Hardwarová poradna ZDARMA: První odpovědi a vaše další dotazy!

Po dvou týdnech a po vašem nečekaném ohlasu zde máme slíbené odpovědi v naší hardwarové poradně! Z více než 150 příspěvků jsme vybrali 26 smysluplných dotazů, na které dnes naleznete odpovědi. Tuto unikátní službu vám exkluzivně přinášíme právě my v našem čtrnáctideníku – uvnitř článku pak očekáváme vaše další dotazy, na které bude opět odpovídat zkušený počítačový technik, a to úplně ZADARMO!

Ve spolupráci s plzeňskou počítačovou firmou M+H vám přinášíme naši bezplatnou hardwarovou poradnu. Na vaše dotazy odpovídá technik Pavel Kuncl, ovšem pozor: Otázky jsou výhradně z oblasti PC herního hardwaru! Nechceme zde tedy řešit problémy ohledně tiskáren, scannerů, síťových karet (pokud nesouvisí s hraním), specifického softwaru apod. Vítány jsou naopak dotazy o herních zařízeních (joysticky, gamepady...), grafických a zvukových kartách, základních deskách, procesorech, monitorech, herním příslušenství apod.

Nové dotazy vkládejte do diskusního fóra, které je na této stránce umístěno úplně dole, nyní zde máte 26 komplexních dotazů a 26 komplexních odpovědí zkušeného technika:


[PŘETAKTOVÁNÍ DURONA]
[?] O kolik MHz se dá přetaktovat Duron 1300? Jaké zvýšení napětí, FSB a násobiče je ještě možné, aby byl systém stabilní?

[!] Osobně si myslím, že nemá smysl taktovat Duron 1.3 GHz, který je na hranici svých možností a dost se hřeje - dejte si raději do desky Athlona a bude to mnohem lepší. Jinak taktovat můžete jedině s dobrým chladičem, dokud bude systém stabilní.

[ROZDÍL AGP 8X/4X]
[?] Jak velký je rozdíl, pokud mám grafickou kartu podporující  AGP  8x, když na základní desce  je jen podpora 4x? Vyplatí se vyměnit takovou desku za novou?

[!] AGP 8x se reálně dá využít pouze na silnějších kartách při vyšších rozlišeních a detailech (jinak je rozdíl zanedbatelný), takže nemá smysl kupovat novou desku. Velký vliv mají spíše rozdíly v kvalitě desky.

[WINXP NESTARTUJE S RADEONEM]
[?] Mám základní desku Abit NF7-S (nForce2 rev.1.2), CPU AthlonXP 1700+,  256MB DDR400 RAM a skříň s 300W zdrojem. Nedávno jsem zakoupil grafiku Sapphire Radeon 9000 Pro ViVo 64 MB. Po zapnutí PC začne nabíhat systém  (WinXP+SP1), ale místo grafického režimu se vypne monitor a po nějaké době se objeví chybové hlášení  "Stop:c0000415 Unknown Hard Error" a nezbude nic jiného než restart. Poté naběhne tabulka s výběrem režimu (normální/nouzový apod.), vyberu tedy Normální režim, PC normálně naběhne a vše funguje. To se opakuje vždy po zapnutí počítače.
A ještě něco: na té grafické kartě je vzadu žlutý  konektor, a nevím, k čemu je... Není to audio vstup nebo výstup?

[!] Vypněte si Fastwrite v BIOSu, AGP8x snižte na 4x, nebo také vyzkoušejte jiné paměti, protože můžete mít čipy, které Abitu nesednou. Může pomoci také nahrání novější verze BIOSu... Rozhodně bych systém otestoval nejdříve ve Win98SE, vyladil nastavení BIOSu a taktování CPU, a až poté bych instaloval WinXP. Na disku vám rovněž mohly zůstat chyby po instalaci, pokud jste WinXP neinstaloval na čistý partition.
Konektory se používaly na kartě Radeon 8500 ViVo, byly na ní vývody video in/out (teď je dávají společný kablík), rozhodně to audio výstup/vstup to není.

[CD-ROM NEČTE CD-RW]
[?] Mám CD-ROM Samsung SC-148f a ta nechte přečíst CD-RW média, i když podle manuálu i utility Nero InfoTool by číst měla...

