Hardwarová poradna ZDARMA: Nové otázky i odpovědi!

Uplynulo dalších čtrnáct dní a ve svém pravidelném termínu se na stránky Doupěte opět navrací rubrika Hardwarová poradna ZDARMA. V dnešním čísle na vás čeká řešení předchozích problémů, stejně jako možnost vkládat nové dotazy do diskusního fóra. Odpovídat budou jako vždy technici společnosti DXT ComputerS.

DXT ComputerS s.r.o. Ani v roce 2004 nebude na stránkách Doupěte chybět pravidelná a oblíbená rubrika Hardwarová poradna ZDARMA. Znovu tak můžete pokládat kvalifikovaným technikům vaše všední i nevšední dotazy – nově však odpovídají zaměstnanci firmy DXT ComputerS s.r.o., jejíž pobočky a střediska lze najít v mnoha městech České republiky. Technici této společnosti vám tak pomohou vyřešit veškeré problémy z oblasti PC a s hrami souvisejícího hardwaru. Vítány jsou dotazy o herních zařízeních (joysticky, gamepady...), grafických a zvukových kartách, základních deskách, procesorech, monitorech, herním příslušenství apod., na dotazy z "neherních" oblastí týkající se tiskáren, scannerů, síťových karet (pokud nesouvisí s hraním), specifického softwaru apod. se však odpovědí nedočkáte.

DXT ComputerS s.r.o.

Dotazy vkládejte v co nejpřijatelnější formě do diskusního fóra, které najdete na konci článku. Připomínám, že největší šanci na výběr mají dotazy podrobné, srozumitelné a co možná nejspisovnější - nejlépe tedy včetně popisu PC, systému i použitého software. Otázky se snažte psát s diakritikou a bez pravopisných chyb.

Nyní již přichází čas na odpovědi na vaše nevyřešené problémy.

[?] Dobrý den, mám dotaz ohledně grafiky MSI GF 5700 a změny nastavení GPU a MEM v Biosu karty. Existuje nějaký jiný program než je X Bios (ten zatím tu kartu nezná). Nechci používat různé utility ve Windows – ty používám jenom na testování a zkušební provoz. Díky.

[!] Vlastní zkušenost s uvedenou problematikou nemám, avšak množství užitečných informací naleznete na stránkách www.overclocking.cz a v přilehlém fóru http://www.overclocking.cz/4um/.

[?] Zdravim. Chystam sa konecne investovat do noveho pocitaca, ale zaroven by som chcel nainstalovat kartu GeForce2 MX400 do svojej staruckej K6-2. Doteraz sa mi to nepodarilo. Zakladna doska je vybavena cipsetom ALi 6260. Okrem ineho som skusal aj updatovat BIOS, ale nijako to nepomohlo. Vlastne som si ani nevsimol, ci sa update podadril. Zvlastne je, ze system (WinXP) kartu spozna a dokaze s nou pracovat, avsak karta funguje bez akceleracie. Skusal som instalovat tri rozne verzie ovladacov grafickej karty, ale vsetky sa pocas instalacie spravali divne a instalacia malokedy prebehla 100-percentne.

Ak spominany cispet nie je schopny spolupracovat s GeForce2, aku zakladnu dosku by ste odporucali? Okrem bezproblemovej spoluprace s grafickou kartou by bolo vhodne, aby podporovala aj disky vacsie ako 32GB a pripadne aj zbernicu 100-133MHz. Vdaka.

[!] Bez podobnějších informací nelze jednoznačně určit, zda a jakým způsobem je problém řešitelný, obecně však toto řešení nemohu doporučit, jelikož výsledný nárůst výkonu bude minimální. Výměna základní desky je taktéž bezpředmětná / nekompatibilita CPU/RAM atd.

[?] Při hraní her se mi stává, že se mi zasekává obraz a hned se zase rozběhne. Nejvíc je to viditelné při hře Gothic 2, kdy pří běhu běží postava trhavě. Dále při hře NFS: Underground se mi stává, že jedu závod a najednou se hra zasekne zhruba na 2-5 sekund a pak se zase normálně rozběhne. Mám podezření na paměť nebo HDD. PC je zhruba měsíc staré, kromě disku. OS Windows XP. Můžete mi poradit, případně jaké testy mám použít a případně, kde se dají stáhnout. Předem díky za pomoc.

Hardware: základní deska MSI K7N2 Delta-L, Athlon XP 2400+, 512 DDR 400 RAM,HDD Maxstor 40 GB 7200 ot/min., graf.karta Gigabyte Radeon 9200.

[!] Příčinou je možné hledat v HW závadě – pokud se jedná o nový výrobek, reklamujte jej. Druhá možná příčina je nízký výkon GPU grafické karty (některé verze grafických karet ATI Radeon 9200 jsou velice pomalé).

[?] Mám monitor Hyundai Q790 a jednou za čas se mi najednou ,,rozsype“ obraz a monitor se vypne, oživím ho pouze restartem PC. Poraďte, čím by to mohlo být, než se v tom začnu šťourat. Díky.

[!] Pokud je problém způsoben monitorem Hyundai Q790 (odzkoušejte jeho spolehlivost na jiném PC), reklamujte jeho závadu u autorizovaného servisního střediska http://www.sil.cz (na monitor je standardně poskytována 36 měsíční záruční lhůta).

