Hardwarová poradna ZDARMA: Předvánoční řešení vašich potíží!

Každým dnem se blíží vánoční období klidu a míru, ani to nám však nezaručí bezproblémový chod našich plechových miláčků. Znovu vám tak v našem pravidelném článku Hardwarová poradna ZDARMA nabízíme řešení vašich potíží, do diskuse pod článkem pak můžete libovolně vkládat nové dotazy. Odpovědi na ně se dočkáte jako vždy zcela ZDARMA!

DXT ComputerS s.r.o. S příchodem podzimu se na stránky Doupěte navrátila pravidelná a oblíbená rubrika Hardwarová poradna ZDARMA. Znovu tak můžete pokládat kvalifikovaným technikům vaše všední i nevšední dotazy – nově však odpovídají zaměstnanci firmy DXT ComputerS s.r.o., jejíž pobočky a střediska lze najít v mnoha městech České republiky. Technici této společnosti vám tak pomohou vyřešit veškeré problémy z oblasti PC a s hrami souvisejícího hardwaru. Vítány jsou dotazy o herních zařízeních (joysticky, gamepady...), grafických a zvukových kartách, základních deskách, procesorech, monitorech, herním příslušenství apod., na dotazy z "neherních" oblastí týkající se tiskáren, scannerů, síťových karet (pokud nesouvisí s hraním), specifického softwaru apod. se však odpovědí nedočkáte.

DXT ComputerS s.r.o.

Dotazy vkládejte v co nejpřijatelnější formě do diskusního fóra, které najdete na konci článku. Připomínám, že největší šanci na výběr mají dotazy podrobné, srozumitelné a co možná nejspisovnější - nejlépe tedy včetně popisu PC, systému i použitého software. Otázky se snažte psát s diakritikou a bez pravopisných chyb.

Nyní již přichází čas na odpovědi na vaše nevyřešené problémy:

[?] Mám desku Asus P4P800 Deluxe se 2 SATA sloty přímo na desce. Připojil jsem jeden disk Serial-ATA Seagate. Bios (nejnovější) mi ale vždy nadetekuje disk jako UDMA5! Pod WinXP ve správci zařízení se mi neobjeví žádný SerialATA controller, pouze UltraATA. Jak mám disk rozjet na SATA 150? Při instalaci WinXP jsem už přes F6 zkusil použít drivery od Promise i Silicon Image, ale nepomohlo to. RAID nechci, takže nemůžu použít ani Intel Application Accelerator RAID driver. Problém je, že v Biosu není žádná volba bootování ze SATA disku (vždy jen IDE). Jediná volba je při zapnutém RAIDu, což ale nemůžu, protože mám jediný disk. Kde dělám chybu?

[!] Chyba je v nastavení BIOSU, kde máte zapnutou volbu „compatible mode“ (IDE Configuration) –  ta umožňuje chod S-ATA řadiče pod staršími OS. Pro Windows 2000/XP je možno zapnout  „Enhanced Mode“ a zde by již veškerá nastavení měla být v pořádku.
 
Používání ovladačů S-ATA řadičů od firem Promise a Silicon Image nemá ve Vašem případě smysl, jelikož ty nejsou na Vaší základní desce použity (S-ATA řadič je obsažen v čipsetu základní desky – ICH6R). Seriál ATA disk je identifikován pro potřeby nastavení sekvence BOOT dle svého ID.  

[?] Dobrý den. Když hraji jakoukoliv hru, asi po 5 minutách dochází k tuhnutí celého PC. Situace nastává při všech hrách, NFS5, Vietcong. Softwarový problém to není. Zkoušel jsem různé verze ovladačů od desky i grafiky, ale vše bez výsledků. Sestava: AMD 2500+ Barton, EpoX 8RDA+, GF FX5200, Samsung 512MB DDR 400MHz. Předem děkuji.

[!] Dle informací, které jste uvedl, není možno Váš problém spolehlivě identifikovat. Je možné, že se jedná pouze o chybně nastavený BIOS, avšak chybu může způsobovat i vada HW. Každopádně bych využil některých SW pomůcek (Memtes86, Prime 95 atd...), bohužel se však jedná o zdlouhavý proces (mnohdy nervy drásající).

[?] Mám Windows XP a po startu mi asi 5 - 10 minut vůbec nefunguje internet - poté se však zničehonic rozběhne. Mám internet od UPC 256kbps, takže tím to asi nebude. Neví někdo, čím by to mohlo být?

[!] Nejedná se o chybu, ale vlastnost OS MS Windows XP. Uživatelské rozhraní je spuštěno ještě před dokončením inicializace síťových připojení.

[?] Vyhrabal jsem svůj starý Gamepad InterAct HammerHead FX 3Dfx a na internetu jsem našel ovládače pro Windows XP. Problém je v tom, že nemám žádný spustitelný soubor. A při instalaci nového herního zařízení v Ovládacích panelech není možno vytáhnout ovladač z disku. Nevíte, jak to rozchodit? Kam třeba nakopírovat ovladače, aby se zobrazily při výběru Herního zařízení?

[!] Uvedené zařízení je na 90% možno provozovat pod standardními Windows ovladači, uvedené ovladače dle mého názoru ani nejsou pro Windows XP určeny.