[!] Spíše si myslím, že vám nečte to jediné konkrétní médium; jinak zkuste vypnout DMA, možná to pomůže.

[GF4 MX = ŠMEJD?]
[?] Slyšel jsem, že nVidia Geforce4 MX je takříkajíc „šmejd“. Je to pravda?

[!] Máte pravdu, GF4 MX je karta, která opravdu velmi zaostává, v dnešní době nemá smysl ji kupovat, pokud si chcete alespoň trochu zahrát...

[CPU NAD 2 GHZ ZPŮSOBUJÍ PROBLÉMY W9X?]
[?] Mám Pentium4 2.5 GHz přetaktované na 2.66 GHz, paměti 512 MB RIMM 800 MHz. Hry ve 3D běhají v pořádku, ale asi po čtyřech měsících mí spadl operační systém a reinstalace Windows ME byla velmi komplikovaná (hází černou obrazovku při setup.exe...). Instalaci jsem nakonec dokončil zatížením systému spuštěním spousty DOSových procesů na pozadí (Norton Commander...). Slyšel jsem, že CPU nad 2 GHz mají problémy s operačními systém W9X/ME a vůbec na nich neběží stabilně... Je to pravda?

[!] Rozhodně ne (pouze ve Win98 - ve Win98SE určitě ne), alespoň jsem se s tím nesetkal. Sám jsem měl dlouhou dobu Pentium4 2.4 GHz přetaktované na 2.98 GHz, 415DDR, Epox 4GEAE a nainstalované 3 operační systémy (WinXP SP1, W2K Pro, W98SE) a žádné potíže jsem nezaznamenal. Problém, který popisujete, způsobují některé grafické karty, např. MSI GeForce4 Ti. Pro takovéto případy to chce mít v záloze nějakou starou grafickou kartu a Windows pak doinstalovat na té nové.

[AMD K6 + GEFORCE4 = NEFUNGUJE]
[?] Chtěl jsem nainstalovat grafiku GeForce4 MX440 8X AGP do staršího PC s CPU AMD K6 500 MHz a základní deskou Gainward 5VPA v1.5, ale karta vůbec nekomunikuje, nezobrazí se ani při startu počítače před naběhnutím operačního systému... V současnosti mám v PC Voodoo2 Banshee 16MB a to běhá v pohodě. V čem je problém? Jakou jinou kartu zvolit?

[!] Ve vašem případě nemá smysl se o nic pokoušet - desky na AMD K6 jsou hrozné, je na nich problém rozchodit karty nVidia (a spousta jiných věcí), rozhodně bych raději zvolil Rivu TNT2, to jo rozumný kompromis.

[POČÍTAČ SE NECHCE VYPNOUT]
[?] Když chci počítač vypnout,  tak se místo toho restartuje (vypne se zhruba po šesti pokusech). Stroj je v záruce, takže jsem závadu reklamoval, nicméně v servisu se závada neprojevila, což mi také na místě předvedli, ovšem doma to zlobí dál. Parametry: WinXP Pro, AthlonXP 2100+, 512 MB RAM, VIA KT 400 včetně posledního upgrade BIOSu.

[!] Myslím, že chybu způsobuje zdroj, který se nesnáší s vaší základní deskou. Ale pokud to v servisu nedělalo, tak si nainstalujte čisté Windows jen samostatně bez zařízení s „default“ nastavením BIOSu, a pokud to udělá znova, pak to bude určitě zdrojem. Nevíte-li si rady, odneste do servisu celé PC.

[R9700PRO V 3DMARKU POMALEJŠÍ NEŽ R9500]
[?] Mám PC s konfigurací ASUS A7N8X DeLuxe, AthlonXP 2700+, 2x 256 MB  RAM DDR 333 Kingston, Hercules 3DProphet Radeon9700 Pro, HDD 80 GB  ATA133 8MB, Audigy2, nejnovější ovladače ATI a DirectX 9a. Ovšem výsledky testu v 3DMarku 2003 jsou hluboko pod Radeonem 9500 i kartami nVidie – zhruba pouze 3000 bodů. Kde je chyba?

[!] Nejdříve zkuste rozjet desku s jedním 256 MB paměťovým modulem a s grafikou, nastavit BIOS na základní nastavení, vypnout nepotřebná zařízení a otestovat na čistých Windows - pak zkuste postupně přidávat, určitě narazíte na konflikt, který dělá tak malý výsledek (nemáte náhodou zapnuté V-Sync v ovládacím panelu grafické karty?) ...

