°C, teplota CPU při plném vytížení 54°C (kulaté kabely, velké větráky atd.). Při současných vedrech, kdy bylo v místnosti 25 - 30°C, dosahovala teplota ve skříni 60°C a CPU kolem 73°C při slabém zatížení (raději jsem ani nespouštěl hry) a snížení FSB. Co s tím?

[!] Nechci kritizovat desky MSI, ale divím se, že lidé pořád kupují tyto výrobky, i když jsou s nimi neustálé problémy. Rozhodně bych se MSI desky zbavil a investoval bych do nějaké kvalitnější (Epox, Asus)...

[DIGITÁLNÍ VÝSTUP NA ZVUKOVCE]

[?] Mám MB Gigabyte KT400 s integrovaným zvukovým čipem. Dostal jsem k ní i bracket s S/PDIF výstupem. Když ale přehrávám filmy s AC3 zvukem, nedaři se mi jej dostat do AV-receiveru v nedekódovaném formátu (tedy jako DD). Někde jsem četl, že lze takto přenášet jenom dvoukanál. Jak to tedy je?

[!] S/PDIF by měl fungovat, nikdy jsem neměl problém jej zprovoznit na SB Live5.1/Audigy/Audigy 2; specifikace by měly být stejné, takže by to neměl být problém ani u vás. Na DVD používám WinDVD 4.5 Platinium (+ WinDVD Tweaker) a tam to vždy funguje.

[SERIAL ATA A RAID]

[?] Mám desku ASUS A7N8X DeLuxe s podporou S-ATA (i RAID). Když jsem si chtěl k této desce koupit S-ATA disk (Maxtor Diamond Plus 9), který jsem chtěl mít v PC jako jediný (a tedy systémový), bylo mi řečeno, že S-ATA disky zatím není vhodné zapojovat jako systémové. Pomůže případným problémům (nefunkční software) upgrade BIOSu? A jak je to se zapojením disku do RAIDu - stripping? Časem bych si chtěl pořídit 2 S-ATA disky a zapojit je do RAIDu pro získání větší rychlosti. Předpokládám, že tyto 2 disky se pak budou chovat jako jeden - je pak možné tento jeden logický disk rozdělit do více částí?

[!] Je naprostý nesmysl, že S-ATA není vhodné používat a že ostatní software nefunguje, při instalaci spíše záleží na tom, jaký řadič máte na desce a podle toho se instaluje systém. Při RAIDu můžete mít oddílů, kolik jen chcete.

[NOVÝ BIOS NEFUNGUJE]

[?] Po upgrade BIOSu u základní desky MSI 648 Max z 1.0 na 1.5 došlo k tomu, že PC po rebootu přestalo reagovat. Jsem si jistý, že jde o správný BIOS pro tuto základní desku. Při vyresetování nového BIOSu na základní desce se PC rozjede. Avšak jakmile udělám nějakou změnu v BIOSu, popř. najedu do OS (WinME), po restartu opět PC nereaguje. Myslíte, že je problém v základní desce a mám podle vás uvažovat o reklamaci, nebo někde dělám chybu... ? Další konfigurace: CPU Pentium 4 2.4GHz (533), 2 moduly RAM Kingmax 256 MB DDR 400 MHz.

[!] Hlavně se podívejte, jaké změny BIOS přináší - je totiž možné, že vám tato verze nemusí běhat korektně s vaším hardwarem, takže tam stejně budete muset dát ten starší. Pokud vám vše zatím běhalo správně, nemá smysl nový BIOS nahrávat.

[PROBLÉMY S WINDOWS XP]

[?] Mám PC Dell OptiPlex GX110, Intel 810E, Windows XP SP1 a Windows 98 SE. Mám digitální foťák, a když zkopíruji fotky do PC přes W98SE, některé z nich pak není možné otevřít ve Windows XP. Stejné je to se soubory MP3, přitom ve Win98SE fungují správně. Další problém je s tiskárnou Apollo P-1200, ve Windows XP nechce fungovat, ale ve Win98SE je vše OK. Na CD je napsáno, že WinXP již obsahují ovladač, a ten nefunguje. Další konfigurace: Pentium III 667 MHz, 384 MB RAM, 80 GB HDD.

[!] Máte pravdu, XP na práci jsou špatné, na hry jsou super. Zkuste tedy na práci Windows 2000 Professional SP4 a uvidíte, že vše poběží správně.

[PC SE SAMO VYPÍNÁ]

[?] Při hraní náročnějších her nebo jednoho filmu v AC3 se mi PC samo vypnulo jako by bylo vytaženo ze zásuvky. Teploty byly vždy v pořádku. Čím to je? A další dotaz: Jak mám zjistit, jestli mám špatné RAM? Při ukončování náročných aplikací se mi zdá, že se paměť „uvolňuje“ příliš dlouho...

[!] Problémem je nejspíše zdroj. Kdyby to dělala paměť, CPU nebo HDD, tak by došlo pouze k resetu. Rozhodně tedy zkuste jiný zdroj. Paměti můžete otestovat Memtestem 3.0 nebo celý systém pomocí Prime95.

[AGP 8X NA AGP 4X]

[?] Bude grafická karta s AGP 8X korektně fungovat v MB s podporou max. AGP 4X (MSI K7T 266 Pro2 v2)? Četl jsem, že to může dělat problémy...