[?] Asi před měsícem jsem si koupil nový case Logic s 300W zdrojem. Po 2 týdnech se najednou odmítal hlásit Bios. Ventilátory jely - byla špatná deska. Koupil sem si novou desku a znovu se mi nehlásil bios. Opět stejní chyba, počítač se rozjede, ale nezapne se monitor. Zkoušení znovu ukázalo, že je špatná deska. Není možné, aby desky poškozoval zdroj? Nebo je to jen souhra náhod? Jak mám zdroj proměřit? Nechci riskovat další desku. Díky za radu.

[!] Zdroj je možno nechat odzkoušet v kterémkoliv náležitě vybaveném elektroservisu.

[?] Mám dotaz k desce JetWay V266B (http://www.jetway.com.tw/evisn/product/amd/V266B/v266b.htm). Zajímá mě, zda v ní bude fungovat procesor AMD Duron 1600. Moje verze BIOSU je A13 a verze BOM 03. Na stránce CPU support (http://www.jetway.com.tw/evisn/cpu_support.htm) totiž není tato kombinace uvedena.

[!] Je pravděpodobné, že uvedený procesor bude v této základní desce pracovat správně, raději však tento upgrade svěřte specializované prodejně, kde správný chod této kombinace náležitě otestují.

[?] Dobrý den, sestava: MB ASUS P4P800 (i865PE), DDR 400 MHz Kingstone 256 MB, Celeron 2,4 (zatím nemám na P4 peníze), ATI Radeon 9200 SE 64 MB DDR (je to na hlavně na kancelářské aplikace), Windows XP. Nebude se to v dnešní době "kousat"? Paměti budou asi omezeny Celeronem, je to tak? Jde mi ale hlavně o stabilitu a cenu.

[!] Uvedená kombinace je teoreticky kompatibilní, u grafické karty bych však raději volil produkty bez přívlastku SE.

[?] Mám Socket - 462 pro procesory AMD K7. Mohu ho osadit některým z nových procesorů od AMD, popř. kterým? Název základní desky PCChips M810LR, čipová sada základní desky SiS730S. Děkuji.

[!] Pro uvedený dotaz je platná obdobná odpověď – viz. dotaz na kompatibilitu  základní desky JetWay. Ideálním typem je procesor AMD Duron 1600 MHz a to díky svému výhodnému poměru cena/výkon - pokud samozřejmě tato revize MB podporuje použití uvedeného CPU.

[?] Zdravím, již delší dobu jsem používal grafiku ATI Radeon 9100 64 MB a bez jakýchkoliv potíží, až před pár dny. Počítač jsem zapnul až v odpoledních hodinách a vše běželo po bootovací obrazovku W2K normálně, místo zobrazení plochy s ikonami mi monitor zobrazil NO SIGNAL... Jelikož mám zapojený výstup na TV, napadlo mě, že není přepnuto na obě obrazovky. Přepnul jsem tedy a vše naskočilo, krom úplně rozhozeného nastavení monitoru. Druhý den se mi stala naprosto stejná věc. Nevydržel jsem a přeinstaloval ovladače. Teď již vše běží jak má, krom toho NO SIGNAL a celoobrazovkovém "DOS" režimu.... Při přechodu do spacího režimu počítače se vždy přepínal do spánku i monitor - oranžová dioda a tma. Teď mi píše NO SIGNAL a to samé při restartech a i dřívějším zapnutí monitoru než PC (nikdy se mi to nestalo - NO SIGNAL byl jen při odpojení kabelu od karty). A v "DOS" režimu je nastavení monitoru vždy rozhozené. Při odzkoušení jiné grafické karty funguje vše korektně. Kde je tedy chyba? Díky.

[!] Na tento typ otázek se velice složitě hledají jednoduché odpovědi – většinou je cesta k té správné minimálně trnitá. Je tak třeba zjistit, zda je chyba SW nebo HW povahy - reinstalace OS, odzkoušení VGA na jiném PC. Avšak příčinou mohou být i závady jiného HW či použití nevhodné kombinace SW/HW.

Tím jsou dnešní odpovědi vyčerpány a mě nezbývá, než vás odkázat na naše diskusní fórum, do kterého libovolně vkládejte nové dotazy. My pak z otázek vybereme maximálně 20-30 nejlepších, na které technici společnosti DXT ComputerS odpoví. Odpovědi by se měly na stránkách Doupěte objevit 1. března.

Uzávěrka příspěvků a dotazů je v neděli 22.2. v 8:00 večer. Nové otázky pište do NÁSLEDUJÍCÍHO DISKUSNÍHO FÓRA - zároveň však upozorňujeme, že vzhledem k problémům s nekalou konkurencí a anonymním napadáním v diskusích minulých dílů budeme od tohoto dílu poradny MAZAT jakýkoliv příspěvek v diskusi, který se nebude přímo týkat poradny, potažmo problémů s HW. V případě potřeby něco nám sdělit využijte rubriku "Vzkazy" na horní liště Doupěte nebo napište přímo do redakce.

Diskuze (36) Další článek: Německé demo akčního RPG Sacred!

Témata článku: , , , , , ,