[ATHLON NA 70°C]
[?] Jaká by měla  být optimální teplota CPU AthlonXP 1600+? Já mám 46°C v klidu, ale 70°C při zátěži. Je to v pořádku?

[!] Vaše deska vám ukazuje zřejmě špatné hodnoty – může se zobrazovat i o 20°C více něž je na CPU, takže pokud máte slušné chlazení (a je jedno, zda máte na CPU teplo-vodivou pastu), tak bych se toho nebál... Měl jsem ovšem pár kousků AMD (stará technologie 0.18), které opravdu měly vysokou teplotu, byly značně nestabilní a musel jsem je reklamovat.

[TNT2 VE WINDOWS XP]
[?] Mám PC Pentium II 300 Mhz (FSB 100 MHz), MB m726, 384 MB RAM, a grafiku Riva TNT2. Ve WinXP SP1, když spustím cokoli s Direct3D, systém zatuhne kvůli ovladači nv4_displ.dll. Mám nejnovější Detonatory WHQL.

[!] Rozhodně použijte staré ovladače (možná v6.18 by šly...), na základní desce PC Chips není reálná šance to uchodit.

[ZVUK SE POD WINDOWS XP TRHÁ]
[?] Pod WinXP Pro spouštím DivX filmy a často se mi seká zvuk, totéž se občas děje při přehrávání hudebních CD. Pod Win98 je vše v úplné pohodě. Při vypnutí EAX efektů a snížení kvality přehrávání zvuků to bylo o něco lepší, ale ne dokonalé. Při přehrávání MP3 a hraní her je vše v úplném pořádku. Mám CPU AMD AthlonXP 2000+, 512 MB DDR 333 MHz paměti, MB ECS K7VTA3CL s čipsetem VIA KT333, grafickou kartu ATI Sapphire Radeon 9000 Pro a zvukovou kartu SB Live!

[!] Pořádně se podívejte, zda se IRQ zvukové karty nesdílí např. s grafikou. Taktéž to může způsobovat funkce APIC/1.4 (vypněte ji v BIOSu, ale budete muset znova nainstalovat Windows). Dále zkuste nové ovladače na Audigy/Live nebo např. KX ovladače. Nakonec zkontrolujte, zdali máte zapnuté DMA u CD mechaniky.

[CD-RW NECHCE VYPALOVAT POD 12X]
[?] Mám problémy s CD-RW Yamaha 9100. Ve starém PC s Celeronem 400 MHz běhala v pohodě, ale v novém PC (AthlonXP 2200+, MB MSI K4T Ultra, MSI GeForce4 Ti4200, 512 MB DDR RAM Samsung, Windows XP Pro) nechce vypalovat pomaleji než 12x (při nižších rychlostech se vypalování rozjede, ale za chvíli nahlásí chybu komunikace a CD je zničené). U HDD mám nastavené DMA, u vypalovačky jsem zkoušel DMA, ale i bez něj jede stále stejně.

[!] Tento problém jsem měl taky, hlavně s MSI, ale mělo by to fungovat na PIO mód, ale pokud jste to zkoušel, tak vyzkoušejte novou verzi programu Nero... Případně raději zkuste pálit jen ve Win98SE s vypnutými DMA u CD.

[XP 2200+ NA DESCE SOLTEK]
[?] Poběží mi AthlonXP 2200+ na základní desce Soltek SL-75DRV2 s čipsetem VIA KT266A?

[!] Mělo by to jet, pro jistotu si nahrajte nový BIOS, ovšem na těchto čipsetech jsem neměl problémy.

[PC ZATUHÁVÁ]
[?] Moje PC zatuhává, nelze jej restartovat ani tlačítkem reset (je nutno jej vypnout a až po zapnutí znovu naběhne). Zasekávání se děje téměř ve všech situacích (hry i běžné aplikace), trochu pomáhá puštění externího větráku vedle skříně. Konfigurace: GeForce 2, skříň Miditower ATX EuroCase 250W MD 630A, CPU AMD Duron 850 MHz (nepřetaktovaný), MB MSI 6340M microATX (VIA KM133), chladič CoolerMaster EP5-6I11 socket, 512MB PC133 značkové paměti.