[?] Vážení, mám tento problém: u mechaniky NEC 1300a jsem si nechal udělat flash verze 1.05 na 1f.05 prostřednictvím DOSU. Starý firmware mám zálohovaný. Nyní mám Windows XP Professional, předtím jsem měl Windows 98. Potřeboval bych poradit, jak se dostat zpět na starý firmware.

[!] V tomto případě stačí nabootovat operační systém DOS z diskety popř. CD a spustit potřebné programy.

[?] Mám problém, na nějž neví radu nikdo. Pokud v některých hrách, které běží pod DirectX (mám 9.0b), dám Quit či Exit, při pokusu o návrat do Windows naběhne "modrá smrt" s jednořádkovou chybou STOP + výpis čtyř adres. Vypnou se disky a musím PC restartovat. Mám Athlon XP 2200+, MSI KT600, 256MB RAM, 80GB disk, GF FX5200, Windows XP Home.

[!] Opravdu je to tak, ani já radu nemám. Pokud mohu doporučit, chce to trochu námahy – je třeba vše přezkoušet, přenastavit, přeinstalovat a popřípadě reklamovat vadný výrobek.

[?] Ahoj, mám doma CD-ROM značky TEAC. Minulý týden mi zničehonic přestal číst CD (CD se točí, ale mechanika si ani nehrábne). Jako operační systém používám Windows XP Professional. Nemohl by mi někdo prosím poradit, jak opravit tuto závadu? Myslím, že mechanika je v pořádku a chyba bude nejspíš softwarového charakteru.

[!] Zde se zřejmě opravdu jedná o HW poruchu CD mechaniky. Test je jednoduchý - inicializace mechaniky pod DOSem a test jejích vlastností.

[?] Dobrý den, zajímal by mě váš žebříček základních desek. Nezajímá mě cena, prostě co je špička, které mají nejméně reklamací, nejvíce možností nastavení atd. Nemyslím tím konkrétní modely, ale spíše informaci, co je nejlepší pro platformu Intel a podobně. Například o Asusu jsem slyšel spoustu chvály. Já jsem jinou desku neměl a můžu potvrdit jejich kvalitu, ale také jsem slyšel názor, že poslední roky Asus vyrábí jedny z nejhorších desek. Nevím, zda to není trochu silné slovo, ale prý nějaké problémy jsou. Díky.

[!] Jistě, existují výrobci základních desek, které bezesporu patří k tomu nejlepšímu. ABIT, ASUS, MSI, Aopen, Epox, všechno jsou to jména, která mají své příznivce a o to zarputilejší odpůrce, obecně ani jedno nelze brát v současné době nikterak dogmaticky. Ani dnes nenajdete žádného neomylného výrobce a každý se již proslavil nějakým větším nebo menším průšvihem. Současnost je tedy o konkrétních produktech s konkrétními vlastnostmi. 

Osobně jsem výraznější pokles kvality u desek ASUS nezaznamenal, jsou opravdu kvalitativně na dost vysoké úrovni – je naopak příjemné, že se za poslední rok výrazně změnila jejich cenová politika.

P.S.: Osobně nedám dopustit na ABIT NF7 – S.

[?] Chcel by som vedieť, či bude pasovať do AGP slotu graficka karta Ati Radeon 9600 XT! Mam dosku MSI KT3 Ultra 2. Dakujem!!!

[!] Samozřejmě, uvedená grafická karta lze osadit do standardního AGP slotu.

[?] Vyzkoušel jsem na svém DVD-CD romu TEAC 516e prográmek na omezení otáček Speedy. Otáčky sice omezit šly, ale zpět na původní hodnotu již ne. Od té doby mechanika nenahraje ani nepřehrává některé hry, zřejmě proto, že se otáčí pomalu. Můžete poradit, zda jde nějak vrátit rychlost mechaniky zpět do původního stavu? Děkuji za odpověd.

[!] Zde bych zkusil vyhledat regeditem Speedy nebo v programu Nero utilitu DriveSpeed a tím hodnoty změnit na původní.

Tím jsou dnešní odpovědi vyčerpány a mě nezbývá, než vás odkázat na naše diskusní fórum, do kterého libovolně vkládejte nové dotazy. My pak z otázek vybereme maximálně 20-30 nejlepších, na které technici společnosti DXT ComputerS odpoví. Odpovědi by se měly na stránkách Doupěte objevit 15. prosince.

Uzávěrka příspěvků a dotazů je výjimečně až v neděli 28.12. v 8:00 večer. Nové otázky pište do NÁSLEDUJÍCÍHO DISKUSNÍHO FÓRA - zároveň však upozorňujeme, že vzhledem k problémům s nekalou konkurencí a anonymním napadáním v diskusích minulých dílů budeme od tohoto dílu poradny MAZAT jakýkoliv příspěvek v diskusi, který se nebude přímo týkat poradny, potažmo problémů s HW. V případě potřeby něco nám sdělit využijte rubriku "Vzkazy" na horní liště Doupěte nebo napište přímo do redakce.

Diskuze (33) Další článek: Výherce velké vánoční soutěže s CD Projektem z pondělního kola

Témata článku: , , , , , , , ,