Hardwarová poradna ZDARMA: Povánoční odpovědi i nové dotazy!

Vánoce jsou za námi, započal nový rok a ani ten se čtyřčíslím 2004 v názvu nebude na Doupěti postrádat rubriku Hardwarová poradna ZDARMA. V dnešním díle přinášíme odpovědi na některé z předvánočních dotazů, do diskusního fóra můžete vkládat nové otázky. Odpovědí se opět zhostí technici DXT ComputerS s.r.o. a to jako vždy zcela ZDARMA!

DXT ComputerS s.r.o. Ani v roce 2004 nebude na stránkách Doupěte chybět pravidelná a oblíbená rubrika Hardwarová poradna ZDARMA. Znovu tak můžete pokládat kvalifikovaným technikům vaše všední i nevšední dotazy – nově však odpovídají zaměstnanci firmy DXT ComputerS s.r.o., jejíž pobočky a střediska lze najít v mnoha městech České republiky. Technici této společnosti vám tak pomohou vyřešit veškeré problémy z oblasti PC a s hrami souvisejícího hardwaru. Vítány jsou dotazy o herních zařízeních (joysticky, gamepady...), grafických a zvukových kartách, základních deskách, procesorech, monitorech, herním příslušenství apod., na dotazy z "neherních" oblastí týkající se tiskáren, scannerů, síťových karet (pokud nesouvisí s hraním), specifického softwaru apod. se však odpovědí nedočkáte.

DXT ComputerS s.r.o.

Dotazy vkládejte v co nejpřijatelnější formě do diskusního fóra, které najdete na konci článku. Připomínám, že největší šanci na výběr mají dotazy podrobné, srozumitelné a co možná nejspisovnější - nejlépe tedy včetně popisu PC, systému i použitého software. Otázky se snažte psát s diakritikou a bez pravopisných chyb.

Nyní již přichází čas na odpovědi na vaše nevyřešené problémy – odpovědi na některé další vánoční a velmi individuální dotazy přineseme v dalším vydání, samozřejmě společně s řešením vašich nejnovějším problémů.

[?] Chtěl jsem se optat, jestli nějak pěkně rozchodím Athlon XP 1,7 GHz na mé desce Abit KT7E. Oficiálně nepodporuje FSB 133/266 MHz, ale v BIOSu tuto frekvenci mohu normálně nastavit. Díky.

[!] Dle zkušeností jiných majitelů této základní desky máte velkou šanci, že uvedený procesor Vaše deska zvládne, avšak jak sám uvádíte, čipset VIA KT 133E nemá oficiální podporu 133MHz FSB.

[?] Mám jeden problém. Mám notebook Toshiba s grafickou kartou GeForce 4 420 a můj problém je, že nemůžu najít novější ovladač na tuto grafiku. Na stránce výrobce je pouze jeden ovladač 28.46 a novější tam není, neví náhodou někdo, kde seženu novější ovladač? Musí to být přímo na tu grafiku standardní ovladače, Detonátory s ní nefungují. Děkuji za odpověd.

[!] Ovladače k mobilním grafickým čipům neposkytuje přímo společnost nVidia, ale pouze jednotliví výrobci NB. Alternativou je možnost vyhledat adekvátní ovladač u konkurence, avšak nelze dopředu zaručit správný chod systému s tímto nestandardním ovladačem.

[?] Nedavno som kupil AMD BARTON 2500+, Saphire Radeon 9800pro, combo Teac, Fortron zdroj 350W, Seagate Baracuda 120 GB SATA 8MB, doska ASUS A7V600 (najnovsi bios), 512MB RAM. Vsimol som si, ze ked zapnem pocitac, tak neprijemne piska. Neviem, ci je to zdroj alebo disk (alebo nieco ine...), ale dakedy to piska menej, inokedy zas viac. A tiez to dakedy nepiska v kuse, ale prerusovane. Taktiez po zapnuti PC dvakrat zapipa bedna. A potom vo Windowse XP mam ine cudne rozlisenie iba s 60Hz. Ked to restartnem, nabehne uz v poriadku. Neviete nahodou, co to moze byt? Velmi pekne dakujem.

[!] Je pravděpodobné, že se jedná o fyzickou (HW) chybu některého z komponentů (pravděpodobně MB nebo VGA) a proto bych doporučil celé PC reklamovat u výrobce – dodavatele HW.

[?] Dobrý den, mám takový malý problém. Mám základní desku K7N2-DeltaL, grafiku 3DProphet Radeon 9800 od Herculesu, zvukovku Sound Blaster Live 5.1, Windows XP Professional. Když chci nainstalovat ovladače Sound Blaster, které vycházejí na LEVEL DVD, tak mi to vyhodí chybu, že není detekováno takové zařízení v počítači. Přitom originální CD s ovladači, které bylo součástí balení zvukové karty, to v pohodě nainstaluje. Zvuková karta je integrovaná na základní desce, je samozřejmě v Biosu vypnutá. Já tam prostě jiné ovladače než originální nemůžu dostat. Přitom ty novější jsou také originál od Creativu. Divné! Podobný problém mám i s grafikou. Všechny možné ovladače od ATI sice fungují, ale když chci nainstalovat z originálního CD Herculesu program 3DTweaker, tak mi to vyhodí podobnou chybu jako v případě zvukové karty – tedy, že program je pouze pro grafické karty od Herculesu a tu bohužel v počítači nemám.