[!] Rozhodně bych vyreklamoval desku - MSI 6340 problémy trpí nejvíce, je špatně nadimenzovaná, brzy vám může kompletně odejít. Nejdříve ovšem zkuste jiný zdroj.

[RESTARTY PŘI PŘEHRÁVÁNÍ FILMŮ]
[?] Při přehrávání filmů dochází k restartu počítače. Pravděpodobně  se jedná o  teplotní závislost - po spuštění je vše nějakou dobu OK, pak (cca po hodině) dojde k prvnímu restartu, další už následují v cca minutových intervalech. Vyzkoušel  jsem různé přehrávače a dělají to všechny. Sestava: Win2K, CPU AMD 1.7 GHz, MB MSI s raidem, Radeon 7500, HD Seagate Barracuda IV 80GB 7200 ot., 128 MB SDRAM.

[!] Pravděpodobně se přehřívá CPU, ale raději bych překontroloval ještě zdroj a desku, vyčistil CPU a chladič a nanesl na něj pouze silikonovou pastu (některé pasty se stříbrem rychle vysychají a je to horší). Překontrolujte si také ve Windows, jak se vám zvedá teplota při zátěži. Pokud to bude dělat stále, tak to vypadá na zdroj.

[MONITOR NA DVI NEFUNGUJE]
[?] Mám grafickou kartu Radeon 9100 s CRT i DVI výstupem. Zakoupil jsem redukci z DVI na CRT, připojil dva monitory, ale ten připojený na DVI nechce vůbec naběhnout (Windows XP jej nenajdou). Karta má také TV-out, který funguje spolehlivě.

[!] Myslím si, že byste si měl nainstalovat utilitu HydraVision a poté by se měl i druhý monitor nadetekovat.

[KRAVÁL Z POČÍTAČE]
[?] Mám skříň Eurocase se dvěma přídavnými větráky a poslední dobou se z ní linou šílené zvuky, někdy naprostý kravál. Mám přitom zapojený jen jeden větrák ze dvou, ale ten to zřejmě není, takže to bude asi zdrojem (je to 300W a prostě trošku "chrčí").

[!] Někteří výrobci dávají do zdrojů šílené větráky s vysokými otáčkami, takže se po čase stane, že ventilátor odejde - rozhodně bych ten zdroj vyreklamoval a bylo by dobré si doplatit na lepší, např. Fortron. Ještě se ujistěte, jestli ten hluk nedělá grafika - bývají na nich větráčky nevalné kvality.

[SEKÁNÍ PC PŘI HRANÍ HER]
[?] Při hraní her se občas z ničeho nic sekne počítač. Přeinstaloval jsem Windows asi pětkrát a nepomohlo to, počítač jsem rozebral a znovu složil, a také nic. Co s tím?

[!] Může to dělat několik věcí: špatně se adresují paměti (chtělo by je otestovat – třeba Memtestem86 v3.0), může to dělat grafika (taktovaná, příp. zapnuté AGP 4x, staré VIA ovladače), též i zdroj... Pokud nevíte, co s tím, možná byste měl PC zanést do servisu.

[NÁHLÉ ZVÝŠENÍ TEPLOTY CPU]
[?] Mám CPU AthlonXP 2000+ na desce MSI KT4V. Od minulého týdne mi zničehonic ukazuje PC Alert i BIOS teploty nad 69°C a počítač je značně nestabilní. Předtím vše běželo naprosto v pohodě...

[!] Je možné, že se vám lokálně přehřívá CPU - vyčistěte chladič a CPU např. ředidlem a naneste film silikonové nebo stříbrné pasty. Jinak je možná porucha desky MSI spočívající v tom, že najednou ukazuje vyšší teplotu, ale je to nepravděpodobné - možná by to mohl být zdroj (na podobné případy jsem narazil a musel jsem zdroj vyměnit).

[NFORCE2 A KYRO2]
[?] Koupil jsem MB Abit NF7-S (nForce 2), ale s grafickou kartou s čipem Kyro 2 si vůbec nerozumí – v 3D režimu se obraz rozpadne na plno barevných teček nebo úplně zčerná, přičemž hra normálně běží (hraje hudba i zvuk). Nevíte, co s tím?