[!] Ještě jsem se nesetkal s tím, že by karta 8X nechodila na desce s AGP 4X. Je to asi jen problém ve výrobci, kterých je více, a záleží samozřejmě na tom, co si chcete koupit. Není nic jednoduššího, než to vyzkoušet.

[NOVÉ PC ZATUHÁVÁ]

[?] Mám několik dní staré PC (MB Biostar M7VIK, AthlonXP 2500+ Barton, 2x 256 MB DDR 333MHz, HDD WD 80 GB, VGA MSI GeForce4 Ti4200 AGP 8X, CD-RW Teac 52x, ATI TV Wonder PCI) s OS Windows XP Pro, a mám od počátku problém s častým zatuháváním (nepravidelně cca co 15 až 45 min.) při hrách i jiných programech. Zkusil jsem nové Detonátory, VIA 4in1 i ovladače zvuk.čipu C-Media CMI8738, v BIOSu mám AGP na 4X. Co zkusit dál?

[!] Musím vás zklamat, desky Biostar prodáváme, ale sestavy pouze na 1800+/2000+... výkonnější CPU, tzn. 2500+ Barton a výše stavíme na lepších deskách, konkrétně na nForce2 Epox nebo Asus, protože Biostar je na vyšších CPU občas nestabilní. Obecně se nevyplácí dávat výkonné CPU na slabší desky.

[RESTART]

[?] Mám PC na MB Jetway, Duron 1300, GeForceFX 5200 od Jetway, 256MB RAM 333MHz a Windows XP. Pokaždé, když opustím nějakou hru, počítač se sám restartuje. Zdroj by měl být 300W. Co s tím?

[!] Stejně jako u každého nestabilního PC zkuste otestovat paměti a celý systém.

[GRAFIKA PRO ATHLON XP 1600+]

[?] Jakou grafickou kartu si mám vybrat pro sestavu s AthlonemXP 1600+?

[!] Pro váš systém by byla nejlepší stále dobrá GeForce4 Ti 128MB (cca. 3800,- s DPH ) a dále pak až ATI Radeon 9600 Pro 128MB (cca. 6300,- s DPH).

[TELEFON ZAPÍNÁ PC]

[?] Koupil jsem si nové PC a zjistil jsem, že při vypnutí (přes nabídku Start) se počítač vždy zapne při zvednutí a položení telefonu (na internet se připojuji přes modem). Jak mám toto nastavení zrušit?

[!] Je dobré, abyste sdělil, jakou máte základní desku, popřípadě napište na kuncl@mh.cz, pak vám napíšu kde přesně to hledat.

[XP 1800+ POMALEJŠÍ NEŽ DURON 800]

[?] Koupil jsem si AthlonXP 1800+ a zdá se mi horší než můj starý Duron 800. Další konfigurace: MSI K7T Turbo, 256MB SDRAM 133MHz, GF3 Ti200. Přemýšlím o formátu pevného disku a reinstalaci. Nebo mám zkusit něco jiného?

[!] Nemáte náhodou v BIOSu nastaveno FSB 100 MHz místo 133???

[DVA DRUHY PAMĚTÍ NA JEDNÉ DESCE]

[?] Mám problém s paměťovými moduly. Mám MB ECS K7S5A s čipem SiS 735. O Vánocích jsem si dokoupil 128MB DDR 100MHz, v květnu dalších 256MB DDR 300MHz. Vím, že moje MB tuto frekvenci nepodporuje, ale v obchodě mi bylo řečeno, že paměť poběží na nejvyšší možné frekvenci, kterou deska podporuje. Chvíli to fungovalo, ale poté se odmítly spustit WindowsXP Pro, a když jsem ponechal jen 256MB modul, počítač se ani nespustil.

[!] To je nesmysl, že se paměti přizpůsobí, možná jen za cenu špatného fungování. Obě paměti prodejte a kupte jednostranný modul 256 MB 333MHz DDR Samsung nebo PQI, ty by tam měly chodit.

[VÝKON SE ZVUKEM]

[?] V Quake III Arena mám 160fps ze zvukovkou, a když ji zakáži, tak chodí na 180fps. Je možné, že zvuk natolik zatěžuje procesor? Jak moc zatěžuje SB Audigy nebo Audigy2?

[!] SB Audigy 2 na P4 2.4GHz Asus P4C800 DeLuxe - 1024x768/32bit - ON 181FPS / OFF 178FPS.

To je z dnešních odpovědí vše. Své nové dotazy pište do diskusního fóra pod tímto článkem, my pak opět vybereme maximálně 30 až 40 dotazů, na které technik odpoví zhruba do 15. září na Doupě.cz.

Snažte se formulovat své dotazy co nejpodrobněji, nejsrozumitelněji a nejspisovněji – tedy nejlépe včetně popisu počítačové sestavy, použitého operačního systému a softwaru, s diakritikou a bez chyb.Dotazy nekonkrétní nebo mimo oblast herního hardwaru bohužel nezodpovíme.

Uzávěrka vašich příspěvků je v pátek 22. srpna v 8:00, článek s řešením vašich problémů pak vyjde kolem 15. září a do jeho diskusního fóra pak budete zadávat dotazy do dalšího vydání!

Nové dotazy pište do následujícího diskusního fóra:

Diskuze (97) Další článek: První trailer akce Black9, demo příští měsíc

Témata článku: , , , , , ,