Není to divné? Windows se mi prostě snaží namluvit, že v počítači nemám to, co tam ve skutečnosti je. Je to jako velké SCIFI! Poraďte mi prosím. DĚKUJI!

[!] Bohužel, společnost Creative nemá dobře promyšlenou podporu svých produktů (o kvalitě ovladačů nemluvě).  
                                                                                                                   
Zvukových karet s laickým označením „Sound Blaster Live 5.1“ je celá řada, jednotlivé typy se od sebe podstatně liší a potřebují specifické ovladače. -  ty naleznete např. na stránkách
http://cz.europe.creative.com/support/drivers/ - zde vyhledejte vhodný ovladač nejlépe prostřednictvím modelového čísla Vaší zvukové karty.

Je pravděpodobné, že SW od Herculesu rozpoznává přítomný HW právě dle použitých ovladačů, tedy pokud použijete nespecifické ATI ovladače – nerozpozná HW od Herculesu a nespustí se.

Ovladače upravené firmou Hercules naleznete zde http://ts.hercules.com/eng/

[?] Mám problém dnes už se dvěma boardy KT7A. Po zapnuti 4x dlouze pípne a pak se vypne. Jeden board ale po 2-5 pokusech naskočí a jede bez problémů dál, druhý už ne. Vše jsem odpojil, paměti i grafiku vyměnil. Nic nepomáhá. Dosud běžely naprosto bez problémů. Podle pípání je board mrtev, ale proč pak ten jeden naskočí? Nabijou se kondenzátory? Záhada?

[!] Je vskutku pravděpodobné, že obě dvě základní desky jsou již na cestě do HW nebe, uvedený typ základní desky (popř. jeho některé série) se vyznačuje obdobnými vadami častěji než je zdrávo, příčinou častých závad jsou pravděpodobně nekvalitní kondenzátory použité při výrobě.

Paradoxně se však jedná pravděpodobně o nejpodařenější MB postavenou na čipsetu VIA KT 133A.

[?] Dobrý den. Potřebuji pomoc s mou grafickou kartou. Mám PC: Intel Celeron 600 MHz, 128 MB paměti , integrovanou grafickou kartu Nvidia TNT2, integrovanou zvukovku. Koupil jsem si grafickou kartu GeForce 2 MX 400 64 MB PCI (integrovanou jsem samozřejmě vypnul) a ve hrách se mi přes obrazovku zobrazují čáry. Ve Windows je vše v pořádku.V 3DMarku 2001 jsem zjistil, že to nejspíše způsobuje Vertex Shader. Mám nainstalované Detonátory verze 45.23 (zkoušel jsem různé verze, ale bez účinku) a DirectX verze 9.0. Integrovaná grafika tento problém neměla. Mám ještě jeden dotaz - když spustím hru, kromě toho že se mi přes obrazovku objevují čáry, hra zatuhává na pár sekund (cca 30-120 sekund), pouze však u některých her ( např Quake III, Alien vs Predator 2, Battlefield 1942 atd). Ovšem když vypnu zvuk, hra je plynulá. V čem je problém? Mockrát děkuji za odpověď.

[!] Základní problém je v čipsetu základní desky – dle indicií se jedná o MB PC Chips 754 (Ali čipset), který je již zcela výkonnostně nedostačující a to jak v paměťové propustnosti, tak v rychlosti diskového řadiče. Dílčí problémy lze samozřejmě řešit vhodným nastavením ovladačů, avšak modernější hry uvedený systém již nedokáže zvládnout.

Tím jsou dnešní odpovědi vyčerpány a mě nezbývá, než vás odkázat na naše diskusní fórum, do kterého libovolně vkládejte nové dotazy. My pak z otázek vybereme maximálně 20-30 nejlepších, na které technici společnosti DXT ComputerS odpoví. Odpovědi by se měly na stránkách Doupěte objevit 26. ledna.

Uzávěrka příspěvků a dotazů je v neděli 18.1. v 8:00 večer. Nové otázky pište do NÁSLEDUJÍCÍHO DISKUSNÍHO FÓRA - zároveň však upozorňujeme, že vzhledem k problémům s nekalou konkurencí a anonymním napadáním v diskusích minulých dílů budeme od tohoto dílu poradny MAZAT jakýkoliv příspěvek v diskusi, který se nebude přímo týkat poradny, potažmo problémů s HW. V případě potřeby něco nám sdělit využijte rubriku "Vzkazy" na horní liště Doupěte nebo napište přímo do redakce.

Diskuze (28) Další článek: Další UFO bude v Quake2 enginu

Témata článku: , , , , , , , , ,