[!] Problém je v tom, že zde ani opravený BIOS nepomůže... Tento problém jsem taky řešil a nakonec jsme tuto kartu prodali a dali do Abitu pořádnou kartu Radeon 9500 Pro.

[PŘETAKTOVÁNÍ INTEGROVANÉ GRAFIKY]
[?] Jak přetaktovat integrovanou grafiku GeForce4 MX?

[!] Integrovanou grafiku nemá smyl taktovat a také to nedělejte - frekvence jsou dané základní deskou.

[POČÍTAČ SE PO PÁR MINUTÁCH SEKÁ]
[?] Stále se mi zasekává PC s Athlonem 1.4 GHz (Thunderbird), 256 MB DDR RAM, GeForce4 Ti... Ve všech Windows po pár minutách zatuhne – nelze pohnout ani kurzorem myši, nereaguje na CTRL+ALT+DEL, a obraz zamrzne. Existuje lepší řešení, než vyhození z okna?

[!] Problémem je většinou deska + paměti. Pokud máte desku  ECS, tak tam je to jasné (nedávno jsem řešil podobný problém a ECS jsem uchodil pouze s pamětmi Kingmax). Jinak bych se této desky zbavil, jsou dost nekvalitní.

[MÍSTO 1700 MHZ SE ZOBRAZUJE 1100 MHZ]
[?] Mám PC s MB ECS K7S5A, AMD AthlonXP 1700+ a 256 MB DDR paměti. Po čase se změnil typ procesoru z „1700“ na „1100“. Vyměnil jsem tedy baterii na MB, opět se objevila frekvence 1700, ovšem dnes opět naskočilo 1100. Čím to je?

[!] Jednoznačně nahrajte nový BIOS - K7S5A má dost chyb a většina se řeší právě nahráním nové verze BIOSu.

[PÍPAJÍCÍ DESKA]
[?]Prosím o uvedení přehledu servisních zvuků, které používají MB Abit (konkrétně BE7). Mám na této desce CPU Pentium4 přetaktované z 1.8 na 2.5 GHz a grafiku GeForce4 Ti4200... Asi půl roku bylo vše v pořádku, ale v poslední době často při prvním spuštění deska vždy vydá jedno dlouhé a dvě krátká pípnutí. PC se nevypne, ale na monitoru není obraz – pomůže až opětovné zapnutí PC (ne tvrdý reset).

[!] Toto pípání signalizuje grafiku - zkuste vyndat a znovu zasunout grafiku do slotu (nejlépe zkuste prostříknout AGP slot), taktéž deska nemusí mít při startu napětí (pokusně nastavte 1.6V) nebo vyzkoušejte jinou grafiku.

[PO UPGRADE SE SNÍŽIL VÝKON GRAFIKY]
[?] Provedl jsem upgrade CPU a základní desky, a nastal pád bodů v testovacích programech (3DMark) o více než polovinu, přičemž ve hrách jede vše naprosto stejně.

[!] Je to divné... nemáte pouze zapnutou V-sync? Protože i ve hrách by se vám musel také znatelně snížit výkon.

 

Tak, to je z dnešních odpovědí vše. Své nové dotazy pište do diskusního fóra pod tímto článkem, my pak opět vybereme max. 30 až 40 dotazů, na které technik odpoví přesně za dva týdny, tedy v pondělí 9. června na www.Doupě.cz.

V minulém čísle na dotazy v diskusním fóru odpovídali sami čtenáři – takovouto iniciativu samozřejmě vítáme, technik pak může reagovat jen na ty nejsložitější problémy.

PROSBA: Snažte se formulovat své dotazy co nejpodrobněji, nejsrozumitelněji a nejspisovněji – tedy nejlépe včetně popisu počítačové sestavy, použitého operačního systému a softwaru, s diakritikou a bez chyb.Dotazy nekonkrétní nebo mimo oblast herního hardwaru bohužel nezodpovíme.

Uzávěrka vašich příspěvků je příští pondělí 2. června ve 12:00, článek s řešením vašich problémů pak vyjde v pondělí 9. června a do jeho diskusního fóra pak budete zadávat dotazy do dalšího vydání!

Nové dotazy pište do následujícího diskusního fóra:

Diskuze (161) Další článek: Nový týden: recenze Enter the Matrix

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,